Schoonmakers lopen mars door Amsterdam

Redactie

Actievoerende schoonmakers komen donderdag in Amsterdam bijeen om actie te voeren. FNV Bondgenoten verwacht dat ruim tweeduizend schoonmakers meelopen met de 'Mars van respect' en spreekt van het voorlopige hoogtepunt van de schoonmakersopstand die maandag begon. De demonstratie begint om 13.15 uur bij het Mercure Hotel op de Joan Muyskenweg en eindigt bij het Amstelstation.

Maandag begonnen de stakingen van de schoonmakers op treinstations, een dag later legden schoonmakers van tientallen gebouwen, onder meer bij de Belastingdienst in Den Haag, het werk neer. De Vakbond van Schoonmakers noemt de schoonmakers 'de veroveraars en controleurs van hun vooruitgang'.

De schoonmakers voeren actie voor onder meer een hoger loon. Ook willen ze worden doorbetaald bij ziekte, een reiskostenvergoeding en opleidingen kunnen volgen tijdens werktijd. Volgens bestuurder van FNV Bondgenoten Ron Meyer is dit geen luxe, maar zijn het voorstellen 'die voor de meeste mensen in Nederland tot de normaalste zaak van de wereld behoren'.

Volgens de werkgevers in de schoonmaakbranche zorgen deze eisen voor twaalf procent meer werkgeverskosten. De bazen willen niet hoger gaan dan drie procent hogere lasten.