Don Cheadle: acteren nooit als enige beroep

Borizzz

Don Cheadle vindt dat je nooit acteren als enige beroep moet hebben. "Zorg dat je er niet van hoeft te leven", zegt de acteur in een interview met de Amerikaanse krant Wall Street Journal. "Zo voorkom je dat je rollen aanneemt enkel voor de poen en kun je jezelf in de spiegel blijven aankijken."

De 47-jarige acteur, bekend uit uiteenlopende films als Crash en Iron Man 2 en de Ocean's Eleven-reeks, hoorde ooit een uitspraak van rapper KRS-One over zijn hiphopcarrière. "Die zei altijd: maak er niet je beroep van, dan hoef je je ook niet als een hoer te gedragen. Als je er niet van hoeft te leven, kun je acteren blijven zien als kunstvorm."

Inmiddels heeft Cheadle, na zo'n 25 jaar in het vak, een carrière waar hij zich prima mee kan bedruipen. En hoewel het in zijn begindagen nog wel eens sappelen was, zegt hij met trots nooit een filmrol te hebben geaccepteerd louter om zijn rekeningen te kunnen betalen. "Ik weet gewoon dat ik dan ooit iemand op straat tegenkom die tegen mij zegt: o, zat jij in die shitfilm? En dan kan ik alleen maar zeggen: ja, maar ik heb er een grote zak geld voor gekregen."

Dat wil niet zeggen dat Cheadle even trots is op al zijn films. Hij heeft echter geleerd daarover zijn mond te houden omdat er altijd wel iemand is die zo'n film toch mooi vond. Zo was hij ooit nogal bot tegen een fan die een film, die de acteur zelf liever van zijn CV zou wissen, juist heel mooi vond. De acteur antwoordde 'ja hoor, het zal wel', waarop de fan hem raar aankeek en wegliep.

"Mijn moeder, die naast me liep, zei dat ik dat nooit meer mocht doen", herinnert Cheadle zich. "Wie ben ik om iemands herinnering aan een film door het slijk te halen? Gewoon dankjewel zeggen en doorlopen."

Cheadle is momenteel bezig met de opnames van een nieuwe tv-serie, House of Lies, waarvan hij ook uitvoerend producent is. Daarna staat Iron Man 3 op de agenda, waarin hij Col James Rody, oftewel War Machine, speelt. Ook is hij al jaren bezig een film van de grond te krijgen over jazzlegende Miles Davis.


Don Cheadle: acteren nooit als enige beroep (Foto: Novum)