Boete en uitsluiting voor US F1

Team US F1 mag dan bankroet zijn en inmiddels geen bezittingen op haar naam hebben staan, het weerhield de World Motor Sport Council van de FIA er niet van om de renstal een boete van 309.000 euro op te leggen en het team uit te sluiten voor alle races die onder de vlag van de FIA vallen.

US F1 was één van de vier renstallen die dit jaar nieuw op de Formule 1-grid zou verschijnen, maar het Amerikaanse project liep uit op een sof. Het team begon voortvarend aan het bouwen van de eerste Formule 1-bolide maar naarmate de tijd vorderde werden de geruchten sterker dat het team ver achter lag op schema en de eerste race van het seizoen in Bahrein niet ging halen. Hierop vroeg het team uitstel tot 2011, maar kreeg dit niet.

De FIA maakte bekend dat er nog een staartje zou komen aan de zaak. Afgevaardigden van US F1 gaven woensdag tegenover de WMSC een toelichting op het falen en meldden dat overmacht er voor zorgde dat het team niet aan de start kon verschijnen. Het WMSC geloofde de Amerikanen niet. "Wij zijn niet van mening dat overmacht als reden voor de afwezigheid van US F1 kan worden aangevoerd. Geldgebrek speelde een veel grotere rol," zo luidde een verklaring.

"Hoewel US F1 met de beste intenties aan zijn project begon, is het hele proces van een Formule 1-auto bouwen en een team financieren onderschat. Enkele waarschuwingen van de FIA werden genegeerd en pas drie weken voor aanvang van het seizoen werden er problemen gemeld."

Hierdoor was het voor andere renstallen onmogelijk om in te stappen voor dit Formule 1-seizoen. Stefan GP wilde de vacante plek innemen, maar de Servische renstal kreeg op het laatste moment geen toestemming van de FIA, waardoor er dit seizoen twaalf renstallen rijden.