Deliver Us Mars

KeokeN Interactive kwam eerder met het uitstekende Deliver us the Moon. Mocht je die gemist hebben: gelukkig heb je geen voorkennis nodig om Deliver Us Mars te spelen. En dat mochten we op gamescom doen.

In Deliver Us Mars heeft de Aarde weer eens een probleem. Dit keer hebben we het als mensheid goed verneukt en zijn de klimaatveranderingen desastreus. Er is nog een redmiddel, zogenaamde ARKS die revolutionaire technologie hebben om de wereld nog bewoonbaar te houden. Deze zijn gebouwd in de ruimte en gestolen door een kolonie op Mars. Mission Opera is onderweg naar de planeet met maar één doel: de ARK's terug naar huis brengen. Maar dat is niet de enige missie van teamlid Kathy Johanson op Mars. Een mysterieus signaal van de rode planeet suggereert dat haar lang verloren gewaande vader, Isaac, misschien nog leeft. Jij speelt Kathy en je begint al lekker met een crashlanding op de planeet, gescheiden van de rest van je team.

Deliver Us Mars - Kathy (Foto: Frontier)

En daar begint onze demo. Je zult eerst op zoek moeten gaan naar zuurstof, want je ruimtepak is zo goed als leeg. Daarna leer je dat je vlakbij een groeve bent gecrasht. Je besluit dat je daarheen gaat om op zoek te gaan naar informatie of hulp. Ayla, jouw drone, houdt je gezelschap en zal je van allerlei informatie en hints voorzien. En zo begint de afdaling naar de gebouwen van de groeve.

Het is meteen duidelijk dat Deliver Us Mars een kleurrijker avontuur zal zijn dan de eerdere maanvariant. Rode rotsen en oranje luchten vormen een welkome afwisseling van al dat grijs en zwart op de maan. De ontwikkelaar vermeldt tijdens zijn praatje dat er ook meer plekken zullen worden bezocht, zoals ijzige canyons.

De afdaling in de steengroeve laat ook meteen zien hoe Kathy bezig gaat met haar twee klimbijlen. De beklimbare rotsdelen zijn duidelijk gemarkeerd, maar in plaats van er gewoon in Lara Croft-stijl overheen te racen, moet je elke bijl afzonderlijk positioneren en ze op hun plaats houden. Laat je per ongeluk op het verkeerde moment los dan val je naar beneden. Dan heb je soms nog een mogelijk door beide bijlen in de muur te steken om je val te remmen, maar als er geen beklimbaar stuk is dan is het terug naar het laatste savepoint.

Deliver Us Mars - Quarry (Foto: Frontier)

Gelukkig zijn deze riant aanwezig in Deliver Us Mars, dus als je weer eens grond onder je voeten hebt gehad dan begin je daar overnieuw en niet helemaal aan het begin van de afdaling. Nu hebben de makers motion-capturing voor de cutscenes gebruikt, maar ze hadden de actrice die Kathy gestalte geeft ook wat klimbewegingen mogen laten doen, want het ziet er wat robotachtig uit.

De cutscenes zien er dan wel goed uit. Een voorbeeld daarvan zien we wanneer we bij een gebouw aangekomen zijn en getrakteerd worden op een tussenstukje waarin we de vader in de verleden tijd zien in dialoog met een andere kolonist. Op deze manier leer je wat er gebeurd is met je vader en de kolonie. Voor dit filmpje moesten we onze eerste puzzel oplossen. Een vrij simpele waarin drone Ayla holografische sloten moet openen. Iets meer nadenkwerk had ik nodig bij een tweede soort puzzel om draadloze elektriciteit in laservorm op de juiste manier te begeleiden naar een computer. Er zijn twee kamers met elk zo’n laser en een gesloten deur ertussen die open gaat als deze genoeg energie krijgt. Maar uiteindelijk is het gelukt en is het “oh ja, natuurlijk moest het zo.”

Eenmaal genoeg stroom opgewekt en geleid en ik kan gebruikmaken van een grote bouwlift om me naar een Marsrover te brengen zodat ik verder kan rijden. Die lift heeft wat technische problemen en niet veel later zit ik weer met bijlen in een muur. Dit keer is er timing nodig om vooruit te komen want er draaien wat voorwerpen rondom die muur en als je timing verkeerd is lig je weer beneden. Eenmaal boven was het einde demo.

De eerste indrukken van Deliver Us Mars zijn goed. Kathy klimt misschien onnatuurlijk, maar er is duidelijk meer budget in de game gestopt om het technisch mooier te maken, de planeet is erg sfeervol. De tussenfilmpjes zien er over het algemeen goed uit, op soms een beetje uncanny blik uit de ogen van Kathy. De gameplay is gevarieerder door het toevoegen van meer platforming en klimwerk waarbij je de bijlen wel goed moet gebruiken en niet alleen een richting hoeft in te drukken om verder te komen. Deliver Us Mars komt in februari 2023 uit voor Xbox Series X|S, Xbox One, PlayStation 5, PlayStation 4, pc via Steam en via Epic Games Store.