Zestal Oranje-spelers op scherp

Nederland speelt maandag in de achtste finale van het WK tegen Slowakije. Zes spelers kunnen in een eventuele kwartfinale niet meedoen als ze tegen de Slowaken een gele kaart pakken.

Gregory van der Wiel, Robin van Persie, Rafaël van der Vaart, Nigel de Jong, Giovanni van Bronckhorst en Dirk Kuyt moeten tegen Slowakije oppassen dat ze geen prent krijgen. Mochten ze de kwartfinale kunnen spelen, dan staan ze opnieuw op scherp.

Voorheen werden alle gele kaarten door de FIFA na de achtste finales kwijtgescholden. Die regel is echter veranderd en pas na de kwartfinales beginnen alle spelers met een schone lei. De FIFA geeft landen zo de kans om met hun sterkste spelers de finale te kunnen spelen.

In de wedstrijd tegen Kameroen kreeg Rafaël van der Vaart geel voor een handsbal. Ook Giovanni van Bronckhorst en Dirk Kuyt gingen in de fout. Van der Wiel kreeg tegen Japan een officiële waarschuwing, terwijl Van Persie en De Jong in de eerste poulewedstrijd tegen Denemarken al een gele kaart ontvingen.