FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 25 juni 2010

Alonso: "Niets te zeggen over nieuwe F10"

Fernando Alonso durft na de eerste vrije training voor de Grand Prix van Europa in Valencia nog geen conclusies te trekken over de vernieuwde Ferrari F10. De Spanjaard sloot de dag op zijn thuiscircuit als snelste af, maar weet dat zondag pas de prijzen verdeeld worden.

"Het is twee weken na de race in Canada en dat was een compleet andere baan. Het is dus lastig om te zeggen of de auto zich echt verbeterd heeft. We zien morgen wel of we competitief zijn," zei Alonso die beseft dat voor een goed resultaat in Valencia een goede kwalificatie nodig zal zijn.

"Soms zijn we op vrijdag erg snel en sta je op de zaterdag er weer een stuk slechter voor. Vandaag waren er enkel vrije trainingen. Morgen kijken we wel weer verder. De auto was vandaag goed, maar dat was in Canada ook het geval. We focussen ons op het werk van morgen. Goed kwalificeren is nu belangrijk. Ik denk dat er potentieel is. Ik denk dat we hier competitief kunnen zijn maar het zal nooit gemakkelijk worden. Red Bull Racing en McLaren zijn erg sterk."

[WBD] Roddick naar vierde ronde

Andy Roddick heeft vandaag de vierde ronde bereikt op Wimbledon. De Amerikaan, vorig jaar verliezend finalist op het heilige gras, klopte Philipp Kohlschreiber uit Duitsland in vier sets: 7-5, 6-7 (5), 6-3 en 6-3.

In de vierde ronde neemt Roddick het op tegen Yen-Hsun Lu. Die zag zijn tegenstander Florian Mayer bij 6-4, 6-4 en 1-2 opgeven en werd daarmee de eerste Taiwanees die tot de vierde ronde van een grandslamtoernooi reikte.

Ook Marcel Brands ging door opgave van zijn opponent door. De Duitser maakte een achterstand van twee sets goed tegen Victor Hanescu (31). In de vijfde set ging het echter mis voor de Roemeen en moest hij na drie games de strijd staken: 6-7 (7), 6-7 (3), 7-6 (7), 6-3 en 3-0.

In de vierde ronde treft Brands Tomas Berdych. Die had ook vijf sets nodig om de Oezbeek Denis Istomin van zich af te schudden: 6-7 (1), 7-6 (5), 6-7 (8), 6-3 en 6-4.

Bloedbad op Algerijnse bruiloft

Gewapende mannen hebben op een bruiloft in Algerije, in de buurt van de grens met Tunesië, een bloedbad aangericht. Vijf mensen werden gedood, verschillende anderen raakten zwaargewond. Dat heeft het Algerijnse persbureau APS vrijdag gemeld.

De schietpartij vond donderdag plaats in het dorp Stah Guentis, zo'n 110 kilometer ten zuiden van het stadje Tebessa. Wie de schutters waren is niet bekend.

De streek rond Tebessa is berucht om de vele smokkelaars die hier opereren.

Wethouders eisen parkeerplekken op

Voor het gemeentehuis van Delfzijl is het altijd dringen geblazen. Er zijn slechts negen parkeerplekken voor het stadskantoor te vinden en daar moet ook nog eens voor betaald worden.

Binnenkort wordt het voor de burgers nog lastiger een parkeerplekje te vinden, want het college eist drie van de negen parkeerplekken op. Opmerkelijk is dat het voor ambtenaren verboden is om daar de auto neer te zetten. Raadslid Luc Schumer van de lokale partij Fractie 2014 is niet blij met het privilege voor de burgemeester en de wethouders. "Dit is niet in het belang van bezoekers aan het gemeentehuis."

Een gemeentewoordvoerder laat weten dat de drukte voor de parkeerplekken de aanleiding is geweest voor het besluit. Wel bekijkt de gemeente of er een andere oplossing kan worden gevonden voor de auto's van de leden van het college, zodat de drie plekken kunnen worden vrijgegeven.

'Rechtszaak Joran duurt zes maanden'

De rechtszaak tegen Joran van der Sloot gaat zo'n halfjaar duren. Dat schat het Peruaanse hooggerechtshof. Een onafhankelijke expert schat echter dat het zo'n anderhalf jaar kan gaan duren.

Rechter Cesar Vega liet vrijdag weten dat moordzaken in Peru zo'n zes maanden duren. Die schatting is volgens kenner Mario Amoretti veel te laag, volgens hem duurt het zeker drie keer langer.

Van der Sloot wordt verdacht van de moord op de Peruaanse Stephany Flores. Ook is hij nog hoofdverdachte in de vermissingszaak rond Natalee Holloway. Daarvoor is hij overigens niet aangeklaagd in Peru.

Wimbledon Vandaag

Wimbledon is alweer vijf dagen onderweg. Morgen vinden de laatste derde ronde partijen plaats en zondag genieten de spelers van hun verdiende vrije dag. Morgen komt tijdens de tweede partij op baan 5, de laatst overgebleven Nederlander in actie. Thiemo de Bakker neemt het in zijn partij op tegen de Fransman Mathieu.

Uitslagen heren:

Court Speler 1 Speler 2 Uitslag
Centre Gael Monfils (21) Lleyton Hewitt (15) 3-6, 6-7, 4-6
Centre Roger Federer (1) Arnaud Clement 6-2, 6-4, 6-2
No. 1 Novak Djokovic (3) Albert Montanes (28) 6-1, 6-4, 6-4
No. 1 Philipp Kohlschreiber (29) Andy Roddick (5) 5-7, 7-6 (5), 3-6, 3-6
No. 2 Feliciano Lopez (22) Jurgen Melzer (16) 6-4, 3-6, 2-6, 4-6
No. 5 Thiemo de Bakker John Isner (23) 6-0, 6-3, 6-2
No. 5 Florian Mayer Yen-Hsun Lu 4-6, 4-6, 1-2 opg.
No. 12 Tomas Berdych (12) Denis Istomin 6-7, 7-6, 6-7, 6-3, 6-4
No. 18 Mikhail Youhzny Paul-Henri Mathieu 4-6, 6-2, 6-2, 3-6, 6-4
No. 18 Victor Hanescu (31) Daniel Brands 7-6 (7), 7-6 (3), 6-7 (7), 3-6, 0-3 opgave

Uitslagen Dames:

Court Speler 1 Speler 2 Uitslag
Centre Justine Henin (17) Nadia Petrova (12) 6-1, 6-4
No.1 Alisa Kleybanova (26) Venus Williams (2) 4-6, 2-6
No. 2 Kim Clijsters (8) Maria Kirilenko (27) 6-3. 6-3
No. 2 Alona Bondarenko Jelena Jankovic (4) 0-6, 3-6
No. 5 Tsvetana Pronkova Regina Kulikova 6-4, 2-0 opg.
No. 12 Greta Arn Marion Bartoli (11) 3-6, 4-6
No. 12 Yanina Wickmayer (15) Vera Zvonareva (21) 4-6, 2-6
No. 17 Angelique Kerber Jarmila Groth 3-6, 5-7

Programma zaterdag heren:

Court Speler 1 Speler 2
Centre Philipp Petzschner (33) Rafael Nadal (2)
Centre Gilles Simon (26) Andy Murray (4)
No. 1 Robin Soderling (6) Thomasz Bellucci (25)
No. 1 Xavier Malisse Sam Querrey (18)
No. 2 Tobias Kamke Jo-Wilfried Tsonga (10)
No. 5 Paul-Henri Mathieu Thiemo de Bakker
No. 12 Jeremy Chardy David Ferrer (9)
No. 18 Fabio Fognini Julien Benneteau (32)

Programma zaterdag dames:

Court Speler 1 Speler 2
Centre Serena Williams (1) Dominika Cibulkova
No. 1 Barbora Zahlavova Stycova Maria Sharapova (16)
No. 2 Sara Errani (32) Agnieszka Radwanska (7)
No. 2 Caroline Wozniacki (3) Anastasia Pavlyuchenkova (29)
No. 12 Flavia Pennetta (10) Klara Zakopalova
No. 12 Alexandra Dulgheru (31) Kaia Kenapi
No. 18 Petra Kvitova Victoria Azarenka (14)
No. 18 Na Li (9) Anastasia Rodionova

Islamitische basisschool sluit de deuren

De islamitische basisschool De Dialoog in Rotterdam sluit na de zomervakantie de deuren. De onderwijsinstelling staat al een paar jaar als 'zeer zwak' bekend en er trad geen verbetering op. In juni werd bekend dat de status ook dit jaar niet was verbeterd.

Het schoolbestuur en de gemeente traden daarop in overleg. Wethouder Hugo de Jonge drong aan op sluiting. Het schoolbestuur is daarmee akkoord gegaan. De gemeente Rotterdam helpt mee om voor de 300 kinderen een andere school te zoeken. De Jonge: "Het is in het belang van de kinderen dat ze op een school zitten die wel goed onderwijs levert."

[WK pool] Tussenstand na dag 15

Dag vijftien van het WK voetbal in Zuid-Afrika zit er inmiddels op, dus het is weer hoog tijd voor een update van de stand in de FOK! WK 2010 Pool. Hieronder vind je de top vijf van deelnemers en subleagues.

Droid heeft de poulefase met 1395 punten als beste afgesloten. RemyRR heeft vandaag zijn tweede plaats behouden en is met 1305 punten zelfs dichter bij de eerste plaats gekomen. stigmatic_agony klom vandaag naar plaats drie met 1240 punten, wat er vijf meer zijn dan Ki08 die nieuw is in de top vijf. nogeenoudebekende staat met 1220 punten op plaats vijf.

Bij de subleagues is het klassement op zijn kop gezet na de wedstrijden van vandaag. Met 794 punten is FOK!sportcrew de nieuwe leider. ~~Rush Addict~~ staat met 758 punten tweede voor FOK!crew die met 753 punten nieuw is in de top vijf. Ook PUKKE is met 742 punten nieuw. WKSC sluit met 738 punten de top vijf af.

Vanaf morgen worden de achtste finales van het toernooi gespeeld. Het invullen van het schema verandert hierdoor. Je hebt nu tot de start van een wedstrijd om je voorspelling in te vullen. De stand die ingevuld moet worden is die na 90 minuten. Ook zullen de gele en rode kaarten na de reguliere speeltijd gaan gelden. De winnaar is uiteraard het land dat doorgaat naar de volgende ronde.

Levenslang voor dubbele moord

Een man uit München is tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de dubbele moord op een echtpaar in het Duitse Volkenschwand. De 37-jarige man schoot het echtpaar waarvan de 55-jarige man in een rolstoel zat koelbloedig dood.

Zijn 53-jarige echtgenote raakte zwaargewond en overleed later aan haar verwondingen. De 55-jarige werd door de dader twee keer in zijn hoofd geschoten. De rechter vond een levenslange celstraf het enige antwoord op de gruwelmoord op het echtpaar. De veroordeelde man ontkent dat hij de moorden heeft gepleegd. Volgens zijn advocaat zijn er geen aanwijzingen die in zijn richting wijzen. De afgelopen 2,5 maand werden maar liefst vijftig getuigen en deskundigen opgevoerd door het Openbaar Ministerie en de advocaat.

De man werd aangehouden, omdat kort na het bloedbad sieraden uit de buit in zijn huis werden gevonden. Ook werd het vuurwapen waarmee het echtpaar was gedood in zijn omgeving aangetroffen.

Apple adviseert 'betere greep' op iPhone 4

Computerbedrijf Apple adviseert kopers van de nieuwe generatie iPhone 4 smartphones het toestel op een juiste manier vast te houden. Op de eerste koopdag vrijdag kreeg Apple klachten over de werking van de signaalontvangst via de ingebouwde antenne. Sommige kopers van de nieuwe iPhone ontdekten dat de sterkte van de signaalontvangst afneemt als het toestel linksonder in de handpalm ligt.

Apple stelde dat gebruikers de iPhone niet op die manier moeten afschermen. "Alle telefoons hebben gevoelige gebieden", zei Apple-topman Steve Jobs tegen website Ars Technica. "Hou het ding gewoon niet zo vast", waarschuwde hij. Een andere manier om het probleem te ondervangen is een soort rubber etui te kopen waar de iPhone in kan. "Het vastpakken van een mobiele telefoon heeft altijd een vermindering van de antennewerking tot gevolg, waarbij sommige plekken gevoeliger zijn dan andere, afhankelijk van de plek waar de antenne is ingebouwd", aldus Apple in een verklaring.

Bridgestone: "Race in Valencia wordt saai"

Bandenfabrikant Bridgestone voorspelt weinig goeds voor de Grand Prix van Europa komend weekend op het stratencircuit van Valencia. De Japanse rubbermaker denkt dat de wedstrijd zondag saai gaat worden, omdat de bandenslijtage veel minder is dan in Canada twee weken geleden.

Het circuit in Valencia kende vanochtend weinig grip, maar hoofd bandenontwikkeling van Bridgestone Hirohide Hamashima zegt dat het zelfs voor de superzachte banden beter wordt, waardoor deze banden lang mee zullen gaan. Hierdoor lijkt de wedstrijd eenzelfde verloop te kunnen krijgen als in Bahrein waar de wedstrijd als saai werd beschouwd.

[Groep H] Uitslag Zwitserland - Honduras

Voor Zwitserland en Honduras zit het wereldkampioenschap voetbal erop. De twee landen speelden vandaag in hun laatste groepsduel in groep H tegen elkaar 0-0, waardoor beide ploegen er nu uit liggen.

Beide ploegen moesten winnen om een kans te houden om door te gaan. Zwitserland was daardoor gedwongen om aan te vallen, waar ze de voorgaande twee wedstrijden vooral verdedigend speelden. De ploeg die in de eerste speelronde verrassend Spanje versloeg had duidelijk moeite met die speelwijze, omdat Honduras niet van plan was initiatief te gaan nemen. In de eerste helft kwam het dan ook niet verder dan kleine kansjes voor Inler en Derdiyok.

Ook in de tweede helft gingen de Zwitsers op zoek naar het doelpunt, maar wederom bleek het creëren van doelpunten een probleem. Lichtsteiner en Barnetta probeerden het van afstand, maar zonder succes. De ingevallen Alexander Frei zorgde nog voor de meeste dreiging, maar Honduras bleef simpel overeind. De Latijns-Amerikanen waren zelfs het gevaarlijkst in de enkele tegenstoten. Suazo kreeg zijn hoofd net niet tegen de bal en een schot van Alvarez werd knap gestopt door keeper Benaglio.

Zwitserland probeerde in de slotfase nog wel de aanval te zoeken, maar zonder overtuiging. Hierdoor bleef de wedstrijd met de stand waarmee die begonnen was, en kunnen beide landen naar huis.

 

Zwitserland

0 - 0

Honduras

 
 Gele kaart: Fernandes, (Zwitserland), Thomas, Suazo, Chávez, W. Palacios (Honduras)
 
Stadion: Vrystaatstadion, Bloemfontein 
Toeschouwers: 28.042
Arbiter: Baldassi (Arg)
 
Opstelling:   Opstelling:
Benaglio
Lichtsteiner
V.Bergen
Grichting
Ziegler
Barnetta
Huggel (Shaqiri/78')
Inler
Fernandes (Yakin/46')
Derdiyok
N'Kufo (Frei/69')
  Valladares
Sabillón
Chávez
Bernárdez
Figueroa
Álvarez
W.Palacios
Thomas
Núñez (Martínez/67')
Je.Palacios (Welcome/78')
Suazo (Turcios/87') 

 

[Groep H] Uitslag Chili - Spanje

Spanje heeft op de laatste speeldag toch nog de koppositie in Groep H veroverd. Chili werd met 2-1 aan de kant geschoven, waardoor de Zuid-Amerikanen werden ingehaald. De eerste plaats werd een feit doordat Zwitserland niet van Honduras won.

Direct na de aftrap was het Chili, dat bij een gelijkspel zeker geplaatst zou zijn voor de volgende ronde, dat verrassend het initiatief nam. Tot grote kansen leidde dat niet, al was de snelle rechterspits Alexis Sánchez gevaarlijk met een lobje richting de verre hoek. Iker Casillas voorkwam een tegentreffer door de bal achter te tikken. Het duel in Pretoria was niet een bijzonder harde, toch mocht arbiter Marco Rodríguez graag naar zijn borstzakje grijpen. Nadat hij al drie Chilenen op de bon had geslingerd was daar plots de openingstreffer. Fernando Torres ontsnapte op links, maar zag zijn sprint gestuit door doelman Claudio Bravo. De bal belandde echter in de voeten van David Villa, die van veertig meter het lege doel wist te treffen.

Ondanks de tegenslag bleven de Zuid-Amerikanen de aanval zoeken. Een enorme kans voor Jean Beausejour ontstond na matig verdedigen, maar Gerard Piqué herstelde de situatie met een uitstekende ingreep. Vanuit een counter was Spanje vervolgens wederom trefzeker. Andrés Iniesta werd geheel vrijgelaten op de rand van de zestien en schoof de bal langs Bravo binnen. Terwijl de middenvelder van FC Barcelona zijn treffer vierde werd de ellende voor Chili nog groter. Marco Estrada ontving zijn tweede gele kaart, omdat hij vlak voor de 0-2 op de hak van Torres was gaan staan. Ook Waldo Ponce had de rust niet mogen halen. De verdediger kwam echter goed weg met een gele kaart na natrappen op Torres.

Bondscoach Bielsa was niet van plan om in het tweede bedrijf op de defensie te gokken. Hij bracht twee nieuwe krachten in de aanval, en dat betaalde zich direct uit. Rodrigo Millar ontving de bal op de rand van de zestien, en schoot tussen drie Spaanse verdedigers raak. Casillas was kansloos doordat de bal door Gerard Piqué´s knie van richting werd veranderd. Omdat beide ploegen doorhadden dat het bij Zwitserland - Honduras nog altijd doelpuntloos was, leken de teams vrede te hebben met de 1-2. Chili speelde op balbezit, de Spanjaarden trachtten af en toe via een counter de wedstrijd in het slot te gooien.

Toen Vicente del Bosque echter Torres naar de kant haalde voor Fàbregas waren de intenties van de Europeanen ook duidelijk. De 1-2 consolideren was geen probleem voor de regerend Europees kampioen. Beide ploegen spaarden hun krachten, wat voor de Chilenen enigszins risicovol was. Zwitserland scoorde echter niet meer in Bloemfontein. Door de zege stijgt Spanje op doelsaldo naar de koppositie, en treft het dinsdag Portugal in de achtste finales. Chili is veroordeeld tot het aantreden tegen Brazilië op maandagavond.

Chili

1 - 2

Spanje

 47' Rodrigo Millar
   24' David Villa
 37' Andrés Iniesta
 
 Gele kaart: Waldo Ponce, Gary Medel, (Chili)
 Rode kaart: Marco Estrada (37/2xg) (Chili)
 
Stadion: Loftus Versfeld, Pretoria 
Toeschouwers: 42.000
Arbiter: Marco Rodríguez (MEX)
 
Opstelling:   Opstelling:
Bravo
Isla
Medel
Ponce
Jara
Estrada
Vidal
Mark González (Millar/46')
Valdivia (Paredes/46')
Alexis Sánchez (Orellana/65')
Beausejour
  Casillas
Sergio Ramos
Puyol
Piqué
Capdevila
Busquets
Xabi Alonso (Javi Martínez/73')
Xavi
Iniesta
Villa
(Fàbregas/55') Torres

[IndyCar] Beslissing over nieuw chassis uitgesteld

De beslissing over het chassis voor de nieuwe generatie chassis' voor de IndyCar Series is uitgesteld. Delta Wing, Swift, Lola, BAT en Dallara hebben eerder dit jaar voorstellen ingediend met betrekking tot het nieuwe chassis en een beslissing zou in juni genomen worden, maar er blijkt meer tijd nodig te zijn om een keuze te maken.

De baas van de raceklasse Randy Bernard heeft een commissie van zeven man ingesteld die hem moeten adviseren welk voorstel over een nieuw chassis het beste is. "We hebben nog geen beslissing gemaakt, maar we maken goede progressie. We zijn er nu dichtbij en in minder dan een maand zijn we er uit," zei hij.

Haussler niet naar Tour de France

Heinrich Haussler moet afhaken voor de komende Tour de France. Dit maakte zijn ploeg Cervélo vanavond bekend.

Haussler liep bij een val in de Ronde van de Algarve een knieblessure op en moest daardoor het volledige voorseizoen aan zich voorbij laten gaan. In de Ronde van Zwitserland kreeg hij wederom last van zijn knie. Hij zal volgende week onder het mes gaan.

De Brit Daniel Lloyd zal Haussler vervangen in de selectie van Cervélo voor de Tour.

NASCAR-rijder Johnson wil F1-bolide testen

NASCAR-coureur Jimmie Johnson wil in de nabije toekomst gaan testen met een Formule 1-bolide. De viervoudig kampioen won vorige week op de Infineon Raceway zijn eerste race op een normaal circuit en bij de Amerikaan smaakt dat naar meer.

Johnson groeide op in een gebied in de Verenigde Staten waar de IndyCars zeer populair waren, maar hij kwam in een raceserie met gesloten wagens terecht. Uiteindelijk klom hij op tot de NASCAR Series waar hij vele successen boekte. Nu wil hij meer en een Formule 1-test zoals Jeff Gordon in 2003 had bij BMW Williams ziet hij wel zitten. Via een creatieve commerciële weg zou het moeten kunnen.

"In de omgeving waarin ik opgroeide was IndyCars de enige asfalt-ervaring die ik had. Dus ik droomde over het racen in de Indy500, het gaan naar Long Beach en ik hoopte daar ooit eens op het circuit te mogen racen. Ik ben een andere weg uitgegaan en ik weet dat het lastig is om een Formule 1-test te krijgen, maar met het uitzetten van lijntjes en creatief zijn zou het kunnen," zei de 34-jarige Johnson.

Posters meisje dat sekst met hond op school verspreid

Een vrouw uit de Amerikaanse staat Utah wordt achttien gevallen van seksuele uitbuiting van een minderjarige ten laste gelegd. De vrouw heeft zo'n dertig posters gemaakt met een afbeelding van een naakte vrouw die seks heeft met dieren. Het hoofd van de vrouw werd echter door middel van een fotobewerkingsprogramma vervangen door dat van een 13-jarig meisje en vervolgens werden de posters op haar school in Salt Lake City verspreid.

De vrouw, Danette Stark, heeft inmiddels bekend de foto's van een vrouw die intiem is met een hond te hebben bewerkt en verspreid om wraak te nemen op het meisje. De 37-jarige vrouw hing de posters onder andere op in kluisjes en het meisjestoilet. De afbeeldingen werden uiteindelijk gevonden door een bewaker.

Om het meisje nog verder de grond in te boren, werd de naam van het meisje bij de foto's gezet, evenals enkele scheldwoorden. Stark werd betrapt toen men op bewakingsbeelden zag hoe de vrouw de meisjes-wc inliep. Indien zij wordt veroordeeld, kan ze maximaal vijftien jaar in de cel belanden. Daarnaast wordt ze bijgeschreven in het register voor zedendelinquenten.

Een filmpje over de vrouw en haar wraak is hier te zien

Eurlings voorkomt dubbel opstaptarief trein

Het papieren treinkaartje blijft voorlopig bestaan, zolang regionale spoorvervoerders en de Nederlandse Spoorwegen geen oplossing hebben gevonden voor het probleem van het dubbele opstaptarief. Demissionair minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat gaat hiervoor een Algemene Maatregel van Bestuur invoeren.

Eurlings stelt ook een onafhankelijke commissie in die een structurele oplossing moet vinden, zo liet hij de Tweede Kamer vrijdag weten. Een treinreiziger die met de OV-chipkaart reist betaalt per vervoerder een opstaptarief. Als hij één reis maakt met verschillende spoorvervoerders, bijvoorbeeld van Assen naar Winschoten, van Kerkrade naar Venlo of van Utrecht naar Winterswijk, kan hij twee tot drie keer het opstaptarief betalen.

Juan: "Portugal verdedigde erg goed"

De Braziliaanse verdediger Juan speelde vanmiddag met 0-0 gelijk tegen Portugal. Na afloop van het laatste groepsduel van de Zuid-Amerikanen sprak Goal.com met de speler van AS Roma.

"We wilden dit gelijkspel eigenlijk winnen, maar een gelijkspel was het enige wat we eruit konden halen. Portugal heeft een geweldig efltal en ze hanteerden dezelfde strategie als de Noord-Koreanen. Kleine ruimtes op het middenveld, maar met meer kwaliteit aan de bal", aldus Juan tegenover Goal.com.

"Ik denk niet dat het een kwestie van goede wisselspelers is. We hadden moeilijkheden, omdat Portugal heel goed verdedigde en ons op die manier problemen gaf", zo vervolgde de verdediger van AS Roma zijn mening over het verloop van de wedstrijd.

Gedurende de wedstrijd maakte Juan een handsbal die hem een rode kaart had moeten opleveren. De scheidsrechter bestrafte dit met slechts een gele kaart.

'Tottenham in de rij voor Luís Fabiano'

Naar verluidt wil Tottenham Hotspur aan de Champions League beginnen met de Braziliaanse aanvaller Luís Fabiano in de gelederen.

Momenteel vertoeft de spits van Sevilla met de nationale ploeg van Brazilië in Zuid-Afrika, maar in Londen zou er interesse zijn voor Luís Fabiano, zo meldt Daily Mail. Ook zou Tottenham Hotspur interesse tonen in Júlio Baptista, een landgenoot van Luís Fabiano.

De 29-jarige Luís Fabiano past in het kaliber spits dat Tottenham-coach Harry Redknapp op het oog heeft. Onlangs werden ook Klaas-Jan Huntelaar en Edin Dzeko (VfL Wolfsburg) in verband gebracht met de Engelse club, maar naar verluidt ligt de focus nu op Luís Fabiano.

José Maria del Nido, voorzitter van Sevilla, liet de pers onlangs weten dat er echter plannen zijn om de Braziliaanse aanvaller langer bij de club uit Zuid-Spanje te houden. Er zou al sprake zijn van onderhandelingen over een contractverlenging.

[WBD] Federer eenvoudig door

In zijn eerste twee wedstrijden op Wimbledon had Roger Federer het nog lastig, maar vandaag liet hij eindelijk zijn klasse weer zien. De Zwitserse zesvoudig kampioen versloeg de Fransman Arnaud Clement met 6-2, 6-4 en 6-2.

Federer serveerde goed, maakte weinig fouten en zorgde daarnaast constant voor gevaar op de opslag van Clement. "Het was een zware week, al hadden Isner en Mahut het een stuk zwaarder," aldus een lachende Zwitser die het in de volgende ronde moet opnemen tegen Jurgen Melzer.

'Katy Perry al getrouwd met Russell Brand'

Zangeres Katy Perry heeft zich tijdens een interview op BBC1 versproken over haar vriend/echtgenoot Russell Brand waarmee ze plannen heeft om in het najaar te gaan trouwen. "Het leven is nooit saai met hem, daarom ben ik met hem getrouwd", aldus Katy.

Terwijl de interviewer en het publiek schrokken, herstelde ze haar uitspraak gauw. "Dat is waarom ik met hem ga trouwen!" Ze wilde er niet verder op ingaan of ze toch al getrouwd zouden zijn.

Op dit moment is Katy in het Verenigd Koninkrijk om haar single 'California Gurls' te promoten.

Snoeks is commentator finale WK

Het vermoeden bestond al langer maar vandaag maakte de NOS het officieel bekend: Frank Snoeks mag het commentaar verzorgen bij de finale van het WK in Zuid-Afrika. Hij is voor de vierde keer op rij de commentator bij de finale van een groot voetbaltoernooi.

Zijn collega Jeroen Grueter neemt een dag eerder, op zaterdag 10 juli, de strijd om de derde plaats voor zijn rekening. Grueter mag ook de achtse finale van het Nederlands elftal tegen Slowakije (op 28 juni) becommentariëren.

De halve finales worden eerlijk tussen Grueter (6 juli) en Snoeks (7 juli) verdeeld. De wedstrijden van het Nederlands elftal doen de heren om en om, zolang Oranje nog in het toernooi zit.

Negen AZ-spelers mogen ervaring opdoen bij Telstar

AZ zal komend seizoen negen spelers laten rijpen bij Jupiler League-club Telstar. Op huurbasis vertrekken de spelers van de Alkmaarse club naar de ploeg uit Velsen-Zuid.

Telstar laat aan Goal.com weten dat het gaat om Mike Boelee, Kevin Brands, Edwin Gyasi, Ilias Haddad, Milan Hoek, Toine van Huizen, Marek Kaljumäe, Zlatan Kristanovic en Wouter de Vogel. Bij de Noord-Hollandse Jupiler League-club krijgen ze de gelegenheid om zich verder te ontwikkelen.

De huurlingen zullen het komende seizoen echter wel kunnen blijven uitkomen voor Jong AZ. Deze ploeg zal deelnemen aan de Beloftencompetitie en zal een combinatie zijn van spelers uit het eerste elftal van AZ en spelers uit het eerste elftal van Telstar. Jong AZ zal onder leiding staan van Michel Vonk.

Brands en Haddad zijn nog oude bekenden van Telstar, vorig seizoen waren beide spelers ook al bij deze club actief. Het uitlenen van deze spelers is tot stand gekomen dankzij het samenwerkingsverband tussen de Noord-Hollandse clubs.

Zwitsers avontuur voor Bakens

Tim Bakens begint een buitenlands avontuur. De centrale verdediger van FC Volendam heeft een contract getekend bij FC Sankt Gallen uit Zwitserland. Hij was transfervrij.

De 27-jarige Bakens zal in Zwitserland ploeggenoot worden van Sandro Calabro, die onlangs van VVV-Venlo overstapte naar Sankt Gallen. Bakens kwam sinds januari opnieuw uit voor Volendam, nadat zijn overgang naar Sparta Rotterdam volledig mislukte. De Rotterdammers hadden hem in de zomer juist overgenomen van Volendam.

Eerder speelde de Groesbeker voor De Graafschap en RKC Waalwijk. In totaal speelde hij 196 competitieduels in Nederland. Overigens neemt Sankt Gallen wel een risico, want Bakens degradeerde met drie van zijn vier Nederlandse werkgevers, terwijl Sparta na zijn vertrek uiteindelijk ook een niveau moest afdalen.

Egyptenaren protesteren tegen politie

Duizenden Egyptenaren hebben vrijdag, vergezeld door de belangrijkste oppositieleider Mohamed ElBaradei, geprotesteerd tegen het, wat zij noemen, systematische martelen door de autoriteiten. Het was de grootste demonstratie tot nog toe sinds vorige maand een man werd doodgeslagen door de politie.

De dood van Khaled Said heeft hervormings- en mensenrechtenactivisten aangezet tot demonstraties. Zij zeggen dat de politie buitensporig geweld gebruikt, mogelijk gemaakt door een drie decennia oude noodwet. De 28-jarige Said werd op 6 juni door agenten een café uitgesleept en op straat in elkaar geslagen. De regering houdt vol dat Said om het leven is gekomen door verstikking nadat hij een pakketje drugs had ingeslikt, een bewering die velen met wantrouwen hebben aangehoord nadat foto's van het lichaam van Said verspreid werden waarop te zien is dat zijn lichaam onder de blauwe plekken zat en zijn tanden en kaak gebroken waren.

ElBaradei, Nobelprijswinnaar en voormalig chef van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA), is de bekendste voorstander van hervormingen in zijn land geworden en voegde zich vrijdag bij de drieduizend demonstranten die samen baden in Alexandrië en daarna een demonstratie bij een moskee hielden. De demonstranten scandeerden leuzen tegen de Egyptische president Hosni Mubarak en de minister van binnenlandse zaken Habib El Adly, die ze 'martelminister' noemden. Ze kwamen tegenover de oproerpolitie te staan, maar de demonstratie eindigde na enkele uren zonder noemenswaardig geweld.

Mensenrechtenorganisaties roepen al langer dat de politie mensen martelt en dat daar zelden verantwoording voor wordt afgelegd, iets wat de regering ten stelligste ontkent. De veiligheidsdiensten hebben onevenredig veel macht onder een noodwet die is afgeroepen toen Mubarak aan de macht kwam. Volgens de regering is die nodig om terrorisme te bestrijden, maar volgens mensenrechtenactivisten is het de fundering van zijn autocratische regime.

"Als onrecht overheerst, als niemand er meer toe doet, dan hebben we niets meer te vrezen. Said was als wij allemaal, ik had het ook kunnen zijn of mijn broer of wie dan ook", zei Iman Hassan, een kapster van begin 30 die aan de demonstratie deelnam.

Ondanks de protesten en het verzoek van de Verenigde Staten om een onafhankelijk onderzoek in te stellen, blijft de regering bij haar eerste bevindingen. Ook de tweede autopsie op het lichaam van Said zou dood door verstikking aantonen. Mensenrechtenwaakhond Human Rights Watch heeft daar zijn twijfels over uitgesproken en de Egyptische regering opgeroepen beweringen te onderzoeken dat Said doodgeslagen zou zijn.

'Kabinet met PVV van de baan'

Een meerderheidskabinet waarin de PVV van Geert Wilders plaatsneemt, is van de baan. Dat is de conclusie van de verkenningen die informateur Uri Rosenthal vrijdag presenteerde. Ook een kabinet met de SP sluit Rosenthal uit.

Rosenthal adviseert om voor de nieuwe fase twee informateurs aan te stellen van VVD- en PvdA-huize. De kern van een komend kabinet moet door die partijen gevormd worden. Er is dan een aantal mogelijkheden, waarbij iedere variant al op bezwaren is gestuit.

Mark Rutte voelt weinig voor paars-plus, gevormd door VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Hij wil wel in zee met het CDA en de PvdA. Dat herhaalde hij vrijdagmiddag nadat hij bij koningin Beatrix was geweest. Wat Rutte betreft kunnen de onderhandelingen tussen de drie partijen zo snel mogelijk beginnen. PvdA-leider Job Cohen ziet echter niets in zo'n middenkabinet zonder dat GroenLinks of D66, of beiden, daarin plaatsnemen. Rutte vindt vijf partijen in een kabinet veel, maar zegt 'open te staan voor modaliteiten'.

Rosenthal had het tijdens de persconferentie overigens nadrukkelijk over 'coalities die op een meerderheid in de Staten-Generaal kunnen rekenen'. De optie van een minderheidskabinet van VVD en CDA, al dan niet met gedoogsteun van de PVV, kwam niet ter sprake.

Rosenthal: kabinet met PVV van de baan
Rosenthal: kabinet met PVV van de baan (Foto: Novum)

Doden bij brand nachtclub Indonesië

Tien mensen zijn vrijdagochtend omgekomen bij een brand in een afgeladen nachtclub in Surabaya, de op een na grootste stad van Indonesië. Het kostte de brandweer verschillende uren om het vuur onder controle te krijgen.

Onder de doden bevonden zich ook een moeder en het kind van wie ze tijdens de tragedie waarschijnlijk beviel. Een dergelijk traumatische gebeurtenis kan soms de bevalling oproepen. Ook een Japanner en een Australiër zijn bij de brand om het leven gekomen. Vijf slachtoffers liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Volgens de politie kan het dodental oplopen omdat reddingswerkers nog steeds op zoek zijn naar mogelijke overlevenden onder het ingestorte dak van het café op de bovenverdieping.

Lasnik en Hakola naar Willem II

Willem II heeft zich versterkt met Andreas Lasnik en Juha Hakola. Beide spelers tekenen een contract voor twee jaar met een optie op nog een seizoen. De Oostenrijker Lasnik komt over van Alemannia Aachen. De Fin Hakola speelde de afgelopen twee seizoenen voor Heracles Almelo.

De 26-jarige middenvelder Lasnik speelde in eigen land voor SV Ried en Austria Wien. De laatste twee jaar speelde de eenmalig international in Duitsland voor Alemannia Aachen. Hakola speelde sinds 2008 bij Heracles in de eredivisie. De 22-jarige aanvaller was daarvoor actief bij het Estse FC Flora Tallinn.

Voor Willem II zijn het al de zevende en achtste versterkingen van dit seizoen.

Dodental overstromingen Brazilië opgelopen

Het aantal doden door overstromingen in Brazilië is opgelopen tot 51, terwijl het aantal vermisten naar beneden is bijgesteld tot 76. Dat hebben de Braziliaanse autoriteiten bekendgemaakt.

Hevige stortregens hebben in het noordoosten van Brazilië op veel plaatsen voor overstromingen gezorgd, waarbij soms hele dorpen zijn weggevaagd. In eerste instantie werden meer dan duizend mensen als vermist opgegeven. Volgens de autoriteiten zijn de meeste nog vermiste personen veilig, maar zijn ze niet in staat om contact op te nemen met hun familie omdat elektriciteit en telefoonlijnen op veel plekken niet meer functioneren.

Nu de regen afneemt, kunnen reddingsteams hun werk intensiveren.

Kahn: "Romero straalt vertrouwen uit"

Traditiegetrouw wordt aan het eind van ieder WK de prijs van beste keeper van het toernooi uitgereikt. In Zuid-Afrika is dat niet anders en Oliver Kahn tipt onder meer Sergio Romero voor de onderscheiding.

Kahn denkt dat Julio César (Brazilië), Iker Casillas (Spanje), Eiji Kawashima (Japan) en Romero (Argentinië) een gooi kunnen doen naar de titel. De voormalige Duitse topkeeper, die zelf in 2002 tot beste speler én keeper van het WK in Japan en Zuid-Korea werd uitgeroepen, is erg gecharmeerd van de doelman van AZ. "Hij oogt erg zeker en kalm. Romero straalt volop vertrouwen uit. Dat bevalt me enorm en is een erg belangrijke eigenschap van een keeper."

"Ik denk nog steeds dat Gianluigi Buffon de beste ter wereld is, maar door zijn blessure en de uitschakeling van Italië doet hij niet meer mee voor de Gouden Handschoen", besprak Kahn ook andere doelverdedigers. "Hoewel het nog vroeg is voor conclusies en de meeste doelmannen nog niet zijn getest, springen er nu vier keepers uit. César vind ik absolute wereldklasse, Casillas doet altijd mee, maar zeker ook Romero en die keeper van Japan spreken me aan."

Chelsea-doelman Petr Cech, die net als Kahn op uitnodiging van Adidas zijn mening gaf over het WK, vond het nog veel te vroeg voor conclusies. "Wie het nu drie wedstrijden goed doet, maar in de achtste finale naar huis wordt gestuurd, kan hier natuurlijk nooit de beste zijn." Maarten Stekelenburg werd niet besproken tijdens de persconferentie.

Europees Hof: homohuwelijk geen universeel recht

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft bepaald dat landen niet verplicht zijn om het homohuwelijk toe te staan. Daarmee wordt een verzoek verworpen van een Oostenrijks stel om een dergelijk huwelijk af te dwingen.

Volgens het hof worden de rechten van Horst Michael Schalk en Johann Franz Kopf niet geschonden door de onmogelijkheid met elkaar te trouwen. In Oostenrijk kunnen homoseksuele stellen een geregistreerd partnerschap aangaan, dat veel lijkt op een huwelijk maar daar in een aantal opzichten van verschilt.

Een raad van zeven rechters bepaalde donderdag unaniem dat het stel niet valt onder de garantie van het recht om te trouwen van de Europese mensenrechtenconventie. De rechters zeiden dat er 'een toenemende consensus is in Europa om homohuwelijken wettelijk te erkennen', maar lieten het aan de staten zelf over om te bepalen welke vorm dat zou moeten hebben.

Doodsbedreiging om vuvuzela-kabaal

Een Amerikaan in Weiden, een stad in de Duitse deelstaat Beieren, werd het constante monotone getoeter van de vuvuzela's van zijn buren zo spuugzat dat hij dreigde hen met een bijl om het leven te brengen. Dat heeft de politie vrijdag gezegd.

Zijn bijl vervaarlijk in het rond zwaaiend zocht de 45-jarige Amerikaan donderdag de confrontatie met zijn buren tijdens de wedstrijd Nederland-Kameroen. Volgens de politie verdroeg hij het gezoem en getoeter van de Afrikaanse instrumenten niet langer en riep hij zijn buren toe dat hij ze zou vermoorden.

De man, als burger werkzaam voor het Amerikaanse leger, werd gearresteerd en is overgedragen aan de Amerikaanse militaire politie. Hij is inmiddels weer op vrije voeten. Aanklagers overwegen de man te vervolgen.

Doodsbedreiging om vuvuzela-kabaal
Doodsbedreiging om vuvuzela-kabaal (Foto: Novum)

Orka Morgan behandeld aan inwendige infectie

Orka Morgan heeft hoogstwaarschijnlijk een inwendige infectie. Het beest, dat woensdag in de Waddenzee werd gevangen, wordt met medicatie behandeld, meldt het Dolfinarium vrijdag. Na twee dagen in het Dolfinarium gaat het 'redelijk goed' met Morgan, al is het vrouwtje nog steeds erg verzwakt en vermagerd.

Het is onduidelijk waar de infectie precies zit. De situatie is in ieder geval niet meer levensbedreigend, maar het dier moet wel 24 uur per dag geobserveerd worden.

De jonge orka is in een dolfijnenverblijf ondergebracht van tien bij vijfentwintig meter en vier meter diep. Het publiek is daar op dit moment nog niet welkom, maar kan wel in een aparte ruimte livebeelden van Morgan zien. Het Dolfinarium heeft veel extra bezoekers gekregen sinds de opmerkelijke gast er huist.

De 3,5 meter lange orka werd woensdagavond door het Dolfinarium uit zee gehaald. Het dier dobberde in een ondiep deel van de Waddenzee en was uitgehongerd. Orka's komen niet vaak voor in de Waddenzee. De laatste levende orka in de Waddenzee werd in 1943 gespot. In 1963 werd er ook een gezien, maar dat dier was al dood.

Rutte en Cohen lijnrecht tegenover elkaar

Mark Rutte en Job Cohen staan nog steeds lijnrecht tegenover elkaar wat betreft hun wensen voor een nieuw kabinet. VVD-leider Rutte sprak vrijdag nadat hij bij koningin Beatrix was geweest andermaal zijn voorkeur uit voor een kabinet met VVD, PvdA en CDA. PvdA-voorman Job Cohen verklaarde op zijn beurt dit niet te zien zitten en pleitte nogmaals voor paars-plus.

Rutte zei vrijdagmiddag dat wat hem betreft de onderhandelingen over een middenkabinet direct kunnen beginnen. Cohen voelt daar echter niets voor en liet na afloop van zijn gesprek met Beatrix weten dat een kabinet met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks zijn voorkeur heeft. Hij repte niet meer over de regenboogvariant, waarbij CDA aanschuift bij paars-plus.

Vaticaan 'verbijsterd' over Belgische politie

Het Vaticaan heeft vrijdag verbijsterd en woedend gereageerd op een onderzoek van de Belgische politie naar seksueel misbruik door priesters, waarbij onder meer twee graven van aartsbisschoppen werden geopend. De Belgische ambassadeur bij het Vaticaan werd op het matje geroepen om tekst en uitleg te geven.

Het Vaticaan liet weten dat ieder misbruik van minderjarigen door leden van de kerk veroordeeld moet worden, maar voegde eraan toe 'woedend te zijn over de schending van de graven'.

Donderdag viel de politie het huis en het voormalige kantoor van de voormalige Belgische aartsbisschop Godfried Danneels binnen. Onder meer documenten en een computer werden meegenomen. De politie liet niet weten of Danneels wordt verdacht van misbruik of dat hij beschikte over documenten die tot vervolging van anderen kunnen leiden.

In Mechelen werden daarnaast de graven geopend van twee aartsbisschoppen om te kijken of daar belastende documenten in lagen.

Sjaak en Freek-Willem nemen afscheid

De bekende buurmannen uit de reclame van Gamma bouwmarkt, Sjaak en Freek-Willem, nemen na veertien jaar commercials te hebben gemaakt afscheid. Dat maakte Gamma vrijdag bekend.

In het laatste reclamefilmpje, dat de komende weken te zien zal zijn op de televisie, gaat Freek-Willem verhuizen waardoor de bekende klussers worden gescheiden. Op de televisie wordt slechts het eerste deel van het afscheid getoond.

Op de website van de bouwmarkt zijn drie verschillende eindes van de afscheidsfilm te zien. Uit deze drie mag het Nederlandse publiek via het internet kiezen welke favoriet is. De winnende commercial, van enige minuten, wordt in zijn geheel uitgezonden op 10 juli.

Robben: "Duitsland mag alles winnen, behalve de finale"

Oranje staat pas in de achtste finale, maar Arjen Robben kijkt al veel verder vooruit. De sterspeler, die donderdag tegen Kameroen zijn rentree vierde, hoopt op een finale tegen Duitsland. Duitsland mag van Robben alles winnen, maar als het in de finale het Nederlands elftal treft ligt dat anders. Dat laat de aanvaller weten in het Duitse Focus.

"Het maakt mij niks uit als Duitsland alles wint", aldus Robben vrijdag. "Alleen de finale niet." Robben zegt namelijk, ongetwijfeld met een knipoog, te verwachten dat Oranje dan zal stuiten op de oosterburen. "Dat lijkt me duidelijk." Duitsland kruist komende zondag in de achtste finale Engeland, dat tweede werd in de poulefase van het WK.

Nederland treft eerst Slowakije. Mocht de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk van de Slowaken winnen, dan zal wellicht Brazilië de tegenstander zijn in de kwartfinale. Als Duitsland wint van Engeland ontmoet het Mexico of Argentinië.

[Groep G] Uitslag Portugal - Brazilië

Wat vooraf een grote wedstrijd op papier was, is een bloedeloze 0-0 geworden. Brazilië en Portugal konden beide geen vuist maken om een kans om te zetten in een goal. Beide ploegen gaan echter wel door naar de achtste finales.

De wedstrijd begon onwennig en was voor beide ploegen aftasten. Beide ploegen probeerden een snelle goal te forceren, maar zonder succes. De grootste kans in het eerste kwartier kwam van de voet van Tiago, die de bal ineens op de slof nam. De bal ging echter naast. Via een handsbal van Juan werd na 23 minuten spelen een mogelijke kans van Ronaldo om zeep geholpen, de vrije trap die daarop volgde werd echter hoog over het doel gejast.

De grootste kans van de eerste helft was voor Brazilië. Via een voorzet kwam de bal voor de voeten van een aanvaller, alleen keeper Eduardo en de paal wisten de bal uit het doel te houden. Buiten deze kansen was de eerste helft niet erg spectaculair. Het spel golfde op en neer, maar echt uitgespeelde kansen waren er niet. Wel waren er veel smerige overtredingen van onder andere Felipe Melo en Pepe. Beide werden hier uiteraard voor beboet met een gele kaart.

Het begin van de tweede helft was hetzelfde als de gehele eerste helft, geen echte grote kansen en het spel golfde op en neer. In de 60ste minuut was er een levensgrote kans voor Portugal, maar Meireles wist de bal voor een lege goal toch naast het doel te werken. Op het einde kreeg Grafite dankzij een beroering van een Portugese verdediger onverwachts een grote kans, maar keeper Eduardo wist er nog net zijn hand achter te krijgen. Ook aan de andere kant moest keeper Cesar ingrijpen na een grote fout van Juan.


 

Portugal

0 - 0

Brazilië

 
 Gele kaart: Duda, Tiago, Pepe, Coentrão (Portugal), Fabiano, Juan, Felipe Melo (Brazilië)
 
Stadion: Moses Mabhida Stadion (Durban) ,
Toeschouwers: 65.000
Arbiter: Archundia (Mex)
 
Opstelling:   Opstelling:
Eduardo
Costa
Carvalho
Alves
Duda
Tiago
Pepe (Pedro Mendes/64')
Meireles (Veloso/84')
Danny
Ronaldo
Coentrão
  Júlio César
Maicon
Lúcio
Juan
Bastos
Alves
G.Silva
Baptista
Melo (Joshua/43')
Nilmar
Fabiano (Grafite/85')

[Groep G] Uitslag Noord-Korea - Ivoorkust

Voor Ivoorkust en Noord-Korea zit het WK voetbal er op. Ivoorkust won vanmiddag met 0-3 van Noord-Korea, maar dat was niet genoeg voor de volgende ronde.

Keïta kreeg aan het begin van de wedstrijd al meteen een dot van een kans. De Koreaanse doelman behoedde zijn team echter voor een vroege achterstand. In de elfde minuut brak Drogba de ban voor Ivoorkust met een kopstoot op een voorzet vanaf rechts. De treffer werd echter afgekeurd vanwege buitenspel. Drie minuten later was het alsnog raak. Yaya Touré legde de bal met een knap schot vanaf de rand van de zestien in het doel.

Ivoorkust was duidelijk de betere ploeg en in de 20e minuut werd het 0-2. Drogba haalde loeihard uit, maar zijn schot strandde op de doelpaal. In de rebound tikte Romaric de bal alsnog in het doel. In de 24e minuut kreeg Noord-Korea een kans via een vrije trap van Hong Yong-jo. Copa stond aan de grond genageld, maar de bal ging nipt naast. Ivoorkust was duidelijk de betere ploeg en Noord-Korea had amper iets in de melk te brokkelen. Het had makkelijk 0-4 kunnen zijn, maar de ruststand was 0-2.

In de tweede helft kreeg Ivoorkust wederom snel een kans. Gervinho dribbelde naar de achterlijn maar zijn voorzet werd weggewerkt. De Afrikanen waren hadden het betere van het spel, maar verzuimden dit ook om te zetten in meer doelpunten. Gervinho had in de 63e minuut de 0-3 op zijn schoenen, maar hij plaatste de bal ongelukkig naast. In de 82e minuut werd het alsnog 0-3. Boka legde de bal perfect op de schoen van Kalou en die tikte de bal binnen.

Vier minuten voor tijd tikte Aruna de 0-4 binnen, maar de oud-speler van Anderlecht stond buitenspel en de treffer werd afgekeurd. Ivoorkust kreeg in het restant van de wedstrijd geen echte kansen meer waardoor het 0-3 bleef.


Noord-Korea

0 - 3

Ivoorkust


   14' Y.Touré
 20' Romaric
 82' Kalou
 
 
Stadion: Nelspruit
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Undiano (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Ri Myong-guk
Cha Jong-hyok
Pak Chol-jin
Ri Jun-il
Ji Yun-nam
Ri Kwang-chon
Hong Young-jo
An Yong-hak
Pak Nam-chol 1
Mun In-guk (Choe Kum-chol/67')
Jong Tae-se
  Barry
Eboué
K.Touré
Zokora
Boka
Romaric (Doumbia/79')
Y.Touré
Tioté
Keïta (Kalou/64')
Drogba
Gervinho (Dindane/64')

Bezuinigingen Roemenië ongrondwettelijk

Het hoogste Roemeense rechtsorgaan heeft vrijdag bepaald dat de ingrijpende bezuinigingsmaatregelen die de regering wil nemen niet grondwettelijk zijn. Hierdoor zal een cruciale miljardenlening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vrijwel zeker uitgesteld worden.

Ongeveer zeshonderd Roemenen kwamen eerder vrijdag bijeen om hun protest over de maatregelen tot uiting te brengen. Tientallen van hen probeerden het presidentiële paleis te bestormen. De oproerpolitie moest uitrukken om de demonstranten terug te dringen.

Volgens premier Emil Boc was het korten van 25 procent op overheidssalarissen en 15 procent op pensioenen noodzakelijk om aan de eisen van het IMF te voldoen en om het staatstekort op 6,8 procent te houden. Volgens het constitutionele hof zijn deze maatregelen echter in strijd met de grondwet. De regering zal nu waarschijnlijk de btw en inkomstenbelasting opschroeven.

Roemenië heeft 5,5 miljoen gepensioneerden en slechts 4,3 miljoen werknemers, van wie 1,36 miljoen in de publieke sector werkzaam is.

Ter dood veroordeelde Noren vragen genade

Twee Noren die in Congo wegens spionage ter dood zijn veroordeeld hebben de president van het Afrikaanse land om genade verzocht. Hun advocaat, Morten Furuholmen, zei vrijdag dat de twee een brief hebben ondertekend waarin zij president Joseph Kabila smeken om genade of omzetting van de straffen.

Een Congolees hof veroordeelde Tjostolv Moland en Joshua French op 10 juni wegens spionage en de moord op een plaatselijke chauffeur in 2009.

De twee ontkennen in hun brief iets verkeerd te hebben gedaan. Hun advocaat liet weten dat zij niet in beroep gaan tegen het vonnis omdat ze 'geen vertrouwen' hebben dat ze een eerlijk proces krijgen.

[Gerucht] Last.fm mogelijk naar PS3 na november

Facebook en Twitter zijn nu al een tijdje beschikbaar op de Xbox 360 en hetzelfde geldt voor Last.fm. Op dit moment is Last.fm exclusief voor de Xbox 360, maar de deal van exclusiviteit met Microsoft geldt maar tot november.

Dit betekent dat Last.fm na november best eens naar de PS3 zou kunnen komen. VP Orlena Yeung zei het volgende: "There is a nice parallel between the community-driven experience at Last.fm and the gamer community on Xbox Live. I think we can create more experience where users are socializing their music taste across gaming and music. We will see..."

Een beetje vaag, maar het gerucht is in ieder geval geboren.

Last.fm op Xbox
Straks niet meer exclusief?

Kirchen van de intensive care

Kim Kirchen ligt niet langer op de intensive care in Zürich. De Luxemburgse wielrenner gaat vandaag naar een ziekenhuis in eigen land. Daar zal hij onderworpen worden aan verdere testen.

Kirchen werd vorige week vrijdag na de Ronde van Zwitserland getroffen door een hartstilstand. Tot dinsdag werd hij in een kunstmatige coma gehouden. Toen hij ontwaakte herkende Kirchen zijn vrouw en vader, maar van het incident kon hij zich niets herinneren.

Kirchen van de intensive care
Kirchen van de intensive care (Foto: Novum)

Josué en Chula gehuurd door VVV-Venlo

VVV-Venlo voegt twee nieuwe spelers aan de selectie toe. De 19-jarige José Filipe Soares Pesqueira oftewel 'Josué' en de 20-jarige Jorge Miguel Feijoca Chula 'Chula' zijn voor een seizoen gehuurd van FC Porto.

Josué heeft in alle nationale jeugdelftallen van Portugal gespeeld en was vorig seizoen verhuurd aan Peñafiel, een Portugese tweede divisie club. De linker aanvallende middenvelder werd tijdens het 4-landentoernooi -20 in mei uitgeroepen tot beste speler van Portugal.

Chula zit in het nationale elftal -19 en speelde net als zijn teamgenoot ook in Portugal -17. Vorig seizoen kwam hij als huurling uit voor Tourizense in de Portugese tweede divisie. Chula is een buitenspeler.

Mario Captein, directeur voetbalzaken is tevreden over de verdergaande samenwerking met de Portugese topclub. "De komst van deze spelers is in veel opzichten goed voor onze club. Allereerst krijgen we twee spelers erbij die in vertegenwoordigende elftallen spelen of hebben gespeeld en die zijn opgeleid bij FC Porto dus van toegevoegde waarde zullen zijn voor VVV-Venlo. Tevens zorgen deze deals ervoor dat de samenwerking met FC Porto verder uitgebouwd wordt. Een prima zaak dus."

Diogo Viana sluit maandag aan bij de selectie van Porto. Nieuwe trainer André Villas-Boas van FC Porto wil de aanvaller in zijn eigen selectie behouden en de onderhandelingen hebben niet tot een overeenkomst kunnen leiden.

McEwen start in elfde Tour de France

Robbie McEwen rijdt dit jaar zijn elfde Tour de France. De Australische sprinter is door Team Katusha opgenomen in de Tourselectie.

McEwen was in 2002, 2004 en 2006 winnaar van de groene trui en won in zijn voorgaande tien deelnames aan de Tour twaalf etappes. In 2009 miste hij de Tour door een blessure, maar over ruim een week staat hij in Rotterdam weer gewoon aan de start.

Naast de sprint zet Katusha ook in op het klassement. Daarvoor neemt de Russische formatie Sergey Ivanov en Vladimir Karpets mee. Zij krijgen steun van Pavel Brutt, Joaquim Rodriguez, Alexander Kolobnev, Stijn Vandenbergh, Eduard Vorganov en Alexandr Pliuschin. Die laatste werd woensdag Moldavisch kampioen op de weg.

[WBD] De Bakker wilde niet uitbundig juichen

Thiemo de Bakker bereikte eerder vandaag de derde ronde op Wimbledon. De Nederlander versloeg John Isner, die dit toernooi samen met Nicolas Mahut geschiedenis schreef.

"Ik vond het niet gepast om uitbundig te juichen na afloop," aldus De Bakker na afloop van de partij. "Hij zei me dat hij last van zijn voeten had. Zijn kleine tenen waren helemaal kapot."

De Bakker moet het nu opnemen tegen de Fransman Paul-Henri Mathieu. Mathieu versloeg verrassend Michail Joezjny.

Fractievoorzitters naar koningin

Koningin Beatrix ontvangt vrijdag de fractievoorzitters van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks. Dat heeft het kabinet der koningin bekendgemaakt.

Achtereenvolgens zijn aan de beurt: Mark Rutte (VVD), Job Cohen (PvdA), Maxime Verhagen (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GroenLinks).

Waar de gesprekken over gaan, is nog niet duidelijk. Cohen heeft eerder voorgesteld om met deze vijf partijen te gaan praten over de vorming van een coalitie, maar dat stuitte op verzet van Pechtold en Halsema.

Informateur Uri Rosenthal heeft vrijdagmiddag zijn eindverslag aangeboden aan de koningin. Later op de dag geeft hij een toelichting.

Jongen met paardenkop ware internethit

Het Street View project van Google heeft al een aantal fascinerende en vreemde beelden en plaatjes opgeleverd, maar er zijn maar weinig Street View ontdekkingen zo bizar als de "Horse Boy".

Horse Boy is een groeiende internetsensatie, gefilmd op straat in Aberdeen, Schotland. Hij staat alleen op straat en ziet er op het eerste gezicht redelijk normaal uit, tot je beter kijkt en ziet dat hij een paardenhoofd heeft.

Je kunt via Google Street View de mysterieuze Horse Boy vinden bij Hardgate, dichtbij Riverside Terrace. De man heeft een donkere broek aan en een paars shirt, wat er voor zorgt dat het paardenhoofd nog duidelijker in beeld komt.

Observanten hebben al ontdekt dat wanneer je met Street View heen en weer beweegt over de weg waar Horse Boy te zien is, je kunt zien dat Horse Boy zijn masker op zet wanneer de camera voorbij komt.

De identiteit van Horse Boy is nog steeds een mysterie, maar de grap wordt vooral op internet erg gewaardeerd. Er is een ware hype ontstaan rond Horse Boy, en massa's mensen proberen erachter te komen wie deze vreemdeling nu is. Horse Boy zou al vaker zijn opgedoken in de straten van Aberdeen, maar een grote groep mensen op het internet zijn ervan overtuigd dat ze hem ook in andere delen van Europa hebben gezien, wat er op zou kunnen wijzen dat Horse Boy naast een paardenhoofd ook nog eens vleugels bezit. Er gaan al theorieën rond over een eventuele Pegasus.

Volgens het signalement is Horse Boy in ieder geval te herkennen aan zijn voskleurige manen en een brede bles. De paardenkop is hier te zien.

Maduro: "Spanje zou meer van afstand moeten schieten"

Hedwiges Maduro speelt in Spanje bij Valencia en volgt daardoor met bovengemiddelde interesse de verrichtingen van de Spanjaarden op het WK. De verdediger zou graag zien dat de ploeg wat vaker van afstand op doel schot.

Spanje moet vanavond winnen van Chili om zich te plaatsen voor de achtste finales in Zuid-Afrika. Maduro pleit in Voetbal International voor meer daadkracht in de buurt van het doel. In de eerste duels probeerde middenvelder Xabi Alonso het als enige regelmatig met een hard schot van afstand. In het openingsduel van Spanje tegen Zwitserland belandde zo'n poging op de deklat.

"Het is heel moeilijk voetballen tegen een goed gegroepeerde tegenstander. Meer gebruik maken van afstandsschoten? Dat zou een oplossing kunnen zijn. Alleen heeft Spanje een fantastisch middenveld met Xavi en Andrés Iniesta, maar dat zijn vooral spelers van de eindpass", analyseert Maduro de manschappen van bondscoach Vicente Del Bosque.

"Geregeld zie je het team zelfs in het strafschopgebied nog de bal rondspelen, terwijl er gelegenheid is van afstand te schieten", vervolgt de 25-jarige speler. "Gelukkig heeft Spanje met David Villa een killer in huis. Voor hem vind ik het fantastisch dat hij naar Barcelona gaat. Ik denk dat hij bij Spanje momenteel hoger in de hiërarchie dan Fernando Torres staat."

[TT] Uitslag kwalificatie MotoGP

Jorge Lorenzo start morgen in de tachtigste TT van Assen vanaf poleposition in de MotoGP. De Spaanse wegracer was zoals verwacht de snelste in de kwalificatierace.

De coureur van Yamaha klokte 1.34,515. De Fransman Randy de Puniet (Honda) verraste met de tweede kwalificatietijd: 1.34,797. De Australiër Casey Stoner (Ducati) reed de derde tijd en vertrekt morgen ook vanaf de eerste startrij. De Amerikaan Ben Spies zette de vierde tijd neer.

De 23-jarige Lorenzo heerste op het TT Circuit in Assen ook al in de trainingen. De pupil van oud-wegracer Wilco Zeelenberg nam ruim de tijd om in de kwalificatie de snelste ronde te rijden. Hij kwam dertig keer langs de pitboxen gescheurd. Lorenzo won dit seizoen al drie van de vijf Grote Prijzen en is de fiere leider in het WK.

Sam Raimi geeft voorrang aan 'Warcraft'

Regisseur Sam Raimi staat te trappelen om te beginnen aan zijn verfilming van de populaire online game 'World of Warcraft'. Hij beschrijft de game als 'zeer filmisch' en dus perfect om te verfilmen. "Ik wil deze film dolgraag zo snel mogelijk maken, maar er is nog veel werk te verrichten", zegt hij in een interview met de Amerikaanse filmwebsite Collider.

Raimi is erg onder de indruk van de wereld die gamestudio Blizzard Entertainment heeft neergezet met 'World of Warcraft', en noemt deze prachtig maar ook angstaanjagend'. "Ik vind de schaal, de gigantische monsters die ze hebben, erg cool. Ik ben gek op de verschillende landschappen waar je met je personage doorheen loopt", zegt hij.

De regisseur benadrukt dat de film nog een lange weg te gaan heeft. Er moeten veel keuzes gemaakt worden om een verhaal uit het gehele 'Warcraft'-universum te kunnen verfilmen. Het script dat door Robert Rodat ('Saving Private Ryan', 'The Patriot') geschreven wordt, is pas veertig pagina's lang. Daarnaast moet de film realistische personages krijgen die je het gevoel geven zelf in de spelwereld rond te lopen. Momenteel is Raimi dan ook bezig om samen met Rodat de hoofdpersonages te kiezen uit de talloze belangrijke personages die de game bevolken.

Het intellectuele eigendom van de game is in goede handen bij de filmmakers. Zelf heeft Raimi een personage van level 72, waar tachtig het maximum is. Daarnaast is Thomas Tull, topman van productiemaatschappij Legendary Pictures, zelf ook groot fan van de game. Hij produceerde eerder onder meer 'Watchmen' en 'Clash of the Titans'.

Ook werd Raimi gevraagd naar de geruchten dat hij de nieuwe regisseur van 'The Hobbit' zou worden. Daar kon hij kort over zijn. "Ik weet van niets, en denk niet dat (producent) Peter Jackson mij in gedachte heeft. Maar goed, je weet maar nooit."

Sam Raimi geeft voorrang aan 'Warcraft'
Sam Raimi geeft voorrang aan 'Warcraft' (Foto: Novum)

[WBD] Henin nu tegen Clijsters

Justine Henin heeft de vierde ronde op Wimbledon bereikt. Henin versloeg vanmiddag de Russin Nadja Petrova met 6-1 en 6-4. In de vierde ronde treft Henin nu haar landgenote Kim Clijsters.

Henin serveerde goed tegen Petrova. Bovendien kon ze druk zetten in de rally's en maakte maar vijf onnodige fouten.

Henin en Clijsters zullen voor de 25e keer tegen elkaar spelen. Beide speelsters wonnen twaalf maal. De laatste twee duels, dit jaar in Brisbane en Miami, werden gewonnen door Clijsters.

Exameneisen worden strenger

De exameneisen voor het voortgezet onderwijs worden strenger. De verzwaring van de regels gaat in vanaf het schooljaar 2011-2012. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

Leerlingen moeten straks voor het centraal schriftelijk examen gemiddeld een voldoende halen. Nu geldt nog dat het gemiddelde van het schoolexamen en het centraal schriftelijk een voldoende moet zijn.

Bovendien mogen leerlingen in het havo en het vwo voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde maximaal één vijf halen als eindcijfer (het gemiddelde van schoolexamen en centraal schriftelijk). Voor vmbo'ers geldt deze nieuwe regel niet.

Het kabinet komt met nieuwe regels, omdat is gebleken dat leerlingen op sommige scholen vaak een veel hoger cijfer halen voor het schoolexamen dan voor het centraal schriftelijk. Dat kan erop duiden dat deze scholen het schoolexamen expres te gemakkelijk maken, zodat meer leerlingen slagen.

Om het verschil in cijfers in de toekomst tegen te gaan, heeft het kabinet verder besloten dat scholen waar zo'n verschil langer dan drie jaar bestaat, niet meer zelf examens mogen afnemen. De leerlingen op deze scholen moeten dan staatsexamen doen.

[Upd] Ballack keert terug bij Leverkusen

Michael Ballack keert terug bij Bayer Leverkusen. De middenvelder tekent naar verluidt een tweejarig contract bij de club, waar hij eerder al drie jaar onder contract stond. Bij Chelsea werd het contract van de 33-jarige Ballack niet verlengd, waardoor hij transfervrij de overstap maakt.

De aanvoerder van Duitsland, die door een blessure ontbreekt op het WK, zou de komende twee jaar twaalf miljoen euro gaan verdienen. Het aanbod van Leverkusen kreeg de voorkeur boven dat van VfL Wolfsburg. De Duitse club gaf aan dat een akkoord dichtbij is. "We zijn nog steeds aan het praten en kunnen een deal nog niet bevestigen", zei persvoorlichter Meinolf Sprink.

Ballack speelde tussen 1999 en 2002 ook voor Leverkusen. In die periode bereikte de club onder meer de Champions League-finale, die uiteindelijk met 2-1 werd verloren van Real Madrid. De goede prestaties van Ballack werden opgemerkt door Bayern München. In München won hij drie keer de dubbel, alvorens naar Chelsea te vertrekken. Na vier jaar stopt zijn avontuur in Engeland. Ballack kreeg geen nieuw contract in Londen.

Update @ 16:04 uur

De transfer is inmiddels beklonken. Michael Ballack komt vanaf komend seizoen uit voor Bayer Leverkussen. Hij heeft vandaag getekend tot medio 2013.

'Ballack keert terug bij Leverkusen'
'Ballack keert terug bij Leverkusen' (Foto: Novum)

Standbeeld Stalin in Gori weggehaald

De Georgische autoriteiten hebben een zes meter hoog bronzen standbeeld van Sovjet-dictator Josef Stalin in zijn geboortestad Gori weggehaald. In Stalins plaats komt een monument ter nagedachtenis aan de doden die zijn gevallen in de Russisch-Georgische oorlog in 2008.

Het beeld werd in het holst van de nacht door werklui van de gemeente van zijn betonnen sokkel gelicht. Er was van tevoren geen ruchtbaarheid aan gegeven, kennelijk om al te veel media-aandacht en eventuele protesten tegen te gaan.

Gori ligt op enkele kilometers afstand van de afvallige regio Zuid-Ossetië, waar het Georgische leger in 2008 door Russische troepen werd verdreven. De enclave heeft zich sindsdien onafhankelijk verklaard, hetgeen alleen door Moskou wordt erkend.

Het beeld van Stalin verhuist naar het terrein van het Stalin-museum in Gori, liet het gemeentebestuur weten.

Standbeeld Stalin in Gori weggehaald
Standbeeld Stalin in Gori weggehaald (Foto: Novum)

Interesse in Rommedahl van Griekse clubs

Hoewel Dennis Rommedahl meerdere malen heeft aangegeven graag bij Ajax te blijven, heeft hij door zijn goede prestaties op het WK de aandacht getrokken van clubs uit Griekenland.

Rommedahl beschikt over een aflopend contract en heeft inmiddels gesprekken achter de rug met de Amsterdamse clubleiding. Deze bood hem een nieuwe verbintenis aan, die echter nog niet is ondertekend.

Daardoor is de toekomst van de Deense buitenspeler nog altijd niet zeker. In een eerder stadium liet Rommedahl al wel weten graag bij Ajax te blijven, maar de duur van het contract vormt een struikelblok.

Griekenland is een alternatief voor Rommedahl, die met een goed WK-optreden in de wedstrijd tegen Kameroen de aandacht op zich vestigde. Volgens Sport24 willen Panathinaikos, PAOK Saloniki en Olympiakos Piraeus, de Griekse top drie, de Deen verleiden tot een overstap.

Uitslag tweede vrije training Europa

Fernando Alonso heeft de snelste tijd op de klokken gezet tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Europa. De Spanjaard was iets meer dan een halve tiende sneller dan Sebastian Vettel. Mark Webber reed de derde tijd, gevolgd door Nico Rosberg en Lewis Hamilton.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 F. Alonso Ferrari 1:39.283 33
2 S. Vettel Red Bull 1:39.339 +0:00.056 27
3 M. Webber Red Bull 1:39.427 +0:00.144 29
4 N. Rosberg Mercedes 1:39.650 +0:00.367 22
5 L. Hamilton McLaren 1:39.749 +0:00.466 24
6 R. Kubica Renault 1:39.880 +0:00.597 28
7 F. Massa Ferrari 1:39.947 +0:00.664 22
8 A. Sutil Force India 1:40.020 +0:00.737 30
9 J. Button McLaren 1:40.029 +0:00.746 27
10 R. Barrichello Williams 1:40.174 +0:00.891 33
11 M. Schumacher Mercedes 1:40.287 +0:01.004 24
12 V. Liuzzi Force India 1:40.387 +0:01.104 33
13 V. Petrov Renault 1:40.618 +0:01.335 29
14 K. Kobayashi Sauber 1:40.906 +0:01.623 34
15 P. de la Rosa Sauber 1:40.945 +0:01.662 30
16 S. Buemi Toro Rosso 1:41.115 +0:01.832 35
17 N. Hülkenberg Williams 1:41.371 +0:02.088 30
18 J. Alguersuari Toro Rosso 1:41.457 +0:02.174 36
19 H. Kovalainen Lotus 1:42.467 +0:03.184 31
20 J. Trulli Lotus 1:42.993 +0:03.710 30
21 T. Glock Virgin 1:43.811 +0:04.528 14
22 L. di Grassi Virgin 1:43.854 +0:04.571 27
23 B. Senna HRT 1:44.095 +0:04.812 24
24 K. Chandhok HRT 1:44.566 +0:05.283 21

Grote uitgever saboteert belastingvoordeel

Een grote internationale uitgever van games heeft in de wandelgangen gesprekken gevoerd met leden van het Britse parlement. Het bedrijf wilde er voor zorgen dat de Britse game-industrie geen belastingvoordeel zou krijgen. Dit heeft de website Develop Online onthuld. Om welke uitgever het gaat, is niet bekend.

Het schandaal komt aan het licht nadat de Britse game-industrie twee jaar lang heeft gelobbyd om de positie van de industrie onder de aandacht van politici te krijgen. Volgens Develop Online heeft één internationale game-uitgever het voorstel van de Britse game-industrie tegengewerkt in een poging haar eigen internationale invloed en macht te behouden.

Deze week werd bekendgemaakt dat er in het Verenigd Koninkrijk flink bezuinigd dient te worden. Hierdoor gaan verschillende belastingen omhoog, en hoeft de Britse game-industrie niet op belastingvoordeel te rekenen.

Grote uitgever saboteert belastingvoordeel
Grote uitgever saboteert belastingvoordeel (Foto: Novum)

Mishandeling na incident met vuvuzela

Een man uit 's Gravenzande is donderdagnacht in Leeuwarden door vier mannen in elkaar geslagen nadat hij klaagde over getoeter met een vuvuzela in zijn oor. De man liep over straat en werd zomaar in zijn oor getoeterd. In de discussie daarna liep hij klappen op, waarbij de belager hulp kreeg van drie andere mannen, meldt de politie.

Het slachtoffer liep daarna hevig bloedend naar zijn auto. De politie werd niet gebeld, maar vond de plas bloed en volgde het spoor naar de auto van de man. Die zat versuft in het voertuig. De agenten brachten hem naar een ziekenhuis. De aard van zijn verwondingen is niet bekend.

De politie is op zoek naar getuigen. Van twee daders is een signalement bekend. Het gaat om een man met een getint uiterlijk en een rastakapsel en een andere getinte man met een donkere zonnebril met een wit montuur.

Dreiging stop olie- en gastoevoer aan Europa

Wit-Rusland dreigt met het stopzetten van de olie- en gastoevoer aan Europa. Ze willen de dreiging tot uiting brengen wanneer Rusland niet binnen 24 uur aan een volgens Minsk nog openstaande rekening voldoet.

Het Russische Gazprom hervatte donderdag de gastoevoer aan Europa via Wit-Rusland, nadat Minsk zijn gasrekening had betaald en Moskou geld had overgemaakt voor de doorvoer van Russisch gas. Ongeveer 20 procent van het Russische gas aan Europa wordt via Wit-Rusland getransporteerd.

Minsk zegt al zijn schulden tegen een hoger tarief te hebben afbetaald, zoals was afgesproken met Rusland. Maar ook Wit-Rusland verhoogde de kosten en omdat Rusland het oude tarief heeft betaald, staat er omgerekend nog 26 miljoen euro open, aldus Minsk. Gazprom zegt niets meer te hoeven betalen, omdat het het tarief heeft betaald dat in het contract staat.

Verplichte registratie geweld op school

Geweldsincidenten op school moeten vanaf augustus volgend jaar verplicht worden vastgelegd in een landelijk registratiesysteem. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

Scholen in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het mbo moeten alle incidenten registreren. Eens in de twee jaar wordt daar dan een landelijke rapportage van gemaakt. Dat moet leiden tot een betere aanpak van geweld op scholen.

Dit schooljaar zijn verschillende proefprojecten uitgevoerd met de registratie van geweldsincidenten. Op basis hiervan zijn definities van verschillende incidenten vastgesteld, zodat duidelijk is welke incidenten op welke manier moeten worden vastgelegd.

'Laat Polen in lege kantoren wonen'

Gemeenten mogen leegstaande gebouwen zoals kantoorpanden, schuren of oude hotels voortaan gebruiken om arbeiders uit Oost-Europa in onder te brengen. Dat heeft minister voor Wonen, Wijken en Integratie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Veel Oost-Europese arbeiders die een paar maanden per jaar in Nederland werken, bijvoorbeeld in de tuinbouw, wonen in de oude wijken in de grote steden. Doorgaans wonen ze met veel mensen in kleine woningen, wat leidt tot extra overlast in de buurt. Van Middelkoop wil zorgen dat daar verandering in komt.

De werkgever van de arbeiders kan het initiatief nemen om onderdak te regelen in bijvoorbeeld een oud kantoorpand, maar ook een ondernemer die er brood in ziet. Nu kan dat niet, omdat de panden geen woonbestemming hebben. De gewone regels over onder meer veiligheid en gezondheid blijven wel gelden.

Dat veel kantoorpanden op bedrijventerreinen staan, is volgens het kabinet een voordeel. Zo zorgen de Oost-Europeanen niet voor overlast in woonwijken.

Duits hof: euthanasie niet altijd strafbaar

Het Duitse Bundesgerichtshof (BGH) heeft vrijdag bepaald dat het afbreken van levensverlengende behandelingen niet langer strafbaar is als dat de duidelijke wens van de patiënt is.

Met deze uitspraak werd ook de Duitse advocaat vrijgesproken die zijn cliënte had aangeraden de slang van de beademing van haar moeder door te snijden. De 76-jarige vrouw lag na een hersenbloeding al vijf jaar in coma en verbetering van haar situatie was niet meer te verwachten. Voor ze in het ziekenhuis terechtkwam had ze haar dochter laten weten dat ze niet kunstmatig in leven wilde worden gehouden.

"Het oordeel klopt woord voor woord en biedt rechtszekerheid. Geen arts, geen verzorgingstehuis kan nog onder dit oordeel uitkomen", aldus de advocaat die eerder tot negen maanden celstraf was veroordeeld, maar vrijdag werd vrijgesproken. "Het is vandaag duidelijk geworden dat het geen doodslag is als de behandeling afgebroken wordt, ook als er actieve handelingen mee gemoeid zijn."

Final Fantasy V en VI voor de 3DS?

Eerder werd bekend gemaakt dat Final Fantasy V en VI hun weg niet gingen vinden naar de DS wegens technische aspecten. Nu de 3DS eraan komt is het natuurlijk tijd om deze keuze te heroverwegen.

Shinji Hashimoto van Square Enix zei op de E3 het volgende: "No decision has been made, but rather than creating Final Fantasy V or VI for the current DS we want to take a look to see how 3DS does, how it evolves, and then make a decision."

Het zit er dus dik in dat Final Fantasy V en VI dus uiteindelijk gemaakt gaan worden voor de 3DS. Nintendo staat er nu eenmaal om bekend grote successen te boeken met hun draagbare consoles.

Rosenthal vrijdagmiddag naar koningin

Informateur Uri Rosenthal is vrijdagmiddag om 14.45 uur bij koningin Beatrix aangekomen om eindverslag uit te brengen. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten. Rosenthal wilde voor het gesprek met de koningin niets zeggen, maar houdt na afloop een persconferentie.

Rosenthal heeft de afgelopen tijd verschillende meerderheidscoalities onderzocht, die allemaal door minstens één partij werden geblokkeerd. Zo wilde het CDA niet praten met VVD en PVV, voelde de PvdA niets voor gesprekken met VVD en CDA en zag de VVD weinig heil in paars-plus.

Sony denkt niet aan nieuwe PSP met 3D

Sony heeft op dit moment geen plannen voor een nieuwe draagbare spelcomputer, en is bovendien niet van plan om 3D-gamen naar een draagbaar platform te brengen. Dit heeft Scott Rohde, de vice-president van Sony Worldwide Studios, gezegd in een interview met IndustryGamers. Ondertussen gaat het niet zo goed met de verkoop van de draagbare spelcomputers van Sony, de PSP-3000 en de PSPgo.

Tijdens de E3 maakte Sony bekend dat er een nieuwe marktingcampagne wordt opgezet om de PSP onder de aandacht te krijgen. Geruchten over een opvolger van de PSP, de PSP2, worden door Sony genegeerd. "Dat is niet iets dat wij nu aankondigen. Zo simpel is het. Meer kan ik je niet vertellen", aldus Rohde.

Eerder zei Kaz Hirai, de voorzitter van Sony Computer Entertainment of America, al dat 3D-gamen op een draagbaar apparaat niet nauwkeurig genoeg en te gelimiteerd is. Momenteel is Sony met de Playstation 3 heel erg bezig met de opkomst van 3D-televisies. Zo is het momenteel al mogelijk om 3D te gamen op de Playstation 3, mits de consument in het bezit is van een 3D-televisie en een speciale bril.

Sony denkt niet aan nieuwe PSP met 3D

[Video] Jongen filmt hoe hij oma doodrijdt

Een Australische rechter heeft gisteren een 18-jarige jongen tot minimaal drie jaar cel veroordeeld. De jongeman, die niet in het bezit is van een rijbewijs, reed vorig jaar een 70-jarige vrouw dood. Er was genoeg bewijs tegen de snelheidsduivel, want hij bleek de fatale botsing te hebben gefilmd.

De jongen reed vorig jaar op 30 april de 70-jarige moeder en grootmoeder Freda Page dood. Haar echtgenoot raakte hierbij zwaargewond. De bestuurder filmde de wilde rit als videoboodschap voor een vriend. Op het filmpje is te zien dat de naald van de snelheidswijzer zeker de 130 km/u aantikt.

De echtgenoot van het slachtoffer zag de snelheidsduivel niet aankomen waarop de fatale crash volgde. "Dit is geen geval van een moment onoplettendheid", oordeelde de rechter. "Dit is pure onverschilligheid voor de veiligheid van medeweggebruikers."

De jongeman bekende gisteren schuldig te zijn aan roekeloos rijgedrag en nalatigheid tijdens het veroorzaken van letsel. De rechter legde hem zes jaar celstraf op. Bij goed gedrag wordt de helft kwijtgescholden.


Het filmpje met de fatale crash

Slagter: 'Derksen is een zielige man'

Jan Slagter, de directeur van ouderenomroep MAX, is totaal niet gecharmeerd van voetbalanalist Johan Derksen.

"Ik lees net het artikel van Johan Derksen (VI Oranje, RTL 7) over Jack van Gelder (Studio Sportzomer, NOS). Wat een zielige man is Johan. Hij is jaloers, VI Oranje is ook niks aan. VI Oranje komt nog niet in de buurt van Sesamstraat. Van Gelder weet waar hij over praat, Derksen praat echt als een kip zonder kop", aldus Slagter.

De MAX-voorzitter vindt de voetbaljournalist geen leuke man: "Derksen lijkt wel die zeur van de Muppets. Altijd zeuren en zeiken. Ik wil hem niet kennen."

Derksen zelf zegt er niet wakker van te liggen: "Die man heeft het volste recht om een mening over mij te hebben. Ik kan me heel goed indenken dat mensen zich erg ergeren aan mij."

Al eerder haalde Van Gelder uit naar Derksen. De NOS-presentator zei dat Derksen aan 'grachtengordeljournalistiek' deed en noemde VI Oranje 'cafépraat'.


Jan Slagter: "Johan Derksen is een zielige man"

Groen licht voor pornodomein .xxx

Binnenkort kun je eindelijk je eigen naam registreren met een nieuwe domeinnaam. The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) heeft vandaag de extensie .xxx goedgekeurd.

Ruim tien jaar werd er vergaderd over de extentie die urls mogelijk maakt als sex.xxx, femkehalsema.xxx, mileycyrus.xxx of natuurlijk fok.xxx. Er waren veel tegenstanders van .xxx, waaronder Christelijke organisaties en George W. Bush. Opmerkelijk genoeg is ook de porno-industrie tegen. Zij zijn bang voor gettovorming wanneer ze op één hoop worden geveegd. Wanneer .xxx van start gaat is nog niet bekend.

[TT] Uitslag kwalificatie 125cc

Jasper Iwema heeft tijdens de kwalificatie voor de TT van Assen in de 125cc-klasse een goede prestatie neergezet. De Nederlander reed gesteund door het thuispubliek naar de zesde tijd, waardoor hij morgen vanaf de tweede startrij zal mogen starten.

Beste tijd in de kwalificatie was voor Derbi-coureur Marc Marquez in 1.42,191. Bradley Smith werd op bijna zes tiende van een seconde tweede, voor Nicolas Terol. De uit Hooghalen afkomstige Iwema klokte op zijn Aprilla 1.43,670 waarmee hij veel sneller was dan in de vrije trainingen die vandaag en gisteren plaatsvonden.

Michael van der Mark kwam niet verder dan een 24e tijd, maar bleef hiermee wel wildcardrijders Ernst Dubbink, Jerry van de Bunt, Pepijn Bijsterbosch en Roy Pouw ruim voor.

Van Persie in select gezelschap door goal tegen Kameroen

Robin van Persie is sinds donderdag één van de vier Nederlanders die op twee verschillende WK's een doelpunt heeft gemaakt. De aanvaller van Arsenal steeg naar de tiende plek op de topscorerslijst aller tijden en hij is met tien treffers topscorer onder Bert van Marwijk. Dat zocht Voetbal International uit.

Van Persie is nu samen met Johnny Rep, Rob Rensenbrink en Dennis Bergkamp één van de vier voetballers die scoorden op twee WK's. Rep en Rensenbrink deden dat allebei in 1974 en 1978. Bergkamp, oud-ploeggenoot van Van Persie bij Arsenal, scoorde in 1994 in de kwartfinale tegen Brazilië en produceerde vier jaar later tegen Argentinië één van de mooiste Oranje-goals ooit.

Met de treffer tegen Kameroen is Van Persie de top tien binnengekomen van topscorers aller tijden. Zijn negentiende treffer betekende een evenaring van Leen Vente, die tussen 1933 en 1940 tot een indrukwekkend gemiddelde van negentien goals in 21 interlands kwam.

De spits van Arsenal maakte donderdag zijn tiende treffer sinds het Nederlands elftal wordt gecoacht door Bert van Marwijk.  Na het EK van 2008 maakte niemand meer doelpunten dan Van Persie. Bovendien opende de geboren Rotterdamer het vaakst de score, hij deed dat namelijk vijf keer.

[WBD] De Bakker verslaat vermoeide Isner

Thiemo de Bakker heeft de derde ronde bereikt op Wimbledon. De Nederlander won vrij eenvoudig van John Isner met 6-0, 6-3 en 6-2. Isner had in de eerste ronde geschiedenis geschreven door Nicolas Mahut in de vijfde set met 70-68 te verslaan.

De vermoeide Isner serveerde slecht, bewoog slecht en maakte fout na fout. De Amerikaan werd na de eerste set behandeld aan een schouderblessure. Dit bleek echter weinig te helpen, want het stond al snel 2-0 voor De Bakker.

Isner ging gaandeweg de tweede set wel beter spelen. Echter kwam setwinst voor De Bakker, mede door zijn uitstekende niveau, niet in gevaar. In de derde set leek het een echte wedstrijd te worden. Nadat De Bakker Isner op 3-2 brak was de wedstrijd echter gespeeld.

Villa John Ewbank staat te koop

Nog een miljoentje of drie over? En geen idee waar je 't laten moet? Koop het huis van John Ewbank! Nu de songwriter gaat scheiden van zijn vrouw Vivian, moet het liefdesstulpje van de hand. En voor 2.985.000 euro is de villa in Bosch en Duin voor jou.

Het huis telt onder meer tien slaapkamers, drie badkamers, heeft een sauna, een enorme oprit en ligt middenin het bos. John Ewbank gebruikt dat alles nu in zijn eentje, nadat zijn vrouw Vivian haar koffers had gepakt en verhuisde naar Laren (NH).

John Ewbank at een keertje lekker buiten de deur, dat door vrouwlief Vivian niet op prijs gesteld werd. Het stel verbleef in mei nog twee weken op Ibiza, om uit te vinden of het slippertje van John nog recht gepraat kon worden. Dat bleek niet het geval.

Bekijk het huis hier.

Allegri definitief trainer AC Milan

Massimiliano Allegri is definitief de nieuwe trainer van AC Milan. De 42-jarige Italiaan zette vandaag zijn handtekening onder een contract tot de zomer van 2012. Dat meldt AC Milan op de clubsite. De oefenmeester is de opvolger van de Braziliaan Leonardo, die het na een seizoen voor gezien hield.

De overgang van Allegri hing al een tijdje in de lucht. Hij moest alleen onder zijn contract bij Cagliari uit zien te komen. Vorige week ging de club van Sardinië akkoord met het vertrek van de trainer, die nog wel een doorlopend contract had. De Italiaan werd afgelopen seizoen uitgeroepen tot trainer van het jaar in Italië.

Allegri was sinds de zomer van 2008 werkzaam bij Cagliari. Daarvoor had hij vooral de leiding over kleinere Italiaanse clubs als Sassuolo en Grosseto. De trainer beëindigde in 2003 zijn loopbaan als voetballer. Komend seizoen moet Allegri de Rossoneri weer mee laten doen om de titel.

RBC Roosendaal legt vier spelers vast

RBC Roosendaal heeft volledige overeenstemming bereikt met een viertal spelers. Middenvelder Jordy Zuidam en verdediger Yannick Lodders zijn beide voor een seizoen vastgelegd, terwijl de linksback Joey Brock en middenvelder Ken van Mierlo beide een tweejarige overeenkomst in Roosendaal tekenen.

De 29-jarige Zuidam komt op huurbasis over van Go Ahead Eagles, waar hij na twee seizoenen nog een seizoen onder contract staat. De geboren Utrechter kwam daarvoor uit voor FC Zwolle, FC Utrecht en eerder eveneens al voor Go Ahead Eagles en FC Utrecht.

De linksbenige centrale verdediger Yannick Lodders (20) komt over RSC Anderlecht. Eerder kwam het Belgisch talent uit voor Germinal Beerschot. Joey Brock komt over van NEC, waar de 21-jarige verdediger in 2008 zijn eerste profcontract tekende.

Van Mierlo (22) tot slot stond de afgelopen twee seizoenen bij FC Utrecht onder contract, daarvoor speelde hij een seizoen bij Willem II. Eerder trok RBC Roosendaal Bram Langedijk aan. De 20-jarige rechtsback komt eveneens over van NEC.

Man probeert baby te verkopen

In de Californische stad Salinas heeft een 28-jarige man geprobeerd zijn dochtertje te verkopen. Bij een filiaal van supermarktketen Wal-Mart sprak de man twee vrouwen aan, en zei dat hij het zes maanden oude kind voor 25 dollar (ongeveer twintig euro) wilde verkopen.

De vrouwen gingen niet op het aanbod in, maar waarschuwden de politie. Deze hield de ouders van het kind, die inmiddels weggereden waren in hun auto, aan in een appartement.

Marjon de Hond weg bij NOS

Vanaf 1 augustus moeten Sacha de Boer en Rob Trip, presentatoren van het NOS 20:00 uur Journaal, het zonder een vertrouwd gezicht naast hen doen. Weervrouw Marjon de Hond geeft er namelijk de brui aan. Ze heeft er genoeg van, wil verder en verlaat daarom de NOS.

Al sedert 1999 presenteert Marjon de Hond met grote regelmaat het weer voor de NOS. Maar nu, na elf jaar, heeft ze aan haar werkgever laten weten toe te zijn aan een nieuwe stap in haar carrière. "Ze zoekt een nieuwe uitdaging buiten de hectiek van het dagelijks nieuws", verklaart een woordvoerster van de NOS. 

Al sinds september is Marjon de Hond niet meer op te radio te horen en aan het slot van het NOS Journaal op televisie te zien. Met het ontslag van Marjon de Hond bestaat het weerteam van de NOS vanaf augustus uit Erwin Kroll, Gerrit Hiemstra, Marco Verhoef en Willemijn Hoebert.

Italiaanse spelers onthutst, fans geschokt en media boos

In Italië kan de Italiaanse voetbalbond gaan puinruimen. De complete afgang van de titelverdediger op het WK voetbal in Zuid-Afrika heeft in eigen land tot woedende reacties geleid.

"Dit was het slechtste Italië ooit", klaagde de sportkrant Gazzetto dello Sport na de nederlaag (2-3) tegen Slowakije. Daardoor eindigde de wereldkampioen van 2006 als laatste in groep F.

"Schande", kopte de Corriere dello Sport. Na het zomersprookje in 2006 geldt Italië nu als de schlemiel van het internationale voetbal. Aanvoerder Fabio Cannavaro, de beste man op het WK in 2006, verliet huilend het veld. "Ik schaam me niet voor mijn tranen", zei de verdediger. "Dit afscheid doet heel erg pijn. Dit is de zwartste dag uit de geschiedenis van het nationale elftal."

Tuttosport hoonde de ploeg en trainer weg. Bondscoach Marcello Lippi werd als arrogant neergezet, de spelers als verwende grootverdieners met alleen aandacht voor hun uiterlijk.

Voorzitter Giancarlo Abete van de Italiaanse voetbalbond sprak voor vertrek van de ploeg van een "enorme treurnis". Hij gaf ook aan dat hij er niet aan denkt om op te stappen. "Het is echt niet van de laatste dagen dat we ineens de concurrentie niet meer kunnen aangaan", gaf Abete toe. "Er gaat een generatie vertrekken, we zijn verplicht Italië terug te brengen aan de top. We kampen echter met een structureel probleem."

Stakingen in Italië

Personeel bij het openbaar vervoer in Italië heeft vrijdag actie gevoerd. Bus, metro en treindiensten lagen vier uur lang stil. Ook werknemers bij de openbare diensten bleven vrijdag thuis. De staking is georganiseerd door de grootste vakbond van het land uit protest tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering.

Volgens de vakbond CGIL treft de 25 miljard euro aan bezuinigingen met name de zwakkere werknemers. CGIL probeert de regering onder druk te zetten om meer te doen om groei te stimuleren.

Boete en uitsluiting voor US F1

Team US F1 mag dan bankroet zijn en inmiddels geen bezittingen op haar naam hebben staan, het weerhield de World Motor Sport Council van de FIA er niet van om de renstal een boete van 309.000 euro op te leggen en het team uit te sluiten voor alle races die onder de vlag van de FIA vallen.

US F1 was één van de vier renstallen die dit jaar nieuw op de Formule 1-grid zou verschijnen, maar het Amerikaanse project liep uit op een sof. Het team begon voortvarend aan het bouwen van de eerste Formule 1-bolide maar naarmate de tijd vorderde werden de geruchten sterker dat het team ver achter lag op schema en de eerste race van het seizoen in Bahrein niet ging halen. Hierop vroeg het team uitstel tot 2011, maar kreeg dit niet.

De FIA maakte bekend dat er nog een staartje zou komen aan de zaak. Afgevaardigden van US F1 gaven woensdag tegenover de WMSC een toelichting op het falen en meldden dat overmacht er voor zorgde dat het team niet aan de start kon verschijnen. Het WMSC geloofde de Amerikanen niet. "Wij zijn niet van mening dat overmacht als reden voor de afwezigheid van US F1 kan worden aangevoerd. Geldgebrek speelde een veel grotere rol," zo luidde een verklaring.

"Hoewel US F1 met de beste intenties aan zijn project begon, is het hele proces van een Formule 1-auto bouwen en een team financieren onderschat. Enkele waarschuwingen van de FIA werden genegeerd en pas drie weken voor aanvang van het seizoen werden er problemen gemeld."

Hierdoor was het voor andere renstallen onmogelijk om in te stappen voor dit Formule 1-seizoen. Stefan GP wilde de vacante plek innemen, maar de Servische renstal kreeg op het laatste moment geen toestemming van de FIA, waardoor er dit seizoen twaalf renstallen rijden.

Gulle buurman voorkomt uitzetting buren

Gulle mensen, ze bestaan nog. De Dordtenaar Arie Heijndijk uit de wijk Sterrenburg is er zo een.

Hij heeft namelijk afgelopen woensdag in een keer 6200 euro aan zijn buren gedoneerd die door de woningcorporatie Trivire op straat zouden worden gezet. Dit was bijna zover gekomen doordat ze hun huurschuld niet meer konden betalen. Met deze 6200 euro heeft de gulle Dordtenaar ervoor gezorgd dat zijn buren nog een tweede kans krijgen. Het mooiste is nog wel dat hij er geen cent van terug hoeft te zien, terwijl hij zelf van een minimumuitkering leeft! De buren van Arie kwamen door een faillissement van de eenmanszaak van de buurman ineens in grote financiële problemen. Arie aarzelde geen moment en bood hen aan het gehele bedrag te doneren zodat ze niet op straat zouden komen te staan.

De flat van Arie is sober ingericht en er staat maar weinig meubilair, maar dit is geen probleem volgens hem: hij leeft heel bewust en zuinig, waardoor hij zelfs van zijn minimumuitkering nog een bedrag per maand opzij kan zetten.

Wel moet hij er van uitgaan dat ze het niet terug kunnen betalen, maar dat maakt Arie niets uit: “Het gaat maar om geld. Door dat te betalen kunnen deze mensen blijven. Anders hadden ze op straat moeten slapen”, zegt Arie, “ik hoef het ook niet terug. Het is een gift, geen lening”.

Warren Spector vindt Nintendo 3DS het beste ooit

De Nintendo 3DS is de beste manier om 3D te ervaren, vindt Warren Spector van Disney Interactive. De beroemde ontwikkelaar, van onder andere System Shock en Deus Ex, schrijft op zijn blog vol lof over de nieuwe draagbare spelcomputer van Nintendo.

Volgens Spector doet Nintendo een aantal zaken fundamenteel beter dan de concurrentie. Zo noemt hij het feit dat je geen bril hoeft te dragen, er geen kleuren-afbreuk plaatsvindt en de manier waarop je de sterkte van het 3D-effect met behulp van een schuifknop kunt instellen, briljante vondsten.

Spector gaat zelfs zover om het 3D-effect van de Nintendo 3DS als 'perfect' te omschrijven. Verder heeft hij veel respect voor de aangekondigde games en extra functionaliteiten, zoals de 3D camera, gyroscoop en versnellingsmeter. Warren gelooft dat de nieuwe spelcomputer van Nintendo een revolutie gaat ontketenen.

"Ik zat helemaal fout wat betreft 3D. Het is geen hype, maar iets blijvend. Dat is fantastisch! Nintendo verdient het om miljoenen van die dingen te verkopen en ik zal vooraan in de rij staan!", aldus de enthousiaste Spector.

Warren Spector vindt Nintendo 3DS het beste ooit
Warren Spector vindt Nintendo 3DS het beste ooit

'MMO's zijn mogelijk op DS en PSP'

Het zou mogelijk moeten zijn om een massively multiplayer online game, een MMO-game, te spelen op draagbare spelcomputers als de Nintendo DS en de Playstation Portable. Dit stelt een vertegenwoordiger van game-uitgever Square Enix in een interview met de website Videogamer.

In Japan is het online samen spelen in bepaalde games op draagbare spelcomputers al heel erg populair. Spellen als Monster Hunter en Dragon Quest IX zijn om die reden enorme hits geworden.

Doordat draagbare spelcomputers technisch minder krachtig zijn dan PC's of consoles, is het moeilijk om de ervaring van een MMO als bijvoorbeeld World of Warcraft of Final Fantasy XIV om te zetten naar een draagbaar apparaat.

De Japanse game-uitgever Square Enix is echter van mening dat het goed mogelijk moet zijn om een MMO-game te bouwen voor de Nintendo DS of de PSP. Dit moet 'zelfs mogelijk zijn met de huidige technologie'.

'MMO's zijn mogelijk op DS en PSP'
'MMO's zijn mogelijk op DS en PSP'

Strenger beleid voor asielzoekers Ivoorkust

Vluchtelingen uit Ivoorkust krijgen niet meer automatisch asiel in Nederland. Het kabinet heeft dat vrijdag besloten, omdat de situatie in Ivoorkust voldoende is verbeterd.

Tot nu toe werden asielzoekers uit Ivoorkust allemaal toegelaten, vanwege de burgeroorlog die in het West-Afrikaanse land heeft gewoed. Vanaf nu worden alle asielaanvragen individueel beoordeeld. Ook worden alle vierhonderd tijdelijke vergunningen die de afgelopen jaren zijn verleend, opnieuw bekeken.

Kabinet luistert naar Kamer over nieuwe missie

Het kabinet zal zelf geen plan maken voor een nieuwe missie in Afghanistan, maar staat wel open voor ideeën van de nieuwe Tweede Kamer. Dat zei demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Volgens Van Middelkoop komt het kabinet niet zelf met een voorstel over een nieuwe missie, omdat het demissionair is en dus geen grote nieuwe voorstellen mag doen. Een nieuw kabinet kan wel een besluit nemen.

Maar als de op 9 juni gekozen Kamer in meerderheid voorstander blijkt van bijvoorbeeld een trainingsmissie, zijn er volgens Van Middelkoop nog wel mogelijkheden. "De Kamer bepaalt de grens van wat wij mogen doen." Woensdag is er een Kamerdebat over Afghanistan.

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft het kabinet een overzicht gemaakt van de behoefte van de internationale troepenmacht in Afghanistan aan politietrainers. Daaruit blijkt dat er nog 550 trainers nodig zijn, plus nog eens 170 teams van vijftien personen die politieagenten kunnen begeleiden.

Van Middelkoop benadrukte dat hij geen beroep doet op de Tweede Kamer om met een voorstel te komen, maar zei er tegelijkertijd van uit te gaan dat de Kamer niet voor niets om het overzicht van de behoefte aan trainers heeft gevraagd.

Begin dit jaar viel het kabinet over de missie in Afghanistan. De PvdA trok zich uit de coalitie terug, omdat de partij bij het standpunt bleef dat een langer verblijf in de provincie Uruzgan geen optie was. De missie in Uruzgan loopt eind dit jaar af.

Popster M.I.A.: "Games leren kids geweld"

M.I.A., de popartiest onder andere bekend van 'Paper Planes', is van mening dat games kinderen in aanraking laat komen met geweld en ze voorbereiden op oorlog. Dit heeft M.I.A. gezegd in een interview met het Amerikaanse blad Connect.

M.I.A. vertelde het blad dat ze continu geweld zag toen ze opgoeide in Jaffna te Sri Lanka en voegde hieraan toe dat haar zoon ook continu geweld in zijn leven zal zien, maar dan in games. "Ik weet niet wat erger is. Het feit dat ik het in mijn leven heb zien heeft me een hoop issues gegeven, maar er is een hele generatie van Amerikaanse jongeren die geweld op hun computerscherm hebben gezien en die dan naar Afghanistan worden gestuurd. Ze denken dat ze geweld kennen, terwijl ze dat eigenlijk niet doen. Geen goed begrip van geweld hebben, zeker als je het zelf niet aan den lijve ondervonden hebt, zorgt ervoor dat je het verkeerd interpreteert en maakt het veroorzaken van geweld alleen maar makkelijker".

Naast haar carrière als popartiest is M.I.A., wiens echte naam Mathangi 'Maya' Arulpragasam is, ook politiek actief. Veel van haar werk is politiek en maatschappelijk geëngageerd en sommige van haar video's zijn controversieel wegens de thema's die ze aansnijden, zoals kinderen in oorlogstijd. Overigens heeft ze in het interview ook aangegeven dat ze zich erbij heeft neergelegd dat ook haar in 2009 geboren zoon vroeg of laat M-rated games zal spelen.

M.I.A.

BMC met Kroon en Evans naar de Tour

Het team van BMC heeft zijn selectie voor de komende Tour de France bekendgemaakt.  Cadel Evans, George Hincapie en Alessandro Ballan zijn de speerpunten voor de eerste Tour van BMC. Voor Hincapie wordt het zijn vijftiende deelname aan de Tour.

De Nederlander Karsten Kroon maakt ook deel uit van de negenkoppige selectie. De selectie wordt compleet gemaakt door Brent Bookwalter, Marcus Burghardt, Mathias Frank, Steve Morabito en Mauro Santambrogio.

Rutten: "Reis is gefocust, maar niet fit"

Jonathan Reis heeft gisteren meegetraind met de eerste selectie van PSV. Volgens trainer Fred Rutten heeft de Braziliaan nog een achterstand in te halen.

"Jonathan was lijfelijk aanwezig, maar je ziet dat hij een achterstand heeft," zegt Rutten in De Telegraaf. "Hij is heel gefocust, maar niet fit. Ik reken hem voorlopig niet tot de A-selectie."

PSV nam Reis in de zomer van 2007 over van Atletico Mineiro. Tussendoor werd hij één seizoen verhuurd aan Tupi FC, een club uit Brazilië. Vorig seizoen kreeg hij de bons in Eindhoven nadat hij betrapt werd op drugsgebruik. De aanvaller keerde onlangs terug in Eindhoven, nadat hij in zijn vaderland was geholpen bij het afkicken. Afgelopen maandag onderging hij een drugstest, waarvan de uitslag nog niet bekend is. Mocht deze in het voordeel van Reis uitvallen dan wil PSV praten over een nieuw contract voor de Braziliaan.

Haan trouwt met kip

In de categorie opmerkelijk dieren(namen) nieuws vandaag het heugelijke feit van twee geliefden die elkaar het jawoord geven op deze vrijdag.

In het noorden van Nederland trouwt vandaag Gerrit Anne Haan met zijn Martine Kip (foto, rechtsboven). Mama Haan vertelt het trots in de Telegraaf en voegt er aan toe dat er in de december een kuikentje op komst is. Ook gefeliciteerd namens de FOK! Felicitatiedienst.

Uitslag eerste vrije training Europa

Nico Rosberg heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Europa. De Duitser was Lewis Hamilton meer dan anderhalf tiende te snel af. Jenson Button reed de derde tijd, gevolgd door Robert Kubica en Felipe Massa. Bruno Senna zorgde voor een opvallende rode vlag door een spiegel te verliezen.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:41.175 16
2 L. Hamilton McLaren 1:41.339 +0:00.164 19
3 J. Button McLaren 1:41.383 +0:00.208 21
4 R. Kubica Renault 1:41.715 +0:00.540 20
5 F. Massa Ferrari 1:42.182 +0:01.007 21
6 S. Vettel Red Bull 1:42.216 +0:01.041 24
7 M. Webber Red Bull 1:42.275 +0:01.100 17
8 M. Schumacher Mercedes 1:42.312 +0:01.137 18
9 F. Alonso Ferrari 1:42.421 +0:01.246 22
10 R. Barrichello Williams 1:42.463 +0:01.288 21
11 N. Hülkenberg Williams 1:42.707 +0:01.532 23
12 V. Petrov Renault 1:42.962 +0:01.787 17
13 S. Buemi Toro Rosso 1:43.310 +0:02.135 23
14 V. Liuzzi Force India 1:43.380 +0:02.205 19
15 P. de la Rosa Sauber 1:43.397 +0:02.222 21
16 P. di Resta Force India 1:43.437 +0:02.262 18
17 K. Kobayashi Sauber 1:43.729 +0:02.554 21
18 J. Alguersuari Toro Rosso 1:44.183 +0:03.008 21
19 H. Kovalainen Lotus 1:44.491 +0:03.316 21
20 T. Glock Virgin 1:45.653 +0:04.478 23
21 B. Senna HRT 1:47.123 +0:05.948 17
22 J. Trulli Lotus 1:47.285 +0:06.110 18
23 C. Klien HRT 1:47.343 +0:06.168 14
24 L. di Grassi Virgin 1:47.356 +0:06.181 24

Vitesse krijgt gelijk in zaak tegen provincie

Vitesse heeft ook van de Hoge Raad gelijk gekregen in een zaak tegen de provincie Gelderland. Eerder had het hof de eredivisieclub al in het gelijk gesteld. De provincie zou toezeggingen niet zijn nagekomen rond een huurverlaging van het stadion voor het seizoen 2000/2001. De omvang van de schade moet nog vastgesteld worden.

Vitesse verkeerde in 2001 in grote financiële problemen. Daardoor dreigde de KNVB geen licentie te verstrekken aan de club. Om dat te voorkomen stelden enkele private financiers een reddingsplan op. In gesprekken met Gedeputeerde Staten werden plannen gemaakt, waarin ook de provincie Gelderland een financieel aandeel zou nemen.

De provincie zou de huur van het stadion Gelredome voor het seizoen 2001/2002 met zes miljoen gulden verlagen. Vervolgens hebben de private financiers een aantal financiële verplichtingen op zich genomen. Voor de plannen van Gedeputeerde Staten bleek uiteindelijk te weinig politiek draagvlak in de Provinciale Staten. Vitesse was echter van mening dat de toezeggingen nagekomen moesten worden.

In eerste instantie wees de rechtbank de vorderingen van Vitesse af, waarna de stap naar het hof werd gemaakt. Die stelde de club wel in het gelijk. Nu de Hoge Raad de uitspraak van het hof handhaaft, kunnen de Arnhemmers een vergoeding in het vooruitzicht zien van de provincie. De hoogte van dat bedrag moet in een aparte procedure worden vastgesteld.

CBL verwacht topdrukte in supermarkt

Supermarkten kunnen zich opmaken voor een druk weekeinde. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) verwacht met het oog op het zomerse weer en het wereldkampioenschap voetbal dat Nederland massaal boodschappen gaat doen. Het CBL verwacht dat supermarkten deze week een omzet van 660 miljoen euro behalen, tien procent meer dan een normale weekomzet.

Maandag speelt het Nederlands elftal tegen Slowakije. De koepelorganisatie van supermarkten in Nederland denkt dat veel mensen dit weekeinde hapjes en drankjes gaan inslaan om samen met buren, familie en vrienden Oranje toe te juichen.

Daarnaast wordt zonnig zomerweer met temperaturen oplopend tot 29 graden verwacht. De afgelopen jaren is het volgens het CBL populair geworden om te barbecueën als het lekker weer is. "Supermarkten spelen hier op in en zorgen voor een ruim assortiment aan vlees- en visproducten, salades, stokbroden en sausjes", aldus de koepelorganisatie.

Meisje overleden na botsing met vrachtwagen

Een 13-jarig meisje is vrijdagochtend in Gorinchem om het leven gekomen bij een ongeval. Het meisje botste voor het Stadhuisplein tegen een vrachtwagen. Reanimatie mocht niet meer baten, meldt een politiewoordvoerder.

De politie heeft de bestuurder van de vrachtwagen meegenomen naar een politiebureau voor verhoor. Getuigen, onder wie medescholieren van het meisje, worden opgevangen door Slachtofferhulp.

WK Vandaag: 25 juni 2010

FOK!sport blikt dagelijks vooruit op de groepswedstrijden, die op het WK voetbal worden gespeeld. Vandaag zal in de laatste twee poules de beslissing vallen, wie er naar de laatste zestien mogen.

Groep G

Noord-Korea v. Ivoorkust

Allereerst de wedstrijd tussen Noord-Korea en Ivoorkust. De Koreanen begonnen aardig aan het WK, weliswaar een 2-1 nederlaag tegen Brazilië. maar het spel was zeker niet verkeerd. De tweede wedstrijd tegen Portugal liep iets anders, ze werden met 7-0 ongenadig hard afgestraft. Doorgang kunnen ze vergeten, dus deze wedstrijd is voor hen nutteloos.

Ivoorkust heeft iets meer kans op de volgende ronde, maar ook niet veel. Mochten zij winnen van de Noord-Koreanen dan zal het met grote cijfers moeten gebeuren willen zij doorgaan. Het doelsaldo van Portugal ligt namelijk negen doelpunten voor.

Portugal v. Brazilië

Brazilië is al geplaatst, en Portugal kan zich daar bijvoegen. Portugal was tegen Ivoorkust erg zwak, en het bleef daar 0-0. Tegen Noord-Korea werd er, zoals gezegd, flink uitgehaald en wist zelfs Ronaldo een keer doel te treffen.

Brazilië is als enige land uit de poule al geplaatst, en een gelijkspel is voldoende om eerste in de groep te blijven. Brazilië laat nog niet het sambavoetbal zien wat we van ze gewend zijn, maar toch zijn de eerste twee wedstrijden gewonnen.

Groep H

Chili v. Spanje

Op papier is Spanje uiteraard de favoriet, maar het is Chili dat aan kop gaat in deze groep. Met twee overwinningen wisten zij lof te oogsten, en via veel schijven spelen de Chilenen toch meer dan aardig voetbal.

Spanje is de zoveelste grootmacht die hapert, de Europees kampioen verloor de eerste wedstrijd van Zwitserland met 0-1 en tegen Honduras werd met 2-0 gewonnen. Het voetbal wat we verwachten van Spanje blijft uit, maar een goed resultaat zal nodig zijn om door te mogen.

Zwitserland v. Honduras

Zwitserland wist te verrassen door torenhoge favoriet Spanje te verslaan dankzij een doelpunt van Fernandes. Om zicht te houden op de volgende ronde is echter nog een overwinning nodig, en tegen Honduras hebben zij de beste papieren.

Honduras is zo goed als uitgeschakeld, en staat onderaan in de groep met nul punten. Willen zij überhaupt nog kans maken, zullen zij moeten winnen van Zwitserland en zal Chili moeten winnen van Spanje.



TV schema

Tijd Programma Zender
13:10 - 13:20 NOS Sportjournaal Nederland 1
13:10 - 13:15 NOS Sportjournaal Nederland 2
13:30 - 13:40 NOS Sportjournaal Nederland 1
13:50 - 14:00 NOS Sportjournaal Nederland 1
15:30 - 15:50 NOS WK Voetbal: voorbeschouwing Portugal - Brazilië Nederland 1
15:50 - 16:52 NOS WK Voetbal: 1ste helft Portugal - Brazilië Nederland 1
15:50 - 16:50 NOS WK Voetbal: 1ste helft Noord-Korea - Ivoorkust Nederland 2
16:50 - 16:55 NOS WK Voetbal: wedstrijdanalyse Noord-Korea - Ivoorkust Nederland 2
16:52 - 17:00 NOS WK Voetbal: wedstrijdanalyse Portugal - Brazilië Nederland 1
16:55 - 18:00 NOS WK Voetbal: 2de helft Noord-Korea - Ivoorkust Nederland 2
17:00 - 18:04 NOS WK Voetbal: 2de helft Portugal - Brazilië Nederland 1
17:50 - 18:55 RTL Voetbal: VI Oranje RTL 7
18:45 - 18:54 NOS Sportjournaal Nederland 1
19:00 - 20:00 NOS WK Journaal Nederland 1
20:00 - 20:20 NOS WK Voetbal: voorbeschouwing Chili - Spanje Nederland 1
20:20 - 21:20 NOS WK Voetbal: 1ste helft Chili - Spanje Nederland 1
20:20 - 21:22 NOS WK Voetbal: 1ste helft Zwitserland - Honduras Nederland 3
21:20 - 21:30 NOS WK Voetbal: wedstrijdanalyse Chili - Spanje Nederland 1
21:22 - 21:30 NOS WK Voetbal: wedstrijdanalyse Zwitserland - Honduras Nederland 3
21:30 - 22:24 NOS WK Voetbal: 2de helft Chili - Spanje Nederland 1
22:20 - 23:45 RTL Voetbal: VI Oranje RTL 7
22:24 - 22:30 NOS WK Voetbal: nabeschouwing Chili - Spanje Nederland 1
22:30 - 23:25 NOS Studio Sportzomer Nederland 1
23:35 - 23:50 NOS Sportjournaal Nederland 1
23:50 - 00:45 NOS Studio Sportzomer Nederland 1

Final Fantasy XIV geen fan van Xbox Live

De grootschalige online game Final Fantasy XIV verschijnt later dit jaar op de PS3 en PC. Een Xbox 360-versie stond gepland, maar deze is door de geslotenheid van het Xbox Live netwerk geannuleerd. Dat heeft de ontwikkelaar in een interview met de website Eurogamer aangegeven.

"Xbox Live vormt de grootste reden waardoor onze game niet op de Xbox 360 verschijnt", begint de ontwikkelaar van 'Final Fantasy XIV'. "We willen een online spelwereld bieden met de openheid van een normale internet-omgeving op de PC. Zoiets staat Microsoft niet toe op Xbox Live waardoor we naar de PS3 zijn uitgeweken."

Het is niet de eerste keer dat een MMO door de gesloten aard van Xbox Live is afgeketst. Zo trok ontwikkelaar Cryptic eerder de stekker uit Champions Online omdat het gefrustreerd was geraakt door de zakelijke rompslomp bij het maken van een MMO op het online netwerk. De game zelf draaide volgens Cryptic als een zonnetje.

Final Fantasy XIV moet eind dit jaar op de PC en PS3 uitkomen. De online bèta-test zal volgens Square Enix 'spoedig' op beide platformen beginnen.

'Final Fantasy XIV' geen fan van Xbox Live
'Final Fantasy XIV' geen fan van Xbox Live (Foto: Novum)

Tomasson loopt spierscheuring op

Jon Dahl Tomasson heeft gisteren in het met 3-1 verloren WK-duel tegen Japan op curieuze wijze een blessure opgelopen. De Deen mocht een penalty nemen om zijn land terug in de wedstrijd te brengen, maar schoot tegen de keeper op. In tweede instantie tekende hij wel de 2-1 aan.

"Op het moment dat ik schoot, scheurde ik mijn bovenbeenspier. En ik kan je verzekeren dat het heel lastig scoren is met zo'n blessure," zei een teleurgestelde Tomasson die door zijn kwetsuur voorlopig nog niet bij Feyenoord aan de slag kan.

De Deen wil na het WK gewoon international van zijn land blijven. "Dit was mijn laatste WK. Misschien kan ik nog een EK meemaken. Maar dat moet ik eens goed overdenken, want je moet wel realistisch blijven," zei de spits die tegen Japan een bittere pil te verwerken kreeg. "We hadden hier de verwachting om deze groep te kunnen overleven, al waren het allemaal tegenstanders waar je ook van kunt verliezen. Na de 1-0 liepen wij achter de feiten aan en toen het na een halfuur 2-0 werd, wisten we eigenlijk al dat het voorbij was."

Blijf binnen voor de Steam Perils of Summer sale

Er zijn vele gevaren in de zee, zo kun je last krijgen van je ogen, verdrinken en opgegeten worden door de beesten van de zee. Maar Steam is hier om je te redden. Blijf lekker binnen en maak gebruik van hun kortingen tijdens hun 'Perils of Summer Sale'. Zo bescherm je jezelf tegen de gevaren van de zee!

Behalve de losse deals zijn er hele catalogi van bepaalde ontwikkelaars goedkoper geworden tijdens deze sale, hier zitten onder andere Valve, 2K, Rockstar en Square Enix bij.


Blijf weg van de zee en profiteer van deze deals

Lady Gaga heeft eigen opblaaspop

Sex met Lady Gaga? Het kan nu en onbeperkt, want in navolging van Kim Holland, Lindsay Lohan en Paris Hilton heeft ook Lady Gaga een eigen opblaaspop.

'She loves it when you poke-her face' zo staat op de doos. Ideaal voor alle mannelijke fans van Lady Gaga die het niet drooghouden bij het horen van haar muziek of zien van haar videoclips. Voor wie al een LadyGaga opblaaspop heeft, stuur eens een foto in van jou en je pop. Wij zijn benieuwd!

Artsen plegen vaker zelfmoord

Artsen hebben een grotere kans om zelfmoord te plegen dan mensen met een ander beroep. Dat schrijft een psychiater in het artsentijdschrijft Medisch Contact.

Het risico op zelfmoord ligt hoger bij vrouwen dan bij mannen. Vrouwelijke artsen lopen een ruim twee keer grotere kans om zelfmoord te plegen dan mannelijke.

Uit het artikel blijkt dat het misbruiken van geneesmiddelen en alcohol en psychiatrische stoornissen als depressiviteit leiden tot een verhoogd risico op zelfmoord. En juist die beide oorzaken komen bij artsen vaker voor dan bij de algemene bevolking.

Daarnaast hebben artsen toegang tot een breed scala aan mogelijk dodelijke middelen. Ook vinden dokters met psychiatrische problemen het vaak moeilijk om goede zorg te vragen. "Artsen zijn notoire zorgmijders", aldus het artikel.

De schrijfster roept geneeskundeopleidingen op om al vroeg in de studie aandacht te schenken aan deze problemen. Ook moet zelfmedicatie door artsen worden ontmoedigd, vindt ze.

'Helft Marokkanen in aanraking met politie'

Meer dan de helft van de Marokkaanse jongens in Nederland is vóór zijn 22ste in aanraking geweest met de politie. Bij een derde van deze groep gebeurde dat zelfs vijf keer of vaker. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Criminologie.

De onderzoekers hebben de gegevens gebruikt van iedereen die in 1984 is geboren, en gingen na hoe vaak zij tussen hun 12e en 22ste in aanraking zijn geweest met de politie. In totaal is 23 procent van alle jongens in aanraking geweest met de politie. Voor meisjes is dat vijf procent. Voor jongeren van niet-Nederlandse afkomst zijn de percentages hoger dan voor autochtone jongeren. Marokkaanse jongens zijn sterk oververtegenwoordigd, maar ook Marokkaanse meisjes komen vaker in aanraking met de politie.

Over de verklaring zijn de wetenschappers het nog niet eens. Er zou een verband kunnen zijn met de maatschappelijke achterstand van veel allochtonen, maar het is ook mogelijk dat culturele aspecten en de sociale omgeving een rol spelen.

Een verklaring waarvoor in Nederland nog weinig aandacht is, is volgens de onderzoekers dat de politie meer let op bijvoorbeeld Marokkanen dan op autochtonen. In België hebben wetenschappers wel de tendens vastgesteld dat justitie discrimineert.

De PVV heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van de publicatie. De Kamerleden Geert Wilders en Sietse Fritsma vinden dat minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) 'het Marokkaanse tuig eindelijk ongenadig hard moet aanpakken' door ze een celstraf te laten uitzitten en vervolgens het land uit te zetten.

Nieuw-Zeelands dorpje te koop

Altijd al een dorpje willen bezitten? Dan kun je nu je slag staan. Echt om de hoek ligt het niet, maar het bergdorpje Otira in Nieuw Zeeland is op zoek naar een nieuwe eigenaar.

Voor ruim een half miljoen euro kun je de trotse bezitter worden van een dorp met station, café, school, gemeentehuis en achttien huizen. Voor dat bedrag krijg je er ook nog 41 inwoners bij.

De huidige eigenaren van het dorp zijn op leeftijd en vinden het te veel werk. Ze kochten het dorp in 1998, omdat ze er "medelijden mee hadden". Het dorpje ligt middenin een nationaal park en biedt volgens de verkopers veel kansen.

Arts verwijdert voorhuid kleuter en laat wrat zitten

Bij het verwijderen van een voetwrat, wat op zich een simpele ingreep is, hebben Duitse artsen gruwelijk gefaald. Eenmaal uit de narcose in een ziekenhuis te Frankfurt, bleek een 5-jarig jochie zijn voorhuid kwijt te zijn. De vervelende wrat op zijn linkervoet is onaangetast gebleven.

De ouders van de vijfjarige Nikolas zijn met stomheid geslagen. "Wij waren er niet bij, in de operatiekamer", vertellen zijn ouders. "Voor de ingreep hebben we nog zijn schoenen uitgetrokken, hierna volgde de algehele narcose. Ze moeten hem hebben verward met een andere jongen. In deze kliniek worden namelijk veel jongetjes besneden." 

Voor moslims en joden is een besnijdenis onderdeel van hun cultuur. De Macedonische familie K., in bezit van de Duitse nationaliteit, is echter orthodox christelijk. Een besnijdenis is in hun cultuur juist taboe.

"De chirurg heeft niet eens zijn excuses aangeboden", aldus de familie, die de bewuste arts voor de rechter sleept om er een schadevergoeding uit te slepen. "De chirurg negeert het voorval", laat hun advocaat weten. "Hij is niet bereid om er over te praten."

Ondanks alles is het ventje eindelijk van zijn wratten verlost, en dat zonder ingreep. Een huidarts heeft hem een zalfje voorgeschreven dat blijkt te werken.

Grote brand bij bedrijf in Groningen

Bij een straalbedrijf in het Groningse Stitswerd woedt vrijdagochtend een grote brand. Twee loodsen en een woning bij het bedrijf kunnen als verloren worden beschouwd. Geprobeerd wordt een derde loods te behouden, meldt een woordvoerder van de gemeente. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

De oorzaak van de brand is nog onbekend. Het bedrijf is gevestigd aan de rand van het dorp. Bij de brand komt veel rook vrij. Die gaat recht omhoog. "Dus dat is gunstig", zegt de woordvoerder. Of er gevaarlijke hoeveelheden gevaarlijke stoffen vrijkomen, is nog onduidelijk. Het bedrijf aan de Stitswerderweg richt zich op stralen, ontlakken en spuiten.

Mogelijk olie van platform VS aan kust Mexico

Olie van het platform Deep Horizon lijkt ook de kust van Mexico te hebben bereikt. Bij Playa Miramar in de Oost-Mexicaanse deelstaat Tamaupilas zijn aanzienlijke resten ruwe olie aangespoeld.

Dat heeft de Mexicaanse krant El Universal vrijdag gemeld op gezag van de Mexicaanse autoriteiten. Playa Miramar bij Ciudad Madero is een van de belangrijkste toeristenoorden in Mexico. De autoriteiten onderzoeken of de olie inderdaad afkomstig is van het olieplatform in de Golf van Mexico.

Op 20 april had een explosie op het olieplatform Deepwater Horizon de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis tot gevolg. Tientallen miljoenen liters ruwe olie zijn sindsdien in zee gestroomd en honderden kilometers Amerikaanse kustlijn zijn vervuild.

Via het opvangsysteem pompt het olieconcern BP dagelijks tienduizenden vaten olie naar de tankers. Toch is geen sprake van een echte oplossing, aangezien er ook nog altijd veel olie niet wordt opgevangen.

Mogelijk liquidatie Engelsman voorkomen

De Amsterdamse politie heeft met de arrestatie van zes Britten mogelijk de liquidatie van een Engelsman voorkomen. Wie het beoogde doelwit was, is vooralsnog onduidelijk. De zes Britten werden ruim twee weken geleden aangehouden in de regio Amsterdam-Amstelland, meldt de politie vrijdag.

De politie kwam tot de arrestaties na informatie uit Groot-Brittannië dat een liquidatie in de regio Amsterdam-Amstelland ophanden was. Tussen twee criminele groepen uit Liverpool zou een vete spelen waarbij over en weer al meerdere slachtoffers zijn gevallen. Op grond van die informatie is de Amsterdamse politie een onderzoek gestart, waarbij rechercheurs stuitten op de verdachten van 37 tot 62 jaar.

Tijdens de aanhoudingen op 10 juni en huiszoekingen zijn drie automatische geweren, een revolver, een pistool en bijbehorende munitie gevonden. Twee verdachten werden op straat overrompeld, drie werden aangehouden in een auto en een in een woning.

Twee van de verdachten zijn vorige week maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Deze twee Britten van 37 en 45 jaar zitten nog vast. Zij worden gezien als de twee belangrijkste spelers in de zaak. De vier andere Britten zijn inmiddels vrijgelaten. Zij zijn nog wel verdachten in de zaak.

De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Oxfam Novib schrapt banen

Oxfam Novib gaat zeker 45 van de 330 banen schrappen. De ontwikkelingsorganisatie voelt zich genoodzaakt te reorganiseren, omdat er minder subsidie uit Den Haag komt. Gedwongen ontslagen vallen niet uit te sluiten, maar de meeste banen verdwijnen via natuurlijk verloop, zegt een woordvoerder van de organisatie.

Oxfam Novib hoopt met een koerswijziging efficiënter te gaan werken. Dat betekent dat er minder vanuit Den Haag en meer vanuit het veld wordt gewerkt. De meeste banen zullen dan ook verdwijnen op het hoofdkantoor in Den Haag.

Volgens de woordvoerder van Oxfam Novib is de koerswijziging in de eerste plaats ingegeven door veranderende omstandigheden. "In een steeds kleiner wordende wereld, waarin crisis op crisis volgt, de bevolking groeit, het klimaat verandert en grondstoffen uitgeput raken, betalen vooral de allerarmsten de grootste prijs", laat de organisatie weten.

Leers wil CDA in brede coalitie

Oud-burgemeester van Maastricht Gerd Leers is van mening dat het CDA beter tot zijn recht komt als coalitiepartij. De voorkeur van de oud-burgemeester gaat daarbij uit naar een breed nationaal kabinet van VVD, PvdA en CDA. Eventueel kan dat kabinet uitgebreid worden met D66 en GroenLinks.

Een coalitie met de PVV van Geert Wilders is voor Leers geen optie. Samenwerking met die partij is volgens de CDA-politicus 'een onmogelijke zaak'.

Gerd Leers
Gerd Leers (Foto: Novum)

Klien vervangt Chandhok in eerste training

In de eerste vrije training voor de Grand Prix van Europa op het stratencircuit van Valencia vervangt de Oostenrijker Christian Klien bij Hispania Racing Karun Chandhok. In Barcelona reed hij voor het laatst in een Formule 1-bolide.

Updates op de HRT F110 zijn nog niet doorgevoerd. "Het is exact hetzelfde chassis als in Barcelona. Er zijn nog geen grote updates uitgevoerd," zei Klien die het circuit van Valencia niet kent. "Maar daar sta ik niet alleen in. Er zijn meer coureurs die hier voor het eerst rijden, zoals ook Michael Schumacher. Gelukkig leer ik nieuwe circuits altijd vrij snel, meestal binnen vijf tot tien ronden."

"Ik heb op YouTube onboard-video's zitten kijken. Het klinkt misschien als een grap, maar door het geluid kun je veel leren over de rempunten en lijnen die je moet rijden. Ik ga natuurlijk ook nog wel even over het circuit lopen met mijn ingenieurs," zei Klien die als nadeel heeft dat de vaste HRT-rijders het circuit al kennen. "Mijn teamgenoten hebben inmiddels aardig wat kilometers gemaakt in de auto. Voor mij staat de teller nog op de 121 van Barcelona. Daar komt nog bij dat Karun en Bruno de baan al kennen uit de GP2. Maar laten we niet vergeten dat ik hier niet ben om te wedijveren met mijn teamgenoten. Ik ben hier om het team te helpen met het afstellen en ontwikkelen van de auto."

Vrouw moet meebetalen aan hoerenbezoek ex-man

In een rechtszaak, aangespannen door een gescheiden vrouw, heeft een Australische rechter een opmerkelijke uitspraak gedaan. Haar ex-man hoeft de vele duizenden Australische dollars die hij in hoeren had gestoken niet terug te betalen aan zijn ex.

Volgens de 58-jarige vrouw heeft haar ex-man geld verspild in Filippijnse bordelen. De man zette daar na 24 jaar huwelijk flink de bloemetjes buiten tijdens zijn vakanties. De vrouw eiste voor de rechtbank van Sydney dat haar ex het geld zou terugstorten in de gezinspot opdat zij het geld samen zouden kunnen verdelen na de scheiding.

De rechter oordeelde echter dat de man al zijn verplichtingen was nagekomen. Hij zorgt goed voor hun drie kinderen en mag met zijn geld doen wat hij wil.

De 58-jarige Australiër begon met het bezoeken van bordelen nadat hij drie jaar geleden 1,4 miljoen Australische dollar (een kleine miljoen euro) schadevergoeding had gekregen na een gruwelijk auto-ongeluk. Hierbij liep hij ernstige verwondingen op. Het stel was toen al uit elkaar.

Eriksson: "We verwachten niet dat we doorgaan"

Ivoorkust is statistisch gezien nog niet uitgeschakeld op het WK, maar er moet een wonder gebeuren als de ploeg van Sven-Göran Eriksson de tweede ronde wil halen. De bondscoach lijkt zelf niet in het sprookje te geloven.

Ivoorkust moet sowieso winnen van Noord-Korea. Daarbij moet Eriksson hopen dat Brazilië met ruime cijfers wint van Portugal. Het doelsaldo van de Portugezen is +7, terwijl Ivoorkust op -2 staat. "Je kunt niet tegen je spelers zeggen dat ze acht of negen goals moeten maken. We verwachten niet dat het gaat gebeuren, maar we gaan het proberen."

Eriksson zal geen grote wijzigingen aanbrengen in zijn team, maar geeft toch een paar andere spelers de kans om zich te laten zien. "We kunnen niet met alles wat we hebben aan gaan vallen, Noord-Korea zou dat afstraffen. We moeten gedisciplineerd spelen en ook goed verdedigen", aldus de Zweed.

De trainer was zeer verbaasd dat Noord-Korea met zulke ruime cijfers van Portugal verloor (7-0), nadat het tegen Brazilië slechts 2-1 was geworden. "Ze stonden extreem goed georganiseerd tegen Brazilië en ook tijdens de eerste helft tegen Portugal, maar wat daarna met ze gebeurd is in de tweede helft, ik weet het niet."

Dertig jaar cel voor kannibalisme

Een rechtbank in het Franse Rouen heeft de 39-jarige gedetineerde Nicolas Cocaign wegens kannibalisme tot dertig jaar gevangenisstraf veroordeeld. Cocaign heeft bekend dat hij in 2007 een celgenoot met een schaar heeft neergestoken, daarna zijn borst heeft opengesneden met een scheermesje en vervolgens een long uit zijn slachtoffer heeft gesneden en dit orgaan deels rauw heeft opgegeten.

Het vonnis was gelijk aan de eis van aanklaagster Elisabeth Pelsez. Zij zei geen levenslang te hebben geëist omdat Cocaign 'geestelijk instabiel' is. De rechtbank bepaalde dat Cocaign pas na twintig jaar detentie voor vervroegde vrijlating in aanmerking kan komen. Het verzoek van Cocaigns advocaat om zijn cliënt onmiddellijk naar een psychiatrische inrichting te sturen werd niet door de rechtbank ingewilligd. Wel moet Cocaign in de gevangenis een psychiatrische behandeling ondergaan.

Straffen na kogelbrief aan RTL-presentatrice

De vader en dochter die RTL-presentatrice Margreet Beetsma begin vorig jaar een kogelbrief stuurden zijn door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot boetes van 500 en 250 euro. Dat heeft de rechtbank in Groningen vrijdag laten weten.

De presentatrice van Editie NL is door de twee maandenlang gestalkt met brieven en telefoontjes. De 48-jarige vader was naar eigen zeggen verliefd op de presentatice. Het lastigvallen begon toen hij geen reactie kreeg op zijn verzoek hem een foto toe te sturen. Daarop begon hij de presentatrice telefonisch lastig te vallen en stuurde hij een brief met daarin twee kogels.

Omdat de man bijna blind is, werden de brieven geschreven door zijn 20-jarige dochter. Bovenop de boete kreeg de vader een voorwaardelijke celstraf van acht weken en de dochter een voorwaardelijke taakstraf van tachtig uur.

Nationale titels voor Boasson Hagen en A. Schleck

Edvald Boasson Hagen heeft in Noorwegen de nationale titel bij het tijdrijden gepakt. De wielrenner van Team Sky bleef Reidar Borgersen en Stian Saugstad ruim voor.

In Luxemburg ging de titel bij het tijdrijden naar Andy Schleck. Broer Fränk werd tweede, Christian Poos eindigde als derde.

In Frankrijk ging de titel naar Nicolas Vogondy. Jakob Fuglsang was in Denemarken de beste, terwijl in Polen Jaroslaw Marycz nationaal kampioen bij het tijdrijden werd.

Dodental treinongeluk Spanje bijgesteld

Het dodental van het treinongeluk in de Spaanse badplaats Castelldefels is bijgesteld tot dertien. Van de veertien gewonden verkeren er twee in kritieke en een in zeer kritieke toestand, melden ziekenhuiswoordvoerders. Het ongeluk deed zich woensdagavond voor toen passagiers van een stoptrein na het uitstappen op het station de spoorbaan overstaken en onder een langsrazende sneltrein kwamen.

De slachtoffers maakten deel uit van een groep overwegend jongeren, die op weg waren naar een zomerfeest op het strand. Om daar te komen hadden ze gebruik moeten maken van een tunnel onder de spoorbaan door. Maar velen togen naar een voetgangersbrug over het spoor, die afgesloten bleek, waarna ze besloten de kortste weg te nemen.

De Spaanse staatssecretaris voor infrastructuur Victor Morlan bevestigde dat de brug sinds vorig jaar was afgesloten, maar hij zei dat er borden stonden naar de tunnel en dat er bovendien was omgeroepen dat men de spoorbaan niet mocht oversteken. Getuigen verklaarden echter dat de bewegwijzering naar de tunnel onduidelijk was.

City of Heroes krijgt grote uitbreiding

Uitgever NCsoft heeft Going Rogue aangekondigd, een grote uitbreiding voor de grootschalige online game City Of Heroes. In deze uitbreiding kunnen slechteriken goedzakken worden en vice versa. In deze uitbreiding kunnen spelers de grens oversteken tussen het goede en het kwade in de grootste uitbreiding op City of Heroes sinds de release van City of Villains, een half jaar na de release van 'City of Heroes dat in 2005 uit is gekomen. Going Rogue verschijnt op 17 augustus.

In City of Heroes: Going Rogue krijgen spelers spannende, gevaarlijke en morele keuzes die het lot van hun personage kunnen beïnvloeden. Het is de eerste keer dat spelers van een grote online game door middel van keuzes hun gameplay-ervaring kunnen veranderen en bovendien invloed uitoefenen op het uiteindelijke lot van hun personage.

Naast deze revolutionaire speloptie biedt het spel een alternatief universum om te verkennen. Hier vindt men nieuwe gebieden, missies en vijandelijke groepen om het tegen op te nemen. Bovendien krijgen beginnende spelers twintig volledig nieuwe levels met missies om te verkennen wanneer zij voor of tegen de legers van Emperor Cole strijden.

City of Heroes: Going Rogue kan op dit moment enkel middels digitale distributie besteld worden voor 19,99 euro. Spelers die de uitbreiding nu al kopen, krijgen toegang tot kleine extra's die ze straks in de online wereld van City of Heroes kunnen gebruiken.

'City of Heroes' krijgt grote uitbreiding

Eerste rijbewijzen rond TT Assen ingenomen

De politie heeft de eerste drie rijbewijzen ingevorderd rondom de TT Assen. Twee motorrijders en een automobilist die veel te hard reden moesten donderdagochtend hun rijbewijs direct inleveren, meldt het Korps Landelijke Politiediensten vrijdag. In totaal zijn 83 bekeuringen uitgeschreven op snelwegen richting Assen.

De twee motorrijders die hun rijbewijs zijn kwijtgeraakt, komen uit Duitsland en zijn 43 en 44 jaar. Zij reden met 172 en 178 kilometer per uur over de A28, waar ze hooguit 120 kilometer per uur mochten rijden. Een automobilist denderde met een snelheid van 152 kilometer per uur in plaats van negentig over de A2.

Agenten schreven verder boetes uit voor onder meer onvoldoende afstand houden, onnodig links rijden, hinder bij rijstrookwisselingen, onjuist invoegen, bellen tijdens het rijden en het niet dragen van een gordel.

De politie waarschuwde motorrijders die van plan zijn rond de TT Assen te gaan stunten eerder al zich gedeisd te houden. Tientallen opvallende en niet opvallende politieauto's worden ingezet. In het verleden ontstonden er problemen met de grote toestroom van motorliefhebbers. Het evenement begon donderdag.

Zestal Oranje-spelers op scherp

Nederland speelt maandag in de achtste finale van het WK tegen Slowakije. Zes spelers kunnen in een eventuele kwartfinale niet meedoen als ze tegen de Slowaken een gele kaart pakken.

Gregory van der Wiel, Robin van Persie, Rafaël van der Vaart, Nigel de Jong, Giovanni van Bronckhorst en Dirk Kuyt moeten tegen Slowakije oppassen dat ze geen prent krijgen. Mochten ze de kwartfinale kunnen spelen, dan staan ze opnieuw op scherp.

Voorheen werden alle gele kaarten door de FIFA na de achtste finales kwijtgescholden. Die regel is echter veranderd en pas na de kwartfinales beginnen alle spelers met een schone lei. De FIFA geeft landen zo de kans om met hun sterkste spelers de finale te kunnen spelen.

In de wedstrijd tegen Kameroen kreeg Rafaël van der Vaart geel voor een handsbal. Ook Giovanni van Bronckhorst en Dirk Kuyt gingen in de fout. Van der Wiel kreeg tegen Japan een officiële waarschuwing, terwijl Van Persie en De Jong in de eerste poulewedstrijd tegen Denemarken al een gele kaart ontvingen.

Senaat VS stemt in met nieuwe sancties tegen Iran

De Amerikaanse Senaat heeft unaniem ingestemd met nieuwe strenge sancties tegen buitenlandse bedrijven die zakendoen met de Iraanse Revolutionaire Garde of bijdragen aan de Iraanse energiesector. De sancties zijn de jongste poging de Iraanse regering te straffen voor haar vermoedelijke atoomprogramma.

Na de Senaat is ook het Huis van Afgevaardigden klaar de sancties goed te keuren zodat president Barack Obama de nieuwe wetten zo vlug mogelijk kan ondertekenen.

Het afgelopen jaar heeft de Amerikaanse regering niet via diplomatieke weg kunnen bewerkstelligen dat Iran zijn atoomprogramma eraan geeft. Het Congres neemt om die reden maatregelen om de Iraanse economie te ontregelen als middel om ervoor te zorgen dat het Iraanse regime zijn nucleaire ambities laat varen.

Recordschikking in vastgoedfraudezaak

De Haagse vastgoedbelegger Harry Hilders en zijn bedrijf Ceylonstaete hebben met het Openbaar Ministerie en Philips Pensioenfonds voor een recordbedrag van bijna veertig miljoen euro een schikking getroffen. Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag. Woordvoerders van Hilders zouden de schikking hebben bevestigd tegenover de krant.

De schikking is getroffen in Nederlands grootste fraudeonderzoek ooit naar fraude met vastgoed van Bouwfonds en Philips Pensioenfonds, de zogeheten Klimop-zaak. Ceylonstaete zou bijna 5,5 miljoen euro smeergeld hebben betaald aan een vennootschap van directeur Will F. van Philips Pensioenfonds, waarvoor Hilders in ruil een pakket vastgoed van Philips kreeg.

Hilders zou volgens Philips in totaal voor 195 miljoen euro vastgoed van Philips tegen onzakelijk gunstige voorwaarden hebben gekocht. Hilders heeft tot nu toe altijd ontkend schuldig te zijn aan omkoping. Hilders zou de schikking hebben getroffen omdat het onderzoek en de publiciteit eromheen zijn bedrijfsvoering ernstig hebben belemmerd. Van de veertig miljoen euro gaat ruim veertien miljoen naar het OM, de rest gaat naar het pensioenfonds.

In de zaak bekenden eerder verschillende verdachten. Op dit moment zouden volgens bronnen van de krant nog meer schikkingsonderhandelingen lopen. Komende week vindt een regiezitting plaats tegen zo'n twintig verdachten.

7,2 Miljoen Nederlanders bekijken wedstrijd Oranje

Gemiddeld 7,2 miljoen Nederlanders van zes jaar en ouder hebben gisteravond thuis de wedstrijd van Nederland tegen Kameroen bekeken. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. De winnende goal van Klaas-Jan Huntelaar zorgde om 22.10 uur voor een absolute piek van bijna 8,2 miljoen kijkers.

Het eerste duel van het Nederlands elftal tegen Denemarken werd door 4,2 miljoen mensen bekeken, de wedstrijd tegen Japan werd door 5,7 miljoen paar Nederlandse ogen gevolgd. Deze laatste wedstrijd was daarmee in Nederland tot dan toe het best bekeken WK-duel van dit jaar tot nu toe.

Gisteren versloeg Nederland Kameroen met 2-1. Behalve Huntelaar wist ook Robin van Persie het doel van Kameroen te vinden. Hij scoorde tien minuten voor rust. Het doelpunt van Huntelaar volgde zeven minuten voor het einde van de wedstrijd.

Het was het derde groepsduel op rij dat Oranje wist te winnen, waarmee de eerste plaats in groep E een feit werd. Maandag is Slowakije, dat gisteren wereldkampioen Italië uitschakelde, de volgende tegenstander.

Het totaal aantal Nederlandse Oranjefans dat de wedstrijd heeft gevolgd loopt nog op als ook de kijkers buitenshuis, bijvoorbeeld in kroegen, bekend zijn. Deze informatie wordt morgen bekend.

Footon-Servetto met onervaren renners naar Tour

Het team van Footon-Servetto heeft zijn selectie bekendgemaakt voor de Tour de France. De Spaanse wielerploeg zet in op de jeugd: acht van de negen renners zijn debutanten.

Kopman Giampaolo Cheula is de enige van de negen man met Tour-ervaring, hij deed tweemaal eerder mee. Alberto Benitez, Arkaitz Duran, Iban Mayoz, Rafael Valls, Markus Eibegger, Manuel Cardoso, Fabio Felline en Eros Capecchi zijn de andere renners.

Olga's WK-feitje van de dag

Tijdens het WK voetbal brengt Olga, manager sport op FOK!, elke dag een feit over een van de landen die die dag in actie komen of een andere gebeurtenis van WK's in het verleden.

Hakan Şükür zorgde voor het snelste doelpunt op een WK-eindronde ooit. In de wedstrijd tegen Zuid-Korea scoorde de Turkse voetballer al na 10,8 seconden. Turkije won het duel om de derde plaats overigens met 3-2.

Nieuw-Zeeland onthaalt ongeslagen 'kampioenen'

Nieuw-Zeeland is in de eerste ronde van het WK uitgeschakeld, maar de spelers kunnen rekenen op een groots onthaal. Premier John Key heeft laten weten dat het nationale team als 'kampioenen' wordt binnengehaald.

Nieuw-Zeeland, een land dat niet eens een profcompetitie heeft, bleef in poule F van het WK ongeslagen. Het toernooi werd begonnen met een 1-1 remise tegen Slowakije en de ploeg stuntte door dezelfde cijfers neer te zetten tegen regerend kampioen Italië. Donderdag eindigde het laatste pouleduel met Paraguay in 0-0.

"Ze komen terug als kampioenen", heeft premier Key in de vaderlandse media aangegeven. "Het zijn helden. Vooraf wisten we al dat het extreem moeilijk zou zijn de volgende ronde te halen. Uiteindelijk hebben we het op punten net niet gered, maar we mogen allemaal trots zijn op dit resultaat."

Met drie punten is Nieuw-Zeeland nog boven Italië geëindigd. De Squadra Azzurri leed donderdag een sensationele 3-2 nederlaag tegen Slowakije, dat de volgende tegenstander van het Nederlands elftal is. Italië bleef steken op slechts twee punten.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over democratische openheid.

Het klopt. Uit vertrouwelijke Gemeenteraadsvergaderingen mag niet worden gelekt, dus waarnemend burgemeester Asscher van Amsterdam doet terecht aangifte. Want nog tijdens de Raadsvergadering werd al bekend, wie de kandidaten voor het Amsterdamse burgemeesterschap waren. Maar hoe zit het met de openheid in het publiek bestuur? Vraagje:

Zambrotta realistisch: "We verdienden deze uitschakeling"

De tot nu toe grootste verrassing op het WK is de uitschakeling van regerend kampioen Italië. Door de nederlaag tegen Slowakije (3-2) mogen de Italianen al na de poulefase naar huis. Volgens Gianluca Zambrotta is dat terecht.

"De teleurstelling overheerst, maar als je maar twee punten uit drie duels pakt, dan verdienen we het om voortijdig uitgeschakeld te worden", aldus Zambrotta na afloop. "We moeten dit nu achter ons laten en aan een nieuwe cyclus beginnen."

Ook Gennaro Gattuso was zeer teleurgesteld. "Dit is het absolute dieptepunt. Iedereen in het Italiaanse voetbal moet in de spiegel kijken. Geen enkele overwinning is een slechte prestatie", zei de ervaren middenvelder. Italië speelde tegen Paraguay en Nieuw-Zeeland met 1-1 gelijk.

Andrea Pirlo, die tegen Slowakije mocht invallen, betwijfelde na het duel of de spelersgroep wel zo sterk is als in 2006. "We hebben in een relatief makkelijke groep geen wedstrijd gewonnen. We zijn allemaal verantwoordelijk voor deze malaise."

Robben emotioneel na overwinning

Arjen Robben hield het na afloop van duel tussen Nederland en Kameroen niet droog. De sterspeler maakte zijn rentree en dat bekroonde hij met een uitmuntende actie, die een doelpunt van Klaas-Jan Huntelaar opleverde.

Robben had derhalve - ondanks zijn korte tijd binnen de lijnen - een groot aandeel in de 2-1 zege van Oranje op Kameroen. "Dit is voor mij een belangrijk moment, dit is waar ik naartoe heb gewerkt, dit is waar ik het voor gedaan heb," zei een geëmotioneerde Robben, die het nauwelijks droog hield.

In de 'uitzwaaiwedstrijd' van het Nederlands elftal raakte Robben geblesseerd aan zijn hamstring. "Het is een lange weg geweest," blikte de buitenspeler terug. "Ik heb heel hard moeten knokken en zie het als een beloning dat ik weer op het veld sta. Mensen begrijpen misschien niet altijd dat het niet makkelijk is om geblesseerd te zijn en toe te moeten kijken. Dat is een lijdensweg."

Met zijn invalbeurt tegen Kameroen wilde Robben vooral ritme opdoen. "Ik weet dat ik nog veel meer kan en dat ik nog niet 100 procent ben. Nu heb ik weer vier dagen tot de volgende wedstrijd. Ik ben blij dat ik weer gespeeld heb, maar denk dat ik nog wel een stapje moet maken om nog beter te zijn."


Arjen Robben emotioneel na Kameroen-Nederland

15 Jaar cel voor Tibetaanse activist

Een rechtbank in de Chinese provincie Xinjiang heeft donderdag een Tibetaanse milieuactivist tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld. De rechtbank verklaarde Karma Samdrup schuldig aan grafroof en handel in gestolen antiquiteiten. Bovendien moet hij tienduizend yuan (1190 euro) boete betalen en worden hem gedurende vijf jaar alle politieke rechten ontzegd. Dat heeft zijn advocaat, Pu Zhiqiang, meegedeeld.

Medestanders zeggen dat Karma Samdrup door de autoriteiten is aangepakt vanwege zijn activisme. Hij werd vervolgd voor aankopen van een tapijt, houten kunstvoorwerpen en andere antiquiteiten in een winkel in Urumqi waarvan hij niet wist dat ze uit graven in de omgeving waren geroofd. De feiten dateerden van 1998, maar hij werd pas opgepakt nadat hij het had opgenomen voor twee broers, eveneens milieuactivisten, die lokale bestuurders in Tibet hadden beschuldigd van jacht op beschermde diersoorten.

Een van de broers is tot 21 maanden dwangarbeid veroordeeld wegens het in gevaar brengen van de nationale veiligheid, de ander moet nog voorkomen.

Bielsa gaat voor zege tegen Spanje

Chili is na twee overwinningen koploper in groep H, maar de ploeg van bondscoach Marcelo Bielsa is allerminst zeker van kwalificatie voor de achtste finales. Bielsa vindt daarom dat de Chilenen tegen Spanje voor een zege moeten gaan.

Chili en Spanje staan vrijdagavond tegenover elkaar in Pretoria. Bielsa wil niet spelen voor een gelijkspel, al heeft zijn ploeg daaraan voldoende om poulewinnaar te worden. "Nee, een remise is helemaal niet goed genoeg. Spelen voor een gelijkspel is zelfs moeilijker dan vol voor een overwinning gaan."

Met twee keer een 1-0 zege doet Bielsa het uitstekend. De trainer wil echter niets weten van de euforie die over hem is ontstaan. "Benamingen als 'superheld' en 'wondertrainer' slaan nergens op. Als we ons plaatsen voor de achtste finales word ik heilig verklaard, maar vliegen we eruit, dan is onze ploeg ineens niets meer waard." Bij een nederlaag tegen de Europees kampioen kan het WK-avontuur voor Chili al voorbij zijn. Zwitserland moet in dat geval wel winnen van Honduras.

Bielsa is daarom klaar om tegen Spanje de aanval te zoeken. "We zullen trachten ons eigen spel te spelen. We gaan voor balbezit, zoeken de aanvallen en blijven achterin hopelijk geconcentreerd."

Scholes begint aan laatste seizoen bij Man United

Paul Scholes lijkt aan het eind van komend seizoen een punt achter zijn carrière te gaan zetten. De middenvelder van Manchester United laat in de Britse pers doorschemeren dat hij trainer wil worden.

"Het einde van mijn loopbaan is in zicht. Ik heb misschien nog één seizoen te gaan", aldus de 35-jarige Scholes. "Ik ben bezig mijn trainerspapieren te halen en ik hoop dat ik ooit kinderen of een team kan trainen."

De Engelsman ondertekende dit jaar een verbintenis die medio 2011 afloopt. Scholes is deze zomer niet actief op het WK in Zuid-Afrika. Enkele spelers lieten weten dat ze hem er graag bij zouden hebben. Kort voor aanvang van het toernooi zou Fabio Capello de ervaren middenvelder zelfs gevraagd hebben om terug te keren, maar Scholes zag daar vanaf.

Nu Scholes afscheid lijkt te gaan nemen, begint ook zijn laatste jaar als collega van Sir Alex Ferguson. "Hij was fantastisch. Het spreekt voor zich dat hij een geweldige trainer is. Kijk naar de spelers die onder hem zijn doorgebroken. Het geeft jonge spelers hoop. Het is een eer geweest om zo lang onder hem te mogen werken."

ADO langer door met viertal spelers

Wesley Verhoek, Gino Coutinho, Pascal Bosschaart en Jens Toornstra hebben hun contract bij ADO Den Haag verlengd. De club heeft dat via de officiële website naar buiten gebracht.

Doelman Coutinho en middenvelder Bosschaart hebben hun verbintenis voor één seizoen verlengd en staan nu tot medio 2011 onder contract. Verhoek tekende voor twee jaar, terwijl Toornstra tot medio 2013 is vastgelegd door ADO.

Van het viertal zijn Wesley Verhoek en Pascal Bosschaart de meest ervaren mannen. Zij gaan respectievelijk aan hun zevende en vijfde seizoen bij ADO beginnen. Coutinho heeft nu twee jaar in Den Haag erop zitten en Toornstra één. ADO Den Haag werd vorig jaar vijftiende en bleef daardoor nog net in de Eredivisie.

Op zondag 8 augustus begint de Haagse club aan het nieuwe seizoen met een uitwedstrijd tegen Vitesse. Een week later is de eerste thuiswedstrijd tegen Roda JC.

Michael Jackson precies één jaar dood

Het is vrijdag precies een jaar geleden dat Michael Jackson stierf. De dood van de popster wordt over de hele wereld herdacht. Het graf van Jackson is beperkt toegankelijk voor fans en in diverse landen vinden herdenkingsconcerten plaats.

Zo gaan Christina Aguilera, Marc Anthony, LL Cool J en James Morrison gezamenlijk 'Man in the Mirror' brengen. Het spektakel wordt live uitgezonden in de Verenigde Staten. In Nederland staan onder meer Do, Ellen ten Damme en Loïs Lane op het podium ter nagedachtenis aan de King of Pop.

Een jaar geleden werd de wereld opgeschrikt met het nieuws dat Michael Jackson thuis een hartstilstand had gehad. De zanger overleed even later in het ziekenhuis in Los Angeles. Jackson stond op het punt vijftig concerten op rij te geven in Londen. Volgens kritische fans en Jacksons vader werd de druk van de concerten hem fataal.

Uit het autopsierapport bleek dat Jackson overleed aan een overdosis propofol. De zanger gebruikte het narcosemiddel tegen zijn chronische slapeloosheid. Zijn lijfarts Conrad Murray zou hem de fatale dosis hebben toegediend. Hij wordt officieel verdacht van dood door schuld.

Jackson liet drie kinderen, Prince (13), Paris (12) en Blanket (8), achter. Michaels moeder Katherine kreeg de voogdij over de kinderen. De zanger bleek bij zijn dood flinke schulden te hebben, maar onlangs werd duidelijk dat sinds de dood van Jackson zijn nalatenschap met een miljard dollar toenam.

ETA-verdachte opgepakt in Noord-Ierland

De politie in Noord-Ierland heeft in het centrum van Belfast een 40-jarige man aangehouden die op een EU-lijst van terreurverdachten staat. Media in Spanje stellen vrijdag dat het gaat om Fermin Vila Michelena, die lid zou zijn van de verboden Baskische afscheidingsbeweging ETA. De politie in Belfast werkte tijdens de operatie, die donderdagavond werd uitgevoerd, samen met de Spaanse politie.

De verdachte zou betrokken zijn geweest bij de uitvoering van een reeks aanslagen in Spanje. Zo zou hij een rol hebben gespeeld bij de bomontploffing die in juli 2001 een eind maakte aan het leven van een politieagent in Madrid. De ETA wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van zeker 829 mensen tijdens aanslagen in de afgelopen vier decennia. De organisatie streeft naar een onafhankelijk Baskenland, dat moet bestaan uit gebieden in het noorden van Spanje en in het zuidwesten van Frankrijk.

Bom kost leven assistent Griekse minister

Een explosie in het Griekse ministerie van Openbare Orde in Athene heeft het leven gekost van een politieagent die als assistent van minister Mihalis Chrisohoidis diende. Dat heeft de minister donderdag gezegd. In het gebouw werd aanzienlijke schade aangericht.

De bom was verpakt als cadeau en ontplofte op de zevende verdieping van het ministerie, vlakbij het kantoor van Chrisohoidis. De minister bevond zich op het moment van de explosie in het gebouw, maar raakte niet gewond.

Chrisohoidis zei in een reactie dat de 'lafhartige moordenaars voor het gerecht zullen worden gesleept'. Hij zei een 'waardevolle en geliefde assistent te hebben verloren'. Het slachtoffer was een 50-jarige politieagent.

In Griekenland opereert een aantal kleine extreemlinkse en radicale anarchistische groeperingen die geregeld bomaanslagen plegen in Athene. Over het algemeen gaat het om kleine explosieven, aangebracht buiten banken, buitenlandse bedrijven of overheidsgebouwen, die zelden slachtoffers maken.

Kleine brand school Noordwijkerhout

Leerlingen van een basisschool in Noordwijkerhout hebben vrijdag mogelijk een dag vrij, nadat in de nacht van donderdag op vrijdag brand uitbrak in een naastgelegen activiteitencentrum. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar de school en andere naastgelegen gebouwen. Niemand is gewond geraakt, meldt de gemeente.

De brandweer gaf vrijdag even na 06.00 uur het sein brand meester. Wel wordt nog nageblust. Dat gaat nog enige tijd duren, verwacht de gemeente. Tijdens de brand in het pand aan de Langevelderweg werden naastgelegen gebouwen natgehouden.

De Prinsenhofschool is uiteindelijk niet aangetast door het vuur. Of de leerlingen van de school vrijdagochtend hun gebouw in kunnen, wordt nog nader bekeken.

Een ruimte voor kinderopvang is wel onbruikbaar geworden. Kinderen kunnen daarom vrijdagochtend niet naar de kinderopvang. De gemeente kijkt naar alternatieve mogelijkheden om kinderen elders op te vangen. Wat de gevolgen zijn voor de toekomst van de kinderopvang is nog onduidelijk.

De gemeente adviseerde directe omwonenden de ramen en deuren dicht te houden. Het is nog onduidelijk of er gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. Ook de oorzaak van de brand is nog onbekend. Op het moment dat de brand uitbrak, waren er geen mensen in het pand aanwezig.

[WBD] Haase: "Heb weer affiche afgegeven"

Robin Haase ging gisteren in vijf sets onderuit tegen de nummer één van de wereld Rafael Nadal. De Spanjaard moest al zijn klasse aanwenden om de Nederlander te kloppen, iets wat de recentelijk van een blessure teruggekeerde Haase streelt.

"Ik begon ontzettend goed. Mijn insteek was hem het gevoel te geven dat hij niet bepaalde wat er gebeurde in de partij," zei Haase. "Je merkte aan Nadal dat hij het niet makkelijk vond, toen ik hem in de eerste en derde set brak en dat hij niet op zijn gemak was. Hij had de partij niet in handen en dat is hij niet gewend. Hij breekt mij ook niet in de vijfde set doordat ik fouten ga maken, maar doordat hij zelf heel goede ballen slaat. Vandaar ook die vreugdeuitbarsting bij hem."

Haase vindt dat hij met het resultaat van deze partij zichzelf goed op de kaart heeft gezet. "Ik heb hier weer een affiche afgegeven. Maar dat doe je altijd als je twee sets wint van de nummer een van de wereld. Maar waar ik erg blij om ben is dat het gebeurde met mooi tennis. Kijk naar de statistieken van Nadal, die heeft niet veel fouten gemaakt. Ik heb dus niets cadeau gekregen en dat maakt het extra mooi."

"Ik baal er ook nog steeds van dat ik vandaag tegen Nadal moest. Natuurlijk geeft het me een goed gevoel dat ik het vijf sets volhoud tegen de beste speler van de wereld. Maar ik weet al dat ik tegen zulke jongens goed kan spelen, heb ik vaker gedaan. Ik krijg daarvan elke keer de bevestiging. Ik had met het spel van vandaag van heel veel spelers gewonnen hier," besloot Haase die van BBC-commentator John Lloyd lovende woorden toegespeeld kreeg: "It took the brilliance from Nadal to beat Haase."

Politie schiet en knalt tegen boom bij overval

Agenten hebben donderdagavond bij een overval op een supermarkt in Amsterdam schoten gelost. Ook botste een politieauto in alle consternatie tegen een boom. Hierbij is niemand gewond geraakt, meldt de politie. De overvallers wisten te ontkomen.

De overval vond plaats in een supermarkt aan de Jan van Galenstraat op het moment dat de winkel wilde sluiten. De twee daders bedreigden personeelsleden met een vuurwapen en dwongen ze geld af te geven.

De politie was snel ter plaatse, waarna een confrontatie met de twee verdachten ontstond en de politie de schoten loste. De verdachten vluchtten en splitsten zich op. Een vluchtscooter die door een van hen werd gebruikt werd later teruggevonden in de Bestevaerstraat.

Het Bureau Integriteit van de politie Amsterdam-Amstelland onderzoekt het schietincident zoals gebruikelijk is wanneer de politie heeft geschoten. De politie wil over het incident daarom geen verdere mededelingen over doen.

Buffon: "Wie niet wint, gaat naar huis"

Gianluigi Buffon moest vanaf de bank toekijken hoe zijn Italië roemloos ten onder ging tegen Slowakije (3-2), dat zich ten koste van de Italianen plaatste voor de achtste finale van het WK.

Buffon stelde na afloop ontgoocheld vast hoe de Squadra Azzurra terecht werd uitgeschakeld in Groep F. "Als je niet kan winnen, moet je naar huis, zo werkt het", aldus Buffon, die vanwege een hernia alleen tijdens de eerste wedstrijd van Italië in actie kwam.

De titelverdediger speelde gelijk tegen Paraguay (1-1) en Nieuw-Zeeland (1-1). Door de 3-2-nederlaag gisteren tegen Slowakije eindigde Italië op de laatste plaats in groep F. Een fikse tegenvaller voor de wereldkampioen van 2006.

"Iedereen had de wil en de droom om door te gaan, maar het is ons niet gelukt. Dat is onze fout , concludeerde Buffon, die vier jaar geleden nog een groot aandeel had in de behaalde wereldtitel. "We moeten nog eens goed bekijken wat hier mis is gegaan."

Verstopte wegen verwacht

Vanwege de jaarlijkse TT op het circuit in Assen wordt vrijdag een hele drukke ochtendspits verwacht. Daarvoor waarschuwt de ANWB. Vorig jaar stonden de wegen in Drenthe vanaf de ochtend vol met motorliefhebbers die naar de TT reisden.

De politie heeft aangekondigd 's ochtends al streng op alcohol te controleren. Vrijdagavond staat de N57 van Rotterdam naar Goedereede naar verwachting vast. Nabij Renesse wordt het tweedaagse muziekfestival Concert at Sea gehouden, maar het wegennet daar is volgens de organisatie eigenlijk niet berekend op het grote aantal bezoekers. Onder anderen Guus Meeuwis, Alain Clark en Kane treden er op.

Daarmee is het verkeersleed voor het weekeinde nog niet geleden. Zaterdag is de Haagse binnenstad moeilijk bereikbaar vanwege de Nederlandse Veteranendag. Zondag is het bij de hofstad druk vanwege Parkpop, dat wordt gehouden in het Zuiderpark.

Het verkeer richting Den Haag krijgt het ook zwaar doordat de A12 vrijdag vanaf 22.00 uur tussen Bodegraven en Gouda wordt afgesloten voor werkzaamheden. De weg gaat pas maandag om 05.00 uur weer open.

Hamsík: "Dit is buitengewoon"

Slowakije zorgde gisteren voor een daverende verrassing door regerend wereldkampioen Italië uit te schakelen op het WK in Zuid-Afrika. De Slowaakse sterspeler Marek Hamsík had het succes niet verwacht.

Robert Vittek (tweemaal) en Kamil Kopunek zorgden voor de Slowaakse doelpunten, terwijl Antonio Di Natale en Fabio Quagliarella voor Italië scoorden. Daardoor eindigde het duel in een 3-2 nederlaag voor Italië, dat onverrichter zaken huiswaarts keert. "We gingen de wedstrijd in met de wetenschap dat we niets te verliezen hadden en alles te winnen", zei Hamsík na afloop.

"We kwamen met 2-0 voor en lieten ons wat zakken. Het had slecht met ons kunnen aflopen, maar gelukkig scoorden we de derde treffer en dat maakte een einde aan de wedstrijd", vervolgde middenvelder, die het Slowaakse succes wel verdiend vond.

"We verdienden de overwinning en zijn heel erg blij door te zijn. Plaatsing voor het WK was al een grote prestatie. Niemand verwachtte van ons dat we de achtste finales zouden bereiken, zeker niet in een groep met Italië. Dit is buitengewoon."

iPhone Street Fighter IV breidt uit

De Street Fighter IV versie voor de iPhone heeft er twee characters bijgekregen. Capcom, de uitgever, heeft een DLC uitgegeven, waarmee het spel de Russische krachtpatser Zangief en de Britse commando Cammy erbij krijgt. Dit zorgt er voor dat je het spel nu met tien verschillende personages kan spelen.

Op de iPhone bestuur je de personages met een virtueel toetsenbord. In deze versie van het spel is alles dan ook iets opgeschoven naar boven, anders zie je het speelveld niet meer door je vingers die het toetsenbord gebruiken. Daar heb je nu een stuk minder last van dan gedacht. Street Fighter IV voor de iPhone kost 7,99 euro en deze DLC is gratis.

OM hield alle Belgische bisschoppen vast

Alle bisschoppen in België zijn donderdag op last van Justitie negen uur lang vastgehouden en verhoord in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen.

Ze waren daar vanaf 10.15 uur aanwezig voor hun maandelijkse vergadering. Een kwartier later arriveerden leden van het gerecht en politieagenten met een bevel tot huiszoeking, zo meldde de woordvoerder van de bisschoppenconferentie donderdagavond.

"Meteen werden alle documenten en gsm-toestellen in beslag genomen. Niemand mocht nog het gebouw verlaten. Pas rond 19.30 uur werd dat verbod opgeheven." Justitie was op zoek naar pedofiliedossiers die mogelijk zouden zijn achtergehouden door de bisschoppen. Donderdagavond liet het OM weten dat er geen verborgen dossiers zijn aangetroffen.

De bisschoppen gaven in een verklaring aan dat alles op een correcte manier verliep. "De bisschoppen hebben altijd gezegd dat ze vertrouwen hebben in het gerecht en zijn werk. De huiszoeking van vanmorgen hebben ze met hetzelfde vertrouwen ondergaan en dat is ook de reden waarom ze zich op dit moment van elk commentaar onthouden." Er werd donderdag ook een huiszoeking uitgevoerd bij de commissie-Adriaenssens in Leuven, die seksueel misbruik door geestelijken onderzoekt.

Justitie nam alle 475 dossiers mee. De bisschoppen zeggen dit te betreuren. "Dit druist in tegen het recht op vertrouwelijkheid waarvan de slachtoffers die zich tot de commissie hebben gericht moeten kunnen genieten", aldus de bisschoppen.

"Een dergelijke actie bemoeilijkt het noodzakelijke en uitstekende werk van de commissie aanzienlijk."

Le Guen: "Nederland was sterker"

De bondscoach van Kameroen Paul Le Guen prees na afloop van het met 2-1 verloren WK-duel tegen Nederland de tegenstander. De Fransman verloor dit WK alle drie duels met de Ontembare Leeuwen en prees na de laatste poulewedstrijd het Nederlands elftal.

"Oranje was beter. Daar moet ik eerlijk in zijn," zei Le Guen die bij Kameroen ook goede dingen heeft gezien. "Vooral in de tweede helft hebben we heel aardig gespeeld. Op een gegeven moment leek het er zelfs op dat een punt haalbaar was."

"We hebben drie keer verloren. We hebben als een eenheid opgetreden, maar dat heeft niet tot resultaat geleid. We zijn zonder succes gebleven. Dat is heel teleurstellend," zei de coach die vertrekt bij Kameroen. "Dat is geen nieuws. Mijn contract loopt af en het heeft nooit in de planning gelegen dat ik ook na dit WK nog zou blijven."

'Online diensten zijn het ware slagveld'

Diensten die Microsoft, Sony en Nintendo aanbieden via hun online netwerken vormen het ware slagveld. Dit zegt Yoichi Wada, de voorzitter van de Japanse game-uitgever Square-Enix, in een interview met de website Gamesindustry.

Volgens de voorzitter van Square-Enix verlengen de besturing door middel van bewegingen en de opkomst van 3D alleen de levenscyclus van de spelcomputers. Hij is van mening dat deze ontwikkelingen slechts een kleine stap in de ontwikkeling van de game-industrie zijn. Online diensten vormen het echte slagveld, meent hij.

Uitgevers moeten volgens Wada de ruimte krijgen om te experimenteren met nieuwe businessmodellen via de netwerken van de Nintendo Wii, Xbox 360 en Playstation 3. Square Enix wil graag een nauwere band krijgen met de consument.

Momenteel is Square Enix bezig met de ontwikkeling van een nieuwe online game, 'Final Fantasy XIV'. Deze MMO wordt ontwikkeld speciaal voor de Playstation 3 en de PC.

'Online diensten zijn het ware slagveld'
'Online diensten zijn het ware slagveld'

Van Bronckhorst: "Nu focussen op Slowakije"

De spelers van het Nederlands elftal waren direct na de 2-1 overwinning op Kameroen al met hun hoofd bij de volgende wedstrijd. "We zijn vanaf nu gefocust op Slowakije," wees aanvoerder Giovanni van Bronckhorst op het duel in de achtste finale, dat maandagmiddag in Durban wordt gespeeld.

Slowakije verraste donderdag vriend en vijand door met 3-2 van Italië te winnen en de wereldkampioen daarmee uit het toernooi te knikkeren. "Het is een onbekendere tegenstander dan Italië, maar we zullen ze zeker niet onderschatten. Maar wij willen hier natuurlijk wel graag de finale halen en winnen en daar zal dan ook Slowakije voor moeten wijken."

John Heitinga denkt dat Oranje maandag geen eenvoudige middag tegemoet gaat. "Ik heb vandaag flarden van die wedstrijd tussen Slowakije en Italië gezien. Als je drie keer scoort tegen Italië, dat toch altijd bekend staat om de goede verdedigers, dan maakt dat wel indruk," vindt de verdediger van Everton.

Ondanks dat het spel van Oranje niet zo flitsend is als in de oefenduels in aanloop naar het WK, ziet Heitinga voorlopig geen reden tot klagen. "We winnen alle drie de wedstrijden en mogen dus best tevreden terugkijken op de groepsfase. Natuurlijk was het spel niet altijd even best. Vandaag hebben we goede met mindere fases afgewisseld, maar uiteindelijk winnen we wel."

Bij de winnende goal van Oranje speelden twee invallers een hoofdrol. Klaas-Jan Huntelaar schoot raak nadat Arjen Robben na een fraaie actie de paal had geraakt. "Het is goed dat Arjen er weer bij is," zegt Heitinga over zijn van een hamstringblessure herstelde collega. "Hij valt goed in en is beslissend met zijn actie. En Klaas-Jan heeft natuurlijk een neusje voor de goal. Ik hoop dat hij dit toernooi nog meer doelpunten voor ons gaat maken."

[WBD] Nadal: "Had kunnen verliezen"

Rafael Nadal had gisteren in zijn partij in de tweede ronde veel moeite om Robin Haase te verslaan. De nummer één van de wereld had het zwaar tegen de Nederlander en kon pas na vijf sets zegevierend van de baan af stappen.

"Ik wist vooraf dat Robin een erg goede speler is. Hij is gevaarlijk," zei Nadal die Haase prees. "Ik kreeg in de eerste set geen kans zijn opslag te retourneren. Hetzelfde was het geval in de derde set. Het is altijd een uitdaging om tegen zo iemand te moeten spelen. Het was close, hij heeft één van de beste opslagen op de Tour."

Ondanks het overwerk dat de Nederlander de Spanjaard bezorgde was Nadal erg tevreden over zijn eigen spel. "Ik heb goed gespeeld, ben blijven vechten. Ik ben blij, want ik had zomaar kunnen verliezen. Ik ben vandaag echt goed getest, maar nogmaals: ik speelde erg goed."

Slowaaks team boycot wereldpers

Het voetbalteam van Slowakije heeft vanmiddag, na hun verrassende prestaties op het veld, de volledige wereldpers geboycot. Slowakije ging vanavond door naar de achtste finale van het WK.

In de wandelgangen waar de wereldpers na hun overwinning hoopte op een paar quotes, liepen de spelers de journalisten voorbij zonder wat te zeggen. De NOS wist Miroslav Stoch uiteindelijk voor de camera te krijgen door hem in het Nederlands aan te spreken. Stoch speelde afgelopen seizoen voor FC Twente.

Stoch vertelde dat ze de pers aan het boycotten waren voor alle negatieve verhalen van de afgelopen weken. Dit was hun wraak. Maandag speelt Nederland tegen Slowakije. Stoch verheugt zich op de wedstrijd, zo vertelde hij.

Nintendo: 3DS voor serieuze gamers

Nintendo gaat zich bij de lancering van de draagbare Nintendo 3DS richten op 'serieuze gamers'. Dit zegt Satoru Iwata, voorzitter van Nintendo, in een interview met de Japanse krant Nikkei.

Op de Nintendo DS zijn ontzettend veel games beschikbaar, maar het merendeel is laagdrempelig en richt zich op een jong en breed publiek. Dit heeft tot ontevredenheid geleid bij de fanatieke Nintendo-fans. Iwata is van mening dat de kracht van de Nintendo 3DS en de mogelijkheid om games in 3D te spelen er voor zullen zorgen dat fanatieke gamers meer aan hun trekken komen op de Nintendo 3DS dan dat ze op de Nintendo DS gedaan hebben.

Nintendo heeft, voordat de Nintendo 3DS werd aangekondigd, al contact gehad met meerdere gamestudio's over de ontwikkeling van games voor de 3D-spelcomputer. Zo wordt er gewerkt aan Resident Evil: Revelations, Metal Gear Solid: Snake Eater, Mario Kart 3DS, Professor Layton en Assassin's Creed: Lost Legacy. Dit zijn games die vooral bij de zogenaamde 'hardcore gamers' goed in de smaak vallen.

Nintendo: Nintendo 3DS voor serieuze gamers
Nintendo: Nintendo 3DS voor serieuze gamers

Bondscoach Paraguay: "Verdiend groepswinnaar"

Gerardo Martino slaagde er met Paraguay in om zich gisteren te plaatsen voor de achtste finale op het WK in Zuid-Afrika. De bondscoach zag zijn manschappen, ondanks een doelpuntloos gelijkspel, zich tot groepswinnaar kronen.

De eerste twee groepswedstrijden tegen Italië en Slowakije eindigden respectievelijk in een 1-1 gelijkspel en een 2-0 zege. Nieuw-Zeeland bleek evenals tegen de Italianen en Slowaken echter een taaie opponent en na negentig minuten voetbal eindigde het WK-duel tussen Paraguay en de Kiwi's in een 0-0 remise.

Omdat Slowakije met 3-2 van Italië won, werd Paraguay eerste en Slowakije tweede in groep F. Ook voor Martino kwam dat als een verrassing. "Ik snap de verontwaardiging", aldus Martino, die zelf ook niet had verwacht dat Italië door Slowakije zou worden verslagen. "We zijn echter dik verdiend groepswinnaar geworden."

Over de wedstrijd van zijn eigen ploeg was de bondscoach duidelijk en bondig: "Het was een lastig duel. De eerste helft was slecht, maar we verbeterden ons in het tweede bedrijf. De problemen lagen vooral voorin, waar we weinig gevaar wisten te stichten."

'Brandweer moet meer aan zichzelf denken'

Brandweermannen moeten veel meer aan hun eigen veiligheid denken als er geen mensen gered hoeven te worden. De denkrichting moet 'fundamenteel' veranderen. Dat concludeert de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid uit een onderzoek naar een brand in Veendam.

Bij die brand kwam in maart een brandweerman om het leven toen een muur instortte. Een ander raakte zwaargewond. De brandweermannen waren volgens de inspectie voldoende opgeleid en hielden zich aan de richtlijnen.

De kans op instorting verkleinen is onmogelijk, maar wel is volgens de inspectie te vermijden dat brandweermannen daar het slachtoffer van worden.

Daarvoor moeten opleidingen, oefeningen, bijscholingen en richtlijnen volgens de inspectie worden aangepast. In plaats van 'het bestrijden van een brand op een zo veilig mogelijke manier' zou het vooral moeten gaan om 'veilig optreden en zien wat er dan nog aan brandbestrijding te doen is'. Dat geldt overigens alleen in gevallen waar niemand gered hoeft te worden.

Militairen moeten ongepantserd slapen in Uruzgan

Een deel van de Nederlandse militairen in Uruzgan wordt vanwege het vertrek van Nederland uit de Afghaanse provincie enkele weken in ongepantserde onderkomens gelegerd. Dat schrijven minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) en zijn collega van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Van juli tot medio september zijn vanwege de terugtrekking en het overdragen van hun taken meer Nederlandse troepen in Uruzgan aanwezig. Voor al deze mensen is er niet genoeg plaats in gepantserde onderkomens. Daarom zitten zij waarschijnlijk enkele weken in ongepantserde accommodaties.

De Nederlandse basis wordt regelmatig bestookt met in elkaar geknutselde raketten, die lang niet altijd binnen de basis terechtkomen. Mocht het nodig zijn, dan kunnen alle militairen overigens wel voor korte tijd worden ondergebracht in gepantserde onderkomens.

Het terughalen van alle Nederlandse militairen en spullen duurt volgens de twee bewindslieden tot mei volgend jaar. Een groot deel van de Nederlandse spullen wordt trouwens overgenomen door de coalitiepartners. Daardoor hoeft Nederland niet zo heel veel terug te halen.

Momenteel wordt toegewerkt naar de overdracht aan een multinationaal team dat onder leiding staat van een Amerikaanse kolonel. Nederland blijft na 1 augustus nog enkele maanden investeren in een zorgvuldige overdracht, 'zodat de opvolgers zoveel mogelijk gebruik kunnen maken van de door Nederland opgedane kennis en ervaring'.

Ook blijft Nederland tot november onder meer actief blijven op en rondom het vliegveld van Tarin Kowt en medische ondersteuning leveren op de militaire bases van Tarin Kowt en Deh Rawood.

Aluminiumfabriek in Beiroet ingestort

Een aluminiumfabriek van vijf verdiepingen vlakbij de Libanese hoofdstad Beiroet is donderdag ingestort. Het voorval vond plaats voordat de werknemers op hun werk arriveerden. Toch worden nog steeds twee personeelsleden vermist. Een andere werknemer kon door reddingswerkers onder het puin vandaan worden gehaald.

De drie medewerkers zijn vermoedelijk de enigen die in de fabriek waren ten tijde van het ongeluk. De oorzaak van het ongeluk is waarschijnlijk een zwakke fundering.

'Passiespelen zijn een belevenis'

Regisseur Cees Rullens noemt de negentiende editie van de Passiespelen Tegelen een belevenis. Een verhaal, dat spelers en toeschouwers moeten ondergaan. Het spektakelstuk is tot en met 12 september elke zondag te zien in openluchttheater De Doolhof in het Noord-Limburgse Tegelen.

"Ik had een droom over hoe ik dit verhaal moest vormgeven en omvormen tot een ‘nieuw’ verhaal. Niets is vanzelfsprekend. Als er straks binnen het publiek onderling contact gezocht wordt om te praten over wat men gezien heeft, hoop ik dat het verhaal nieuw bij de mensen komt," aldus de regisseur die zorgvuldig woorden als 'productie', 'voorstelling' of 'evenement' vermijdt.

Het Tegelse Passiespel, dat in 1931 is ontstaan, is inmiddels en vijfjaarlijks theaterspektakel van internationale allure. Het theaterstuk biedt de toeschouwer emotie, passie en verraad in een gedramatiseerde weergave van de laatste dagen uit het leven van Jezus. Aan de Passiespelen werken ruim vierhonderd mensen mee. Het theaterstuk wordt uitgevoerd door amateurtoneelspelers die overwegend afkomstig zijn uit Tegelen.

Binnenkort verschijnt op FOK! een reportage over de Passiespelen.

Van Marwijk: "Was onze minste wedstrijd"

Bert van Marwijk toonde zich ondanks de 2-1 overwinning op Kameroen uitermate kritisch over het spel van het Nederlands elftal. "Dit was onze minste wedstrijd tot nu," concludeerde de bondscoach. "Tegen Denemarken en Japan hadden we toch wat meer controle. Deze wedstrijd hadden we ook zomaar kunnen verliezen."

Vooral het begin van de tweede helft kon Van Marwijk niet bekoren. "Ik probeerde de boel in de rust nog wel wat aan te scherpen, maar toch begonnen we heel matig aan de tweede helft," baalde hij. "Misschien was het maar goed dat de 1-1 viel, want daarna konden we toch nog wat extra's brengen. Maar als we zo blijven spelen als in de tweede helft, zullen we de volgende ronde niet overleven."

Rafael van der Vaart wilde de woorden van zijn trainer enigszins nuanceren. "Het was misschien niet geweldig, maar wel leuker dan de vorige twee wedstrijden. Maar die tactische verhalen zijn natuurlijk ook wel een beetje trainerspraat."

Van der Vaart eiste halverwege de tweede helft onbedoeld een hoofdrol voor zich op door met een handsbal een penalty te veroorzaken, waaruit Samuel Eto'o de 1-1 maakte. "Het was een reflex, maar inderdaad niet al te snugger," gaf hij toe. Dankzij een late goal van Klaas-Jan Huntelaar bleef de fout van Van der Vaart uiteindelijk zonder gevolgen.

Lufthansa akkoord met piloten over loon

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft met haar piloten door middel van arbritage een akkoord bereikt in een salarisgeschil. Daarmee is de dreiging van toekomstige stakingen afgewend. Dat heeft een woordvoerster van Lufthansa donderdag gezegd.

Pilotenvakbond Cockpit bevestigde het akkoord maar voegde eraan toe dat de piloten nog formeel hun goedkeuring moeten geven. Lufthansa garandeert baanzekerheid, terwijl de piloten accepteren dat hun lonen tot maart 2011 worden bevroren.

Lufthansa en Cockpit ruzieden al sinds begin dit jaar over baanzekerheid en salarissen. In februari legden de piloten het werk voor het eerst neer.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.