ABP stopt met beleggen in Walmart en Petrochina

Pensioenfonds ABP belegt niet langer in de Amerikaanse supermarktketen Walmart en de Chinese oliemaatschappij Petrochina. De twee bedrijven voldoen volgens het ABP dinsdag niet aan de eisen van verantwoord beleggen.

Walmart staat sinds januari op de uitsluitinglijst. De supermarktketen voldoet nog steeds niet aan internationale richtlijnen voor personeelsbeleid. Zo mogen Walmart-werknemers zich niet organiseren in vakbonden en zijn de arbeidsvoorwaarden niet goed genoeg. "We hebben als aandeelhouder geprobeerd het beleid te veranderen, maar dat is niet gelukt", licht een woordvoerder de stap toe.

Petrochina wordt uitgesloten omdat de moedermaatschappij van de oliemaatschappij actief is in Sudan en Myanmar. Ook hier heeft het pensioenfonds eerst geprobeerd het gedrag te veranderen. ABP concludeert nu dat het dat de moedermaatschappij ontbreekt aan 'afdoend beleid om betrokkenheid bij mensenrechtenschending in die landen te voorkomen', staat in het persbericht.

Vanwege de betrokkenheid bij de productie van controversiële wapens handelt ABP ook niet meer in aandelen van het Zuid-Koreaanse Poongsan en het Israëlische Ashot Ashkelon.


ABP stopt met beleggen in Walmart en Petrochina (Foto: Novum)