Gemarteld Afghaans meisje naar India

Redactie

Het 15-jarige Afghaanse meisje Sahar Gul, dat na haar gearrangeerde huwelijk door haar schoonfamilie zwaar werd mishandeld om haar tot prostitutie te dwingen, wordt voor medische behandeling naar India gestuurd. Dat heeft een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van binnenlandse zaken meegedeeld. Hij zei dat Sahars schoonmoeder en schoonzus zijn gearresteerd en dat haar man, die in het Afghaanse leger dient, nog wordt gezocht.

De zaak heeft Afghanistan geschokt, hoewel geweld tegen vrouwen en meisjes volgens activisten in de conservatieve Afghaanse samenleving veelvuldig voorkomt. President Hamid Karzai heeft een commissie ingesteld die de zaak moet onderzoeken en heeft gezegd dat degenen die geweld hebben gepleegd tegen het meisje, gestraft moeten worden.

De door een oom van Sahar ingeschakelde politie bevrijdde het meisje vorige week in de noordoostelijke provincie Baghlan, waar zij zes maanden was opgesloten in een kelder. Haar schoonfamilie zou haar met gloeiende ijzers hebben bewerkt, haar vingers hebben gebroken en haar nagels hebben uitgetrokken. Volgens Rahima Zarifi, directeur vrouwenzaken in Baghlan, wilde de schoonfamilie haar dwingen tot prostitutie.

Sahar werd naar een ziekenhuis in Kabul gebracht, waar zij bezoek kreeg van de ministers voor volksgezondheid en vrouwenzaken.

Grote delen van Afghanistan kennen een streng patriarchale cultuur. In 2009 werd een wet ingevoerd die Afghaanse vrouwen moest beschermen tegen zaken als verkrachting, gedwongen huwelijken of verhandeling om ruzies te beslechten, maar de uitvoering daarvan laat volgens een VN-rapport in november nog veel te wensen. Tussen maart 2010 en maart 2011 werden op 2299 meldingen bij de Afghaanse mensenrechtencommissie maar 594 onderzoeken geopend door openbare aanklagers. Slechts in 155 gevallen werd daadwerkelijk tot vervolging overgegaan, aldus het VN-rapport. Slachtoffers werden vaak onder druk gezet om hun klacht in te trekken of zich te schikken naar bemiddeling van traditionele raden. Soms zagen aanklagers af van een onderzoek, hoewel ze daar in geweldszaken als verkrachting of prostitutie toe verplicht zijn, in andere gevallen negeerde de politie klachten gewoon.


Gemarteld Afghaans meisje naar India (Foto: Novum)