Flintlock: The Siege of Dawn

Op Gamescom 2022 had ik een afspraak met A44, de Nieuw-Zeelandse ontwikkelaars van Flintlock: Siege of Dawn. Eerder hebben ze Ashen gemaakt, maar ze leggen de lat nu erg hoog. Ze leggen me uit dat hun nieuwe Soulslike RPG een kruising tussen Elden Ring en God of War moet gaan worden. Oké, dan ben je ambitieus. Ze mixen de uitdaging en het verkennen uit Elden Ring met het verhaal gerichte en combat van God of War.

Grote woorden dus, maar de makers laten in hun demo van Flintlock: Siege of Dawn zien hoe ze dit willen gaan doen. De game speelt zich af in een verzonnen wereld waar gestreden wordt met oude magie en geweren die je ouderwets met zwart kruit laadt, vandaar de titel Flintlock. Je speelt Nor Vanek en hebt net als in de laatste God of War een hulpje. Ze heeft geen zoon (niet dat we weten in ieder geval), maar een mystiek wezen Enki genaamd. Zelf heeft ze amper magie tot haar beschikking, maar Enki is juist erg bedreven daarin.

Nor kan wel gebruikmaken van magisch kruit, zodat ze veel makkelijker kan springen over het rotsachtige gebied en in een woestijnstad. Nor vecht in deze demo met een bijl en haar flintlock. Enki helpt ondertussen door bijvoorbeeld een vijand te laten zweven, zodat je tijdelijk je maar druk hoeft te maken over niet drie maar twee vijanden. Het vechten tegen het ‘normale’ voetvolk ziet er veel actievoller uit dan in Elden Ring.

Flintlock: The Siege of Dawn (Foto: A44)

Het Soulslike van Flintlock: Siege of Dawn zie je vooral in de bossfight. Nor vecht tegen de God of Knowledge, een imposante verschijning in gouden harnas. Net zoals bij andere vijanden kun je meer damage doen als je zijn armor eraf kunt krijgen. Natuurlijk heeft deze god een enorme levensmeter, en door het gloeiende gedeelte op de grond heb je wel een idee waar de volgende aanval komt. Net zoals in Souls heeft deze boss ook meerdere fasen. Het gevecht ziet er erg Soulslike uit, totdat de speler eens een parry doet. Dan zie je opeens God of War in actie. Nor krijgt de god op zijn knieën en geeft hem een extra brute knal tegen zijn hoofd.

In Flintlock: Siege of Dawn kun je verbeteren in bijlen, er zijn geen andere melee-wapens. Natuurlijk kun je ook ranged gaan door andere vuurwapens en skills met je pistool te kunnen gebruiken. Je kunt je ook specialiseren in magie, dat zich dan vooral in Enki manifesteert. Toch proberen de ontwikkelaars je te sturen om de gevechten gevarieerd te houden. Als je ranged aanvalt krijg je extra armor, waardoor je geneigd bent dichterbij te gaan vallen met je pijnlijkere wapen. Vecht je dichtbij, dan krijg je weer munitie erbij, zodat je weer ranged kunt gaan mocht je teveel klappen vangen. Magie helpt je dan op allerlei manieren, niet alleen tijdens het vechten. Enki krijgt steeds meer mogelijkheden, zoals jou meenemen als een soort bliksemschicht

Flintlock: The Siege of Dawn (Foto: A44)

Elke aanval, vaardigheid en combo die door Nor en Enki wordt uitgevoerd, levert punten op. Deze punten heten in deze game reputatie, en die wordt gebruikt om nieuwe wapens en items op de zwarte markt te kopen. Maar net zoals Souls verlies je reputatie als je doodgaat. Gelukkig kun je het weer oppikken, tenminste als je onderweg naar je dodelijke locatie niet nog eens doodgaat. Heel herkenbaar dus voor de Souls-liefhebbers. Maar xp wordt apart verdiend en die verlies je nooit. Die punten kun je weer gebruiken in uitgebreide skilltrees.

Grafisch ziet Flintlock: Siege of Dawn er vloeiender uit dan Elden Ring. De actie is veel dynamischer omdat je ook kunt springen, en je wisselt veel sneller tussen wapens dan in Elden Ring. De gameplay is gebouwd om met je bijl, vuurwapen en magie snel te kunnen vechten. Ook de omgevingen zijn mooi gedetailleerd. Deze zijn gebaseerd op Mesopotamië. Tijdens de bossfight in een soort bibliotheek zie je dan de geesten van overleden geleerden die fysiek in de muren versmolten zijn, hun ogen volgen je de hele tijd.

Flintlock: The Siege of Dawn (Foto: A44)

Over geesten gesproken, je komt niet alleen vijanden tegen, maar ook andere rare wezens en geesten die je willen helpen. Zo zien we in de demo iemand die in zijn leven helemaal gek van koffie was, dus nu in zijn afterlife barista is geworden. In deze koffieshops hoor je de laatste geruchten en tips over de omgeving, zodat je over nieuwe quests, geheime items of andere tips leert. Voordat je een koffieshop beschikbaar hebt moet je wel de omgeving veilig hebben gemaakt, dus je moet er wel voor vechten.

Je wordt ook overal gevolgd door een reizend gezelschap met een grote caravan. Het begint klein, met alleen een kerel met een gitaar, maar naarmate je meer mensen helpt wordt dit gezelschap steeds groter. Hier kun je je uitrusting upgraden en nieuwe vuurwapens kopen, zoals een sniper waarmee je de zwakke plekken van de vijand van een afstand kunt raken. Je zit echter vast aan de bijlen, omdat deze zijn ontworpen als het kenmerkende wapen van Nor, compleet met unieke animaties die afstands- en melee-gevechten vloeiend laten overgaan.

Flintlock: Siege of Dawn is niet zo maar een kopie van Dark Souls/Elden Ring, dat is wel duidelijk. Als het ze lukt om die uitdaging te combineren met de gameplay van God of War en het hele verhaal lang ons kunnen blijven verbazen dan is er een parel op komst. Flintlock: Siege of Dawn komt uit voor Xbox Series X, Xbox One en pc in de eerste helft van 2023 en zal meteen beschikbaar zijn voor mensen met Game Pass.