Slechte voornemens voor een topjaar!

In zo'n eerste week van het jaar zou ik hier een typische nieuwjaarscolumn van kunnen maken. U weet wel. Gezeik over een nieuwe start en goede voornemens. Hoe je ieder jaar nieuwe keuzes kunt maken en zelf bepaalt of het een succesvol jaar gaat worden. Gezever waar u niet op zit te wachten en waar ik een beetje moe van word. Het leek me daarom veel interessanter om eens te bedenken hoe ik er dit jaar eens echt een puinbak van kan maken. Daar ben ik historisch gezien namelijk best goed in.

Kijk. Het meest typerende van goede voornemens is dat ze nogal eens mislukken. Of je ze nu op 1 januari bedenkt of op 27 september in je hoofd haalt. In het ene geval sla je op 3 januari een dakloze de hersens in voor een peuk. In het andere geval steel je de sigaretten van je moeder op 29 september. Aardig zijn lukt je tot het moment dat je op het gemeentehuis een bouwvergunning voor je dakkapel aan gaat vragen. Geduld hou je vol tot er drie bejaarden met rollator in de rij voor de kassa staan, die allemaal contant en gepast willen betalen!
Geloof me: een enkeling zal slagen. De meeste stervelingen gaan vanzelf een keer voor gaas.

Daar komt trouwens nog iets bij: successen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Ik ken mensen die de hardnekkigste verslavingen en gewoonten hebben overwonnen, maar die nog jaren daarna een moord doen voor een sigaret. Dus zelfs mensen die ooit zeer succesvol zijn geweest in het volbrengen van goede voornemens, zijn waarschijnlijk ook heel goed in staat om goede en slechte voornemens volledig te laten mislukken.

Misschien is het daarom juist wel interessant om eens te besluiten er een gigantische puinhoop van te maken. Probeer eens om niet meer zo vreselijk je best te doen op je werk of in je studie. Vanaf twee uur denk je alleen nog maar na over het avondeten en bedenk je nog snel welke leuke dingen je die avond wilt doen. Of je neemt gewoon een dagje vrij, als je geen zin hebt. Schijt aan de bazen! Lang leve de lol! Die baan kan me gestolen worden!

Hier liggen meteen een paar gevaren op de loer. Problemen die slechte voornemens zullen verdoemen tot mislukking. Zo makkelijk is het namelijk echt niet om je werk slecht te doen.
Als je de druk van het presteren wegneemt, kom je meestal tot rust. Mensen ontstressen. Ontspannen buiten werktijd zorgt voor meer energie. Je zit beter in je vel. Voor je het weet, heb je weer ontzettend veel zin in je werk! Of je komt tot de conclusie dat je iets anders wilt en dan ga je op zoek naar een leukere baan. Misschien maak je van die in de avonden hervonden hobby je beroep.

De ellende met slechte voornemens is dat ze meteen allerlei nieuwe, positieve impulsen wakker kunnen maken. Waar je ooit werd overmand door negatieve invloeden omdat je een pesthekel had aan je situatie, geeft het besluit om het maar op te geven juist weer een compleet nieuwe kijk op zaken. Voor je er erg in hebt, krijg je ineens in een hele andere kijk op jezelf en je situatie. En die kijk kan zomaar positief uitvallen.
Daar ga je met je negatieve voornemens!

Zelf zag ik 2012 niet meer zo zitten. Bij mijn laatste werkgever ging het niet zo best. Het werk was niet wat ik ervan had verwacht. Ik was er ook gewoon niet zo goed in. Mijn halfjaar contract werd dan ook niet verlengd. Half januari zou ik zonder werk zitten. Nieuwe banen lagen niet meer voor het oprapen. Ik had al besloten om maar eens lekker de tijd te nemen om vanuit de WW iets anders te vinden. Dan maar een tijdje NIETS doen!

En wat denk je? Ja hoor! Op het moment van publiceren van deze column ben ik onderweg naar Rotterdam om daar het contract te tekenen voor een voor mij ideale baan bij een voor mij perfecte baas.

Doodziek wordt je ervan. Slechte voornemens? Zo kom ik nooit tot rust!