15 Jaar cel voor Tibetaanse activist

Een rechtbank in de Chinese provincie Xinjiang heeft donderdag een Tibetaanse milieuactivist tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld. De rechtbank verklaarde Karma Samdrup schuldig aan grafroof en handel in gestolen antiquiteiten. Bovendien moet hij tienduizend yuan (1190 euro) boete betalen en worden hem gedurende vijf jaar alle politieke rechten ontzegd. Dat heeft zijn advocaat, Pu Zhiqiang, meegedeeld.

Medestanders zeggen dat Karma Samdrup door de autoriteiten is aangepakt vanwege zijn activisme. Hij werd vervolgd voor aankopen van een tapijt, houten kunstvoorwerpen en andere antiquiteiten in een winkel in Urumqi waarvan hij niet wist dat ze uit graven in de omgeving waren geroofd. De feiten dateerden van 1998, maar hij werd pas opgepakt nadat hij het had opgenomen voor twee broers, eveneens milieuactivisten, die lokale bestuurders in Tibet hadden beschuldigd van jacht op beschermde diersoorten.

Een van de broers is tot 21 maanden dwangarbeid veroordeeld wegens het in gevaar brengen van de nationale veiligheid, de ander moet nog voorkomen.