Curse of the Sea Rats

Metroidvania’s zijn nog steeds hip. Ontwikkelaar Petoons Studio heeft in 2020 een kickstarter voor Curse of the Sea Rats binnen 9 uur kunnen funden, dus ze hadden in ieder geval een overtuigend idee. Op gamescom mocht uitgever PQube ons overtuigen.

Curse of the Sea Rats speelt zich af in Ierland in 1777 en vertelt het verhaal van Douglas, Buffalo, Akane en Bussa. Ze zijn een groep gevangenen en worden per schip naar hun gevangenis vervoerd. Onderweg steelt een medegevangene, de piratenheks Flora Burn, een geheimzinnige ring en wordt jouw groep in ratten veranderd. Er gaat van alles mis en de boot lijdt schipbreuk.

Aangespoeld en wel vraagt de kapitein of jullie zijn dochter kunnen redden want ziji is door de heks ontvoerd. Hij heeft een medaillon voor de ratten die over speciale krachten beschikt. De deal: haal zijn dochter terug en de gevangenen worden vrijgelaten. En natuurlijk willen de ratten zelf hun menselijke gedaante weer terug door middel van de magische ring die de heks in haar bezit heeft.

Curse of the Sea Rats (Foto: PQube)

Je kunt Curse of the Sea Rats met een tot vier spelers spelen, ook in couch-coop. Je mag niet twee keer dezelfde rat spelen, dan bestaat je team dus uit Douglas, Buffalo, Akane en Bussa. Elke rat speelt anders. Zelfs de timing van de parry is net even anders. Douglas is de allrounder, Buffalo is de rat met de twee daggers die dus sneller aanvalt en van afstand wapens kan werpen. Bussa gebruikt zwaardere maar tragere wapens. Akane is een ninja die met speer van afstand snel toeslaat.

Met dit zooitje ongeregeld ga je door de verschillende gebieden. Die verschillende locaties op een vrij grote kaart kunnen worden bereikt via meerdere paden. Er zijn ook veel geheimen te vinden. In de demo kon je een rots kapotslaan en vonden we een schatkist. Veel proberen dus, je kunt bijvoorbeeld soms ingangen vinden door planken op de grond te springen zodat je weer in een geheim gebied onder de grond valt.

Curse of the Sea Rats (Foto: PQube)

Als een echte metroidvania heeft Curse of the Sea Rats ook een skilltree waarmee je nieuwe speciale vaardigheden leert, en attributen, health, defense, magic of kracht verbetert. Xp verdien je door vijanden te verslaan en items te vinden. Door nieuwe skills te ontgrendelen kun je ook weer naar eerdere locaties terug. Zo zie ik duidelijk een ‘geheim’ pad bovenin het scherm, maar daar moet ik een double jump voor kunnen doen. Dat is dus voor later.

In de demo kon ik ook een bossfight ervaren. Een dikke rat met een groot wapen die natuurlijk veel op alle teamleden af rent en zijn wapen dat meerdere inslagen maakt. Omdat we met z’n drieën spelen heeft hij ook meer health. Als je als teamlid neer gaat dan kan een ander teamlid je weer tot leven wekken. Dan heb je niet heel veel health points, maar in ieder geval kun je weer even verder. En een potion is zo gedronken, maar let op: items zoals healing potions deel je met elkaar, dus dat kan voor gekibbel op de bank zorgen.

De demo liet me zien dat Curse of the Sea Rats erg leuk is als je met meer mensen speelt. Het heeft teamwork maar ook wat gekibbel omdat je inventory gedeeld wordt. Zeker in co-op is het wel fijn dat elke rat zijn of haar eigen vechtstijl heeft. Het doet me denken aan Teenage Mutant Ninja Turtles, maar dan in Metroidvania-stijl. Curse of the Sea Rats komt begin 2023 uit voor pc, Switch, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S en Xbox One.