TVM: "Kramer moet keuzes maken"

Peterselieman

Sven Kramer kan dit weekend in Budapest gaan voor de Europese titel allround. De coaches van zijn TVM-schaatsploeg vinden echter dat de Fries een belangrijker doel voor ogen moet houden dan het winnen van het kampioenschap.

Kramer maakte tijdens de afgelopen schaatsweek in Thialf indruk door de 1.500 meter te winnen en op de 5.000 meter op zijn gemak naar een tweede stek te rijden. Assistent-coach van TVM Geert Kuiper laat aan NUsport weten dat Kramer geen titelfavoriet is voor het Europees kampioenschap allround. "Sven moet zichzelf niet voorbij lopen, dus wij moeten hem ook niet na die 1.500 meter meteen bestempelen tot favoriet voor het EK. Het EK winnen is een doel dat kan ontstaan als hij het toernooi aan het rijden is. Dus dat zien we daar wel."

Sven Kramer
TVM: "Kramer moet keuzes maken" (Foto: Pro Shots)

Kuiper wil er voor waken dat de mentaliteit van Kramer de schaatser in de weg gaat zitten. "We willen niet dat Sven telkens een voorsprong neemt op basis van zijn mentaliteit. In de vier jaar naar de Spelen in Vancouver toe is hij technisch steeds slechter gaan schaatsen en heeft hij steeds meer wedstrijden eruit gesleurd op mentaliteit. In die situatie moeten we nooit meer terechtkomen. Als Sven zich nog een keer zo uitput, valt hij definitief van de rand en is het voorbij."

"Dus als je zegt: het EK winnen is het doel, dan loop je kans dat je vier afstanden op mentaliteit gaat rijden, terwijl Sven gewoon moet schaatsen met één simpel doel: die vijf kilometer winnen. Daar moet hij zich op richten."

De manager van Kramer, Patrick Wouters, kan zich vinden in de woorden van Kuiper. "Je kúnt niet altijd overal alles winnen, dat kan niemand jarenlang volhouden. Er is nu een nieuw tijdperk aangebroken. Keuzes maken om wedstrijden te laten schieten."