Jagged Alliance 3

Je hebt van die momenten waar je je oud voelt. Zo’n moment kreeg ik toen een van de Jagged Alliance 3-ontwikkelaars van Haemimont Games meldde dat Jagged Alliance 1 uit 1995 kwam en Jagged Alliance 2 uit 1999. De jonkies in de kamer keken alsof ze niet eens wisten dat er gaming bestond voor 2000.

Na meer dan twintig jaar komt er dan toch Jagged Alliance 3. Er is al eerder een poging ondernomen, maar die was gestrand en gecanceld door een andere uitgever en ontwikkelaar. THQ Nordic en Haemimont Games willen de oude kenmerken van Jagged Alliance in ere houden, maar dan in een veel moderner jasje steken. In Jagged Alliance 3 is de president van het fictieve land Grand Chien gekidnapt en vraagt de dochter je om hulp. Jij mag een team samenstellen en het land redden van een staatsgreep. Dat er wat meer facties zijn die je tegen gaan werken merk je vanzelf wel.

Jagged Alliance 3 (Foto: THQ Nordic)

Jagged Alliance 3 is een turnbased game. Je kunt vrij rondlopen om te verkennen, maar zo gauw het vechten wordt, dan ga je in de tactische modus en is de shit aan. Om spelers niet te veel informatie te geven zie je niet hoeveel hitpoints de vijand heeft, of hoeveel kans je hebt deze te raken. De ontwikkelaar wil niet dat mensen het als een puzzel gaan spelen en dan voor de maximale damage gaan. Door dat soort informatie achterwege te laten moet je domweg dingen proberen en voel je je ook niet verplicht om die maximaal haalbare statistieken te bereiken door op dat ‘ene punt' te gaan staan waar je de meeste kans op een altijd critical hit hebt.

Er is meer vrijheid: je kunt de game spelen door in de omgeving te rennen om vijanden uit te schakelen, maar je kunt ook gaan zoeken en nieuwe wapens of andere uitrusting vinden. Ook zijn er zijmissies of informatie te vinden die je weer helpen bij desbetreffende of zelfs een andere missie. Missies zijn allemaal optioneel. In principe zou je een huurling kunnen recruiteren, en meteen gaan sneaken op zoek naar de president. Het is een uitdaging, maar het kan. Je mag elk gebied van de kaart van Grand Chien meteen kiezen, er is geen verplichte volgorde.

Munitie heeft ook een rol in de game. Die moet je kopen en vinden, want hij kan opraken. Maar diezelfde munitie is er in verschillende soorten en maten. Zo gauw de kogel uit de loop is wordt er ook realtime berekend wat er mee gebeurt. Hij kan ergens op afketsen, hij kan dwars door iemand heen gaan en een tegenstander erachter raken of je kunt er bijvoorbeeld een gat in een wand mee schieten waardoor je een nieuwe doorgang forceert.

Jagged Alliance 3 (Foto: THQ Nordic)

Jagged Alliance staat bekend om de unieke huurlingen. Ook in Jagged Alliance 3 zijn dit geen random persoon X en Y die je inlijft. Er zijn 40 huurlingen met elk hun eigen achtergrond, hun eigen beweegredenen en persoonlijkheden. In een team kan het dus ook wel eens botsen als twee teamleden het niet zo goed kunnen vinden met elkaar. Er zijn heel wat dialogen tijdens de missies aan te horen en soms kom je ook situaties of mensen tegen waarbij de persoonlijkheid van iemand helpt.

Zo is er Fidel, een bomexpert die maar al te graag dingen wil laten exploderen. In een missie kom je de bomexpert van de tegenpartij tegen. Fidel kan met zijn charisma en kennis haar overhalen de bommen van de tegenstander minder explosief te maken, waardoor een volgende missie veel makkelijker wordt. Heb je Fidel niet in je team zitten, dan weet je dat niet eens. De huurlingen hebben dan ook heel veel dialoogopties. Er zijn dialogen voor zeer speciale situaties die veel spelers nooit zullen ervaren. Bijvoorbeeld wanneer huurling X wordt ingezet in sector Y. Of wanneer huurling A en B in hetzelfde team zitten en huurling C voegt zich bij hen. Volgens de makers is er veel energie gestoken in de voice-acting, vooral bij huurlingen die met accenten spreken.

Je krijgt dus een band met de huurlingen en permadeath is dan ook vreselijk. Nieuwe huurlingen kun je inlijven, maar die vragen natuurlijk ook geld. Als ze jou nog niet zo goed kennen door je te lage reputatie zullen ze meer vragen, of als je niet zo goed let op je huurlingen en er wel eens wat dood zijn gegaan tijdens een missie dan kunnen ze zelfs weigeren. Andersom werkt dat ook: doe je veel goed dan kan het goedkoper uitvallen en melden andere huurlingen zich vanzelf bij je. Voor de spelers die net zoals ik voor de jaren 2000 al aan het gamen waren en Jagged Alliance wel kennen: er zijn wat bekende huurlingen weer terug, zoals de eerder genoemde Fidel, Monica “Buns” Sonderguard en Ivan. Er zijn ook nieuwe huurlingen, zoals Livewire, een 26-jarige Indo-Pakistaanse vrouw die ook prima met explosieven overweg kan.

Jagged Alliance 3 zal ergens in 2022 voor pc uitkomen. De game ondersteunt online co-op voor twee spelers.