Just Cause 3

In Just Cause 3 gaat het verhaal een paar jaar na de gebeurtenissen in de vorige Just Cause verder. De hoofdrolspeler, de nogal explosief-verzotte Rico Rodriguez, verlaat The Agency en gaat terug naar zijn geboorteplaats, het eiland Medici. Dit fictieve Mediterraanse eiland is onder het bewind van de dictator General Di Ravello die nog veel meer wil dan alleen macht over een eiland. Alleen op Medici is het goedje Bavarium te vinden, en Di Ravello heeft de eigenschappen gevonden waarmee hij de wereld denkt te kunnen veroveren. Bavarium is normaal erg explosief, maar door het te bewerken levert het onbeperkt brandstof, beide erg handig voor een tot de tanden toe gewapend leger. Rico gaat er een stokje - of beter gezegd heel veel explosieven - voor steken om de dictator te stoppen.

Just Cause 3

Avalanche Studios, de ontwikkelaar van Just Cause 3, heeft geluisterd naar op- en aanmerkingen van de fans van Just Cause 2. Allereerst met betrekking tot de voice-acting, die in het tweede deel echt heel erg slecht was. Dit keer hebben ze acteurs gecast die het nog niet hebben gemaakt in Hollywood, maar wel in deze rol pasten. De dictator heeft dus een zware stem met een niet irritant Spaans accent. Dat komt de tussenfilmpjes alleen al ten goede. Helaas, geen multiplayer, iets waar de fans wel om vragen, maar dat nog niet werkelijkheid is. Volgens Ben Jaekle is het allemaal nog ooit mogelijk, maar met dit derde deel wilde de studio zich vooral op een toffe singleplayer focussen. Wij hopen dan weer dat de mod-community zijn best gaat doen, zodat we met meer mensen Medici op nog meer vuurwerk kunnen trakteren.

Over de modding community gesproken, de makers hebben gekeken naar welke mods er zijn uitgebracht en hebben er wat leuke mods bijgetrokken in Just Cause 3. Zo is er de vernieuwde grappling hook, waarmee je nu twee projectielen kunt schieten die zich vastboren in het object. Er zit een touwtje tussen die je op afstand samen kunt laten trekken. Een standbeeld naar beneden trekken wordt zo een stuk veiliger, als je zelf op een dak toekijkt.

Just Cause 3

Rico hoeft door die grappling hook al bijna niet meer te lopen, hij lijkt wel Spiderman met zijn grappling hook, maar door een nieuwe gadget kan hij nog sneller van A naar B komen. Medici is namelijk nogal bergachtig en Rico krijgt al snel een wingsuit. In combinatie met een parachute en zijn grappling hook overbrug je vrij snel kilometers, zonder een straaljet te ‘lenen’. Wat overigens nog steeds kan, maar he, die gebruik je dan om met volle snelheid in een basis te vliegen, terwijl jij op tijd de eject-knop indrukt.

Want de basis van Just Cause 3 zijn explosies. Dit keer wordt er van elk verwoestbaar object berekend wat er mee gebeurt als je er tegenaan rijdt, vliegt, schiet, of verzin wat anders creatiefs. In het vorige deel zag je nog een ‘levensmeter’ bij een object, nu ben je in een grote zandbak waarin je van alles mag proberen om bijvoorbeeld een militaire basis zo spectaculair en chaotisch mogelijk te laten exploderen. En dat is serieus heerlijk tof om te doen. Dit spel speel je dan ook a la Rambo, niet sneaken als bijvoorbeeld Solid Snake, maar gewoon vol ertegenaan, want dat geeft het beste resultaat als je van explosies, chaos en uitmoorden houdt.

Just Cause 3

De makers willen dan ook dat het tof blijft om alles te mollen, zodat het spel minder repetitief aanvoelt dan het vorige deel. Nu je kunt experimenteren met meerdere manieren om de boel op te blazen is het ook leuker om dingen uit te proberen, zeker met de grappling hook. Last van een tegenstander die maar niet dood wil? Hang hem op aan een auto en hij is zeker geen last meer voor je. De wingsuit zorgt voor nog meer variatie. Als je toch in duikvlucht bent, grapple een vijand en geef hem een flinke trap. Je bent redelijk sterk en dit geeft je een machtig gevoel. Toch is het spel op sommige momenten wat lastiger, zeker als het zwaardere geschut zoals tanks langskomen.

Als je het verhaal hebt uitgespeeld, zijn er nog allerlei leaderboards om je druk om te maken. Ben je de beste in het schoonmaken van een bepaalde missie, of heb jij de hoogste score in de vele challenges die er op het grote eiland te doen zijn? Er zijn verschillende wingsuit-parkoers, races, sloopwerkzaamheden en meer dingen te doen op het eiland van Medici. En anders kun je nog laten zien dat jij diegene bent die een persoon het langst aan een grappling hook hebt gehouden terwijl hij aan een vliegtuig hing. Dat soort aparte kills worden ook bijgehouden.

Twee uurtjes zijn te kort om door het hele spel te rennen, volgens de makers zul je gemiddeld 12 uur bezig zijn met het verhaal. Alle extra missies, challenges en natuurlijk het experimenteren met sloopwerkzaamheden in deze enorme sandbox zullen dat met gemak vergroten. Ben Jaekle deed nogal vaag over wat er te doen is na het verhaal, hij mocht het nog niet vertellen. Een New Game+, stiekem toch multiplayer? We gaan het merken. Er is genoeg te doen, maar of dat heel lang erg leuk blijft kunnen we pas na 1 december melden, wanneer Just Cause 3 uitkomt op pc, PlayStation 4 en Xbox One.