FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 18 juli 2013

Golfer Johnson leidt op The Open

Golfer Zach Johnson gaat na de openingsronde van The Open aan de leiding. De Amerikaan ging donderdag in het Schotse Gullane rond in 66 slagen, vijf onder par. Hij heeft een slag voorsprong op zijn landgenoot Mark O'Meara en de Spanjaard Rafael Cabrera Bello.

Op de baan van Muirfield bleven slechts twintig spelers onder par. Onder hen de nummer één van de wereld Tiger Woods. De drievoudig winnaar staat gedeeld negende met -2. Titelverdediger Ernie Els leverde een scorekaart in van 74 slagen en vindt zichzelf terug op de 59e plaats.

Joost Luiten doet niet mee aan The Open, het derde majortoernooi van het jaar. De Bleiswijker gold als eerste reserve, maar zag iedereen afslaan. Na een paar holes hielden de Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen en de Zweed Peter Hanson het voor gezien, maar dat kwam voor Luiten te laat.

[EK vrouwen] Franse dames sluiten groepsfase in stijl af

De Franse voetbalsters hebben op overtuigende wijze de groepswinst veiliggesteld op het EK. De ploeg was donderdag in het Zweedse Linköping met 3-0 te sterk voor Engeland. Eugénie le Sommer, Louisa Necib en Wendie Renard maakten de doelpunten voor Les Bleues, die tot dusver al hun duels wonnen.

Net als Frankrijk plaatste ook Spanje zich voor de kwartfinale. De Spanjaarden hadden voldoende aan een 1-1 gelijkspel tegen Rusland om als tweede te eindigen in poule C. Veronica Boquete zette de Zuid-Europeanen op voorsprong, maar Elena Terekhova maakte gelijk.

Zweden, Italië, Noorwegen, Duitsland en IJsland voegden zich ook bij de laatste acht. Die laatste ploeg deed dat, ten koste van Nederland, als een van de twee beste nummers drie. Omdat Rusland en Denemarken allebei op twee punten eindigden in hun groep, moet een loting uitwijzen wie het laatste ticket krijgt.

Robinho verlengt bij AC Milan

Robinho heeft vandaag een nieuw contract getekend bij AC Milan. De 29-jarige Braziliaan ligt daardoor tot medio 2016 vast bij de Italiaanse club. Zijn oude verbintenis liep volgend jaar af.

De aanvaller werd drie jaar geleden door de Milanezen overgenomen van Manchester City. Afgelopen seizoen kwam Robinho 23 competitieduels in actie, maar begon hij slechts elf keer in de basis. De negentigvoudig international gaf afgelopen weekeinde nog aan terug te willen keren naar Santos. Robinho kwam eerder uit voor Real Madrid.

Morata hoopt op kans bij Real Madrid

Alvaro Morata vertrekt niet bij Real Madrid. De 20-jarige aanvaller vecht voor zijn kans bij de Spanjaarden.

Trainer Carlo Ancelotti en het bestuur van de club hebben al aangegeven dat ze hem graag willen houden. Door de aanwezigheid van Gonzalo Higuain en Cristiano Ronaldo is de kans op speeltijd echter klein. "Ik wil graag meer spelen en scoren. Zodra ik het vertrouwen krijg, zal ik mijn doelpunten meepikken", zegt hij tegen pers.

Morata zou op het verlanglijstje staan van Liverpool, maar zelf spreekt hij geruchten over een mogelijk vertrek tegen. "Ik train hier goed en heb het naar mijn zin. Ik heb geen enkel aanbod naast me neer hoeven leggen, omdat die er gewoonweg niet waren."

Pizzabakker ontkent masturberen in keuken

Gisteren hadden users van 4chan een aantal onbeveiligde webcamstreams gevonden. Op één van de streams waren de keuken en het magazijn te zien van Jersey Joe's Pizzeria in San Diego, Californië. Vanzelfsprekend werd de livestream voor de 4channers pas interessant toen een medewerker zich in de keuken begon af te trekken [screenshot in bronartikel].

Toen Huffington Post eigenaar Giusepp Scire vroeg hoe de vork in de steel zat ontkende hij op de meegenomen schermafbeelding te staan. "Dat ben ik niet en dat is niet mijn pizzeria." Hij zei recentelijk twee medewerkers ontslagen te hebben en wellicht door één van hen in de zeik genomen te worden.

Naar verluidt zijn meerdere internetters dezelfde dag nog naar de pizzeria gegaan om de man belachelijk te maken, waar hij niet van gediend was. Eén van de klanten livestreamde zijn ervaring. Op 4chan reageerde een user dat 'de kaaspizza van net een rare smaak had. Vijf sterren voor de hulp van een zeer ontspannen medewerker.'

De Huffington Post-journalist die de zaak kwam natrekken voegt ten slotte nog toe dat zijn pizza 'smaakte naar noten.' Op Yelp, de Amerikaanse evenknie van thuisbezorgd.nl, krijgt het restaurant sinds gisteren een aantal erg goede recensies. Een selectie:

- "The cheese was smooth and gooey. Had a bit of a saltier taste to it but the after taste was just delightful. With every bite it oozed down my lip. Slightly tangy but definitely a record breaker. Nothing like I expected. I'm not sure if it was the semen or just the feeling of aids tingling in my mouth but this place really made my day."

- "His piercing gaze caused my nipples to become erect, he could obviously see it through my thin white t-shirt. He licked his lips and put his hands on his hips. "So what'll it be?" he said and grinned. "I..I'll have today's special" I mumbled quietly. "Today's special is a quatro formaggi, four different types of creamy cheese.." he looked me up and down.
      He went into the back to make my pizza. I waited impatiently for about 30 minutes. He came back dripping with sweat, making the pizza must've been quite the workout. He came to my table and put the creamy pizza on it. "Take a bite" he said teasingly as he breathed heavily, so relaxed and a little bit tired by now. I took a bite... the creamy special sauce dripped down my chin. I slurped it back up with my tongue. It tasted heavenly, like a real man."

Rotterdam gaat moskee-internaten toetsen

Rotterdam gaat vanaf nu het pedagogisch klimaat van moskee-internaten toetsen. Hiervoor hebben de drie Rotterdamse internaatbesturen en de gemeente donderdag een convenant ondertekend.

Rotterdam is naar eigen zeggen de eerste gemeente die de internaten gaat toetsen. Volgend jaar volgen andere Nederlandse gemeenten, als een zogenoemd landelijk kwaliteitskader dat begin volgend jaar wordt verwacht gereed is. Rotterdam stelt daar niet op te hebben willen wachten en daarom dit jaar al te beginnen met toetsen.

De GGD voert de inspecties uit, net als dat al bij de kinderopvang gebeurt. De internaten worden privaat gefinancierd. Toetsing vindt daarom plaats op basis van vrijwilligheid. Landelijk wordt gewerkt aan een zogenoemd wettelijk kader dat handhaving mogelijk maakt.

De Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge zegt het logisch te vinden dat op plekken waar kinderen langere tijd verblijven, toezicht bestaat op het pedagogisch klimaat. "Ouders moeten er op kunnen rekenen dat hun kinderen in een veilige omgeving verblijven. Dat geldt voor de kinderopvang, voor schippersinternaten en nu dus ook voor deze internaten."

De gemeente Rotterdam kwam eerder onder vuur te liggen vanwege moskee-internaten in de stad. NRC Handelsblad en RTV Rijnmond concludeerden eerder dit jaar op basis van documenten die ze met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur in handen kregen dat Rotterdam jarenlang heeft getolereerd dat moskeeën in de Maasstad kinderen huisvesten terwijl ze niet voldeden aan de brandveiligheidseisen.

Inflatie NL op 2 na hoogste van EU

De Nederlandse inflatie is door onder andere lastenverzwaringen en de voortmodderende huizenmarkt inmiddels tot 3,2 procent gestegen, tegenover 2,6 procent in mei. Dat meldden nieuwe Eurostat-cijfers gisteren.

'Onze' inflatie is inmiddels twee keer zo hoog als gemiddeld in de Eurozone (1,6 procent). De euro's van bijvoorbeeld Duitsers (1,9 procent), Belgen (1,5) en Fransen (1) ontwaarden een stuk minder snel. 

De Telegraaf schrijft dat binnen de EU alleen in Estland en Roemenië de inflatie hoger dan in Nederland met 4,1 respectievelijk 4,5 procent. 

Tweede testdag Silverstone 18-07-2013

Vandaag stond op Silverstone de tweede testdag van de Young Driver Test op het programma. Vaste coureurs waren vanwege bandentesten ook welkom en het was dan ook Daniel Ricciardo die met 1.32,972 de snelste tijd van de dag noteerde.

De Australiër reed de tijd in de ochtend in de Toro Rosso en klokte in de middag met de Red Bull nog eens de derde tijd. Carlos Sainz jr. wist zich hier met de Toro Rosso nog tussen te wurmen. Robin Frijns kwam in de ochtend in actie voor Sauber. In zijn laatste run spinde hij bij Luffield van de baan af, waardoor de Nederlander nog een code rood veroorzaakte. In de middag gaf hij het stuur over aan Nico Hülkenberg.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:32.972 48
2 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 1:33.016 39
3 Daniel Ricciardo Red Bull 1:33.187 59
4 Davide Valsecchi Lotus 1:33.554 91
5 Oliver Turvey McLaren 1:33.864 97
6 James Calado Force India 1:33.957 47
7 Antonio Felix da Costa Red Bull 1:33.958 19
8 Davide Rigon Ferrari 1:34.053 97
9 Pastor Maldonado Williams 1:34.116 71
10 Nico Hülkenberg Sauber 1:34.224 52
11 Daniel Juncadella Williams 1:34.631 33
12 Robin Frijns Sauber 1:34.731 17
13 Will Stevens Caterham 1:36.082 98
14 Paul di Resta Force India 1:36.356 41
15 Rodolfo Gonzalez Marussia 1:37.949 92

City en Fiorentina akkoord over Jovetic

Manchester City staat op het punt zich te versterken met Stevan Jovetic. De 23-jarige aanvaller komt over van Fiorentina, dat donderdag een akkoord met de Engelse club over de transfer meldt. De Montenegrijn speelde sinds 2008 voor de club uit Florence, die hem overnam van Partizan Belgrado.

In vijf seizoenen kwam Jovetic 116 competitieduels in actie voor Fiorentina, waarin hij 35 keer scoorde. Naar verluidt kost hij zo'n dertig miljoen euro. Fiorentina speelde met de komst van de Duitse spits Mario Gomez reeds in op een vertrek van de 27-voudig international.

Bij Manchester City moet Jovetic de vierde aanwinst worden. De ploeg van trainer Manuel Pellegrini verwelkomde deze zomer al Jesus Navas en Fernandinho, terwijl ook Alvaro Negredo op het punt staat aan de slag te gaan in het Etihad-stadion.

'Geen economische groei in 2014'

De Nederlandse economie zal ook volgend jaar nauwelijks groeien. Dat voorspelde het economisch bureau van ING vandaag. ING verwacht voor 2014 een minieme economische groei van 0,1 procent.

Daarmee zijn de economen van de bank veel pessimistischer dan instanties als het Centraal Planbureau (CPB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die gaan voorlopig uit van een groei met 1 procent.

Nederland kan volgend jaar profiteren van het aantrekken van de wereldhandel, maar de verwachte toename van de export wordt volgens ING overschaduwd door de verdere daling van de binnenlandse bestedingen. Mede door de aanhoudende bezuinigingen neemt de consumptie volgens de economen volgend jaar voor het vierde achtereenvolgende jaar af.

Volgens ING raakt Nederland steeds verder achterop bij andere kernlanden van de eurozone als België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Daar is de economie sinds de recessie van 2009 met 4 tot 8 procent gegroeid, in Nederland slechts met in totaal 1 procent. De bank wijt dit vooral aan de problemen op de huizenmarkt. Terwijl de huizenprijzen in Nederland daalden, werden huizen in de andere kernlanden meer waard. De lagere huizenprijzen en groeiende restschulden zetten in Nederland een rem op de bestedingen.

ING benadrukt dat de economie er structureel niet slecht voorstaat. Het herstel wordt volgens de bank echter beperkt door de vele bezuinigingen, die de groei op korte termijn afremmen. ING vindt in dat verband dat er op het verkeerde moment te hard in de overheidsuitgaven wordt gesneden.

'Herstel economie komt niet van de grond'
All aboard the failboat.

Jezus, Bush en Hitler puik discussievoer

Achter de schermen wordt op Wikipedia-artikelen vaak gediscussieerd over recente wijzigingen. Wat de één encyclopedische kennis noemt, vindt de ander een subjectieve mening. Er is onderzocht welke artikelen de meeste zogeheten 'edit wars' ontketenen, zo meldt Metro UK.

Op de Engelstalige Wikipedia laait het debat het hoogst op bij de pagina's over Jezus Christus, George Bush en Adolf Hitler. Ook de VS, anarchie en besnijdenis staan hoog in het lijstje.

Elk land heeft zo zijn eigen controversiële onderwerpen, zo blijkt. De Fransen jagen elkaar de gordijnen in over Ségolène Royal, ufo's en Jehovah's Getuigen, terwijl Hongaren vechten over zigeunermisdaad en atheïsme.

Of ook de Nederlandse Wikipedia is onderzocht, meldt het bronartikel helaas niet.

Timmermans: meer samenwerking Noordrijn-Westfalen

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) wil dat de Benelux-landen en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gaan toewerken naar één arbeidsmarkt. Dat zei Timmermans na een overleg met zijn Luxemburgse collega Jean Asselborn, premier van Noordrijn-Westfalen Hannelore Kraft en de secretaris-generaal van de Benelux-unie Jan van Laarhoven.

Tijdens het overleg zou zijn afgesproken dat de Benelux-landen en de Duitse deelstaat de onderlinge samenwerking gaan versterken. De Benelux-landen en Noordrijn-Westfalen zijn volgens Buitenlandse Zaken alle vier gebaat bij goede infrastructurele verbindingen en 'de vervolmaking van de Europese interne markt'.

Belangrijk aspect daarbij zou de 'grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit' zijn. Dagelijks zouden zo'n honderdduizend mensen op en neer tussen de betrokken landen en deelstaat pendelen om aan de andere kant van de grens hun brood verdienen. "Aan de ene kant van de grens zijn er vacatures, aan de andere kant van de grens werkzoekenden. Soms blijken er nog belemmeringen te zijn om aan andere kant van de grens te werken. Daar moeten we wat aan doen", aldus Timmermans.

Rellen bij goudmijn in binnenland Suriname

In het binnenland van Suriname zijn donderdagochtend rellen uitgebroken tussen illegale goudzoekers en speciale eenheden van het leger en de politie. Militairen hebben traangas ingezet om de gemoederen te bedaren. Verschillende voertuigen zijn in vlammen opgegaan, maar er zijn vooralsnog geen meldingen van slachtoffers.

De vlam sloeg in de pan toen een speciaal daarvoor opgezette eenheid van de Surinaamse regering illegale goudzoekers wilde verwijderen uit een goudmijn van Iamgold, een Canadese bedrijf dat een vergunning heeft om in het gebied naar goud te zoeken.

Ongeveer veertig goudzoekers, afkomstig uit het nabijgelegen dorp Nieuw Koffiekamp, weigerden donderdagochtend te vertrekken. Volgens de regering waren ze al vijf keer eerder gesommeerd weg te gaan. De dorpelingen staken voertuigen van het Canadese bedrijf in brand en bekogelden vluchtende werknemers met stenen.

Daarop is de politie en het leger het gebied binnengevallen. Ze waren gewapend met machinegeweren en zetten traangas in tegen de woedende menigte. Daarop is de rust min of meer teruggekeerd, al blijft de situatie uiterst gespannen.

De illegale goudzoekers klagen in de Surinaamse media dat bij de politie-inval ook een deel van hun machines werd vernietigd. "Ze willen ons als dieren uit deze goudmijn verwijderen. Als het moet, zullen ze ons zelfs doodschieten. Er zijn schoten gelost met machinegeweren", klaagt een goudzoeker tegen de Surinaamse ochtendkrant De Ware Tijd.

De regering geeft intussen toe dat het de situatie in het gebied niet meer helemaal onder controle heeft. In het parlement is ook verontrust gereageerd. Parlementsleden roepen de regering op snel de orde te herstellen in het gebied.

De goudmijn van het Canadese mijnbouwbedrijf 'Iamgold', tachtig kilometer ten zuiden van hoofdstad Paramaribo, ligt pal naast het dorp Nieuw Koffiekamp. Al langer dan tien jaar verzetten de dorpelingen zich tegen de activiteiten van de multinational in hun woongebied.

Nigeria trekt troepen terug uit Mali

De Nigeriaanse regering haalt een deel van haar troepenmacht die momenteel gestationeerd is in Mali terug naar Nigeria om in eigen land islamitische opstandelingen te bestrijden. Dat heeft de president van Ivoorkust donderdag bekendgemaakt op een top van West-Afrikaanse landen in Nigeria.

Nigeria heeft momenteel 1200 militairen in Mali zitten, die deel uitmaken van een vredesmissie van de Verenigde Naties van ruim twaalfduizend man sterk. De vredestroepen moeten binnenkort de taken van de Franse militairen in Mali overnemen. De vredesmacht in Mali is, net als het Nigeriaanse leger in eigen land, verwikkeld in een strijd met islamitische extremisten.

Volgens bronnen bij het Nigeriaanse leger worden de meeste militairen teruggetrokken. Exacte aantallen noemden ze niet.

De militairen die in Noord-Nigeria vechten tegen de radicaalislamitische sekte Boko Haram klagen al langer dat ze al maanden geen verlof hebben gehad.

Mansour: Sommigen willen chaos in Egypte

Sommigen willen Egypte in chaos storten, maar de nieuwe regering zal de stabiliteit en veiligheid in het land herstellen. Dit heeft interim-president Adli Mansour donderdagavond gezegd tijdens zijn eerste tv-toespraak sinds zijn beëdiging op 4 juli.

Voor vrijdag staan opnieuw grote demonstraties gepland van voor- en tegenstanders van ex-president Mohamed Mursi, die op 3 juli door het leger werd afgezet.

"Wij gaan door een kritieke fase", constateerde Mansour. "Sommigen willen een bloedig pad." Maar de nieuwe machthebbers zullen "het gevecht om veiligheid tot het einde blijven strijden".

Mansour: Sommigen willen chaos in Egypte
Mansour: Sommigen willen chaos in Egypte (Foto: ANP)

Ploumen wil betere bescherming vrouwen Goma

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) heeft premier van Congo Matata Ponyo opgeroepen vrouwen in de opvangkampen bij Goma beter te beschermen tegen verkrachtingen en seksueel geweld. Ploumen deed dat in een telefoongesprek met de premier. De minister noemt de situatie in de kampen bij Goma onacceptabel.

Volgens de minister is sinds februari de veiligheid voor vrouwen in en om de kampen van Goma flink verslechterd. Het aantal verkrachtingen neemt steeds verder toe. "Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om deze kwetsbare, van huis verdreven vrouwen te beschermen", aldus Ploumen na afloop van het gesprek.

In de maand mei zijn 62 vrouwen verkracht in en om het kamp Mugunga III, zo meldde de eenheid voor seksueel geweld van de VN-missie Monusco. Artsen zonder Grenzen stelt dat die maand 111 vrouwen om die reden aanklopten bij de medische post in het kamp.

De politie-eenheid die de 16.745 bewoners van het kamp moet beschermen zou bestaan uit 36 agenten met volgens Ploumen weinig training en een gering salaris. Vaak zouden vrouwen worden verkracht als ze brandhout sprokkelen buiten de kampen.

De kwestie is volgens Ploumen op haar verzoek ook aangekaart bij de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en er zou over zijn gesproken met de VN-wereldvoedselorganisatie WFP. Beide partijen werken aan plannen om de situatie te verbeteren.

Het Congolese leger is al langere tijd in een strijd verwikkeld met de rebellenbeweging M23. Vredesgesprekken tussen het leger en M23 liepen vorige week opnieuw spaak.

Nieuwe records voor S&P 500 en Dow

De Dow-Jonesindex en de S&P 500-index bereikten donderdag nieuwe recordhoogten. De graadmeters werden opgestuwd door gunstige macrocijfers, goede kwartaalresultaten van onder meer Morgan Stanley en uitspraken van voorzitter Ben Bernanke van de Federal Reserve.

Drie kwartier voor het slot stond de Dow 0,5 procent hoger op 15.545,81 punten en de S&P 500 steeg 0,5 procent tot 1689,21 punten. De Nasdaq steeg 0,1 procent tot 3612,74 punten. De hoogste slotstand voor de Dow is tot nu toe 15.219,50 punten, bereikt op 14 mei van dit jaar en voor de S&P 500 is dat 1687,18 punten op 22 mei.

"Beleggers krijgen steeds meer inzicht in de bedoelingen van Bernanke", aldus een handelaar. "Ze weten dat de afbouw van steun er aan zit te komen, dat de economie stukje bij beetje aantrekt en dat de rente voorlopig laag blijft." Bernanke zei woensdag dat de Fed nog niet heeft vastgesteld hoe snel de steun zal worden gereduceerd. Donderdag herhaalde hij nog maar eens dat de huidige situatie op de arbeidsmarkt en de inflatie voorlopig de voortzetting van het beleid rechtvaardigen.

Juist over de banenmarkt was er gunstig nieuws. Vorige week daalde het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering met 24.000 tot 334.000, waar economen in doorsnee rekenden op 345.000 aanvragen. Ook werd duidelijk dat de industriële bedrijvigheid in het centrale deel van de Amerikaanse oostkust deze maand veel sterker is toegenomen dan verwacht.

Morgan Stanley overtrof de verwachtingen van analisten met een stevige winstgroei in het tweede kwartaal. Onder de streep bleef 980 miljoen dollar over tegen 591 miljoen dollar een jaar eerder. Het aandeel steeg 4,5 procent.

IBM verhoogde woensdagavond na het slot op Wall Street zijn winstverwachting voor heel 2013 en werd daar donderdag voor beloond met een koerswinst van 1,7 procent.

Intel verlaagde juist zijn omzetverwachting voor dit jaar leverde juist bijna 4 procent in. Dat kwam 's werelds grootste chipproducent te staan op een koersverlies van 4 procent. Veilingsite eBay stelde teleur met een winstdaling in het tweede kwartaal en met de omzetverwachting voor het derde kwartaal. Het aandeel tuimelde 7 procent omlaag.

Nieuwe records voor S&P 500 en Dow
Nieuwe records voor S&P 500 en Dow (Foto: ANP)

[EL] FC Utrecht blameert zich in Luxemburg

FC Utrecht heeft donderdag een valse start gemaakt in de tweede voorronde van de Europa League. De ploeg van trainer Jan Wouters verloor op bezoek bij het Luxemburgse FC Differdange 03 met 2-1. Volgende week krijgt Utrecht in de Galgenwaard de kans om de blamage recht te zetten.

Jacob Mulenga bezorgde Utrecht een uitstekende start door in de tweede minuut een voorzet van debutant Kenny Teijsse binnen te koppen. De Zambiaan was niet veel later opnieuw dicht bij een treffer. Zijn inzet werd evenwel gekeerd door de doelman van de Luxemburgers.

Spits Omar Er Rafik legde aan de andere kant pijnlijk de defensieve kwetsbaarheid van de domstedelingen bloot. Met goals in de 27e en 57e minuut boog hij de score om. Mulenga raakte kort na rust nog wel de paal, maar veel meer wapenfeiten van Utrecht vielen er niet te noteren.

Utrecht plaatste zich voor de voorronde van de Europa League door de verdienstelijke vijfde plaats in de Eredivisie van afgelopen seizoen. De club zag deze zomer sterkhouders als Mike van der Hoorn en Anouar Kali vertrekken.

[Tour] 'Mollema geeft mogelijk op vanwege ziekte'

De kans dat Bauke Mollema morgen nog van start gaat in de negentiende etappe van de Tour de France is allerminst zeker. De kopman van Belkin is ziek. Mede daardoor verloor hij gisteren en vandaag flink wat tijd ten opzichte van de concurrentie.

Nico Verhoeven, ploegleider van de wielerformatie, liet voorafgaand de achttiende etappe naar Alpe d'Huez weten al getwijfeld te hebben of de Groninger van start zou gaan: "Vanochtend was hij voldoende hersteld, maar hij is nu zo diep gegaan."

"Ik hoop dat het vannacht wat beter gaat. Morgenochtend bepalen we wat er dan gebeurt", aldus de ploegleider. Mollema heeft zich er zelf al bij neergelegd dat een podiumplaats buiten bereik is: "Het podium is uit zicht, de benen waren er niet. Ik mis gewoon de kracht van de eerste twee weken."

Onze landgenoot verloor vandaag, net als gisteren tijdens de klimtijdfrit, opnieuw flink wat tijd ten opzichte van de concurrentie. Hij staat inmiddels op de zesde plaats in het eindklassement, op bijna negen minuten van gele trui-drager Christopher Froome. Tot en met dinsdag stond Mollema nog op de tweede plek.

'Tour Jackson zou $1,5 miljard opleveren'

Als Michael Jackson zijn geplande concerttour had afgemaakt in plaats van vroegtijdig te overlijden, had dat tussen de 1,1 en 1,5 miljard dollar opgeleverd, ongeveer 0,8 tot 1,2 miljard euro. Dat berekende accountant Arthur L. Erk maandag in een rechtszaak tussen de moeder van Michael Jackson en concertpromotor AEG Live.

HLN meldt dat mama Jackson miljoenen eist van AEG omdat het bedrijf haar zoons verslechterende gezondheid zou hebben genegeerd ten faveure van miljoenenwinsten. Alleen al in Londen waren 50 concerten gepland; voor de optredens werden 750.000 kaartjes verkocht in vijf uur tijd.

Bovenop deze optredens zou Jackson 37 maanden gaan touren met volgens accountant Erk twee concerten per week. Samen met verkoop van muziek, merchandise en geld uit sponsorcontracten zou Jackson zichzelf dus miljardair hebben gemaakt in nauwelijks 1,5 jaar tijd.

Daarmee zou hij alle geldzorgen overboord hebben kunnen zetten. Hoewel de berekening een onderdeel is van de bewijsvoering van moeder Jackson is hij vanzelfsprekend subjectief, maar kan toch met zekerheid gesteld worden dat de tour ettelijke honderden miljoenen euro's zou hebben opgeleverd.

'Ex-CIA-chef Italië vast in Panama'

De voormalige CIA-chef in Italië, die eerder dit jaar in Milaan werd veroordeeld voor zijn rol bij de ontvoering van een Egyptische terreurverdachte, zit vast in Panama. Dat heeft het Italiaanse ministerie van justitie donderdag bekendgemaakt. Panama zegt echter niet op de hoogte te zijn van de arrestatie van Robert Seldon Lady.

De 59-jarige Lady werd eerder dit jaar bij verstek veroordeeld tot negen jaar cel voor zijn rol bij de ontvoering van de Egyptische geestelijke Osama Moustafa Hassan Nasr. Zijn ontvoering maakte deel uit van het zogenoemde Amerikaanse rendition-programma, waarbij terreurverdachten voor verhoor werden overgebracht naar landen die het niet zo nauw namen met de mensenrechten. Nasr werd via Amerikaanse bases in Italië en Duitsland naar Egypte overgebracht. Daar is hij naar eigen zeggen gemarteld.

De Panamese minister van veiligheid Jose Raul Molino zei donderdag dat Lady, die inmiddels niet meer voor de CIA werkt, voor zover hij weet niet vastzit in Panama. De nationale politie van het land zei desgevraagd geen informatie over Lady te hebben. De CIA wilde geen commentaar geven.

Complex Gadaffi wordt pretpark

In het centrum van Tripoli ligt al tientallen jaren de villa van Gadaffi. Het is een enorm ommuurd complex maar is nu al twee jaar een ruïne. 

Daar gaat snel verandering in komen als het ligt aan Ikram Basha Imam, de toerismeminister van Libië: "We gaan deze plek transformeren in een park en pretpark om Libische families amusement te bieden op een locatie die decennia een zwarte plek in de hoofdstad was."

Het complex meet 6,5 vierkante kilometer en werd gebouwd tijdens Gadaffi's 42 jaar lange heerschappij. Inmiddels zijn het puinruimen en de afbraak van nog overeind staande gebouwen begonnen.

Vóór de ontwikkelingen van de afgelopen jaren is al eens eerder geprobeerd om het complex met de grond gelijk te maken, namelijk in 1986 door de toenmalige president van de VS, Ronald Reagan.

Waterman aan de slag bij Karabükspor

Boy Waterman vervolgt zijn loopbaan in Turkije. De 29-jarige doelman tekende donderdag een contract voor twee seizoenen bij Karabükspor, meldt de club op zijn website. Waterman zat zonder werkgever na zijn afscheid bij PSV, waar hij vorig jaar na een verblijf bij Alemannia Aachen neerstreek.

In Eindhoven begon de voormalig jeugdinternational aanvankelijk op de bank, maar hij verdrong al snel Przemyslaw Tyton uit de basis. Toch kreeg hij geen nieuwe aanbieding van PSV, mede door de terugkeer van Jeroen Zoet. Eerder kwam Waterman uit voor sc Heerenveen, AZ , ADO Den Haag en De Graafschap.

Karabükspor eindigde afgelopen seizoen als vijftiende in de Turkse Süper Lig. De club kreeg in 34 wedstrijden 53 tegendoelpunten, het hoogste aantal in de competitie.

De Jong wint zaak over echtscheidingsfilm

Regisseur Steven de Jong heeft een bodemprocedure over vermeend plagiaat in het script voor zijn film Janey, Kind van de Rekening gewonnen. Hij mag de film maken en uitbrengen, bepaalde de rechter in Breda.

Eerder verloor hij een kort geding omdat het script te veel zou lijken op twee boeken van schrijver Patrick van Rhijn.

Of de film er komt, is nog onduidelijk. De Jong liet donderdag desgevraagd weten dat financiers zijn afgehaakt en dat hij helemaal opnieuw moet beginnen. "De noodzaak om het verhaal te vertellen blijft aanwezig, maar het zal nog een lange weg zijn."

De boeken en de film gaan over een vrouw die haar man verlaat terwijl hij voor hun kind wil blijven zorgen.

De Jong wint zaak over echtscheidingsfilm
De Jong wint zaak over echtscheidingsfilm (Foto: ANP)

Kevin Spacey en Robin Wright genomineerd voor Emmy

Kevin Spacey en Robin Wright zijn genomineerd voor een Emmy Award. Dat maakte de Academy of Television Arts and Sciences donderdag bekend. De twee zijn genomineerd voor beste acteur en actrice in een dramaserie voor hun rollen in House of Cards.

De politieke dramaserie van Netflix dingt ook mee naar een Emmy, voor beste dramaserie. House of Cards werd in totaal negen keer genomineerd, de eerste webserie die dit voor elkaar kreeg.

Matt Damon en Michael Douglas dingen beiden mee naar een Emmy voor beste acteur in een tv-film voor hun rollen in Behind the Candelabra, over zanger Liberace en zijn vriend Scott Thorson. Ook Al Pacino en Helen Mirren werden genomineerd voor hun hoofdrollen in de tv-film Spector, over oplichter Phil Spector.

Enkele andere bekende Hollywoodsterren die voor hun tv-werk zijn genomineerd, zijn Alec Baldwin voor 30 Rock, Jeff Daniels voor The Newsroom, Don Cheadle voor House of Lies, Sigourney Weaver voor Political Animals en Toby Jones voor The Girl.

De Emmys worden dit jaar op 22 september uitgereikt in Los Angeles.

Bijlmerrampfilm maakt kans op Gouden Kalf

De film In het Niets over de Bijlmerramp in 1992 maakt kans op een Gouden Kalf. Dat laat regisseur Daniel Bruce weten aan Novum Nieuws. De korte film maakt is geselecteerd voor het Nederlands Film Festival. "Dit is supervet", reageert Bruce.

"We gaan kijken wat er gebeurt", gaat Bruce verder. "Het belangrijkste is natuurlijk wat het publiek ervan vindt." De van oorsprong Zuid-Afrikaanse regisseur legt momenteel de laatste hand aan de film.

In het Niets gaat over een oudere, Ghanese man die met een groep illegalen in de Bijlmer woont. Hij is depressief, maar wordt opgevrolijkt door een 13-jarig meisje dat ook uit Ghana komt en illegaal in Nederland verblijft. Het meisje is na het tragische vliegtuigongeluk in de Bijlmer spoorloos, waarna de man een zoektocht start. Het drama duurt vijftig minuten.

Bij de ramp op 4 oktober 1992 stortte een Boeing van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer. Bij de ramp kwamen 43 mensen om het leven.

De film is gemaakt in het kader van het One Night Stand-project van de publieke omroep, waarbij acht jonge filmmakers de kans krijgen een film te maken van vijftig minuten. In het Niets gaat op 28 september in première in Utrecht en wordt later dit jaar uitgezonden door de NTR.

Het Nederlands Film Festival gaat op 25 september van start met de première van Hoe Duur Was de Suiker over de slavernij. Het festival in Utrecht duurt tot en met 4 oktober.


Bijlmerrampfilm maakt kans op Gouden Kalf (Foto: Novum)

'Apen in Planet of the Apes menselijker dan mensen'

Regisseur Matt Reeves vindt dat de mensapen in Dawn of the Planet of the Apes misschien wel menselijker zijn dan de menselijke personages. "Ik moet mijn best doen om de menselijke personages net zo veel diepgang te geven als de mensapen", zegt hij tegen het Amerikaanse filmblog Indiewire.

In het vervolg op Rise of the Planet of the Apes uit 2011 neemt de hyperintelligente chimpansee Caesar de touwtjes pas echt stevig in handen. In de eerste film stond hij nog aan het hoofd van een ongeregelde meute mensapen. Nu moet hij zich staande zien te houden te midden van een pandemie die de mensheid dreigt uit te roeien.

Caesar wordt, net als in het eerste deel, vertolkt door Andy Serkis, de Brit die ook Gollum gestalte gaf in The Lord of the Rings. "Er gaat heel veel om in Caesars hoofd", vertelt Reeves, vooral bekend als regisseur van Cloverfield uit 2008. "Hij heeft als enige een rationele kant. Die andere apen handelen puur instinctief. We zien hoe Caesar een leider wordt."

"Het apenverhaal is een inkijk in onze menselijke geest", vindt de 47-jarige filmmaker, die eerder onder meer Cloverfield regisseerde. "Door te kijken naar wat er omgaat in de apen, kijken we ook naar onszelf, onze impulsen, onze maatschappij." Dawn of the Planet of the Apes gaat volgend jaar zomer in première.


'Apen in Planet of the Apes menselijker dan mensen' (Foto: Novum)

[Upd] 'Kip naar negerin gooien is leuk'

Kip naar een negroïde zangeres gooien is leuk. Dat blijkt uit een vandaag gehouden kleinschalig onderzoek onder bezoekers van de Frontpage van FOK.nl. Een volle 100% van de deelnemers aan het onderzoek gaf aan dat kip naar een negerin gooien hun goedkeuring kan genieten.

Het resultaat is opmerkelijk te noemen, aangezien racisme doorgaans nog altijd een heikel punt is. Veel Frontpage-bezoekers verklaren desgevraagd sterk antiracistisch te zijn, terwijl zelfverklaarde racisten het veelal zwaar te verduren hebben wanneer zij voor hun opvattingen uitkomen.

Bij het onderzoek werd een zogenoemde FiPo (een doelbewust als eerst geplaatste reactie onder een nieuwsbericht) beoordeeld door FrontPage-bezoekers. Daarbij konden ze hun goed- of afkeuring uitspreken door op een een plus of een min te klikken. Na ruim twee uur waren er 24 positieve stemmen geregistreerd en nul negatieve.

Racisme is in de wereldgeschiedenis altijd minstens sluimerend aanwezig geweest. Vaak wordt het in het dagelijks leven vrijwel unaniem veroordeeld, terwijl het onbewust bij velen wel degelijk een rol speelt in hun gedrag, uitspraken, of in dit geval, gevoel voor humor.

Update, 20.41 uur
Het is bij nader inzien iets minder leuk om kip naar een negroïde zangeres te gooien. Tweeëneenhalf uur na het verschijnen van dit artikel was er 57 keer extra gestemd; er blijkt nu dat nog maar 89 procent van de respondenten het aldus werpen van kip te pruimen vindt. Op speciaal verzoek van een lezer legde de redactie overigens ook nog de vraag voor of het lollig is om kip te gooien naar een Chinese zangeres of naar een westerse blanke. Beide ideeën vielen bij niet meer dan een schamele 38 procent van een zestiental respondenten in goede aarde.

PS4 ondersteunt PS3-headsets

Gamers met een PlayStation 3-headset kunnen die straks ook op de PlayStation 4 gebruiken. Dat heeft Sony in een interview met gamewebsite Polygon laten weten.

De PlayStation 4 wordt standaard geleverd met een headset bestaande uit een oordopje en ingebouwde microfoon. De Xbox One van Microsoft komt zonder headset in de winkel te liggen. Microsoft raadt gamers aan met elkaar via de microfoon van de Kinect-camera te communiceren.

De PlayStation 4 ligt dit najaar voor 399 euro in de winkel. De nieuwe spelcomputer van Sony is honderd euro goedkoper dan de Xbox One van concurrent Microsoft, die ook in het najaar verschijnt.

Firaxis toont nieuwe game op Gamescom

Gamestudio Firaxis onthult eind volgende maand een nieuwe game op de Duitse gamebeurs Gamescom. Dat heeft de gamestudio donderdag bekendgemaakt.

Het is niet bekend om wat voor spel het gaat, maar de kans is groot dat het een strategische game betreft. Firaxis is met zijn Civilization-serie en het vorig jaar uitgebrachte XCOM: Enemy Unknown een van de bekendere ontwikkelaars van strategiegames.

De game zal in speelbare vorm aanwezig zijn voor pers, terwijl de rest van de bezoekers een trailer voorgeschoteld krijgt.

Nintendo breidt Streetpass uit in Nintendo Direct Mini

Nintendo heeft in een Nintendo Direct Mini-presentatie onthuld dat de Nintendo Zones in Europa een stuk nuttiger gaan worden voor de fervente Streetpass-fans.

De Nintendo Zones worden namelijk geüpgradet om mensen die langs zo'n hotspot zijn gelopen met hun 3DS te onthouden en door te geven aan mensen die er later langskomen. Een stuk leuker voor de verzamelaars van puzzelstukjes, Mii in Misere, maar ook mensen die huisjes willen bekijken in Animal Crossing of willen vechten tegen andere teams in Fire Emblem Awakening. Je krijgt dus binnenkort veel meer kans om mensen te ontmoeten via Streetpass.

Verder wordt er gesproken over Animal Crossing en de mogelijkheid om plaatjes te tweeten. Pikmin 3 en The Wonderful 101 voor Wii U worden getoond. Hierbij wordt een korting aangeboden: als je een van beide games koopt via de Eshop, dan krijg je dertig procent korting op de andere game. Dit geldt van 26 juli tot 21 september.

Daarnaast worden er drie games besproken: Cloudberry Kingdom van Ubisoft en Ducktales Remastered van Capcom, beide 2D-platformers. De derde is Earthbound, de RPG-klassieker, die vanaf vandaag te downloaden is. SEGA komt met een reeks van klassieke games zoals Street of Rage, Ecco the Dolphin, Altered Beast, Space Harrier, Super Hang OnShinobi, Galaxy Force en Sonic The Hedgehog.

Schäuble: Griekenland moet door met bezuinigen

Hoewel Griekenland al jaren gebukt gaat onder enorme armoede en werkloosheid is er geen simpele en snelle manier voor het land om er bovenop te komen. Dat heeft de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble donderdag gezegd tijdens een bezoek aan Athene.

De 70-jarige Schäuble wordt als de bewaker van de Duitse schatkist door veel Grieken gezien als degene die aan blijft dringen op de strenge bezuinigingen in Griekenland. De bezuinigingen zijn een harde voorwaarde van de schuldeisers van Griekenland voor verdere noodleningen aan het land.

De Griekse autoriteiten hadden voor donderdag rigoureuze voorzorgsmaatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat het bezoek van Schäuble niet zou worden verstoord. Het stadscentrum van Athene was afgesloten, duizenden agenten waren op de been en er gold een demonstratieverbod.

Schäuble zei dat Griekenland geen andere keuze heeft dan doorgaan met de pijnlijke bezuinigingen. "Er is geen ontkomen aan de structurele en fiscale hervormingen die momenteel worden doorgevoerd", aldus de minister. "De enige manier om duurzame groei te bewerkstelligen is door de economie competitief te maken en de begrotingstekorten terug te dringen."

"Er is geen kortere weg. Wij Duitsers weten dat. Tien jaar geleden waren wij de zieke patiënt van Europa. We moesten een lang en pijnlijk pad bewandelen om het centrum van groei en stabiliteit in Europa te worden."

Schäuble maande Griekenland niet verdere afschrijvingen op de staatsschuld te overwegen, zoals eerder is gebeurd. "Ik wil jullie allen vragen niet door te gaan met deze discussie (...), aangezien het niet in jullie belang is. Je zal enig vertrouwen verwoesten (...) als je garanties accepteert en dan over een schuldafschrijving praat, dan ben je een leugenaar."

Tegenaanvallen voor Lightning

Vandaag onthult Square Enix screenshots uit Lightning Returns: Final Fantasy XIII van een aantal nieuwe gebieden uit Yusnaan, de stad van de feestvreugde.

Het Slachthuis is een wrede arena waar elke avond gevechten tussen machtige strijders worden gehouden. In het industriegebied van Yusnaan ligt het verlaten, uitgestorven station dat een schril contrast vormt met het drukke leven in het centrum van de stad. In Yusnaan zijn ook de pakhuizen te vinden waarin goederen van over de hele wereld liggen opgeslagen.

Tevens zien we voor het eerst de speciale samenwerking tussen Lightning Returns: Final Fantasy XIII en Final Fantasy XIV: A Realm Reborn waarmee Lightning zich kan hullen in de outfit van het beroemde Miqo’te personage uit Final Fantasy XIV.

Ook worden meer details bekendgemaakt over het gevechtssysteem. In een aantal gevechten kun je delen van een monster vernietigen. Als je erin slaagt een specifiek deel uit te schakelen, wordt de vijand niet alleen verzwakt maar kun je ook andere items als beloning krijgen als je het gevecht weet te winnen.

Daarnaast wordt ook het tegenaanvalsysteem geïntroduceerd. Counterblow is effectief tegen de fysieke aanvallen van vijanden, maar is machteloos tegen magie en enkele speciale aanvallen. Door een tegenaanval perfect te timen met de aanval van je tegenstander, kun je deze neutraliseren en zelf een klap uitdelen om je vijand uit te schakelen. Deze mogelijkheid gebruikt een groot deel van je ATB, dus gebruik het alleen in de juiste omstandigheden.

En dan heeft Square Enix nog een trailer op San Diego Comic-Con onthuld, die hieronder te zien is. Lightning Returns: Final Fantasy XIII komt uit op PlayStation3 en Xbox 360 in februari 2014.

[Tour] Uitslagen en standen na achttiende etappe

Vandaag werd de achttiende etappe verreden in de Tour de France van 2013. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag achttiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Christophe Riblon FRA AG2 4:51,32
2 Tejay van Garderen VS BMC + 0,59
3 Moreno Moser ITA CAN + 1,27
4 Nairo Alexander Quintana Rojas COL MOV + 2,12
5 Joaquin Rodriguez Oliver SPA KAT + 2,15
6 Richie Porte AUS SKY + 3,18
7 Christopher Froome GBR SKY z.t.
8 Alejandro Valverde SPA MOV + 3,22
9 Mikel Nieve Iturralde SPA EUS + 4,15
10 Jakob Fuglsang DEN AST + 4,15
22 Wout Poels NED VAC + 6,10
25 Robert Gesink NED BEL + 6,13
26 Bauke Mollema NED BEL z.t.
37 Laurens ten Dam NED BEL + 9,54
39 Lars Boom NED BEL +10,59
58 Johnny Hoogerland NED VAC +22,16
72 Koen de Kort NED ARG +25,10
73 Tom Dumoulin NED ARG z.t.
85 Bram Tankink NED BEL z.t.
93 Lieuwe Westra NED VAC z.t.
102 Boy van Poppel NED VAC z.t.
112 Albert Timmer NED ARG +26,38
117 Tom Leezer NED BEL +29,17
118 Niki Terpstra NED OME +30,03
120 Roy Curvers NED ARG z.t.
175 Tom Veelers NED ARG +33,18

Algemeen klassement na achttiende etappe

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Christopher Froome GBR SKY 71:02,19
2 Alberto Contador SPA SAX + 5,11
3 Nairo Alexander Quintana Rojas COL MOV + 5,32
4 Roman Kreuziger TSJ SAX + 5,44
5 Joaquin Rodriguez Oliver SPA KAT + 5,58
6 Bauke Mollema NED BEL + 8,58
7 Jakob Fuglsang DEN AST + 9,33
8 Michael Rogers AUS SAX +14,26
9 Michael Kwiatkowski POL OME +14,38
10 Laurens ten Dam NED BEL +14,39
25 Robert Gesink NED BEL +43,48
31 Wout Poels NED VAC +49,56
46 Bram Tankink NED BEL +1:24,16
51 Tom Dumoulin NED ARG +1:28,27
102 Johnny Hoogerland NED VAC +2:21,20
106 Lars Boom NED BEL +2:25,01
137 Lieuwe Westra NED VAC +2:57,46
140 Niki Terpstra NED OME +2:58,24
149 Boy van Poppel NED VAC +3:03,28
150 Roy Curvers NED ARG +3:03,37
151 Koen de Kort NED ARG +3:05,08
158 Tom Leezer NED BEL +3:11,54
161 Albert Timmer NED ARG +3:14,15
175 Tom Veelers NED ARG +3:34,56

Klassement groene trui na achttiende etappe

# naam ploeg land Punten
1 Peter Sagan CAN SLW 380
2 Mark Cavendish OME GBR 278
3 André Greipel LOT DUI 227
4 Marcel Kittel ARG DUI 177
5 Alexander Kristoff KAT NOO 157


Klassement witte trui na achttiende etappe

# naam Land Ploeg Tijd
1 Nairo Alexander Quintana Rojas COL MOV 71:07,51
2 Michal Kwiatkowski POL OME + 9,06
3 Andrew Talansky VS GAR +10,52


Klassement bolletjestrui na achttiende etappe

# naam ploeg land Punten
1 Christopher Froome SKY GBR 104
2 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL 97
3 Christophe Riblon AG2 FRA 77
4 Mikel Nieve Iturralde EUS SPA 63
5 Tejay van Garderen BMC VS 62


Ploegenklassement na achttiende etappe

# ploeg land Tijd
1 Team Saxo-Tinkoff DEN 212:29,56
2 AG2R- La Mondiale FRA + 6,05
3 RadioShack Leopard Lux +12,29
4 Movistar Team SPA +24,33
5 Belkin Pro Cycling NED +28,37


Uitvallers

rugnummer naam ploeg land Etappe
66 Andrey Kaschechkin AST KAZ 3
132 Yoann Bagot COF FRA 3
14 Ted King CAN USA 4
21 Jurgen van den Broeck LOT BEL 6 DNS
83 Maxime Bouet AG2 FRA 6 DNS
67 Fredrik Kessiakoff AST ZWE 6
73 Nacer Bouhanni FDJ FRA 6
61 Janez Brajkovic AST SLO 7 DNS
179 Christian vande Velde GAR USA 7
146 Adriano Malori LAM ITA 7
142 Matteo Bono LAM ITA 8
38 Michael Schär Oos BMC 9 DNS
174 Rohan Dennis GAR AUS 9 DNS
126 José Ivan Gutierrez MOV SPA 9
95 Benjamin Noval Gonzalez SAX SPA 9
4 Vasili Kiryienka SKY WRU 9 te laat
2 Edvald Boasson Hagen SKY NOO 13 DNS
208 Danny van Poppel VAC NED 16 DNS
71 Thibaut Pinot FDJ FRA 16 DNS
113 Gorka Izaguirre Insausti EUS SPA 17 DNS
81 Jean-Christophe Péraud AG2 FRA 17
72 William Bonnet FDJ FRA 18
68 Alexey Lutsenko AST KAZ 18

Gouverneur Texas tekent strenge abortuswet

De gouverneur van de Amerikaanse staat Texas heeft donderdag een strenge nieuwe abortuswet ondertekend. Door de nieuwe wet zullen de meeste abortusklinieken in de staat waarschijnlijk hun deuren moeten sluiten.

De nieuwe wet verbiedt abortussen na de twintigste week van de zwangerschap. Daarnaast moet onder meer een arts aanwezig zijn als een vrouw medicijnen krijgt die een abortus opwekken en moeten artsen die in abortusklinieken werken ook patiënten kunnen laten opnemen in een ziekenhuis binnen een straal van zo'n vijftig kilometer. Slechts vijf van de 42 abortusklinieken in Texas voldoen aan de nieuwe regels.

De wet werd enkele weken geleden nog de pas afgesneden door een Democratische senator in de staat, Wendy Davis. Door elf uur lang aan het woord te blijven tijdens het debat over de wet - een zogenoemde filibuster - konden de Republikeinen die de wet steunen niet op tijd stemmen. Uiteindelijk riep gouverneur Rick Perry het staatscongres een week later nogmaals bijeen, waarna de wet eenvoudig werd aangenomen. De Republikeinen hebben een ruime meerderheid in het Texaanse congres.

Infamous: Second Son bestuurt als een malle

Sony heeft een nieuwe video uit de 'Conversation with Creators'-reeks uitgebracht. Dit keer zijn de ontwikkelaars van Infamous: Second Son aan de beurt.

De ontwikkelaars van Sucker Punch, Nate Fox, Jaime Griesemer en Horia Dociu leggen uit hoe het was om Infamous: Second Son te maken. Vooral de nieuwe controller heeft ze heel blij gemaakt. Het spel komt het eerste kwartaal 2014 uit voor PlayStation 4.

Hartstichting vreest voor reanimatiekunsten agenten

De Hartstichting vreest dat de eerste hulp aan burgers die een hartstilstand krijgen gevaar loopt doordat agenten steeds vaker geen reanimatiecursus meer zouden krijgen. "Men moet ervan op aan kunnen dat een agent kan en gaat reanimeren bij een hartstilstand", zegt directeur van de Hartstichting Floris Italianer donderdag.

De stichting reageert hiermee op berichten die in de media zouden zijn verschenen, waarin staat dat steeds meer politiechefs door nieuwe interne regels de verplichte reanimatiecursus voor agenten laten schieten. "Diploma's verlopen hierdoor en de eerste hulp aan burgers die op straat of thuis een hartstilstand krijgen loopt hiermee gevaar", aldus de stichting.

Sinds de vorming van de nationale politie zijn de reanimatiecursussen voor agenten Europees aanbesteed, waardoor die cursussen op slechts twee plekken in het land worden aangeboden, aldus de stichting. "Agenten zijn vaak als eerste ter plaatse bij een hartstilstand. Het kan niet zo zijn dat mensenlevens in gevaar worden gebracht door Europese aanbestedingen", zegt Italianer.

De overlevingskans voor mensen is volgens de stichting het grootste wanneer binnen zes minuten na een hartstilstand juist wordt gehandeld. Elke week krijgen driehonderd Nederlanders buiten zorginstellingen een hartstilstand, wat vijftien- tot zestienduizend slachtoffers per jaar inhoudt, aldus de stichting.

Zwembond FINA wil meer biologische paspoorten

De wereldzwembond FINA streeft ernaar om meer biologische paspoorten van de atleten aan te leggen. Nu zijn van slechts dertig zwemmers de bloedprofielen vastgelegd, maar dat moeten er volgens directeur Cornel Marculescu ongeveer 500 worden.

De FINA wil al vanaf het WK dat tot en met 4 augustus in Barcelona gehouden wordt hiermee een begin maken. Op basis van de 485 controles voorafgaand aan het kampioenschap en de 320 testen die tijdens de titelstrijd zelf gedaan zullen worden moet een begin gemaakt worden met het samenstellen van meer biologische paspoorten.

13-jarige steekt leeftijdsgenoot neer in Den Haag

Een 13-jarige jongen is donderdagmiddag in Den Haag neergestoken door een leeftijdsgenoot bij een ruzie op een basketbalveld. Omstanders wisten de dader te pakken en hebben hem overgedragen aan de politie. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht. Hoe het met hem is, is nog onbekend, meldt een politiewoordvoerder.

De steekpartij vond omstreeks 17.30 uur plaats op een basketbalveld aan de Loosduinsekade. Waarover de jongens ruzie hadden, is nog onduidelijk. De verdachte is gearresteerd en meegenomen naar een politiebureau.

Westerhof verliest van Sousa in challenger Poznan

Voor Boy Westerhof is de tweede ronde van het challengertoernooi in Poznan het eindstation geworden. De 27-jarige Nederlander ging met 6-3 en 6-1 onderuit tegen de Portugees Joao Sousa, de nummer drie van de plaatsingslijst. De wedstrijd in de Poolse stad was binnen het uur beklonken.

De nederlaag tegen de mondiale nummer 93 was geen schande voor Westerhof, gezien het verschil van 146 plekken op de wereldranglijst. Door de uitschakeling van de Assenaar zijn er geen Nederlanders meer actief in Poznan. Jesse Huta Galung sneuvelde al in de eerste ronde.

[Tour] De tank was leeg bij Ten Dam

Laurens ten Dam moest donderdag in de achttiende etappe van de Tour de France al op de eerste beklimming van de Alpe d'Huez lossen. "Ik kon de schade alleen maar proberen te beperken", liet de Belkin-renner na afloop weten. Hij kwam uiteindelijk als 37e over de streep, waardoor hij naar de tiende plaats zakte in het klassement.

"Tijdens de eerste beklimming van de Alpe d'Huez zat ik al volledig aan mijn limiet", zei Ten Dam tegen de NOS. "Ik kwam nog wel terug in de afdaling, maar het was vechten tegen mezelf. Ik had het vermogen niet meer, de tank was leeg. Ik heb nog zo veel mogelijk proberen te eten, maar niets hielp meer."

Ten Dam betwijfelt of hij in de komende twee bergritten nog potten kan breken. "In de Pyreneeën en op de Mont Ventoux zat ik in de racemode. Nu zat in de survivalmode. Mijn oude niveau halen zal moeilijk worden. Ik heb wel een tikje gehad natuurlijk."

De 32-jarige Ten Dam bezet nu tiende plek op 14.39 minuten van geletruidrager Chris Froome. Zijn ploeggenoot Bauke Mollema staat vier plaatsen hoger.

Geblesseerde De Voogd mist EK hockey

Bob de Voogd moet het EK hockey in het Belgische Boom van volgende maand aan zich voorbij laten gaan. De 24-jarige Oranje-international heeft te veel last van de peesplaat in zijn linkervoet. Dat meldt de hockeybond donderdag.

De Voogd kampt sinds het einde van het seizoen met een overbelaste peesplaat. Ondanks een rustperiode en gerichte behandeling, is na een week trainen besloten dat de Europese titelstrijd te vroeg komt. De aanvallende middenvelder miste door dezelfde kwetsuur al de Hockey World League in Rotterdam in juni.

[Tour] Froome kreeg hongerklop

Chris Froome had het in de slotfase van de etappe naar de Alpe d'Huez zwaar. De geletruidrager kreeg op zo'n vier kilometer van de finish een hongerklop en liet zijn ploeggenoot Richie Porte eten halen. "Ik had een tekort aan suiker en raakte daardoor op achterstand", liet Froome weten.

De in Kenia geboren Brit kon eerder geen eten aannemen, omdat de auto van Team Sky met technische problemen kampte. "Daar hadden we de hele dag al last van." Toch wist Froome opnieuw uit te lopen op zijn belangrijkste concurrent Alberto Contador, die nu een achterstand van 5.11 minuten heeft.

"Contador en Roman Kreuziger waren voorafgaand aan de etappe onze belangrijkste concurrenten. Toen we hoorden dat we hen op ruime achterstand hadden gereden, was ons doel bereikt", stelt de klassementsleider, die blij was dat Richie Porte nog bij hem was. "Hij was vandaag beter dan ik."

Froome en Porte kwamen als zesde en zevende over de finish, op ruim een minuut van Nairo Quintana en Joaquin Rodriguez. Dat tweetal moesten ze laten gaan door de hongerklop van de Sky-kopman.

Federer simpel naar kwartfinale in Hamburg

Roger Federer heeft de kwartfinale van het ATP-toernooi in Hamburg bereikt. De als eerste geplaatste Zwitser ondervond donderdag weinig hinder van de Tsjechische qualifier Jan Hajek. Het werd 6-4, 6-3 voor de viervoudig winnaar op het Duitse gravel, die de partij uiteindelijk pas op zijn zesde wedstrijdpunt besliste.

Voor Federer is het evenement in Hamburg zijn eerste na zijn nederlaag in de tweede ronde van Wimbledon vorige maand. Federer benutte tegen Hajek drie van zijn dertien breekpunten. Bij de laatste acht stuit hij op Feliciano Lopez (11) of Florian Mayer.

Tommy Haas was donderdag met 6-2, 6-4 te sterk voor de Argentijn Carlos Berlocq. De Duitse routinier leidde in de tweede set met 5-2, maar gaf vervolgens zijn opslag prijs. Nadat hij op de service van Berlocq twee wedstrijdpunten had lagen liggen, maakte hij de klus alsnog af.

Jerzy Janowicz kon zijn overwinning op Robin Haase geen goed vervolg geven. De als vierde geplaatste Pool moest de strijd tegen Fernando Verdasco (14) staken vanwege een blessure aan zijn rechterarm. De Spanjaard leidde op dat moment met 7-5, 4-0.

[Tour] Mollema zet podium uit zijn hoofd

Bauke Mollema heeft na de koninginnenrit van de Tour de France een podiumplaats uit zijn hoofd gezet. De Groninger kwam donderdag slechts als 26e boven op de Alpe d'Huez en zakte naar de zesde plaats in het klassement. "Met zo'n slechte dag mag je blij zijn dat je maar twee plekken verliest", zei hij voor de camera's van de NOS.

"Het was heel zwaar, ik had niet mijn dag. Ik voelde mij gisteren na de tijdrit al niet lekker meer. Het was de hele dag vechten. Lars Petter Nordhaug en Robert Gesink bleven bij me, anders had ik nog veel meer tijd verloren", vertelt de kopman van Belkin.

"De eerste beklimming van de Alpe d'Huez was al zwaar. Na de versnelling van Movistar op de Col de Sarenne moest ik er al even af", stelt Mollema. "Ik kwam in de afdaling nog wel terug, maar de benen waren er niet."

De 26-jarige Mollema staat in het klassement nu op 8.58 minuten van geletruidrager Chris Froome. Zijn ploeggenoot Laurens ten Dam zakte naar de tiende plek op 14.39 van de Brit.

Akzo en Imtech remmen AEX

De winst op het Damrak werd donderdag enigszins geremd door winstwaarschuwingen van AkzoNobel en Imtech. De AEX steeg 0,7 procent tot 368,76 punten. Andere Europese beurzen boekten hogere winsten, zoals 1,5 procent koerswinst in Parijs.

Beurzen gingen volgens Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer donderdag hoger op onder meer Amerikaanse macrocijfers. Met name de meevallende cijfers over de arbeidsmarkt zijn van belang, stelt Bender. Topman Ben Bernanke van de Federal Reserve gaf aan dat de ontwikkeling op de arbeidsmarkt een belangrijke indicator is voor het wel of niet afbouwen van de maandelijkse obligatieaankopen door de centrale bank.

Initiële aanvragen voor een werkloosheidsuitkering namen vorige week af met 24 duizend tot 334 duizend, terwijl economen waren uitgegaan van een daling tot 345 duizend. Verder steeg de Philadelphia Fed index in juli naar het hoogste niveau sinds maart 2011.

Ook donderdag weet Bernake weer de ogen op zich gericht. Donderdag is de tweede dag van de hoorzitting met de centrale bankier op het Capitool.

Bernanke herhaalde woensdag dat waarschijnlijk dit jaar een begin wordt gemaakt met de afbouw van kwantitatieve verruiming, maar dat de rente voor de 'voorzienbare toekomst' zeer laag moet blijven vanwege de te ruime arbeidsmarkt.

Bernanke en zijn collega's hebben de afgelopen weken er steeds op gehamerd dat een beëindiging van de maandelijkse obligatieaankopen van 85 miljard dollar los staat van het rentebeleid.

Beleggers reageerden eerder al gerust door met name uitspraken van Bernanke die aangaf geen haast te maken om de rente te verhogen na een stopzetting van kwantitatieve verruiming.

Imtech (-12,5 procent) en AkzoNobel (-8,0 procent) werden hard afgestraft door beleggers na het afgeven van een winstwaarschuwing. Imtech zei een 'significant verlies' te zullen lijden over het tweede kwartaal. De technische dienstverlener zag zich daarnaast genoodzaakt met de plaatsing van preferente aandelen bij de banken dertig miljoen euro aan kapitaal aan te trekken. Ook maakte het bedrijf melding van het schrappen van meer dan duizend arbeidsplaatsen.

Analisten reageerden gelaten. "Het teleurstellende nieuws blijft maar komen en met geen duidelijk richting waar de marges zouden moeten zijn bij Imtechs activiteiten, vinden wij het erg moeilijk om een solide beleggingsmening te hebben", aldus analist Edwin de Jong van SNS Securities.

Het fonds AkzoNobel leek technisch de neerwaartse trend te hervatten nadat het chemieconcern een sterker dan verwachte daling van het bedrijfsresultaat met 17 procent bekendmaakte vanwege margedruk bij alle divisies. Daarnaast gaf AkzoNobel aan dat het bedrijfsresultaat over 2013 lager zal zijn dan de 908 miljoen euro over 2012. Analisten bij Nomura wezen er op dat de outlook 14 procent onder de consensusverwachting ligt.

De weinige andere dalers waren Heineken en Gemalto met respectievelijk 0,4 en 0,1 procent.

ASML Holding, dat woensdag hoger sloot na het bekendmaken van meevallende kwartaalcijfers, noteerde vlak, ondanks koersdoelverhogingen door Citi Research, ING en JPMorgan Cazenove.

Royal Dutch Shell won 0,8 procent, ondanks een adviesverlaging door Nomura van Kopen naar Neutraal. Ook Air France-KLM (+1,2 procent) noteerde hoger na een negatief analistenrapport. JPMorgan Cazenove verlaagde het koersdoel van 6,50 naar 6,00 euro. De analisten stelden dat traditionele maatschappijen als Air France-KLM het zullen afleggen tegen prijsvechters.

PostNL en KPN namen de leiding binnen de AEX. Het postbedrijf won 3,8 procent en het telecombedrijf steeg 3,4 procent.

Bij de AMX-fondsen viel Ziggo in negatieve zin op met een verlies van 3,0 procent na het bekendmaken van de kwartaalcijfers. Ook Ziggo zag zich genoodzaakt de outlook te verlagen. De omzet zal nog maar een bescheiden groei van een procent laten zien op autonome basis, terwijl het onderliggende bedrijfsresultaat vlak zal zijn. CEO Bernard Dijkhuizen sprak van sterke concurrentie, waardoor het verloop van klanten relatief hoog was en de vooruitzichten moesten worden bijgesteld. Analisten bij Bernstein Research concludeerden dat Ziggo meer moet investeren om KPN te kunnen bijhouden.

Smallcap Wessanen (+3,9 procent) trok zich weinig aan van een koersdoelverlaging door KBC Securities van 3,20 naar 2,80 euro bij een onveranderd Houden advies. Het fonds herstelde licht van de koersafstraffing van woensdag. Docdata (+0,3 procent) reageerde weinig op de halfjaarcijfers. Sligro Food steeg 0,9 procent na de cijferrapportage.

Rond de klok van zes noteerde Wall Street hoger. De S&P 500, dat afstevent op een nieuwe all time high, won 0,6 procent op 1.691,59 punten. De Dow Jones steeg 0,7 procent tot 15.577,22 punten en de Nasdaq dikte 0,3 procent aan tot 3.619,35 punten.

Aanklagers willen Navalny voorlopig vrijlaten

De Russische aanklagers hebben een verzoek ingediend om oppositieleider Aleksej Navalny vrij te laten zolang het hoger beroep tegen zijn veroordeling van donderdag loopt. Navalny werd eerder op de dag tot vijf jaar cel veroordeeld wegens corruptie. Volgens Navalny en het Westen was het proces politiek gemotiveerd.

Het verzoek van de aanklagers kan een poging zijn om de volkswoede over het vonnis te sussen en om de legitimiteit van de burgemeestersverkiezingen van Moskou niet te ondergraven. Navalny wil de strijd aanbinden voor het burgemeesterschap met de kandidaat die door het Kremlin wordt gesteund. Hij heeft laten weten zich terug te trekken als hij definitief wordt veroordeeld.

Enkele duizenden betogers gingen donderdagavond in Moskou de straat op om blijk te geven van hun ongenoegen. Ze scandeerden op het Rode Plein 'Vrijheid!'. De politie was in groten getale aanwezig. Enkele betogers zijn opgepakt, maar tot dusver lijken de agenten geen aanstalten te maken om het protest uiteen te drijven.

Protest in Rusland om veroordeling Navalny

Enkele honderden mensen zijn donderdagavond in Moskou de straat opgegaan om te protesteren tegen de veroordeling van oppositieleider Aleksej Navalny. De oppositieleider werd eerder op de dag tot vijf jaar cel veroordeeld wegens corruptie. Volgens Navalny was de aanklacht politiek gemotiveerd. Veel landen en internationale organisaties hebben de veroordeling gehekeld.

Al voordat de rechter het vonnis velde waren er protesten aangekondigd. Enkele honderden betogers scandeerden aan het begin van de avond op het Rode Plein 'Vrijheid!'. De politie was in groten getale aanwezig. Enkele demonstranten zijn aangehouden, maar tot dusver hebben de agenten het protest nog niet uiteengedreven.

De betogers nemen wel een risico door op straat hun ongenoegen te laten blijken. In mei werd namelijk een wet aangenomen, waarin de boetes voor deelname aan ongeoorloofde protesten drastisch werd verhoogd. Deelnemers kunnen sindsdien een boete van omgerekend 7200 euro krijgen. Voorheen was dat nog geen vijftig euro.

Militairen schieten betogers Kashmir dood

Regeringstroepen hebben in het Indiase deel van Kashmir vier mensen doodgeschoten die meededen aan een protestmars tegen een inval in een islamitisch seminarie. Van de betogers raakten er 25 gewond, meldt de politie.

De dorpelingen van Dharam zijn woedend omdat manschappen van de grenswacht woensdagavond, tijdens de ramadan, in een koranschool bladzijden uit enkele korans zouden hebben gescheurd. De grenswachters zouden het seminarie zijn binnengedrongen op zoek naar rebellen. Het schoolhoofd beweert dat de invallers niet alleen het voor moslims heilige boek hebben ontheiligd. Even daarvoor sloegen ze ook een conciërge in elkaar, liet Qari Shabir weten.

Duizenden boze inwoners van Dharam trokken donderdag in optocht naar het seminarie om lucht te geven aan hun verontwaardiging. Maar regeringstroepen openden het vuur om hen een halt toe te roepen. Verscheidene demonstranten liepen volgens Shabir schotwonden op.

Nadat de betogers uiteen waren gestoven kwamen politieagenten en overheidsfunctionarissen in het dorp aan om de gemoederen tot bedaren te brengen. Daarop sloten duizenden mensen uit de streek zich bij de demonstranten aan. Die zetten daarop hun protestmars voort. Maar de regeringsmilitairen vuurden opnieuw op de menigte.

De grenswacht heeft een heel andere lezing van de gebeurtenissen. De betogers zouden een kampement van de eenheid hebben bestormd. De grenswacht wist die aanval af te slaan, en zou dat op beheerste wijze hebben gedaan.

De schietpartij dreigt de spanningen in het overwegend islamitische Kashmir, waar rebellen al jaren vechten voor afscheiding van India, tijdens de islamitische vastenmaand nog verder te doen oplopen. Separatistische groepen hebben een driedaagse staking en protestcampagne afgekondigd, die vrijdag zou moeten beginnen.

Voetballer draagt shirt niet om godsdienst

Stel je voor, je komt uit een vrij arm land met 0,0 vooruitzicht op een beter leven. Je blijkt aardig tegen een balletje te kunnen trappen, en wat rijke Europeanen bieden je een enorme zak geld om dat bij hun clubje te komen doen. Zou jij dan de mensen die je salaris betalen afwijzen om een onzichtbare luchttovenaar te vriend te houden? Papiss Cissé deed het...

De Senegalees Cissé (nee, niet die Cissé, en ook niet die Cissé) voetbalt bij Newcastle United. Zoals alle voetballers in de Engelse Premier League, krijgt hij een mooi salaris. Dat salaris wordt mede betaald door sponsor Wonga. Wonga wil daarvoor slechts één dingetje in ruil: hun naam op de shirts van de Newcastle-spelers.

Maar er is een probleempje, zegt moslim Cissé: Wonga verstrekt leningen, tegen rente uiteraard. En leningen tegen rente zijn haram. Dus weigert Cissé om het shirt aan te trekken. Hij staat daarin overigens alleen, want zijn islamitische medespelers Cheik Tioté en Moussa Sisoko geven aan geen problemen te hebben met de shirts.

Volgens de BBC is de relatie tussen Cissé, zijn club en de sponsor nu 'gespannen'. De Engels voetballersvakbond probeert te bemiddelen, maar geen van de partijen wil toegeven. Vertegenwoordiger Bobby Barnes zegt: "We begrijpen dat clubs geld moeten ophalen, maar als iemand héél héél erg vindt dat het niet te rijmen is met z'n overtuigingen, met er een oplossing gevonden worden."

Het is bij het schrijven van dit artikel onbekend of Cissé bereid is zijn salaris in te leveren, aangezien dit (mede) betaald wordt door geld dat verdiend is uit die duivelse rente.

Regeling voor slachtoffers seksueel misbruik

Slachtoffers van seksueel misbruik in een jeugdzorginstelling of een pleeggezin kunnen vanaf september een aanvraag indienen voor een financiële regeling. De Nederlandse overheid en jeugdzorginstellingen maakten donderdag de inhoud van die regelingen openbaar.

De financiële regelingen maken onderdeel uit van een pakket aan hulp en bijstand voor slachtoffers van seksueel misbruik. Dat pakket is er mede gekomen door de uitkomsten in het onderzoek van de commissie-Samson, die de afgelopen jaren onderzoek verrichtte.

Er zijn twee regelingen. De 'tijdelijke regeling' is er voor slachtoffers die ten tijde van het seksueel misbruik in jeugdzorginstellingen of pleeggezinnen minderjarig waren en niemand kunnen of willen aanspreken op de geleden schade. De tweede regeling, 'het statuut', is gebaseerd op de mogelijke aansprakelijkheid van de overheid of een jeugdzorginstelling.

Slachtoffers kunnen bij het indienen van hun aanvraag ondersteuning krijgen van Slachtofferhulp Nederland. Het gaat om slachtoffers in de periode van 1 januari 1945 tot en met 31 december 2012.

Regeling voor slachtoffers seksueel misbruik
Regeling voor slachtoffers seksueel misbruik (Foto: ANP)

Grote lichtshow in Londen na geboorte baby Kate

De geboorte van het eerste kind van de Britse prins William en zijn vrouw Kate wordt in Londen groots gevierd. De baby wordt verwelkomd met saluutschoten en een lichtshow bij de Theems. Het reuzenrad London Eye licht na de geboorte op in rood, wit en blauw.

In de Britse hoofdstad vinden ook andere activiteiten plaats in het kader van de koninklijke baby. Zo is er in het Museum of London een tentoonstelling waarbij kleren van voormalige koninklijke baby's te zien zijn.

In Groot-Brittannië wordt al dagenlang uitgekeken naar de geboorte van het eerste kind van Kate en William. Naar verluidt is de datum waarop de hertogin was uitgerekend al verstreken.

Hittegolf in grote delen VS

Grote delen van de Verenigde Staten kampen met een hittegolf. De meeste staten hadden woensdag ten minste één regio waar het kwik steeg boven de 32 graden Celsius, maar het heetst was het in het midwesten en noordoosten, waar de warmte door de hoge luchtvochtigheid bovendien benauwd aanvoelde. Volgens de National Weather Service is er weinig uitzicht op verkoeling door regen.

De hitte droeg onder meer bij aan een natuurbrand in de bergen bij Palm Springs in het zuiden van Californië, waar zesduizend mensen hun huizen in Idyllwild en enkele kleinere omliggende plaatsen moesten verlaten. De brandweer zette meer dan drieduizend mensen en meer dan een dozijn blusvliegtuigen in, maar had donderdag nog maar een klein deel van de brand 150 kilometer ten zuidoosten van Los Angeles bedwongen.

In verschillende staten raakte het asfalt van wegen door de hitte vervormd. De brandweer in Illinois evacueerde driehonderd inwoners van een verzorgingscentrum waar door een stroomstoring de airconditioning was uitgevallen. De overheid in de staat richtte centra in waar mensen verkoeling konden zoeken. Volgens de milieudienst EPA leidde de warmte tot extra luchtvervuiling in New England.

In New York City werd 36 graden Celsius gemeten. In buitenwijken van Washington viel een hoofdwaterleiding uit, waardoor honderdduizenden mensen zonder stromend water kwamen te zitten. Inwoners van Prince George's County werd dringend verzocht zo min mogelijk water te gebruiken, bijvoorbeeld door na toiletgebruik niet door te spoelen.

Veel mis met bijsluiters chemiebedrijven

Ondernemingen die werken met chemische stoffen kunnen nog het nodige verbeteren aan hun bijsluiters met informatie over die stoffen. In de bijsluiters staat informatie voor werknemers over de risico's en het gebruik van de betreffende chemische stof. Meer dan de helft van de in 2012 door de inspectiediensten bezochte bedrijven had deze verplichte informatievoorziening niet op orde, meldt de Inspectie SZW donderdag.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), het Staatstoezicht op de Mijnen en de Inspectie SZW controleerden vorig jaar 825 bedrijven waar medewerkers tijdens productie, import, export, handel of gebruik te maken krijgen met chemische stoffen. Gekeken is onder meer of regels op het gebied van de registratie, etikettering en verpakking goed werden gevolgd. Uit die controles blijkt dat alle bedrijven zich vorig jaar hielden aan de registratieregels.

Op dit gebied is de afgelopen jaren flinke vooruitgang geboekt, blijkt uit de cijfers. In 2010 voldeed dertig procent nog niet aan deze regels, in 2011 elf procent. De kwaliteit van de verplichte zogenoemde informatiebladen, bijsluiters met informatie over de risico's en het gebruik van de betreffende chemische stof, laat echter te wensen over. Vooral eindgebruikers en kleinere bedrijven die verf-, was- en schoonmaakmiddelen maken, houden zich nog niet goed aan de regels. Deze bedrijven werken bijvoorbeeld met verouderde informatiebladen. De inspectiediensten willen komend jaar praten met brancheorganisaties, vakverenigingen en arbodiensten om te kijken wat zij kunnen doen om de naleving van bedrijven op dit punt te verbeteren.

[Tour] Franse overwinning op Alpe d'Huez

De achttiende etappe van de Tour, van Gap naar Alpe d'Huez, is gewonnen door Christophe Riblon. De Fransman van AG2R kwam solo over de meet. Christopher Froome behield het geel. Bauke Mollema en Laurens van Dam verloren veel tijd en ook Alberto Contador moest tijd inleveren bij Froome.

Vannuit de start was het onrustig. Onder meer Hoogerland probeerde tot tweemaal toe uit het peloton te ontsnappen. De eerste beklimming van de dag was de Col de Manse van de tweede categorie. Onderaan die berg was Froome die al flink aan de bak moest omdat verschillende renners van Saxo aan het demarreren waren. Hij moest zelf de gaatjes dichten omdat zijn ploegmaats al hadden moeten lossen. Hesjedal had wel een gaatje geslagen en hij kwam als eerste boven.

In de afdaling reden verschillende renners weg. Chavanel, Amador, Van Garderen, Danielson, Riblon, Voigt, Moser, Jeannesson en Boom wisten een gat te slaan en hun voorsprong liep al gauw op. Bij de beklimmming van de tweede berg van de dag, eentje van de tweede categorie, demarreerden Roche en Paulinho (allebei van Saxo). Froome liet ze beiden gaan. Door het tempoversnellen in het peloton liep de voorsprong van de kopgroep wel terug.

De Col d'Ornon was een beklimming van tweede categorie. Onderaan had de kopgrioep een voorsprong van ruim acht minuten op het peloton. Roche en Paulinho zaten daar nog tussen. Jeannesson was als eerste boven. De twee renners van Saxo volgde op zes minuten, het peloton op zeven minuten en veertig seconden.  In de afdaling was de kopgroep niet meer compleet. Vijf renners onder wie Boom reden bij de andere vier weg.

Niet lang daarna begon de eerste beklimming van de Alpe d'Huez. De vier wisten onderaan weer aan te sluiten bij Boom en consorten. Roche en Paulinho zagen hun voorsprong ten op zichte van het peloton snel teruglopen. Boom moest intussen uit de kopgroep lossen. Van Garderen sprong weg uit de kopgroep en hij kreeg Riblon mee, maar die moest de Amerikaan even later laten gaan. Roche werd intussen teruggehaald door het peloton. In het peloton ging het nog rustig aan, de sprinters moesten lossen en Paulinho werd weer bijgehaald. De winnaar van 2011, Evans, moest al vrij vroeg lossen net als Daniel Martin, de nummer tien van het algemeen klassement.

In het peloton was het Voeckler die wegsprong. Didier en Poels konden de Fransman volgen en even later sloot ook Rolland aan. Moser was bij Riblon aangesloten en het verschil met Van Garderen werd kleiner en ze wisten zich bij de Amerikaan aan te sluiten. Moser kwam als eerste boven door Riblon en Van Garderen. Ondertussen sloot Andy Schleck aan bij de groep Poels, terwijl Voeckler geparkeerd stond en moest lossen. Moser moest lossen op de Col de Sarenne.

In de afdeling van de Sarenne lag de ketting van de fiets van Van Garderen eraf waardoor Riblon alleen aan de leiding kwam. Moser kwam bij Riblon maar de Fransman schoot uit de bocht waardoor Moser alleen aan kop kwam. Ten Dam moest lossen uit het peloton op de Sarenne en Gesink bleef bij hem. In de afdaling reden Contador en Kreuziger weg. Ze kwamen niet echt weg en lieten zich terugzakken in het peloton. Het gat was echter niet groot. Riblon sloot zich ondertussen weer aan bij Moser en even later was ook Van Garderen weer terug vooraan.

Zo'n 14 kilometer voor de meet begon de tweede en laatste beklimming van de Alpe d'Huez. Moser moest op het stijle deel gelijk lossen. Tussen de koplopers en het peloton, waar Movistar een straf tempo reed, zat nog de groep Schleck/Poels maar zij werden bijgehaald door het peloton. De voorsprong van de koplopers was  teruggelopen naar iets meer dan vijf minuten. In het peloton moest Ten Dam weer lossen en ook Mollema stond op breken, maar hij kon nog net aanklampen. Froome demarreerde vervolgens waardoor achteraan weer mensen moesten lossen onder wie Kwiatkowski, Fuglsang, en ook Mollema.

Van Garderen had inmiddels Riblon achter zich gehouden. Froome vond dat het nog niet hard genoeg ging en reed weg. Alleen Quintana kon volgen. Contador moest daarachter lossen terwijl Rodriguez de sprong nam naar Froome en Quintana. Daarachter reden Valverde en Porte weg bij Contador. Porte wist zich bij de groep Froome te voegen. Zes kilometer voor de meet had van Garderen een kleine vier minuten op de groep Froome. Quintana demarreerde op een slecht moment en Rodriguez sprong met hem mee. Van Garderen had het vooraan erg moeilijk en zijn voorsprong op Riblon liep terug. De Fransman wist de Amerikaan bij te halen en die reed hem ook gelijk voorbij.

Froome had het moeilijk, maar zijn ploegmaat Porte bleef bij hem en Contador zat ruim een minuut achter hem. Vooraan was het Riblon die als winnaar over de meet ging. Van Garderen gaf een kleine minuut toe.

Uitslag achttiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Christophe Riblon FRA AG2 4:51,32
2 Tejay van Garderen VS BMC + 0,59
3 Moreno Moser ITA CAN + 1,27
4 Nairo Alexander Quintana Rojas COL MOV + 2,12
5 Joaquin Rodriguez Oliver SPA KAT + 2,15
6 Richie Porte AUS SKY + 3,18
7 Christopher Froome GBR SKY z.t.
8 Alejandro Valverde SPA MOV + 3,22
9 Mikel Nieve Iturralde SPA EUS + 4,15
10 Jakob Fuglsang DEN AST + 4,15

Miljoenen sigaretten in partij watermeloenen

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft woensdag zes miljoen gesmokkelde sigaretten onderschept in een loods in het Zuid-Hollandse Brielle. De sigaretten zaten verstopt in een container met watermeloenen. Vier mannen die de sigaretten juist aan het lossen waren, werden aangehouden. Dat meldt het ministerie van Financiën donderdag.

De sigaretten hadden op de zwarte markt anderhalf miljoen euro opgeleverd, waarbij de schatkist 1,3 miljoen euro aan accijns zou zijn misgelopen. Een vijfde verdachte werd woensdag in Spijkenisse aangehouden. Het gaat om mannen tussen de 45 en 60 jaar. Vier van hen komen uit Rotterdam en omgeving. Een verdachte komt uit Ierland.

Potje RPG-voetbal in Inazuma Eleven 3

De Westerse release voor Inazuma Eleven 3: Lightning Bolt en Inazuma Eleven 3: Bomb Blast is aangekondigd voor de Nintendo 3DS-systemen. Japanners konden op Nintendo DS in 2010 al voetballen, maar wij kunnen dat vanaf 27 september 2013 in 3D.

In deze twee versies van de voetbal-RPG wordt wereldwijd gestreden om de cup van de Frontier International Championships. Je kunt uit tweeduizend personages die je tegenkomt een evenwichtig team gaan brouwen. Daarvoor is het ook de kunst om slim gebruik te maken van meer dan 350 speciale acties die grote impact kunnen hebben op het wedstrijdverloop. Het verhaal wordt in Inazuma Eleven 3: Lightning Bolt en Inazuma Eleven 3: Bomb Blast vanuit verschillende perspectieven verteld, terwijl de twee versies de spelers ook tegen verschillende rivalen laten strijden.

Naast de 3D-mogelijkheid zijn er ook andere spelmogelijkheden, zoals de optie om tactische beslissingen te maken voor het hele team, en de mogelijkheid om speciale acties van verschillende teamleden te koppelen, zodat de bal met extra kracht richting het doel van de tegenstander wordt geschoten. Om tussen de wedstrijden door de allerbeste spelers te scouten, is er nu een methode om spelers via een capsule-automaat te vinden.

Inazuma Eleven 3: Lightning Bolt en Inazuma Eleven 3: Bomb Blast worden op 27 september 2013 gelanceerd voor Nintendo 3DS.

Logo

Logo

Amnesty noemt proces Navalny 'schijnvertoning'

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de veroordeling van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny donderdag een schijnvertoning genoemd. Van een eerlijk proces was volgens Amnesty geen sprake en de organisatie roept de Russische autoriteiten op Navalny onmiddellijk vrij te laten.

Navalny werd donderdag door de rechtbank in Kirov schuldig bevonden aan verduistering bij een staatsbedrijf en tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Navalny en zijn aanhangers zeggen dat het proces politiek gemotiveerd was. Navalny stelt corruptie in het Kremlin aan de kaak en heeft te kennen gegeven het in de volgende presidentsverkiezingen te willen opnemen tegen president Vladimir Poetin.

Volgens Amnesty moet Navalny een nieuw proces krijgen, dit keer een dat eerlijk verloopt. "Vanaf het begin waren er duidelijke aanwijzingen dat de vervolging van Aleksej Navalny politiek gemotiveerd was", zei John Dalhuisen van Amnesty. "De aard van de aanklacht was al zeer twijfelachtig en de manier waarop zijn zogenaamde schuld is bewezen roept serieuze vragen op."

Navalny's medeverdachte Pjotr Ofitserov kreeg vier jaar celstraf opgelegd. Volgens Amnesty is het zonneklaar dat de zaak politiek gemotiveerd was. "Het proces van Aleksej Navalny en Pjotr Ofitserov kan niet los worden gezien van de politieke intimidatie van Navalny en diens aanhangers, en lijkt verband te houden met zijn campagne tegen corruptie en zijn politieke activiteiten van de afgelopen jaren", aldus Dalhuisen. "Het toont aan hoe de Russische autoriteiten het strafrecht misbruiken om critici te vervolgen en de oppositie en activisten de mond te snoeren. Dit past in een breder patroon van onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering die vandaag de dag in Rusland gaande is."

A2 dicht wegens gekantelde vrachtwagen

De A2 van Maastricht naar Eindhoven is donderdagmiddag bij Born volledig afgesloten na een ongeval met een vrachtwagen. De andere kant op zijn twee rijstroken dicht, meldt de ANWB. Bij het ongeval kantelde een vrachtwagen die is geladen met veevoer. De chauffeur van de vrachtwagen zou gewond zijn geraakt.

De ANWB verwacht dat de afsluiting nog uren gaat duren. Beide kanten op staan inmiddels files.

Rechter handhaaft hoofdaanklacht Bradley Manning

Een Amerikaanse militaire rechter heeft donderdag een verzoek afgewezen om de hoofdaanklacht tegen Bradley Manning te verwerpen. Volgens de rechter is er genoeg bewijs om de aanklacht te handhaven dat de soldaat door het lekken van geheimen aan klokkenluiderswebsite Wikileaks 'steun heeft verleend aan de vijand'. Als Manning schuldig wordt bevonden aan deze aanklacht kan hij levenslang krijgen.

Ook een andere aanklacht tegen Manning wegens computerfraude werd door de rechter gehandhaafd. De rechter buigt zich nog over een verzoek om vijf aanklachten wegens diefstal af te wijzen.

De 25-jarige Manning heeft eerder toegegeven dat hij in 2009 en 2010 honderdduizenden rapporten, diplomatieke documenten en video's heeft doorgespeeld aan Wikileaks. De aanklagers zeggen dat Manning wist dat de informatie op internet zou worden ingezien door leden van Al-Qaida, en dat Manning hiermee steun heeft verleend aan de vijand.

Manning zegt de informatie te hebben gelekt om een discussie op gang te brengen over wat in zijn ogen misstanden zijn, begaan door Amerikaanse militairen en diplomaten. Manning lekte onder meer een video uit 2007 waarop te zien is hoe een Amerikaanse gevechtshelikopter in Bagdad het vuur opent en elf mensen dood. Twee van de slachtoffers waren een fotojournalist van persbureau Reuters en zijn chauffeur. Het leger concludeerde na een onderzoek dat de piloten de apparatuur van de fotograaf voor wapens hadden aangezien.

De Vroome stoot door naar laatste vier

Op het ITF25k-toernooi van Imola heeft Indy de Vroome zich geplaatst voor de halve finale. De zeventien jarige tennisster versloeg de Russische Marina Shamayko (WTA-425) met 6-2 en 6-3. Het is haar eerste halve finale van een 25k-toernooi. 

De Vroome, momenteel op plek 445 van de wereldranglijst, sloeg slechts vijf dubbele fouten. Begin dit jaar werd haar spel gekenmerkt door de vele dubbele fouten die ze sloeg. In de halve finale treft ze Alice Balucci(Q, ITA, WTA-512) of Victoria Kan(2, Rus, WTA-292)

6,5 jaar cel voor doodsteken zwangere echtgenote

Een 27-jarige man uit Amsterdam moet 6,5 jaar de gevangenis in voor het doodsteken van zijn 33-jarige zwangere vrouw. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald. De man leed aan een persoonlijkheidsstoornis. Het Openbaar Ministerie had acht jaar cel geëist.

Het slachtoffer werd in januari gevonden op een fietspad langs de Molenkade in Duivendrecht. De man en vrouw hadden een ruzie gekregen waarbij de vrouw had gedreigd zichzelf en haar ongeboren kind iets aan te doen met een zakmes. De man pakte vervolgens het mes af en stak meerdere keren op zijn echtgenote in.

Uit onderzoek blijkt dat de man conflicten mijdt en frustraties, angst en woede opkropt. Ook zijn vrouw leed aan een persoonlijkheidsstoornis. De straf is lager dan de eis omdat de rechtbank rekening houdt met de spijtbetuiging van de man.

Ouders Trayvon Martin kunnen vonnis niet bevatten

De ouders van Trayvon Martin, de zwarte Amerikaanse tiener die vorig jaar werd doodgeschoten door buurtwacht George Zimmerman, kunnen nog steeds niet bevatten dat Zimmerman vorige week is vrijgesproken. Moeder Sybrina Fulton en vader Tracy Martin zeiden dat bij diverse praatprogramma's waar ze donderdag te gast waren.

De ouders zijn er nog altijd van overtuigd dat Zimmerman achter hun zoon aanging omdat hij zwart was. "Het is duidelijk: elke keer als een persoon ervan uitgaat dat iemand anders van kwade wil is, is dat een aanname", zei Martin. "Was dit een aanname op basis van ras? Ik denk dat als Trayvon blank was geweest, dit nooit zou zijn gebeurd."

De jury sprak Zimmerman zaterdagavond vrij van de aanklacht wegens doodslag. De vrijwillige buurtwachter was in februari 2012 in Sanford in Florida achter de 17-jarige Trayvon aangegaan, toen die met een capuchon over zijn hoofd door zijn wijk liep. Toen het tot een handgemeen kwam waarin de 29-jarige Zimmerman het dreigde af te leggen, trok hij een vuurwapen en schoot hij de tiener dood. Hij deed in de rechtszaal een beroep op noodweer, hoewel hij volgens critici het gevaar zelf had opgezocht.

Fulton betwijfelt dat de zes vrouwelijke juryleden zich ooit in Trayvons situatie hebben verplaatst. "Hij was een tiener. Hij was bang. Hij rende weg", zei Fulton. "We hebben niet het vonnis gekregen wat we wilden. Wij wilden dat hij verantwoordelijk zou worden gehouden." Volgens Trayvons moeder is het vonnis een vreselijke boodschap voor 'zwarte en bruine jongetjes'. "Ze mogen niet snel lopen. Ze mogen niet langzaam lopen. Dus wat moeten ze doen? Hoe moeten ze thuiskomen zonder dat mensen ervan uitgaan dat ze iets verkeerd doen?"

Fulton benadrukte dat haar zoon geen inbreker was. "Hij was simpelweg naar de winkel gegaan en was op weg terug naar huis. En dat iemand naar hem kijkt en aanneemt dat hij een inbreker was, dat is het probleem waar alles mee begon."

Martin en Fulton zijn blij dat het ministerie van justitie verder naar de zaak gaat kijken. Het ministerie liet zondag weten een aanklacht tegen Zimmerman wegens schending van Martins burgerrechten te overwegen.

Franse gijzelaar Mali werd doodgeschoten

Philippe Verdon, de Fransman die in 2011 werd ontvoerd door Al-Qaida in Noord-Afrika, is door een schot in zijn hoofd gedood. Dat heeft een lijkschouwing in Parijs uitgewezen. Verdons lijk werd begin juli gevonden bij Tessalit in Mali.

Toen hij werd ontvoerd verkeerde hij al in een slechte gezondheid. Het was derhalve mogelijk dat hij een natuurlijke dood was gestorven. Dat blijkt dus niet zo te zijn.

In de regio zijn nog verscheidene andere Fransen in handen van ontvoerders. Eerder dit jaar stuurde Frankrijk troepen naar het noorden van Mali om een einde te maken aan de activiteiten van moslimmilitanten die daar de sharia wilden invoeren.

Minder jeugdbendes in Utrecht

Het aantal jongeren dat overlast veroorzaakt in Utrecht is in een jaar meer dan gehalveerd. Dat meldt gemeente donderdag. Waren er vorig jaar nog veertig overlastgevende, hinderlijke of criminele groepen met in totaal 640 jongeren, dit jaar zijn er nog 21 groepen bestaande uit 288 jongeren.

De daling is volgens de gemeente het resultaat van intensieve samenwerking met politie, justitie, jongerenwerk en andere justitiële- en zorgpartners. De daling past volgens de gemeente in een bredere context: de geregistreerde criminaliteit in Utrecht was vorig jaar 6,4 procent lager dan in het jaar ervoor.

De aanpak in Utrecht is onder meer gericht op de zogenoemde kopstukken van de jeugdgroepen. Zij worden extra hard aangepakt en dat werpt zijn vruchten af. "Op straat leeft het idee dat je vooral geen kopstuk moet zijn", meldt de gemeente.

Daarnaast is ook sprake van een natuurlijk verloop. "Jeugdgroepen vallen uit elkaar omdat jongeren ouder en serieuzer worden." Doordat jongerenwerk inzet op preventie wordt de aanwas van nieuwe jongeren minder groot.

Protesten Bulgarije steeds groter

De protesten in Bulgarije tegen de regering van premier Plamen Oresharski worden steeds omvangrijker. Woedende Bulgaren bezetten donderdag talrijke wegen en kruispunten in de hoofdstad Sofia. Rond het parlement werd een menselijke keten gevormd. Niemand werd doorgelaten.

De demonstranten eisen het vertrek van het kabinet dat er pas sinds 12 mei zit en nieuwe verkiezingen. De regering wordt van corruptie en vriendjespolitiek beschuldigd. De vorige regering trad af na een volksprotest in verband met stijgende lasten en bezuinigingen.

De protesten begonnen donderdagochtend. Door het blokkeren van straten en kruisingen konden veel Bulgaren niet op tijd op hun werk komen. Trolleybussen en trams stonden stil. Dat leidde tot verhitte woordenwisselingen tussen werkwilligen en de demonstranten.

Gedurende twintig minuten was het stadhuis in Sofia onbereikbaar. Burgemeester Jordanka Fanakova vroeg de autoriteiten het blokkeren van wegen en kruisingen te voorkomen. Van de andere kant erkende zij dat ze niets kon doen tegen vreedzame demonstranten.

De politie greep dan ook niet in. Rondom het parlementsgebouw legde de politie wel een kordon toen de demonstranten het gebouw met een menselijke keten probeerden af te sluiten. Een parlementslid dat toch naar binnen wilde werd bekogeld met tomaten en flessen water.

Drie demonstranten werden door de politie aangehouden wegens verstoring van de openbare orde. Twee anderen kregen een bekeuring voor het blokkeren van de rijweg. Het was de 35e opeenvolgende dag van protest. De mensenmassa was deze keer groter dan voorheen. Er kwamen ook demonstranten uit andere steden naar de hoofdstad om mee te doen aan de protesten.

[Upd] [Tour] Lutsenko, Bonnet stappen af

Alexey Lutsenko is in de achttiende etappe van de Tour de France afgestapt. Na het afstappen van Danny van Poppel was de renner van Astana de jongste renner in koers.

Met het uitvallen van Lutsenko zijn er nog 176 renners in koers.

Update 16:14 uur

William Bonnet is afgestapt in de achttiende etappe van de Tour. De Fransman van FDJ moest vandaag al vroeg in de etappe lossen en besloot in de remmen te knijpen.

De Boer heeft geen plaats voor Enoh en Lukoki

Ajacieden Eyong Enoh en Jody Lukoki mogen uitzien naar een nieuwe werkgever. Dat vertelde trainer Frank de Boer donderdag op een persconferentie. "Eyong Enoh komt niet voor in mijn plannen. Hetzelfde geldt voor Jody Lukoki", sprak De Boer.

Als een verrassing komt de mededeling van De Boer niet. Enoh werd de tweede helft van vorig seizoen al uitgeleend aan Fulham, terwijl Lukoki meermaals te kennen werd gegeven dat hij elders op huurbasis ervaring op mocht doen. Beide spelers mochten ook niet mee naar het jaarlijkse trainingskamp in De Lutte, waar Ajax tot en met zaterdag verblijft.

Firefly krijgt eigen game

De sciencefictionserie Firefly krijgt volgend jaar een eigen game voor mobiele apparaten als telefoons en tablets. Dat heeft het Amerikaanse televisiestation Fox donderdag bekendgemaakt. Firefly werd in 2002 al na het eerste seizoen van de Amerikaanse buis gehaald, maar heeft nog steeds veel fans.

Spelers kunnen in Firefly Online hun eigen ruimteschip bouwen om vervolgens allerlei missies in het heelal te voltooien. Daarbij kunnen ze zelf een team samenstellen uit een breed scala personages uit de televisieserie. Verder kan met andere spelers online handel worden gedreven om uiteindelijk de rijkste man of vrouw van het universum te worden.


Firefly krijgt eigen game

Fyra-bouwer betaalt miljoenen aan garanties

Fyra-bouwer AnsaldoBreda heeft 37 miljoen euro terugbetaald aan ING en meer dan 10 andere banken. Het gaat om 12 voorschotten die de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS betaalde voor de levering van de omstreden Fyra-treinen en waarvoor de banken zich garant hadden gesteld.

Dat heeft een woordvoerder van de ING Bank donderdag tegen het ANP gezegd. Eind mei annuleerden de Belgen de bestelling omdat de treinen te veel mankementen zouden vertonen. Ook de NS bestelde de V250-treinstellen af. ING en de andere banken betaalden op 5 juli het geld al terug aan de NMBS. Die claimde dat geld onder andere nodig te hebben voor de huur of aanschaf van alternatief materieel.

Stein van Thiel, advocaat van AnsaldoBreda, laat weten dat het Italiaanse bedrijf desondanks gewoon eist dat de eerder gesloten contracten worden nagekomen.

Fans gooien chips naar Rihanna

Rihanna is dinsdagavond in Manchester getrakteerd op een regen van chips toen ze voor de zoveelste keer te laat op het podium verscheen. De 25-jarige zangeres vond het helemaal niet leuk en besloot er dan ook maar wat van te zeggen.

"Er is een goede manier van gek doen en een slechte manier", sprak Rihanna haar publiek toe, zo is te zien in een filmpje op YouTube. "Als jullie shit naar het podium gooien, is dat een 'epic fail'. Ik vind het leuk om cadeautjes te krijgen maar ik wil niet dat jullie mijn mensen raken."

Nadat die woorden blijkbaar werden genegeerd, werd Rihanna nog bozer. "Ik meen het: stop hiermee. Echt waar, chips?"

Rihanna liet haar fans in Monaco vorige week ruim drie uur wachten. Eind vorige maand stond ze in Nederland geheel tegen de verwachting in wel op tijd op de planken.

CAS schort Europese uitsluiting Fenerbahçe op

Fenerbahçe mag toch meedoen aan de voorronde van de Champions League. Het internationaal sporttribunaal CAS heeft de Europese uitsluiting opgeschort, claimt de Turkse topclub donderdag. De UEFA had de club van Dirk Kuijt aanvankelijk voor twee jaar geschorst vanwege fraude en omkooppraktijken, maar het beroep loopt nog.

Fenerbahçe was woensdag samen met Besiktas naar het CAS gestapt om te bedingen dat de schorsing wordt opgeheven zolang de schorsing niet definitief is. Het sporttribunaal moest snel te beslissen, omdat vrijdag de loting voor de voorronde van het kampioenenbal is.

Over het lot van Besiktas is nog niets bekend. De Turkse club, die voor een jaar was uitgesloten, is nog niet met een verklaring naar buiten getreden. Besiktas had zich geplaatst voor de voorronde van de Europa League.

Brandstichtbrandweerman krijgt 11 jaar

Een 33-jarige brandweerman uit Laren is donderdag veroordeeld tot elf jaar cel voor een reeks brandstichtingen in zijn woonplaats. De man was centralist bij de meldkamer en lid van de vrijwillige brandweer. De rechtbank in Amsterdam acht elf brandstichtingen bewezen. De straf is een jaar hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie.

De man stak tussen 2008 en 2012 woningen, auto's en bossen in brand. Hij zou al sinds zijn jeugd bezeten zijn geweest van branden en de brandweer. De brandstichter werd vorig jaar mei gearresteerd. Hij zweeg aanvankelijk, maar legde uiteindelijk toch een aantal verklaringen af die hij later weer introk. De man zegt dat hij heeft bekend onder druk van de recherche, maar daar is volgens de rechtbank geen sprake van.

De straf viel hoger uit dan de eis van justitie omdat de rechtbank meewoog dat de man niet wilde meewerken aan het politieonderzoek. Ook vindt de rechtbank dat de maatschappij tegen de man beschermd moet worden, omdat de kans groot is dat hij weer in de fout gaat.

Online familiefotoalbum wil tijdsbeeld schetsen

Iedereen kan vanaf donderdag zijn familieportret delen in een landelijk, online fotoalbum. Initiatiefnemer Fotoweek hoopt met de actie Het Grootste Familiealbum van Nederland een compleet tijdsbeeld te schetsen. Het album wordt na de Fotoweek in september opgenomen in het Nationaal Archief.

Het Nationaal Archief vindt het album een waardevolle aanvulling op de collectie, meldt Elwin Hendrikse, de specialist fotocollectie van het archief. "Dit wordt het eerste album in onze collectie dat via social media tot stand komt. We kunnen straks een beter tijdsbeeld dan ooit aan onze collectie toevoegen."

Een van de foto's wordt gekozen tot mooiste familieportret. De vijfkoppige jury, die bestaat uit onder meer Sacha de Boer en Humberto Tan, nomineert vier portretten. Het publiek kan daarna van 12 tot en met 29 september stemmen op de vier genomineerde foto's. De Fotoweek wordt gehouden van 20 tot en met 29 september.

Tennisster Rus lijkt vormdip te boven

Tennisster Arantxa Rus lijkt eindelijk haar vormdip te boven. De Monsterse bereikte donderdag ten koste van de Spaanse Estrella Cabeza Candela de kwartfinale van het WTA-toernooi in Bad Gastein: 5-7, 7-5 en 6-3. Rus boekte zodoende haar tweede overwinning van het jaar op WTA-niveau. Daarvoor verloor ze zeventien wedstrijden op rij, een evenaring van het record van Sandy Collins uit 1987.

De 22-jarige Rus rekende op het Oostenrijkse gravel voor de tweede keer deze week af met een Spaanse. Ze verloor weliswaar de eerste set met 7-5, maar stelde in de tweede set met dezelfde cijfers orde op zaken. In het beslissende derde bedrijf liep Rus snel uit naar 4-0. Uiteindelijk maakte ze bij 5-3 op de service van Cabeza Candela de wedstrijd uit.

Bij de laatste acht stuit Rus op thuisspeelster Yvonne Meusburger of de Roemeense Irina-Camelia Begu, de nummer drie van de plaatsingslijst. Mocht ze ook de kwartfinale winnen, dan kan Rus weer voorzichtig naar boven kijken. Na een vrije val op de wereldranglijst neemt ze momenteel de 262e plek in.

Nazi-café reden voor woede

Een café vol nazi-memorabilia zoals een grote vlag met hakenkruis en een enorm portret van Adolf Hitler in de Indonesische stad Bandung, zorgt voor opwinding. Burgemeester Ayi Vivananda heeft eigenaar Henry Mulyana ontboden voor tekst en uitleg.

Het café bestaat al sinds 2011. Een recent artikel in een lokale krant heeft echter tot woede geleid bij Indonesiërs en buitenlanders. De burgervader wil nu van Mulyana weten waarom hij de kroeg, Soldatenkaffee genoemd, heeft geopend en of hij met de aankleding ervan rassenhaat wil aanmoedigen. Volgens Mulyana wilde hij met de specifieke aankleding van zijn café alleen meer klanten trekken.

Richard III krijgt vorstelijk graf

Koning Richard III van Engeland, die in 1485 overleed, krijgt eindelijk een graf dat bij zijn positie past. Het komt in de kathedraal van Leicester en moet komend jaar klaar zijn. Richard III werd in 1485, nadat hij de slag bij Bosworth Field niet overleefde, zonder kist begraven in een inmiddels gesloopte kerk in Leicester.

Zijn skelet werd vorig jaar ontdekt toen er op die plaats een parkeerterrein werd aangelegd. De Britse autoriteiten hebben een miljoen pond (1,2 miljoen euro) uitgetrokken om de koning nu fatsoenlijk te begraven. Hij krijgt een verhoogde graftombe in een speciale ruimte binnen de kathedraal van Leicester. Er komt ook een nieuwe vloer en een nieuw glas-in-loodraam.

Ahmadinejad bezoekt Irak

De scheidende Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is donderdag in Irak aangekomen. Het is zijn tweede bezoek aan het buurland als staatshoofd.

Ahmadinejad werd op de luchthaven van Bagdad begroet door de Iraakse vicepresident Khudier al-Khuzaie. Hij zal tijdens zijn twee dagen durende verblijf besprekingen voeren met leden van de Iraakse regering en sjiitische heiligdommen bezoeken.

Het bezoek van Ahmadinejad onderstreept de groeiende banden tussen de twee door sjiieten geleide landen. Hij was eerder in 2008 in Irak, het eerste bezoek van een Iraanse president aan het land sinds de Iraanse Islamitische Revolutie van 1979.

Begin augustus draagt Ahmadinejad het presidentschap over aan Hasan Rouhani.

Eerste poster toont staart Godzilla

Gigantisch! Dat toont deze eerste blik op de nieuwste incarnatie van Godzilla ons. In de zomer van 2014 zal, zoals vorig jaar aangekondigd, dit monsterlijke icoon opnieuw de Westerse bioscopen proberen te veroveren. Het komend weekend zullen Warner Bros. en Legendary Pictures nog het één en ander bekend maken. Misschien een eerste teaser?

De poster is er in ieder geval al, en geeft ons alvast een idee van de omvang van dit monster!

Godzilla teaser poster
Godzilla teaser poster

Justin Bieber in 2015 vergeten

Goed nieuws uit het Bieberkamp: Justin is heden ten dage flink minder populair dan op zijn hoogtepunt in februari 2011. 

In juni 2013 werd de jongen 55 procent minder gegoogeld dan twee jaar eerder. Dat valt af te leiden uit Google Trends

Indien de dalende lijn in het kader van wishful thinking lineair wordt doorgetrokken is Bieber in september 2015 op 21-jarige leeftijd wereldwijd vergeten en uit de geschreven geschiedenis verdwenen. 

Naar verwachting staan er tegen die tijd diverse nieuwe tienersterren te trappelen om het stokje der kortdurende wereldfaam van hem over te nemen. 

Nelson Mandela is jarig

De volgens dokters 'opknappende' Nelson Mandela is vandaag 95 jaar oud geworden. De in 1918 geboren vrijheidsstrijder en oud-president van Zuid-Afrika werd door de huidige politieke leiders geprezen.

Dat meldt Reuters. President Zuma kwam Nelson persoonlijk feliciteren in het ziekenhuis waar Mandela al zes weken ligt vanwege een longinfectie. Mandela is het afgelopen halfjaar al drie keer eerder opgenomen geweest. Zijn ex-vrouw Winnie Madikizela-Mandela noemt Nelsons 95e verjaardag 'een geschenk aan het land.'

Vandaag vieren overigens ook Sally Struthers (65), Vin Diesel (46) en Paul Verhoeven (75) hun verjaardag. Ook de inmiddels overleden premier Jo Cals (1918-'71) en Simon Vinkenoog (1928-'09) werden op 18 juli geboren.

Eerste beelden Jamie Foxx als Elektro

Op Youtube zijn inmiddels de eerste beelden van The Amazing Spiderman 2 vrijgegeven. Deze clip van 30 seconden is meer een aankondiging voor bezoekers van Comic Con, welke vandaag begint. Het panel van 'your friendly neighborhood' zal op vrijdagmiddag (lokale tijd) plaatsvinden, waar vermoedelijk de volledige teaser wordt getoond.

Voor nu kunnen we alvast kijken naar deze eerste beelden van Jamie Foxx als Elektro.

Europees Hof: WK en EK op open net

Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft een uitspraak van het Gerecht van Eerste Aanleg in zake FIFA en UEFA tegen het Verenigd Koninkrijk bevestigd. Het Gerecht oordeelde in 2011 dat Groot-Brittannië het EK en WK in zijn geheel op de evenementenlijst van nationaal belang mocht houden. Alle evenementen op die lijst moeten op het open net te zien zijn. 

De FIFA en UEFA vonden dat zij niet de reeële waarde uit de tv-rechten konden halen doordat zij niet in onderhandeling konden gaan met partijen die alleen achter de decoder uitzenden. De FIFA begreep dat het openingsduel, mogelijke wedstrijden van Engeland, Schotland, Ierland en Noord-Ierland op eindtoernooien, halve finales en de finale belangrijke wedstrijden zijn. De wereldvoetbalbond vond dat de overige wedstrijden van een WK niet belangrijk zijn voor Groot-Brittannië en dat die dus best naar een partij konden gaan die deze duels eventueel achter de decoder zou uitzenden. 

De FIFA verdiende in totaal twee miljard dollar met de verkoop van de mediarechten van het WK2010 in Zuid-Afrika. Het Europees Hof veegde alle argumenten van de voetbalbonden van tafel. "Europese landen mogen als zij vinden dat bepaalde evenementen van belang zijn voor de samenleving, deze op de evenementenlijst zetten en dat deze voor iedereen gratis te zien moeten zijn. Het is anders mogelijk dat een groot deel van de samenleving wordt uitgesloten van deze evenementen."

Ook in België speelde dezelfde rechtzaak. Met het oordeel van het Hof is een eind gekomen aan het juridisch gevecht tussen de voetbalbonden en beide landen. Ook Nederland staat het het Europees en wereldkampioenschap voetbal in zijn geheel op de evenementenlijst.

Voorstel: 'Drones neerschieten'

De 48-jarige veteraan Phillip Steel 'wil niet dat we een spionagestaat worden.' Daarom heeft hij bij zijn gemeente een voorstel ingediend om gelegaliseerd drones neer te kunnen schieten.

Dat meldt Reuters. De gemeenteraad van Deer Trail, Colorado stemt in augustus over het voorstel. Als Steel zijn zin krijgt kunnen inwoners voor 25 dollar een jachtvergunning kopen om drones neer te schieten. 

Ook krijgen ze als het aan Steel ligt voor elke neergehaalde drone een beloning van 100 dollar. Steel noemt de spionage van overheid en veiligheidsdiensten 'alarmerend' en stelt dat 'als ze hun drones heel willen houden, ze niet door ons stadje moeten vliegen.'

Hoewel Steel zelf nog geen onbemande vliegtuigen heeft gezien, hoorde hij van lokale boeren dat zij er al wel één zagen vliegen boven hun ranch.

Steel geeft aan dat zijn voorstel symbolisch opgevat moet worden omdat het lastig gaat worden drones écht uit de lucht te schieten, maar hoopt dat de wetgeving ervoor zorgt dat de overheid niet langer met drones boven het dorpje durft te vliegen.

Hogenkamp bereikt voor het eerst WTA-kwartfinale

Richèl Hogenkamp heeft donderdag de kwartfinale van het WTA-toernooi in Båstad bereikt. De 21-jarige Nederlandse klopte op het Zweedse gravel verrassend de als zesde geplaatste Lesia Tsurenko uit Oekraïne in drie sets: 6-1, 2-6 en 6-3. Qualifier Hogenkamp staat nu voor het eerst bij de laatste acht van een WTA-toernooi.

Tsurenko gold vooraf als de torenhoge favoriet. Ze had in 2010 in Minsk de tot dusver enige ontmoeting gewonnen en staat op de wereldranglijst 218 plaatsen hoger.

Toch moest de 24-jarige Tsurenko het onderspit delven tegen haar drie jaar jongere opponent. De Doetinchemse won de eerste set overtuigend, verloor de tweede, maar stelde in het derde bedrijf orde op zaken. "Niet blij met hoe ik gespeeld heb, maar wel blij met eerste kwartfinale in WTA", reageerde Hogenkamp op Twitter. Bij de laatste acht treft Hogenkamp met de Tsjechische Klara Zakopalova (3) wederom een geplaatste speelster.

Verkoop alcohol bij tankstations blijft verboden

Het blijft voor tankstations verboden om alcohol te verkopen. Dat heeft de bestuursrechter in Assen donderdag bepaald, meldt RTV Drenthe. Pomphouder en oud-voorzitter van branchevereniging Beta Ewout Klok kreeg in 2011 negenhonderd euro boete vanwege de verkoop van alcohol in zijn zaak in Hoogeveen. Hij wilde daarmee een proefproces uitlokken.

Volgens Klok is het oneerlijk dat wegrestaurants wel alcohol mogen verkopen en tankstations niet. Daarnaast wordt in buurlanden Duitsland en België alcoholverkoop wel toegestaan, aldus Klok. Pomphouders zouden met het verbod, dat sinds 2000 geldt, veel omzet mis lopen.

Klok maakte bezwaar tegen de boete, maar dat werd afgewezen door het ministerie van Economische Zaken. Klok bracht de zaak daarop voor de rechter.

Nu Klok geen gelijk heeft gekregen van de bestuursrechter wil hij in hoger beroep om de zaak uiteindelijk voor het Europees hof te brengen.

Mazelenepidemie breidt zich verder uit

De mazelenepidemie is de afgelopen week weer in omvang toegenomen. 145 nieuwe gevallen van mazelen kwamen aan het licht. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag. In totaal is de ziekte sinds begin mei bij 466 mensen vastgesteld.

Vijf mensen belandden de afgelopen week met mazelen in een ziekenhuis. Vorige week waren dat er nog acht. Het aantal gevallen van mazelen loopt de afgelopen weken wel gestaag op. Twee weken geleden waren er 69 nieuwe gevallen, vorige week 91.

De meeste zieken wonen in de biblebelt, waar veel gelovigen hun kinderen niet laten inenten. Volgens het RIVM is 95 procent van de mazelenpatiënten ongevaccineerd. Het gaat vooral om kinderen tussen de 4 en 12 jaar.

Sinds eind vorige maand zijn verder vijftig gevallen van rodehond gemeld. Alle meldingen komen uit de GGD-regio Hollands-Midden. Het gaat om kinderen van 4 tot 11 jaar. Een zieke is een 39-jarige. Voor zover bekend zijn ze allemaal niet ingeënt.

Raad voor de Journalistiek: mediacode is geen wet

De door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) opgestelde mediacode is geen wet of koninklijk besluit. Dat benadrukt de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) donderdag nog eens in aanloop naar de fotosessie met het Koninklijk Huis die de RVD vrijdag organiseert.

De code is erop gericht leden van het Koninklijk Huis in hun privéleven te beschermen en te voorkomen dat paparazzi jacht op hen maken. De RVD organiseert tweejaarlijks een persmoment van het Koninklijk Huis voor fotografen.

De raad benadrukt dat geen enkele journalist aan die code gebonden is. Deze is eenzijdig opgesteld en geldt niet als een afspraak tussen twee partijen, aldus de RvdJ. De wijze waarop de mediacode is opgesteld wekt echter de indruk dat het om een wet of koninklijk besluit gaat. Wat de code volgens de Raad beschrijft is de interne werkwijze van de RVD.

Elke hoofdredacteur mag zelf bepalen of een foto of video van het Koninklijk Huis nieuwswaarde heeft en relevant is. Hoofdredacteuren zien privacybescherming sowieso als zeer belangrijk element in de journalistieke afweging en het is niet aan de RVD hierover te oordelen, zo stelt de raad.

Op korte termijn gaat een bodemprocedure van start die de RVD aanspande tegen Nieuwe Revu. Het tijdschrift schond volgens de RVD de mediacode toen het foto's had gepubliceerd van prinses Amalia op het hockeyveld.

Nieuwe Revu liet zich kritisch uit over de manier waarop de RVD en het Koninklijk Huis media onder druk zetten door 'onwelgevallige verhalen en foto's die niet tijdens een persmoment zijn gemaakt, tot privéaangelegenheid te bestempelen'. Wanneer de zaak wordt behandeld is nog niet bekend.

Thermphos schuldig aan dood werknemers

De failliete fosforfabrikant Thermphos is schuldig aan de dood van twee werknemers. Dat heeft de rechtbank in Middelburg donderdag bepaald. Het bedrijf krijgt een boete van tweehonderdduizend euro. Justitie had dezelfde straf geëist. Thermphos wist van het gevaar in een oven en had maatregelen moeten nemen, aldus de rechtbank.

Het ongeluk bij het Vlissingse bedrijf gebeurde in mei 2009 tijdens werkzaamheden aan de oven. Daarbij ademden zij een giftige stof in, vielen in de oven en raakten bewusteloos. De mannen overleden dezelfde dag nog in het ziekenhuis. Een derde slachtoffer overleefde het incident.

De rechtbank kwam donderdag tot de conclusie dat de twee slachtoffers zijn overleden aan de gevolgen van het verblijf in de zuurstofarme en giftige atmosfeer in de oven. De ovens waren voor het ongeluk stilgezet vanwege de crisis. Daarop werd besloten onderhoud aan de ovens te laten uitvoeren. De werknemers werden zonder bescherming en onwetend over de gevaren de ovens in gestuurd.

Thermphos had maatregelen moeten nemen, zo oordeelt de rechtbank. De veiligheidscultuur binnen het bedrijf schoot ernstig tekort. Het OM stelde eerder dat het niet de vraag was of er iets zou misgaan binnen het bedrijf, maar wanneer.

De fosforfabrikant moet naast de boete ook een schadevergoeding van tienduizend euro betalen aan de echtgenoten van de slachtoffers. Thermphos, dat in november failliet ging, kwam geregeld in het nieuws vanwege het gebrekkig naleven van milieu- en andere regels.

Nautische variant op Fast and Furious in de maak

Kick-Ass-2-regisseur Jeff Wadlow werkt aan de actiefilm Go Fast. De film moet een nautische variant worden op de succesvolle filmreeks Fast and Furious, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Go Fast gaat over Amerikaanse drugsagenten die met snelle boten de strijd aangaan met drugssmokkelaars. Het scenario van Go Fast wordt geschreven door Rick Wilkes, bekend van XXX met Vin Diesel.

Eerder dit jaar verscheen Fast & Furious 6, ook met Diesel in de hoofdrol. Die film leverde tot nu toe 704 miljoen dollar op. Een zevende deel is al in de maak.

De carrière van de 37-jarige Wadlow zit flink in de lift. Eerder deze week werd al bekend dat Wadlow ook is gevraagd het scenario te schrijven van X-Force, een spin-off van de superheldenserie X-Men. Kick-Ass 2, waarvoor de regisseur ook het scenario schreef, komt deze zomer uit.


Nautische variant op Fast and Furious in de maak (Foto: Novum)

Pen corrigeert spelfouten en handschrift

Toen de Münchense Falk Wolsky in het huiswerk van zijn zoontje allerlei spelfouten zag, vroeg hij zich af of het mogelijk was om een spelfoutencorrigerende pen te ontwikkelen. Dat bleek het geval. 

Hij vertelde zijn ideeën aan collega Daniel Kaesmacher, die direct actie ondernam. Met als resultaat de 'Lernstift', een slimme pen die handschriften in Engels en Duits leert lezen en die zodra er spelfouten gemaakt worden, gaat trillen.

Het prototype is klaar maar er is in totaal 600.000 euro nodig om het ding helemaal te ontwikkelen en op de markt te brengen. Dat kan het Duitse team niet allemaal zelf ophoesten. Daarom is het project aangemeld bij Kickstarter, waar mensen zelf kunnen kiezen aan welk project zij geld doneren.

Het computertje in de pen draait op Linux en zal allerlei snufjes bevatten, waaronder een sensor van 400 dpi (dots per inch). Accuraat handschriften lezen gaat al vanaf 100 dpi, dus er zit genoeg kracht in de Lernstift. Ook zal de pen trillen als het handschrift te onleesbaar wordt. De pen zal tevens gelinkt kunnen worden aan telefoon- en computerapplicaties en zal verschillende modussen bevatten voor verschillende gebruikers van jong tot oud.

Door te werken met open source, kan iedereen ter wereld aan de programmering van de pen meewerken. De ontwikkeling van de pen ligt volgens de Duitsers op schema. Van de op Kickstarter gevraagde 120.000 pond is inmiddels ruim 18.000 pond gedoneerd.

T. Bouma: "Ik heb grote stappen gemaakt"

Thijs Bouma krijgt bij FC Twente een kans zich te bewijzen in de voorbereiding. De 21-jarige verdediger speelde vorig seizoen op huurbasis voor VfL Osnabrück.

Bouma deed woensdag mee in de oefenwedstrijd tegen FC Den Bosch (4-0 winst). De linksback is blij met zijn kans. "Ik hoop dat ik in elk geval bij de selectie kom", zegt hij op de clubsite van Twente. "Heel eerlijk gezegd, maakt het mij niet zoveel uit aan welke kant ik sta."

"Als linksback is het natuurlijk iets moeilijker voor mij om een bal open te draaien, maar ik kan aardig overweg met mijn linkerbeen. Ik kan ook afkappen naar mijn rechterbeen, dus dat is eigenlijk geen probleem aan de linkerkant. Ik ben met beide posities zeer tevreden", aldus Bouma.

"Het afgelopen jaar ben ik naar het buitenland gegaan en dat was een bewuste keuze met de intentie om mentaal en fysiek stappen te maken. Ik denk dat ik het laatste jaar grote stappen heb gemaakt. Ik hoop dat dat nu zijn uitwerking krijgt en dat ik aankomend seizoen in ieder geval bij de selectie kom en wellicht in de basis."

[Tour] Friesland en Groningen claimen Mollema

Nu Bauke Mollema in de top van het tourklassement staat, laait via verschillende media de discussie op over zijn identiteit. Mollema, geboren en getogen in Groningen, heeft Friese ouders en woont sinds kort ook weer in Friesland. Beide provincies claimen hem.

De regionale omroepen pakken de laatste weken uit met reportages over Mollema. "Hij heeft zijn eerste interview bij ons gedaan, dat hebben we deze week nog uitgezonden", zegt een woordvoerder van RTV Noord. Omrop Fryslân is deze week met een verslaggever naar de Alpen afgereisd om de laatste week van de Tour te verslaan.

Via sociale media wordt ook volop over de identiteit van Mollema gespeculeerd. "Oké, laten we het maar toegeven: Mollema is een Groninger", twitterde een Friese supporter toen Mollema na de tijdrit van woensdag zakte in het klassement.

De moeder van Mollema kan wel lachen om de discussie die wordt gevoerd. Volgens moeder Anko Bangma voelt Mollema zich Groninger, maar kan hij niet ontkennen dat hij allemaal Friese voorouders heeft. "Bauke is gewoon Bauke."

Sky wil met openheid twijfels rond Froome wegnemen

De Franse sportkrant L'Équipe heeft van Team Sky inzicht gekregen in de prestatiegegevens van zes door Chris Froome gereden rondewedstrijden. De Britse wielerploeg hoopt hiermee de toenemende twijfels over het mogelijke dopinggebruik van de huidige geletruidrager weg te nemen. Volgens L'Équipe werden geen afwijkingen aangetroffen.

Op verzoek van Sky werden de gegevens niet gepubliceerd. L'Équipe nam de data wel uitgebreid onder de loep met de Franse wetenschapper en coach van wielerploeg FDJ, Fred Grappe. Daarin kwamen geen bijzonderheden aan het licht. Onder meer het vermogen dat Froome trapte was te zien.

In totaal kreeg L'Équipe inzicht in achttien beklimmingen die Froome de afgelopen jaren reed. Het gaat om de huidige Tour en die van vorig jaar, de laatste twee Vuelta's en het Critérium du Dauphiné en de Tirreno-Adriatico van dit jaar. Team Sky staat in het peloton bekend om zijn wetenschappelijke benadering van het wielrennen.

De afgelopen weken gingen steeds meer mensen aan Froomes geloofwaardigheid twijfelen, nu hij als een vorst heerst in de Tour de France. De Brit won al drie etappes en zette al zijn concurrenten op grote achterstand. Op de tweede rustdag maandag verliet een woedende Froome de persconferentie nadat hij een spervuur van dopingvragen en beschuldigingen op zich kreeg afgevuurd.

Fink: "Pep heeft voetbal niet uitgevonden"

Hamburger SV-trainer Thorsten Fink denkt dat er veel te veel druk ligt op de schouders van Bayern München-collega Pep Guardiola.

Sinds bekend werd dat Guardiola naar Bayern zou komen, barstte een hype los rond de nieuwe coach van Der Rekordmeister. Fink kent de Spanjaard uit het verleden. "We hebben geregeld tegen elkaar gespeeld en toen ik coach was van Basel heb ik hem gezien bij cursussen", verklaart de trainer van Hamburger SV tegenover Bild.

"De hype rond Pep is zeker niet makkelijk voor hem. Hij is ook maar een mens en hij heeft het voetbal niet uitgevonden", aldus Fink. HSV en Bayern treffen elkaar zaterdag in een oefenwedstrijd. "We zullen ons niet verbergen en alleen maar op de counter focussen", besluit de coach, die als speler voor Bayern uitkwam.

Man spreekt plots enkel Zweeds

Toen de 61-jarige Michael Boatwright wakker werd in een motelkamer in Californië wist hij plots niet meer wie hij was. Daar hield het niet mee op: ook is de man alle kennis van het Engels kwijt en spreekt hij opeens vloeiend Zweeds. 

De man herkent zich tevens niet meer in de spiegel en noemt zichzelf sinds hij wakker werd Johan Ek. Dat schrijft RTL op basis van kranten in Zweden en de VS. Volgens medici lijdt de man aan een zeldzame aandoening waardoor hij tijdelijk aan geheugenverlies lijdt en geen nieuwe herinneringen kan aanmaken.

Na onderzoek bleek de man in de seventies gediend te hebben in de marine. Ook was hij leraar Engels in China en Japan, is hij twee keer getrouwd en gescheiden en heeft hij twee zussen in Zweden. Middels een Zweedse tolk vertelt Boatwright dat hij hier helemaal niets meer van weet.

Of de man door z'n zussen in Zweden wellicht zelf al Zweeds sprak en slechts het spreken van Engels verleerd is, is niet duidelijk maar wel waarschijnlijk. De man woonde namelijk in de jaren negentig in Zweden en zal de taal bewust of onbewust opgepikt moeten hebben.

Angry Birds: Star Wars komt naar alles

Eind vorig jaar kwamen de boze vogels al in Star Wars-stijl naar iOS en Android en recentelijk is de opvolger aangekondigd voor dezelfde platformen. Nu hebben Rovio en Activision ook nog eens bekendgemaakt dat de eerste Angry Birds: Star Wars uitkomt op consoles.

De consolerelease wordt ook gelijk groots aangepakt, want Angry Birds: Star Wars komt uit op bijna elke console die er is. Vanaf 29 oktober vliegen de vogels met varkenshaat je huiskamer binnen vanaf PlayStation 3, Xbox 360, Wii, Wii U, Nintendo 3DS en PlayStation Vita.

De Loo en Japin naar Manuscripta

Auteurs Tessa de Loo en Arthur Japin komen naar boekenfestival Manuscripta op 31 augustus en 1 september. Dat maakte de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek donderdag bekend. Manuscripta vindt plaats tijdens de Uitmarkt op het Museumplein in Amsterdam en is de officiële opening van het boekenseizoen.

Naast De Loo en Japin verschijnen onder anderen Karin Amatmoekrim, Abdelkader Benali en Peter Römer op het de zevende editie van het evenement. Op Manuscripta worden nieuwe boeken geïntroduceerd en wordt de Europese Literatuurprijs uitgereikt.

Manuscripta werkt dit jaar voor het eerst samen met de Uitmarkt. Daarmee hoop het boekenfestival een groter publiek te bereiken. De gehele programmering van het weekend wordt bekendgemaakt op 1 augustus.

Kinderen dood door insecticide

De 22 Indiase schoolkinderen die dinsdag na het eten van hun gratis schoolmaaltijd overleden zijn inderdaad, zoals al werd vermoed, bezweken aan een insecticidevergiftiging. Dat heeft een arts die de lichamen van de kinderen heeft onderzocht, donderdag gezegd. De insecticide zat in het voedsel zelf of in de kookolie, aldus dokter Amarkant Jha Amar. Er wordt ook een chemische analyse gemaakt van de ingrediënten die voor de maaltijd zijn gebruikt. Die analyse is nog niet afgerond.

De maaltijd werd dinsdag verstrekt op een school in het dorp Gandamalensive, in de deelstaat Bihar. Het eten was voor 22 kinderen fataal. Nog eens 25 kinderen en de kok van de school belandden in het ziekenhuis. Vier kinderen liggen nog op de intensive care. De slachtoffertjes zijn tussen de 5 en 12 jaar oud.

Het maal bestond uit rijst, linzen, sojabonen en aardappelen. De minister van onderwijs van Bihar, P.K. Sahi, zei woensdag al dat eerste onderzoek aanwees dat in de rijst sporen van organische fosfor zaten, vermoedelijk afkomstig van de insecticiden die bij de verbouw van rijst worden gebruikt. De rijst zou niet zijn gewassen. Dorpelingen zeiden dat een bijgerecht van sojabonen en aardappelen de boosdoener leek te zijn. Kinderen die dat bijgerecht niet aten werden niet ziek.

De lunch werd verstrekt als onderdeel van een landelijke campagne om kinderen uit arme gezinnen minstens een warme maaltijd per dag te bezorgen. De functionaris onder wiens verantwoordelijkheid de maaltijdverstrekking viel is geschorst en tegen het schoolhoofd, dat er zodra de kinderen ziek werden vandoor ging, is aangifte gedaan wegens nalatigheid.

Provincie moet boekje opendoen over kolencentrale

De provincie Groningen moet Greenpeace inzage geven in ruim driehonderd documenten over de vergunningverlening van de bouw van de kolencentrale in de Eemshaven. Dat heeft de rechtbank in Groningen donderdag bepaald.

Het gaat om stukken over 'intern beraad' waaraan ook de aanvragers van de vergunning deelnamen. De provincie weigerde de documenten openbaar te maken ondanks pogingen van Greenpeace op basis van de Wet openbaarheid van bestuur. De milieuorganisatie stapte daarop naar de rechter.

Volgens de rechtbank kunnen externe personen niet betrokken worden bij intern beraad tenzij ze zonder eigenbelang zijn aangeschoven. Daar was in dit geval geen sprake van. Greenpeace stelde al eerder dat de vergunningaanvragers niet kunnen worden gezien als onderdeel van het ambtelijk apparaat.

Journalisten vragen Veiligheidsraad om bescherming

Vier journalisten hebben woensdag voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gezegd dat wereldleiders meer moeten doen om verslaggevers in conflictsituaties bescherming te bieden. Een van hen zei dat journalisten soortgelijke bescherming verdienen als diplomaten.

Buitenlandcorrespondent Richard Engel van het Amerikaanse NBC gaf toe dat het beschermen van journalisten lastiger is dan voorheen, omdat het tegenwoordig moeilijker is uit te maken 'wie een journalist is en wie een activist'. "Wij zijn allemaal bloggers en rauwdouwers met camera's. Er is absoluut geen respect meer voor beroepsjournalisten", zei Engel. Beroepsjournalisten zouden erkenning moeten krijgen, 'en net zoals u in de diplomatieke gemeenschap erkenning nodig heeft om objectief te zijn, hebben wij bescherming nodig als u beroepsmensen wilt die objectief zijn', zei hij tegen de VN-ambassadeurs.

Kathleen Carroll van Associated Press, vicevoorzitter van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) , zei dat journalisten in conflictsituaties de ogen en oren zijn van het publiek, door naar plaatsen te gaan waar anderen niet kunnen komen en vragen te stellen die anderen niet kunnen stellen. "Een aanval op een journalist is een aanval op de gewone burger, een aanval op het recht van burgers op informatie over hun gemeenschappen en instellingen", zei Carroll.

Het was voor het eerst dat de Veiligheidsraad journalisten uitnodigde om hun zegje te komen doen. Dit gebeurde op initiatief van de Verenigde Staten, deze maand voorzitter van de raad. Vertegenwoordigers van een stuk of vijftig landen voerden eveneens het woord.

Vicesecretaris-generaal van de VN Jan Eliasson zei dat in het afgelopen decennium meer dan zeshonderd journalisten zijn gedood, 41 van hen vorig jaar in Syrië. Eliasson merkte op dat ook veel journalisten gevaar lopen in gebieden zonder gewapend conflict. "De meeste vermoorde journalisten, vijf op de zes, worden in hun eigen woonplaats vermoord in verband met lokale verhalen, misdaad en corruptie", zei Carroll. Eliasson noemde het onaanvaardbaar dat meer dan negentig procent van de moorden op journalisten onbestraft blijft.

Mustafa Hajji Abdinur van Agence France Presse zei dat hij net als veel andere journalisten in Somalië ten dode is opgeschreven. "Ik ben hier eenvoudig omdat ik geluk heb gehad, omdat de schutters die zo veel van mijn collega's, mijn vrienden, hebben vermoord, mij nog niet hebben gevonden. Door mij hier te vertonen, vergroot ik de kans dat ik word gedood als ik naar huis terugga." Desondanks blijven journalisten hun werk doen, 'omdat er zonder vrije pers geen vrijheid kan zijn in een land. (...) Door ons werk te doen denken wij levens te redden'.

Ghaith Abdul-Ahad, een Iraakse correspondent van The Guardian die in Libië en Afghanistan gevangen heeft gezeten, riep de Veiligheidsraad op 'journalisten te erkennen als onderdeel van een humanitaire inspanning om een verhaal te vertellen'.

"Velen van u haten ons, dat weet ik. Het is een teken dat wij ons werk goed doen als wij u kwaad weten te maken. Maar er moet een balans zijn. Laat ons er gewoon zijn. Behandel ons als mensen. Vermoord ons gewoon niet."

Topacteurs voegen zich bij Everest

Jake Gyllenhaal, Jason Clarke, Josh Brolin en John Hawkes willen meewerken aan het drama Everest. De topacteurs onderhandelen over rollen als bergbeklimmers, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De film gaat over drie expedities die in 1996 de dodelijkste dag op de Mount Everest ooit opleverden.

Gyllenhaal, bekend van onder meer Brokeback Mountain, zou de leider spelen van een expeditiegroep. Zero Dark Thirty-acteur Clarke is in de race voor de rol van klimmer Rob Hall, waarvoor eerder Christian Bale nog in onderhandeling was. Brolin, die binnenkort te zien is in de misdaadthriller Oldboy van Spike Lee, is in gesprek voor de rol van klimmende dokter en Lincoln-acteur Hawkes zou een trage klimmer moeten spelen.

De IJslandse Baltasar Kormákur, bekend van de romantische komedie 101 Reykjavík, heeft al getekend voor de regie. Het scenario is gebaseerd op journalistieke verslagen van de zwarte dag in de Himalaya en gesprekken met de overlevenden. De opnamen van het drama staan gepland voor november.

De drie klimgroepen werden in mei 1996 overvallen door een onverwachte storm. Die kostte het leven aan acht bergbeklimmers op de beroemde berg tussen Nepal en Tibet.


Topacteurs voegen zich bij cast klimdrama Everest (Foto: Novum)

Dode man gevonden in Apeldoorn

De politie heeft donderdagochtend een dode man gevonden in Apeldoorn. Het lijk lag naast een bank die half in het water lag. De politie spreekt van 'verdachte omstandigheden' en sluit een misdrijf niet uit.

De man werd rond 05.30 uur gevonden door een voorbijganger langs het water aan de Van Oldenbarneveltstraat. Politieagenten en ambulancemedewerkers probeerden nog een reanimatiepoging maar de man bleek al dood te zijn. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Politie Dubai pakt man op wegens video

De politie in Dubai, de Verenigde Arabische Emiraten, heeft een man opgepakt omdat hij een video op internet heeft gezet. De arrestatie is het zoveelste bewijs dat de autoriteiten het gebruik van sociale media scherp in de gaten houden en beperkingen opleggen.

Op de video is te zien dat een autochtone man de Aziatische chauffeur van een bestelauto met zijn hand een klap geeft en hem ook slaat met de touwband die normaliter gebruikt wordt om de hoofddoek op zijn plaats te houden. Aanleiding voor het voorval was kennelijk een verkeersongeluk. De video werd gemaakt door een voorbijganger. Volgens de politie is de man opgepakt omdat er beelden van een mogelijke misdaad werden 'gedeeld'.

Paranomale Diablo 3-trailer

In september van dit jaar komt Diablo 3 onder andere naar PlayStation 3. Om je alvast in de sfeer te laten komen, heeft Sony het eerste deel van hun teaser-trailer online gezet. Het is duidelijk te zien dat trailer is geïnspireerd door de Paranormal Activity-films.

Diablo 3 verschijnt ook voor Xbox 360. Deze versie ligt 3 september tegelijk met de versie voor PlayStation 3 in de winkels. Volgend jaar zal de game ook uitkomen op PlayStation 4 en Xbox One.

Zomerhittip

De FOK! weblog is al een tijdje op zoek naar dè zomerhit van 2013. Zend jouw keuze in via de submit (niet eerder dan 1 juni dit jaar uitgebracht) en hij wordt geplaatst.

Submitter Blester was goed in de weer en zond een tweede plaat in. De videoclip bevat in ieder geval een paar leuke dames, over de rest moeten jullie maar oordelen. That's Right ft. Undervibe - Crazy Lover (Teknova Remix)

Mogelijk hittegolf op komst

De kans dat er op korte termijn een landelijke hittegolf aankomt, wordt steeds groter. Dat melden meteorologen van weeronline.nl donderdag. Het zou de eerste hittegolf zijn sinds juli 2006. De vereiste vijf zomerse dagen zijn tussen zondag en donderdag makkelijk te halen, maar het is nog onzeker of het ook drie keer boven de 30 wordt.

Vanaf zondag draait de wind van noord naar oost waardoor de verkoelende werking van het Noordzeewater wegvalt. Ook wordt de aangevoerde luchtsoort in zijn geheel iets warmer.

Voor een landelijke hittegolf zijn in minstens vijf zomerse dagen van boven de 25 graden nodig, gemeten in De Bilt. Drie daarvan moeten bovendien tropisch zijn met temperaturen boven de 30 graden.

De grootste hitte wordt in het zuidoosten van het land verwacht. Zo staat voor Eindhoven volgende week vier keer 30 graden op de kaart. Volgens de meteorologen wordt het echter ook op de stranden heet.

In 2006 beleefde Nederland de laatste landelijke hittegolf. Van 15 tot 30 juli was het toen boven de 25 graden. Op acht daarvan kwam het kwik boven de 30 in De Bilt. De hittegolf van 2006 was niet de langste. Die werd in 1975 neergezet met maar liefst achttien dagen.

Afghaanse dagarbeiders op weg naar basis VS gedood

Acht Afghaanse dagarbeiders zijn donderdag op weg naar hun werk op een Amerikaanse basis in de Oost-Afghaanse provincie Logar door opstandelingen doodgeschoten.

De slachtoffers waren naar schatting tussen de 18 en 23 jaar oud. Dit heeft een woordvoerder van het bestuur van Logar bekendgemaakt.

De Taliban hebben het niet alleen op de Amerikaanse troepen gemunt, maar in toenemende mate ook op Afghanen die voor of samen met de Amerikanen werken.

[Tour] De Gendt vreest voor doden in Col de Sarenne

Thomas De Gendt vreest de gevaarlijke afdaling van de Col de Sarenne vandaag. "Het is gewoon onverantwoord. ASO speelt met de levens van de renners. Er kunnen doden vallen", zegt de renner van Vacansoleil in Het Nieuwsblad. De discussie over de afdaling van de Col de Sarenne liep al, en verhevigde toen bekend werd dat het noodweer wordt.

De renners moeten in de achttiende etappe van de Tour de France tweemaal de Alpe d'Huez beklimmen. Tussendoor moet ze afdalen via de Col de Sarenne, die te boek staat als levensgevaarlijk.

De Gendt is al de zoveelste coureur die zijn zorgen uit. Woensdag deed geletruidrager Chris Froome al een duit in het zakje. "De afdaling wordt heel gevaarlijk. Veiligheid komt eerst, dus ik hoop dat de organisatie dan besluit maar één keer de Alpe d'Huez op te gaan."

Tourdirecteur Christian Prudhomme van de ASO liet al weten alleen bij exceptionele omstandigheden te overwegen de Col de Sarenne te schrappen. De finish ligt dan na de eerste beklimming van de vermaarde Alpe d'Huez.

Kerk op hol geslagen in 's-Gravendeel

Inwoners van het Zuid-Hollandse 's-Gravendeel zijn donderdagochtend ruw uit hun slaap gewekt toen de klokken van de plaatselijke kerk plots begonnen te luiden. Het klokgelui duurde ruim een halfuur, zo meldt de gemeente. Vermoedelijk is de oorzaak een technische storing.

Het klokgelui begon even voor 04.45 uur. Via de meldkamer kwamen al snel verschillende telefoontjes van omwonenden. De hoofdschakelaar van de klokken kon uiteindelijk om 05.15 uur worden uitgezet. De gemeente onderzoekt nog wat de precieze oorzaak is.

Volgens locoburgemeester Arie Mol was het 'jaren geleden' ook ooit eens raak. Toen waren dronkaards de kerk binnengedrongen en aan het beieren geslagen, zo zei hij op Radio 1.

Nine Inch Nails brengt vier covers nieuwe cd

Het nieuwe album van rockband Nine Inch Nails verschijnt met vier verschillende covers. In de kunstwerken die voor de hoezen werden gemaakt zijn verschillende materialen verwerkt, waaronder bloed. Elke cover van het album Hesitation Marks, dat 3 september verschijnt, heeft een ander formaat en een andere naam.

Zo krijgt de hoes voor de standaard-cd de naam Time and Again. De cover van de deluxe-cd wordt Cargo in the Blood genoemd en die van de vinylversie Other Murmurs. De cover van de digitale versie heet Turn and Burn. In de werken Time and Again en Turn and Burn is het bloed verwerkt, en kunstenaar Russell Mills gebruikte verder onder meer olie, acrylverf en koperdraad, schrijft hij op Tumblr.

Hesitation Marks is de opvolger van het vijf jaar geleden verschenen The Slip. Nine Inch Nails, bekend van nummers als Closer en The Perfect Drug, staat volgende maand op Lowlands.

Politie VS registreert kentekens auto's

Politiekorpsen in de hele VS registreren op grote schaal kentekens van auto's. Daardoor kunnen ze alle bewegingen van de voertuigen controleren. De gegevens worden soms jarenlang bewaard. Dat stelt de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU in een woensdag verschenen rapport. De ACLU baseert zich op gegevens van 293 politiekorpsen.

De politie gebruikt voor de registratie mobiele en vaste camera's. Niet alleen voorbijrijdende auto's worden geregistreerd, ook geparkeerde. Volgens de autoriteiten helpt de registratie onder meer bij de opsporing van verdachte voertuigen, het aanpakken van drugscriminaliteit en het opsporen van ontvoerde kinderen.

In 2012 oordeelde het Hooggerechtshof dat het gebruik van gps bij het opsporen van een auto alleen mocht na toestemming van de rechter. Voor het gebruik van de huidige systemen is echter geen wettelijke beperking. Volgens Catherine Crump, een aan de ACLU verbonden juriste, gaat het nu om de fundamentele vraag of de Amerikanen in een samenleving willen leven waarin dit soort 'bewakingssystemen' routine worden of niet.

Volgens de ACLU moeten alle opgeslagen gegevens die geen betrekking hebben op auto's die betrokken waren bij een misdaad, vernietigd worden. De ACLU bracht boven water dat bijvoorbeeld in Minneapolis tien camera's gedurende de eerste acht maanden van vorig jaar 4,9 miljoen kentekens vastlegden. In Maryland registreerden agenten gedurende hun dienst van acht uur zevenduizend nummerborden. In Jersey City, een stad met 250 duizend inwoners, worden jaarlijks twee miljoen kentekenplaten gefotografeerd.

Oplegger met auto's in brand op A1

De A1 tussen Hengelo en Apeldoorn is donderdag afgesloten vanwege een brand in een vrachtwagen geladen met auto's. Het vuur ontstond door nog onbekende oorzaak ter hoogte van de afslag Bathmen, meldt de politie.

Op de truck staan zes auto's. Volgens de ANWB zijn die allemaal zo goed als verloren. De afsluiting duurt daardoor ook nog wel een tijdje, verwacht de zegsman. "Mogelijk is het asfalt beschadigd geraakt."

Achter de brandende truck stond even na 10.30 uur een file van zeven kilometer. Het verkeer kan omrijden via Zwolle over de A35 en A28.

Kampers nemen wraak op politie om inval

Na een valse melding van een drenkeling heeft woensdagnacht in Utrecht een aantal voertuigen lekke banden opgelopen. Er lijkt opzet in het spel: de straat lag bezaaid met kraaienpoten. Woonwagenbewoners laten aan het AD weten dat zij op deze manier wraak wilden nemen op de politie vanwege een inval van een paar weken geleden..

Bij de politie kwam rond 00.15 uur een melding binnen van een drenkeling in het Amsterdam-Rijnkanaal. Hulpdiensten rukten uit, maar na anderhalf uur werd de zoektocht gestaakt. "Het vermoeden bestond dat het een valse melding betrof", zegt een woordvoerder van de politie.

Vervolgens bleek dat de banden van twee politieauto's, een ambulance, een brandweerauto en de voertuigen van twee journalisten lek waren. Bewoners van het nabijgelegen woonwagenkamp zeggen tegen het AD dat zij de kraaienpoten hebben neergelegd om wraak te nemen voor een inval een aantal weken terug, Toen beëindigde de politie een luidruchtig feestje in het kamp.

"We nemen deze zaak heel hoog op", zegt de zegsman van de politie. "We gaan de melding onderzoeken en ook het verhaal in het AD. Dit is niet alleen vernieling, maar door de valse melding zijn heel veel hulpdiensten onnodig uitgerukt. Dat is gevaarlijk als ergens anders een incident is."

Man aangehouden voor drugsmokkel Curaçao

Een 23-jarige man uit Heerenveen is dinsdag aangehouden op verdenking van drugssmokkel. De man zou als opdrachtgever betrokken zijn bij meerdere drugstransporten van Curaçao naar Nederland. Eerder werden al drie andere verdachten gearresteerd. Dat meldt de marechaussee donderdag.

De man zou verschillende drugskoeriers werven en aansturen. Zij moesten de drugs van Curaçao naar Nederland vervoeren. Vorige week werden in deze zaak drie verdachten aangehouden op Curaçao. Bij doorzoekingen in hun woningen werden onder meer vuurwapens, softdrugs en xtc gevonden. Zij zitten nog steeds vast.

Duizenden in Californië geëvacueerd wegens bosbrand

In het zuiden van de Amerikaanse staat Californië woedt een bosbrand. Het natuurgeweld heeft ertoe geleid dat zo'n zesduizend mensen hun huis hebben moeten verlaten.

De bewoners van in totaal 2200 huizen zijn geëvacueerd. Het is in het gebied erg heet en droog. Bovendien drijft de wind de vlammen naar de huizen toe. De brand brak maandag uit. Er zijn inmiddels een achttal gebouwen en een handvol auto's in vlammen opgegaan. Ongeveer drieduizend brandweerlieden bestrijden het vuur, bijgestaan door 25 blusvliegtuigen.

De Boer hoopt dat Boerrigter zich laat zien

Derk Boerrigter weet nog niet waar zijn toekomst ligt. De buitenspeler heeft nog een contract tot 2014 bij Ajax en heeft met de nodige concurrentie te maken in Amsterdam.

De 26-jarige Boerrigter kende een moeizaam afgelopen seizoen. De rappe buitenspeler was niet zeker van een basisplek. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen liet hij zien gretig te zijn. Tegen RKC Waalwijk scoorde Boerrigter drie keer. Toch lijken de kansen op speeltijd zeker niet toe te nemen na de komst van Bojan Krkic.

Ajax-trainer Frank de Boer hoopt dat Boerrigter heeft geleerd van vorig seizoen, waarin hij niet in topvorm was. "Als dat straks opnieuw gebeurt, is het voor beide partijen beter afscheid te nemen", zegt De Boer in gesprek met Voetbal International. "Het is aan Derk om te laten zien dat hij weer een meerjarig contract verdient."

Waarborgfondsen kregen plotse heffing

Verschillende waarborgfondsen zijn na jarenlange vrijstelling vorig jaar plots aangeslagen voor vennootschapsbelasting. Dat meldt Het Financieele Dagblad donderdag aan de hand van de jaarverslagen van de fondsen. De aanslagen lopen op tot tientallen miljoenen euro's, maar de fondsen weigeren te betalen, zo zou uit de verslagen blijken.

Met waarborgfondsen kunnen maatschappelijke instellingen zoals woningcorporaties, sportclubs en scholen gemakkelijker leningen afsluiten. De instellingen betalen een premie, waarna het fonds zich garant stelt voor het betalen van de lening in het geval van een faillissement.

Om deze risico's op te vangen hebben waarborgfondsen doorgaans omvangrijke spaarpotten, die variëren van tientallen tot honderden miljoenen euro's, aldus het FD. Over deze reserves hoefden de fondsen jarenlang geen belasting te betalen.

Onduidelijk is waarom de Belastingdienst van opvatting is veranderd en de fondsen nu wel belasting moeten betalen. Veel van de fondsen zijn echter niet van plan om de aanslag te betalen. "Als het moet vechten we dit uit tot aan de Hoge Raad", aldus bestuursvoorzitter Gijs Bak van het Waarborgfonds HBO in de krant. Zijn fonds kreeg een aanslag van 265 duizend euro.

Ook het Waarborgfonds voor de Zorgsector weigert zijn aanslag van ruim 33 miljoen euro te betalen. Toch hebben niet alle waarborgfondsen een belastingaanslag gekregen. Onder meer het Waarborgfonds Eigen Woningen en fondsen voor kinderopvang en sport zijn nog steeds vrijgesteld.

Van Bommel: "Ik ben best zenuwachtig"

Mark van Bommel maakt zich op voor zijn afscheidswedstrijd in het Philips Stadion. In het uitverkochte stadion van PSV zijn veel grote namen aanwezig. Op uitnodiging van Van Bommel zijn onder meer Zlatan Ibrahimovic, Wesley Sneijder, Franck Ribéry en Arjen Robben aanwezig. Team Bommel speelt tegen PSV.

"Ja, we zouden zomaar kunnen winnen", grapt de voormalig international tegen het Algemeen Dagblad. "Ik ben er trots op dat het Philips Stadion is uitverkocht en dat er zoveel grote namen komen. Cocu wil een echt oefenduel, omdat hij weinig heeft kunnen spelen met zijn team."

"Ik ben best zenuwachtig. Vorige week deed ik mee in een wedstrijd tussen ex-internationals van Nederland en Duitsland in Aken. Ik had direct last van de hamstring. Dat wil ik nu voorkomen", aldus Van Bommel, die ook ziet dat er veel verandert bij PSV. "Ik was druk met die afscheidswedstrijd en we zijn verhuisd. Wisselingen heb je altijd, maar wat er nu bij PSV is gebeurd, is natuurlijk niet normaal", aldus ex-captain van de Eindhovenaren.

Van Bommel wil vrijdag genieten van 'zijn' avond. "Thomas Müller komt, een jongen die ik bij Bayern München heb begeleid. Maar ook Thomas Frings, waar ik nooit mee heb gevoetbald, maar wel veel mooie duels mee heb uitgevochten. Helaas komt er, mede door blessures, niemand van Barcelona. Ik verwacht van de PSV-fans dat ze ook de voormalige Ajacieden het respect geven dat ze ook verdienen. Zo hoort dat bij een feestwedstrijd."

Kim Jong-un praat voor een miljoen

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wil wel praten met buitenlandse media, maar doet dat niet voor niets. Volgens de Zuid-Koreaanse krant The Chosun Ilbo vraagt hij maar liefst een miljoen dollar (ruim 7,5 ton in euro's). Het land heeft belangrijke buitenlandse media uitgenodigd voor de viering van het begin van de wapenstilstand, op 27 juli 60 jaar geleden. Met die wapenstilstand kwam er een voorlopig einde aan de gewelddadigheden van de Koreaanse Oorlog.

De krant baseert zich op bronnen rond de regering in Pyongyang. Media als de Britse BBC en de Amerikaanse AP hebben een uitnodiging gekregen en de eerste verslaggevers werden donderdag in Noord-Korea verwacht. Verwacht wordt dat een of twee nieuwsleveranciers zullen toehappen en voor grof geld een onderhoud met Kim krijgen.

Kim Jong-un praat voor een miljoen
Kim Jong-un praat voor een miljoen (dat rijmt trouwens) (Foto: ANP)

Half miljoen mensen zien voetbalsters sneuvelen

Meer dan een half miljoen Nederlanders hebben gisteravond de uitschakeling van de Nederlandse voetbalsters op het EK gezien. Zo'n 540 duizend mensen stemden op de NOS af voor het laatste groepsduel tegen IJsland, blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

Het met 1-0 verloren EK-duel staat op de zestiende plaats van de dag-top 25, die met meer dan anderhalf miljoen kijkers wordt aangevoerd door het achtuurjournaal. Op de tweede plaats staat Heel Holland Bakt, gevolgd door De Avondetappe.

Het EK in Zweden verliep uiterst teleurstellend voor de Oranjevrouwen. In drie groepsduels werd slechts een punt gepakt en geen enkele treffer geproduceerd. Vier jaar geleden reikte Nederland nog tot de halve finale.

De wedstrijd tegen IJsland werd ook op Eurosport uitgezonden, maar daarvan zijn geen cijfers beschikbaar.

Olimpia wint eerste finaleduel Copa Libertadores

Olimpia heeft zich een goede uitgangspositie verworven om de Copa Libertadores te winnen. De Paraguayaanse club won de heenwedstrijd van de finale woensdag plaatselijke tijd met 2-0 van Atletico Mineiro. De Copa Libertadores geldt als de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Champions League.

Voor eigen publiek in Ascuncion opende Alejandro Silva halverwege de eerste helft de score, waarna Wilson Pittoni diep in blessuretijd voor de 2-0 tekende. Atletico-speler Richarlyson werd vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd.

Over een week is de return in de Braziliaanse stad Belo Horizonte. Atletico Mineiro mag dan proberen voor het eerst in de geschiedenis en als vierde Braziliaanse club op rij de Copa Libertadores te winnen. Olimpia jaagt op zijn vierde titel.

Nederlandse economie draait nog altijd slecht

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft donderdag gemeld dat het nog altijd niet goed gaat met de Nederlandse economie. Een klein overzicht:

Consumentenvertrouwen:
Consumenten zijn in juli iets minder positief gestemd over het economisch klimaat dan in de maand juni. Mensen zijn vooral pessimistischer geworden over de economische ontwikkeling in de komende twaalf maanden. De koopbereidheid bleef onverminderd laag.

Bedrijfsinvesteringen:
De investeringen van bedrijven zijn in mei met 10,9 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand in 2012. De daling valt daarmee iets hoger uit dan de krimp van 10,4 procent in april.

De krimp van de investeringen in bouwwerken was in mei iets kleiner dan in april. De krimp van de investeringen in vervoermiddelen was daarentegen een stuk groter dan voorgaande maand.

De cijfers over de bedrijfsinvesteringen zijn niet gecorrigeerd voor werkdageffecten. Mei telde in 2013 evenveel werkdagen als in 2012. April had dit jaar wel een werkdag meer dan vorig jaar.

Werkeloosheid:
Het aantal mensen zonder baan is in juni fors toegenomen met zestienduizend naar 675 duizend mensen. De werkloosheid steeg daarmee naar 8,5 procent, van 8,3 procent in mei. De werkloosheid bevindt zich in absolute cijfers al maanden op recordhoogte.

De toename in werkloosheid ligt flink hoger dan een maand eerder, toen negenduizend mensen extra hun baan kwijtraakten. Wel ligt de stijging lager dan in maart, toen er dertigduizend werklozen bijkwamen. Dat was de sterkste groei in vier jaar tijd.

Dode schildpadden gevonden in Zutphen

In een Zutphense vijver zijn dinsdag twee dode schildpadden aangetroffen. Waarschijnlijk zijn de dieren het slachtoffer geworden van visstropers. Dat meldt de politie donderdag.

De dieren dreven in de vijver aan de kant van de Ingenieur Lelystraat. Ze zaten vast aan vishaken die waren bevestigd aan een touw. Het touw was verzwaard met een steen. De schildpadden zijn waarschijnlijk door uitputting overleden.

Mobiele versie van FIFA 14 laat zich zien

Het komt natuurlijk niet als een verrassing dat we ook dit jaar weer aan de slag kunnen met een nieuwe mobiele versie van FIFA 14. EA heeft aangegeven diverse verbetering te hebben gemaakt aan de graphics en een nieuwe manier van besturen heeft toegevoegd.

De nieuwe besturing zal meer touch-georiënteerd zijn wat inhoudt dat je op het moment van schieten moet swipen of als je een pass wilt geven, moet drukken op de betreffende speler, in plaats van op een "knop" te drukken. Hoe dit in de praktijk gaat werken zullen nog even moeten afwachten tot we de gameplay live hebben kunnen zien en spelen.

Ook bevat FIFA 14 de volgende vernieuwingen:

- 34 gelicenseerde stadions.
- 30 gelicenseerde competities.
- Meer dan 600 teams.
- Helemaal gemaakt voor touch-besturing met makkelijke en inventieve besturing.
- Commentaar is beschikbaar in 5 talen (Engels, Frans, Italiaans, Spaans en Duits.
- EA SPORTS Football Club.
- Match day.

FIFA 14 komt uit in het derde kwartaal van dit jaar op iOS en Android. Overige mobiele systemen worden later aangekondigd.

FIFA 14 Mobiel

FIFA 14 Mobiel

FIFA 14 Mobiel

Boston-bomber op cover Rolling Stone

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan over de cover van het tijdschrift Rolling Stone. Op de cover van het Amerikaanse muziekblad staat een foto van Dzjochar Tsjarnajev, de 19-jarige verdachte van de aanslag op de marathon in Boston. Bij de aanslag op 15 april vielen drie doden en meer dan 260 gewonden.

Tsarnajev wordt ervan verdacht samen met zijn oudere broer, Tamerlan, twee bommen te hebben geplaatst bij de finish van de marathon. De broers waren na de aanslag nog enkele dagen voortvluchtig. Tamerlan werd drie dagen later doodgeschoten door de politie. Dzjochar werd uiteindelijk op 19 april gearresteerd.

De Amerikaanse media hebben de afgelopen maanden vaker foto's gepubliceerd van Dzjochar Tsarnajev. De cover van Rolling Stone is veel mensen echter in het verkeerde keelgat geschoten omdat Dzjochar oogt als een rockster, als iemand die bewondering opwekt. 'Rolling Stone verheerlijkt terrorisme', zo luidt het.

De kritiek kwam onder anderen van de burgemeester van Boston en de gouverneur van Massachusetts. Rolling Stone liet weten het van belang te vinden om duiding te verschaffen over wat een 'veelbelovende student' als Dzjochar ertoe heeft gebracht een radicale moslim en 'een monster' te worden.

Overigens is het bewuste nummer van Rolling Stone pas vanaf vrijdag verkrijgbaar. Sommige winkeliers hebben laten weten het blad niet ter verkoop aan te zullen bieden.

Arbodiensten lekken medische gegevens

Twee arbodienstverleners hebben gegevens over zieke werknemers verstrekt aan werkgevers. Het ging om medische informatie die niet noodzakelijk is voor de re-integratie of begeleiding in verband met ziekte of arbeidsongeschiktheid. Dat meldt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) donderdag.

Arbodiensten mogen informatie over de aard en de oorzaak van de ziekte van werknemers, medicijngebruik of behandelingen niet doorspelen aan de werkgevers. Voor het verwerken van medische gegevens gelden extra wettelijke eisen.

Het verzuimbedrijf dat door het CBP op de vingers werd getikt heeft maatregelen genomen. Het andere bedrijf dat over de schreef ging staat nog onder controle van het CBP.

Dagobert zoekt het hogerop

Capcom is druk bezig met het promoten van de aankomende titel Ducktales Remastered. Vandaag is er wederom een nieuwe video online verschenen, waarin we deze keer het Himalaya-level kunnen bewonderen.

Een opvallende verandering ten opzichte van de originele NES-game is dat er een nieuwe boss fight tegen Flintheart Glombgold is toegevoegd.

Ducktales Remastered is vanaf half augustus op PlayStation 3, Wii U en pc te downloaden. Gamers met een Xbox 360 mogen een maand later met het avontuur van Dagobert Duck aan de slag.

Grieken gaan meer bezuinigen

Het Griekse parlement heeft woensdagavond laat een nieuw bezuinigingspakket goedgekeurd. Het pakket voorziet in een aanzienlijke inkrimping van het ambtenarenapparaat. De nieuwe bezuinigingen, die duizenden ambtenaren hun baan zullen kosten, zijn voorwaarde voor meer internationale steun. Athene krijgt nu van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een lening van 6,8 miljard euro. Eind deze maand wordt 2,5 miljard daarvan overgemaakt.

Tegen de nieuwe bezuinigingen is fel geprotesteerd. Zo'n drieduizend betogers demonstreerden woensdag voor het parlementsgebouw in Athene. Burgemeesters uit heel Griekenland voegden zich bij het protest.

Door de nieuwe bezuinigingen komen op korte termijn 12.500 banen bij de overheid - veelal die van leraren en gemeenteambtenaren - op de tocht te staan. Eind volgend jaar zullen vijftienduizend overheidsbanen verloren zijn gegaan.

Kwakman: "Lijkt alsof Messi weer terug is"

Kees Kwakman speelde woensdag na drie jaar weer voor het eerst in het shirt van NAC Breda. De centrale verdediger kwam met de Bredanaars in actie tegen Steenbergen.

Kwakman vertrok drie jaar geleden bij NAC, maar afgelopen vrijdag keerde hij terug van FC Groningen. De fans toonden zich erg gelukkig met zijn rentree. "Ik zei net een beetje gekscherend dat het lijkt alsof Messi weer terug is bij NAC", zei Kwakman tegen Omroep Brabant. "Ik wil dus de verwachtingen ook graag wat temperen."

"Ik ben maar een simpele speler die graag bij NAC wil spelen", aldus de verdediger annex middenvelder. Kwakman tekende voor twee seizoenen in Breda. Een buitenlandse club zag hij ook wel zitten. "Daar hebben we altijd eerlijk over gecommuniceerd naar elkaar. Uiteindelijk hadden we allebei niks en zijn we blij met elkaar."

Pensioenen mogelijk opnieuw lager

Pensioenfondsen vrezen dat zij in 2014 de pensioenen opnieuw moeten verlagen. De dekkingsgraad is verder verslechterd, sommige grote pensioenfondsen zitten onder de honderd procent. Dat maakten zij donderdag bekend.

Het ABP laat weten dat de dekkingsgraad, de verhouding tussen het beschikbaar vermogen en de verplichtingen van het fonds, in het tweede kwartaal gedaald is naar 97 procent. "Met name in juni hebben we een tik gehad omdat de beurzen het slecht deden", zegt voorzitter Henk Brouwer. Ten opzichte van het eerste kwartaal is de dekkingsvraag met vier procentpunt gedaald.

"Helaas is de dekkingsgraad van 104,2 procent die we eind van dit jaar moeten hebben verder weg geraakt", zegt Brouwer. "Maar het is ook niet helemaal uitgesloten dat we het wel halen, de beurzen trekken de laatste weken weer aan. Toch zullen onze deelnemers er rekening mee moeten houden dat de kans dat het ABP in 2014 opnieuw een verlaging van het pensioen moet doorvoeren nog steeds aanzienlijk is."

Metaalfonds PMT laat ook weten 'rekening te houden met een tweede verlaging'. PME noemt zegt 'serieus rekening te houden' met een verlaging.

Stoom uit reactor Fukushima-centrale

Er komt stoom uit een van de beschadigde reactors van de Fukushima Dai-ichi kerncentrale in Japan. Volgens eigenaar van de centrale Tepco wordt geen verhoogde radioactiviteit gemeten. Men blijft doende reactor 3 af te koelen door er water in te spuiten, aldus Tepco in een verklaring donderdag.

De kerncentrale raakte in maart 2011 ernstig beschadigd. Als gevolg van een aardbeving en een daaropvolgende verwoestende tsunami werden de voedings- en koelsystemen van de centrale vernield waardoor er kernsmelting plaatshad.

Nauwelijks geslaagden bij Inholland

Van de tweehonderd studenten media en entertainment management aan de Hogeschool Inholland in Den Haag zijn er maar twee in een keer geslaagd. Slechts 22 mochten het afstudeerproject in. Studenten klagen dat de eisen te veel zijn aangescherpt, meldt het AD donderdag.

De opleiding media en entertainment van Inholland kwam in 2010 onder vuur te liggen toen bleek dat in Haarlem de diploma's te makkelijk werden uitgereikt. Daarna zijn de eisen aangescherpt.

Volgens studenten is de school nu zo streng dat het bijna onmogelijk is om een diploma te halen. "Dit kan gewoon niet, wanneer houdt het op?" klagen zij. Inholland bevestigt in het AD dat de regels streng worden toegepast. "Daarbij wordt gekeken naar inhoud en vorm, maar ook naar spelling en bronvermelding. Wij willen dat studenten met een hbo-waardig diploma de school verlaten."

Kankercampagne kost 7 ton, opbrengst 1 ton

Het Anthoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis heeft nog nauwelijks geld opgehaald voor kankeronderzoek. Het instituut startte deze zomer een campagne die voor eind oktober vijf miljoen euro moest opbrengen, maar na een maand is daar nog niet eens een ton van binnen. Dat meldt de Volkskrant donderdag.

De campagne, inclusief spotjes op radio en televisie, kostte zo'n zeven ton. Het instituut, dat onderzoek doet naar kanker, gaat na de vakantieperiode de campagne uitbouwen, onder meer via sociale media.

Het Anthoni van Leeuwenhoek meldde vorige maand dat kanker op termijn niet langer een dodelijke ziekte maar een chronische ziekte kan worden. Om dit mogelijk te maken zou zestien miljoen euro nodig zijn. Vijf miljoen moet komen van de vorige maand gestarte campagne, de overige elf miljoen uit bronnen als Alpe d'Huzes en KWF Kankerbestrijding.

LA the Voices gooit roer om

Los Angeles, the Voices slaat een andere muzikale richting in. De vier mannen, die Gordon in het voorjaar zagen vertrekken, zijn bezig met een nieuw album dat in november moet uitkomen.

"Op het album komen tussen de twaalf en veertien liedjes die een stuk minder bombastisch en 'over the top' zijn dan de meeste nummers op de laatste cd", zegt Peter Strykes tegen het AD. Het zangkwartet duikt volgende maand de studio in en wil volgend jaar gaan toeren langs Nederlandse theaters.

Gordon stapte in maart uit Los Angeles, the Voices, waarna de heren het met elkaar aan de stok kregen over onder meer de naam van de groep. Na 'intensieve gesprekken en onderhandelingen' legden ze het bij.

Opposant Poetin schuldig aan diefstal

Aleksej Navalny, een bekende opposant van de Russische president Vladimir Poetin, is donderdag schuldig bevonden aan corruptie en diefstal. De rechter oordeelde in het omstreden proces dat Navalny in 2009 als adviseur van een staatsbedrijf 400.000 euro heeft verduisterd. Navalny heeft betoogd dat het een politiek gemotiveerd proces is.

De aanklager heeft 6 jaar cel geëist tegen de 37-jarige Navalny. Aangenomen wordt dat de rechter in Kirov, 780 kilometer ten noordoosten van Moskou, de strafmaat donderdag in de loop van de zitting bekendmaakt.

Mandela's gezondheid gaat vooruit

Nelson Mandela blijft opgenomen in het ziekenhuis in Pretoria, maar zijn gezondheidstoestand verbetert gestaag. Dit zei de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma donderdag op de 95e verjaardag van Mandela.

Mandela geldt als als een soort Vader des Vaderlands van het moderne Zuid-Afrika. Hij was lange tijd de beroemdste politieke gevangene ter wereld en het boegbeeld van de strijd tegen het blanke minderheidsregime in het land dat begin jaren 90 instortte. Blanken vormen minder dan 10 procent van de bevolking, maar domineerden het land volkomen tot circa 20 jaar geleden. Mandela was de eerste zwarte president van Zuid-Afrika van 1994 tot 1999.

Hij worstelt al geruime tijd met zijn gezondheid, voor al longinfecties.

Sven Co-op-mod wordt standalone

De Sven Co-op-mod voor Half-Life zal, na bijna 15 jaar ontwikkeling, eindelijk als standalone spel uitgebracht worden op Steam. Het team achter de mod heeft aangekondigd dat Valve toegang heeft gegeven tot een eigen custom versie van de Half-Life-engine. De mod zorgt ervoor dat je met meerdere mensen samen kunt spelen (co-operative gameplay).

Het team achter Sven Co-opgeeft aan erg dankbaar te zijn voor de openheid en gedane moeite van Valve om dit mogelijk te maken. Ze kijken ernaar uit te kunnen werken met “één van de beste game engines ooit”. Ze garanderen dat er vele updates uit zullen komen.

Wat dit in het kort betekent met betrekking tot Sven Co-op:

  • De volgende update van Sven Co-op zal standalone draaien met een eigen versie van de Half-Life-engine.
  • Het spel zal gratis zijn voor alle Steam-gebruikers en zal de originele Half-Life-verhaallijn bevatten om co-op door te spelen (met twee of meer spelers).
  • Automatische updates zullen bezorgd worden door gebruik te maken van het content-uitleversysteem van Steam, SteamPipe genaamd. Dit zal zorgen voor snellere en meer regelmatige updates.
  • Updates en nieuwe mogelijkheden zullen toegevoegd worden aan de Half-Life-engine, en aan de Half-Life map editor, genaamd Hammer.
  • De uitgebreidere mogelijkheden van de custom Half-Life-engine zullen voor veel grotere spelwerelden en meer detail in de spelwereld zorgen.
  • Stabiliteits-, performance- en gameplayverbeteringen voor iedereen.

Sven co-op aankondigingSven Co-op aankonding op de officiele site

FC Utrecht en PSV rond over Derijck

PSV en FC Utrecht hebben een akkoord bereikt over een verhuur van Timothy Derijck. De 26-jarige verdediger heeft bij PSV nog een contract tot medio 2016, maar hij komt niet voor in de plannen van de nieuwe trainer Phillip Cocu.

In Utrecht moet de Belg de opvolger worden van de naar Ajax vertrokken Mike van der Hoorn. Overigens moet Derijck nog wel zelf tot een akkoord komen met FC Utrecht.

[Tour] Twee keer Alpe d'Huez hoogtepunt van de Tour

In de Ronde van Frankrijk staat de koninginnenrit op het programma. Liefst twee keer moeten de renners de 21 bochten door van de magische Alpe d'Huez, die de afgelopen dagen is volgestroomd met honderdduizenden wielerfans. Van de 27 eerdere aankomsten op Alpe d'Huez won acht keer een Nederlander, waardoor de Alpenreus als bijnaam 'de Hollandse berg' heeft.

De 18e rit begint om 12.30 uur in Gap, dinsdag nog finishplaats van de 16e etappe, van waaruit eerst de Col de Manse moet worden beklommen. Daarna gaat het noordwaarts over twee cols (derde en tweede categorie) naar de beroemde 21 bochten van Alpe d'Huez. Vervolgens maken de renners de snelle en gevaarlijke afdaling via de Col de Sarenne. Tot slot gaat het opnieuw omhoog richting de top van Alpe d'Huez, waar na 172,5 kilometer voor de winnaar eeuwige roem ligt te wachten.

De Brit Chris Froome heeft het geel stevig om zijn schouders zitten, Bauke Mollema is na de klimtijdrit naar de vierde plek gezakt.

Twee keer Alpe d'Huez hoogtepunt van de Tour
Twee keer Alpe d'Huez hoogtepunt van de Tour (Foto: ANP)

[Upd] Fietser en motorrijder dood na botsing

Twee fietsers zijn woensdagavond in het Gelderse Ochten zwaargewond geraakt bij een botsing met een motorrijder. Minstens een van de twee fietsers wordt gereanimeerd. Een derde fietser liep lichtere verwondingen op, meldt een politiewoordvoerder.

Het ongeluk vond rond 21.15 uur plaats op de Waalbandijk. De oorzaak van het ongeluk is nog onbekend. Ook is nog niet bekend hoe het met de motorrijder gaat.

Update, 03.30 uur
Een van de twee fietsers, een 50-jarige vrouw, is aan de gevolgen van het ongeluk overleden, schrijft Het Parool. Ook haar zoon van 15 was bij het ongeluk betrokken maar zou niet gewond zijn geraakt. Over de derde fietser wordt verder niets gemeld. De motorrijder ligt volgens de politie in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Update, 07.04 uur
In de loop van de nacht is ook de motorrijder overleden, zo meldt de NOS. Het gaat om een 29-jarige man, die de fietsers van achteren aanreed. De plaats van het ongeluk was de hele nacht afgezet voor onderzoek. Er waren verscheidene ambulances en een traumahelikopter aanwezig.

FOK! wat een weer... Zonnig

Goedemorgen! De afgelopen twee dagen hadden we wat last van sluierbewolking, maar vandaag moet deze bewolking grotendeels oplossen. En het is natuurlijk lekker warm.

Het noordelijk kustgebied maakt zeker in de ochtend nog kans op laaghangende bewolking als gevolg van enkele mistbanken die de afgelopen nacht ontstonden. Elders in het land is het vrijwel de hele dag helder. De maxima liggen tussen de 21 en 28 graden en er staat een zwakke noordelijke wind.

In Engeland is het de laatste dagen warmer dan bij ons en daar liepen de temperaturen dan ook op tot boven de 30 graden. Stevige onweersbuien vinden we in en rond de Alpen en daar krijgt de Tour vandaag ook mee te maken.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Bloempje1
In de weilanden van Eemnes vind je ook veel mooie bloemetjes, zoals Klap hier laat zien.

 Bloempje2
Ook langs de kant van de weg groeien leuke plantjes.

 

 

 

Phoenix Wright doet het in tweeën

Gamestudio Capcom heeft tijdens de Comic-Conbeurs in San Diego twee trailers uitgebracht met gameplay van Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies. De eerste video laat zien hoe je misdaden moet onderzoeken. De tweede laat beelden zien vanuit de rechtszaal.

Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies komt eind 2013 uit op Nintendo 3DS. Het spel zou in het Westen alleen alsdownloadbare titel verschijnen, maar er gaan geruchten dat Capcom toch een winkelversie overweegt. De studio zelf heeft nog niets bevestigd.

Beyond Good and Evil 2 wordt groter

Beyond Good & Evil 2 is groter dan het originele spel en zal meerdere steden en planeten bevatten, volgens Michel Ancel, de bedenker van het eerste spel en natuurlijk Rayman.

Ubisoft heeft het spel nog niet bevestigd, het is officieel niet in ontwikkeling. Ubisoft Montpellier heeft blijkbaar in ieder geval ideeën voor een tweede deel.

"We moeten het team opbouwen en de elementen waar we aan gewerkt hebben ophalen", zei Ancel. "Ik wil geen dingen in termen van tijd zeggen, dat zorgt ervoor dat mensen teleurgesteld raken, het zal echt afhangen van de snelheid waarmee we dingen zullen maken voor dat spel. We hebben een heleboel dingen al gedaan. Nu moeten we ze bij elkaar zoeken en dat spel maken. Als er enige communicatie zou zijn zal het volgend jaar zijn, proberen te praten over het feit dat we ermee bezig zijn. Maar zo veel mensen bij Ubisoft willen dat spel maken, eerlijk gezegd."

"Het was toen we er eerder aan werkten niet de tijd voor, het was eerlijk gezegd te ambitieus, en dit is het spel dat we op het juiste moment willen doen. Dus nu dat we het juiste team en de juiste tools hebben, zou dit een goed moment zijn om het te doen."

De trailer hieronder is uit de tijd dat het blijkbaar te ambitieus was. En wachten maar weer.

Vierdaagselopers over Zevenheuvelenweg

De intocht voor de overgebleven 40.719 deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse komt steeds dichterbij. Voordat het vrijdag zover is, wacht de wandelaars donderdag eerst nog een pittige opgave. De derde dag van het evenement is het parcours allesbehalve vlak, want de Zevenheuvelenweg zit in het programma.

Die hele weg in Groesbeek, zo'n 1,5 kilometer lang, staat altijd bomvol met campers, caravans, platte karren en vouwwagens van kamperende toeschouwers.

Tot dusverre kende de Vierdaagse 1774 uitvallers: 917 op dinsdag en 857 op woensdag. De woensdag wordt vaak gezien als de 'grote uitvaldag', maar ook op donderdag moeten over het algemeen veel wandelaars opgeven.

Vierdaagselopers over Zevenheuvelenweg
Vierdaagselopers over Zevenheuvelenweg (Foto: ANP)

Oordeel over alcoholverkoop bij tankstation

Een biertje kopen bij het tankstation. De bestuursrechter in Assen beslist donderdag of pomphouder Ewout Klok uit Hoogeveen alcohol mag verkopen.

Na 13 jaar verbod op alcoholverkoop in tankstations wil Klok het verbod op de verkoop omverwerpen. 1,5 jaar geleden kreeg hij een boete van 900 euro voor het verkopen van alcohol in zijn zaak. Hij weigert te betalen en tekende bezwaar aan.

Door het verbod te negeren en toch alcohol te verkopen, lokte hij een proefproces uit. Sinds het verbod in 2001 loopt hij naar eigen zeggen veel omzet mis.

Klok krijgt steun van de belangenvereniging voor pomphouders BETA. Alle 1200 aangesloten pomphouders vinden het onterecht dat tankstations geen alcohol meer mogen verkopen. Ze vinden het oneerlijk dat wegrestaurants en supermarkten langs de weg dat wel mogen.

Oordeel over alcoholverkoop bij tankstation
Oordeel over alcoholverkoop bij tankstation (Foto: ANP)

De steiger (4): Nog een ontmoeting

'Het was gisterenavond een toffe boel op de steiger. Jos was er met Mariska. Anoek en Ricardo. Nog wat andere lui. Rachid, Youssra, Pris, Jasmijn, je kent ze wel.'
'Klinkt als een waar feest.'
'Dat was het ook, Marcel. Je had erbij moeten zijn.' Jurgen dacht terug. Hij had wat gedronken en veel geblowd. Te veel. Toen Ricardo even naar boven was gelopen om tegen een boom aan te pissen, was Jurgen naar Anoek gestapt. Ze had hem een kus gegeven, dat wist hij nog. Meer kon hij zich eigenlijk niet herinneren. Of wacht, ze hadden verschrikkelijk gelachen om Youssra toen zij uitgebreid stond te kotsen over de reling. En nu viel hem ook weer te binnen dat iedereen had staan juichen toen Jos in het openbaar Mariska in d'r kont nam.
'Ik moest werken, Jurgen.'
'Jij wel.' Jurgen Lambal grijnsde. 'Ik heb geen tijd om te werken; ik moet naar feesten.'

Vijf verdachten vuurwerkbom Coolsingel langer vast

Vijf mannen die zaterdagnacht werden opgepakt voor het gooien van een vuurwerkbom uit een limousine op de Coolsingel in Rotterdam blijven langer vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam heeft besloten dat het vijftal in ieder geval nog veertien dagen mag worden vastgehouden.

Het OM beschuldigt de vijf van het teweegbrengen van een ontploffing en openlijk geweld. In de zaak werden aanvankelijk acht mannen van 23 tot 33 jaar uit Rotterdam en Dordrecht opgepakt. Maandag meldde het OM drie andere verdachten in de zaak op vrije voeten te hebben gesteld.

De politie stelde dit weekend de zaak hoog op te nemen vanwege het risico dat de mannen hebben genomen. In de binnenstad was het op het moment van het incident erg druk, waardoor de kans op gewonden door het gooien van het zware illegale vuurwerk groot was.

Bij het incident raakte overigens niemand gewond. De klap was volgens de politie wel in de wijde omtrek te horen.

Breuk Clooney en Keibler niet om kinderwens

De relatie tussen George Clooney en Stacy Keibler is niet op de klippen gelopen vanwege onenigheid over kinderen en trouwen. Nadat eerder deze maand bekend werd dat de twee niet meer bij elkaar zijn kwam het gerucht op dat haar kinderwens en verlangen naar een bruiloft daar de reden voor waren.

"Ik denk dat ik een beetje anders ben dan de meeste vrouwen. Ik denk daar op dit moment niet echt over na", heeft Keibler gezegd in het tv-programma Good Morning America. De onderwerpen zouden volgens haar niet eens te sprake zijn gekomen. "We hebben het daar niet over gehad."

De 33-jarige voormalig worstelaarster en de 52-jarige acteur hadden zo'n twee jaar een relatie. Keibler liet eerder al weten dat zij en Clooney als vrienden uit elkaar zijn gegaan.

Mathilde was net als Máxima zegen voor de monarchie

De verschillen tussen de Belgische prinses Mathilde en koningin Máxima zijn legio, maar er zijn ook enkele opvallende overeenkomsten tussen de twee. Beiden zijn blond, universitair geschoold, van goede komaf en werkten voor de Verenigde Naties. Maar bovenal werden beiden bij hun entree aan het hof gezien als 'redders van de monarchie'. Net zoals Willem-Alexander lang gebukt ging onder het imago van 'Prins Pils', kampte ook de Belgische troonopvolger Filip lang met een ongelukkige reputatie. De ietwat klungelige en stijve prins stond niet te boek als een intellectuele hoogvlieger en het feit dat hij tot ver in de dertig vrijgezel bleef droeg niet bij tot zijn populariteit. Dat verandert als Mathilde op het toneel verschijnt. Dertien jaar jonger dan Filip, een elegante verschijning en van adel bovendien. "Koningin Fabiola, de vrouw van de overleden koning Boudewijn, heeft haar meermaals een godsgeschenk genoemd", zegt de Vlaamse royaltyjournalist Mario Danneels. "Haar moeder komt uit Polen, haar vader is een Vlaming, ze is opgegroeid in Wallonië en heeft gestudeerd in Brussel. Beter kan ook haast niet."

In 1999 treden Mathilde en Filip in het huwelijk. Het duurt niet lang voor België haar in de armen sluit, eenzelfde ontvangst die Máxima ten deel valt als zij in 2001 gepresenteerd wordt als de aanstaande vrouw van Willem-Alexander.

Filip oogt een stuk meer ontspannen aan de zijde van Mathilde en hoewel zij tot op de dag van vandaag een stuk populairder is dan haar man, neemt ook het vertrouwen van de Belgen in Filip toe sinds hun huwelijk. Eenzelfde ontwikkeling maakte Willem-Alexander door: na de komst van Máxima werd in Nederland positiever tegen hem aangekeken.

Volgens Danneels weet Mathilde de hooggespannen verwachtingen maar ten dele waar te maken. "De frisse wind aan het hof is uitgebleven. Waar Máxima flamboyant bleef, werd Mathilde steeds meer ingetogen. We moeten vaststellen dat het hof meer een stempel op haar heeft gedrukt dan dat zij haar stempel op het hof heeft weten te drukken."

De maatschappelijke carrières van Mathilde en Máxima voor zij trouwden liepen flink uiteen. Waar Máxima economie studeerde en daarna in New York bij verschillende banken aan de slag ging rondde Mathilde haar studie logopedie af alvorens ze haar eigen praktijk opende. Daarnaast volgde zij een studie psychologie.

Na beider huwelijken vertonen de maatschappelijke functies meer overeenkomsten. Mathilde gaat zich inzetten voor kwetsbare mensen en kinderen, Máxima voor allochtone vrouwen. In 2005 gaan ze zich allebei voor de Verenigde Naties bezighouden met microkrediet. De twee hebben allebei Nederlands moeten leren spreken. Máxima was aanvankelijk een vlottere leerling dan Mathilde, wat in België nog wel eens tot jaloezie leidde. Inmiddels spreken ze de taal vloeiend, doch niet accentloos. Het wordt ze in beide landen niet verweten.

Sterker nog: in 2012 krijgt Máxima de Machiavelliprijs vanwege haar 'uitzonderlijke communicatieve kwaliteiten'. Mathilde laat zich op taalgebied ook niet onbetuigd. De logopediste zet zich in voor het bestrijden van analfabetisme, overigens net als de Nederlandse prinses Laurentien. De onderlinge banden tussen Mathilde en Máxima zijn goed. Mathilde is moeder van vier kinderen: Elisabeth, Gabriël, Emmanuel en Eléonore. Máxima heeft drie dochters: Amalia, Alexia en Ariane. En de peetmoeder van Alexia is dan weer prinses, en vanaf zondag koningin Mathilde.

Producenten Beatles-musical aangeklaagd

De producenten van de Beatles-musical Let it Be zijn aangeklaagd door de makers van een andere musical over de band. De eerstgenoemde show zou zijn gebaseerd op het eerder opgevoerde Rain - A Tribute to the Beatles en de makers willen daar een vergoeding voor.

Rain Corporations, dat achter de in 2010 en 2011 op Broadway opgevoerde show zit, eist de helft van de opbrengst van Let it Be plus een vermelding als schrijver. Dat meldt de BBC woensdag.

"Let It Be is een eerbetoon aan de Beatles, niet aan vier mannen die de Beatles imiteren", doet de advocaat van de Let it Be-producenten de beschuldiging af als onzin. "Hoe kun je nou het vermogen om een imitatie van de Beatles op te voeren claimen?"

Let it Be is sinds september vorig jaar te zien op West End en wordt later deze maand ook opgevoerd op Broadway.

Monsanto blijft weg uit EU

De Amerikaanse biotechnologiemoloch Monsanto ziet af van het verbouwen van genetisch gemanipuleerde gewassen in de EU. Een verzoek daartoe is ingetrokken omdat 'het project niet commercieel interessant' meer zou zijn. Dat schrijft het Parool. 

Hoewel Monsanto in Europa wel mais verbouwt, waren er nieuwe verzoeken gedaan met betrekking op suikerbieten, soja en andere gewassen. Over de mogelijke toestemming om méér gemodificeerde Monsantogewassen toe te laten op de Europese markt werden kritische vragen gesteld door verschillende parlementen.

Veel boeren, milieubeschermers en mensen die weleens gewassen eten keken ook niet bepaald uit naar de komst van het Amerikaanse bedrijf en kunnen opgerust ademhalen nu Monsanto haar gewassen, dwangcontracten en prijsafspraken voorlopig netjes aan de overkant van de oceaan houdt.

Kerken Houten willen gesprek over abortuskliniek

Kerkverbanden in Houten willen met het gemeentebestuur gaan praten over de vestiging van een abortuskliniek naast een gereformeerde kerk. Dat meldt SGP-raadslid Peter den Boef woensdagavond na een gesprek van de lokale SGP, de ChristenUnie en het CDA met ongeveer zeven kerkgemeenschappen in Houten.

Eerder werd bekend dat het de bedoeling is dat de kliniek dit najaar de deuren opent naast de gereformeerde Eskol-kerk. Voor de komst ervan is geen vergunning nodig, omdat het bestemmingsplan de kliniek op die plek toestaat, aldus de gemeente.

Volgens Den Boef is over de kwestie commotie ontstaan in Houten, in het bijzonder omdat de kliniek naast de Eskol-kerk moet komen. "Abortus is niet de manier om ongewenste zwangerschappen te reguleren. Daar zijn andere methodes voor."

Het CDA, de SGP en ChristenUnie hebben vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de kwestie. Donderdag krijgen de politieke partijen een toelichting op de kwestie van het college. "En wij hebben de achterban, de kerken dus, gemobiliseerd. Wij willen een debat op gang brengen over of dit wenselijk is." Een gesprek van de kerken met het gemeentebestuur vindt vermoedelijk pas na de zomervakantie plaats, omdat veel mensen op vakantie zijn.

De kerken en de politieke partijen willen volgens Den Boef overigens ook een 'positieve boodschap' uitdragen. "Wij willen pastorale hulp aanbieden aan vrouwen die na een abortus spijt hebben gekregen."

Opnieuw dodelijke aanvallen in Irak

Aanslagen op een café in Irak en op een groep zwemmers in een beekje hebben woensdag aan zeker negen mensen het leven gekost. Dat hebben bronnen bij de Iraakse politie bekendgemaakt.

In Mosul ging in de avond een bom af in een café. Vijf mensen kwamen om, veertien raakten gewond. Drukke café's zijn vaker een doelwit voor militanten in Irak.

Enkele uren eerder ging een bom af bij een beekje in Wajihiya, een stadje zo'n tachtig kilometer van Bagdad. Een groepje mensen zocht op dat moment verkoeling in het beekje. Het was woensdag ruim 45 graden in Bagdad. Twee zwemmers en twee voorbijgangers kwamen om.

Down-chromosoom geneutraliseerd

Wetenschappers aan de universiteit van Massachusetts hebben een doorbraak bereikt in het onderzoek naar een mogelijke behandeling van het syndroom van Down. Dat meldt The Guardian.

In een serie experimenten werden cellen van mensen met het syndroom afgenomen, waarna geprobeerd werd om het extra chromosoom dat Down veroorzaakt te neutraliseren.

Het houdt ruwweg in dat een speciaal gen, XIST geheten, de plek van het extra chromosoom inneemt en onschadelijk maakt. Hoewel het draait om afgezonderde cellen, wordt het onderzoek baanbrekend genoemd. Opbreken en veranderen van DNA, RNA en specifieke chromosomen is een relatief nieuw onderzoeksgebied.

Jeanne Lawrence leidde het team wetenschappers en stelt dat '[het onderzoek] onze kennis over de cellulaire defecten die door Down veroorzaakt worden, heel snel zal doen uitbreiden; ook aangaande eventuele medicijnen tegen het syndroom.'

Hoewel duidelijk is dat een effectieve methode nog jaren of zelfs decennia op zich zal laten wachten, gloort er aangaande Down dus voor het eerst écht hoop.

Jaarlijks worden wereldwijd meer dan 100.000 mensen met het syndroom geboren.

De Boer wil CL-groep overleven met Ajax

Ajax-trainer Frank de Boer spreekt zich niet graag uit over doelstellingen, maar hij wil Europees toch iets bereiken. Ajax werd vorig seizoen derde in de groep met Borussia Dortmund, Real Madrid en Manchester City (dat laatste werd). Dit seizoen hoopt Frank de Boer zijn club eindelijk voorbij de groepsfase te loodsen. Dat gebeurde Ajax voor het laatst in het seizoen 2005/06.

"We willen nu echt de poulefase overleven, Daar heb je een volwaardige selectie voor nodig. Het gaat er om dat we bij blessures en schorsingen spelers van vergelijkbaar niveau paraat hebben. Met de huidige spelersgroep is overwinteren in de Champions League een zeer reële optie", aldus De Boer tegen Voetbal International.

De oefenmeester kijkt graag naar andere 'kleinere' Europese clubs als voorbeeld. "Als het Basel lukt te verrassen in de Champions League, moet dat voor ons ook mogelijk zijn."

De Boer denkt zijn selectie in principe rond te hebben. "Misschien is mijn selectie wel iets te luxueus dan, maar hopelijk gaan we een zwaar seizoen tegemoet. En dan zullen we iedereen keihard nodig hebben."

Douglas: "Dinamo Moskou mooie club"

Douglas heeft zijn komst bij Dinamo Moskou afgerond. De verdediger is klaar om de strijd aan te gaan in Rusland. De 25-jarige Braziliaanse verdediger met Nederlands paspoort tekende een contract voor drie jaar in de Russische hoofdstad. Hij was transfervrij na afloop van zijn contract bij FC Twente, maar Dinamo moest nog wel 1,5 miljoen euro neerleggen voor zijn zaakwaarnemers.

Bij Dinamo komt hij drie voormalige Eredivisie-spelers tegen. "Ik ben blij om bij zo'n indrukwekkende club als Dinamo te zijn. Ik heb veel met mijn vrienden Balázs Dzsudzsák, Otman Bakkal en Luke Wilkshire gesproken en zij waren enthousiast en adviseerden mij om met de transfer in te stemmen", vertelde hij op de clubwebsite. Met Wilkshire speelde Douglas nog een seizoen samen bij Twente.

De verdediger die genoeg gaat verdienen in Rusland, moet er nog wel voor zorgen dat hij snel speelklaar is. "Mijn conditie is momenteel niet optimaal. Maar ik zal hard werken en hoop binnen twee weken fit te zijn."

Negredo volgt Navas naar Manchester City

Alvaro Negredo wordt de derde zomeraanwinst van Manchester City. De 27-jarige aanvaller komt over van Sevilla. Dat melden de Spanjaarden woensdag. Hij moet nog wel medisch worden gekeurd. Vorige maand verruilde vleugelspeler Jesus Navas Sevilla al voor Manchester.

Negredo, een veertienvoudig Spaans international, werd in 2009 door Sevilla overgenomen van Real Madrid. Voor de club uit Andalusië scoorde de spits 69 keer in 139 competitieduels. Naar verluidt kost hij de Citizens zo'n 25 miljoen euro.

Trainer Manuel Pellegrini verwelkomde eerder deze zomer ook Fernandinho bij de Engelse club. De Braziliaan kwam over van Shakhtar Donetsk.

PSG legt jeugdinternational Digne vast

Paris Saint-Germain heeft Lucas Digne overgenomen van Lille. Dat meldt de Franse kampioen woensdag op zijn website. De 19-jarige linksback heeft een contract voor vijf seizoenen getekend. Naar verluidt ontvangt Lille vijftien miljoen euro voor de speler.

Digne won eerder deze maand het jeugd-WK in Turkije met Frankrijk. Hij is de tweede aanwinst voor Paris Saint-Germain in korte tijd. Dinsdag kwam Edinson Cavani voor 63 miljoen euro over van Napoli.

Haase nipt onderuit tegen Janowicz

Robin Haase heeft op het ATP-toernooi van Hamburg niet voor een verrassing kunnen zorgen tegen Jerzy Janowicz. De Hagenaar verloor woensdag nipt met 6-4, 3-6 en 7-6 (4) van de als vierde geplaatste Pool. Eerder dit jaar was Janowicz in de tweede ronde van Roland Garros al te sterk voor de Nederlander.

De 26-jarige Haase kon zijn tegenstander in de eerste set niet in de problemen brengen. Janowicz had aan een break voldoende om op voorsprong te komen, maar zag zijn foutenlast in het tweede bedrijf flink toenemen. Daar profiteerde Haase optimaal van.

In de derde set waren beide spelers aan elkaar gewaagd. Zowel Haase als Janowicz wist een keer toe te slaan. In de tiebreak moest de nummer 56 van de wereld alsnog zijn meerdere erkennen in de 39 plaatsen hoger gerangschikte Pool, die begin deze maand de halve finale van Wimbledon bereikte.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.