CD: Badly Drawn Boy - Is There Nothing We Could Do

Eerder maakte Badly Drawn Boy al de soundtrack voor de film 'About a Boy' met Hugh Grant. De nieuwe cd, Is There Nothing We Could Do, van Damon Gough alias Badly Drawn Boy is geschreven voor de film 'The Fattest Man In Britain'.

badly drawn boy

Het album begint instrumentaal met de 'Opening Theme' om vervolgens echt te beginnen met 'Is There Nothing We Could Do'. Een prachtig nummer. De stem van Gough is zeer beheerst en nergens betrap je hem op een uitschieter. Vol rust, maar met overtuiging vraagt hij zich af of er echt niks is dat we kunnen doen. Eenzelfde effect is te horen in 'Welcome Me To Your World'. De hoornen zorgen voor de rust en de trompetten aan het einde geven net dat extra volume waardoor het nummer een extra dimensie krijgt en niet saai wordt.

Op de hele plaat vertellen de teksten een verhaal. Ze triggeren je om de film te gaan kijken, om te gaan kijken waarop deze nummers zijn geïnspireerd. Mooi aan de cd is het feit dat er slechts enkele melodieën op staan. Deze komen over de hele plaat in tal van nummers maar telkens op een andere manier terug. Naast de melodieën worden ook dezelfde tekstregels in verschillende nummers gebruikt. Zo komen in 'Guitar Medley' verschillende regels terug uit andere nummers. Niet alleen tekstueel, maar ook muzikaal is het album een grote conceptplaat. Alle nummers horen bij elkaar en de afzonderlijke nummers krijgen pas echt waarde en diepte als je de hele cd beluisterd hebt.

Een eindconclusie over deze plaat is moeilijk te trekken. Enerzijds zullen er mensen zijn die de plaat eentonig, te rustig en saai vinden. Anderzijds zullen er mensen zijn die genieten van de teksten, de beheerste zang en de mooie melodieën. Aangezien wij overal een mening over willen hebben, raad ik iedereen aan de plaat zeker een keer te luisteren. Het oordeel is aan jou!