Europees Hof: WK en EK op open net

Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft een uitspraak van het Gerecht van Eerste Aanleg in zake FIFA en UEFA tegen het Verenigd Koninkrijk bevestigd. Het Gerecht oordeelde in 2011 dat Groot-Brittannië het EK en WK in zijn geheel op de evenementenlijst van nationaal belang mocht houden. Alle evenementen op die lijst moeten op het open net te zien zijn. 

De FIFA en UEFA vonden dat zij niet de reeële waarde uit de tv-rechten konden halen doordat zij niet in onderhandeling konden gaan met partijen die alleen achter de decoder uitzenden. De FIFA begreep dat het openingsduel, mogelijke wedstrijden van Engeland, Schotland, Ierland en Noord-Ierland op eindtoernooien, halve finales en de finale belangrijke wedstrijden zijn. De wereldvoetbalbond vond dat de overige wedstrijden van een WK niet belangrijk zijn voor Groot-Brittannië en dat die dus best naar een partij konden gaan die deze duels eventueel achter de decoder zou uitzenden. 

De FIFA verdiende in totaal twee miljard dollar met de verkoop van de mediarechten van het WK2010 in Zuid-Afrika. Het Europees Hof veegde alle argumenten van de voetbalbonden van tafel. "Europese landen mogen als zij vinden dat bepaalde evenementen van belang zijn voor de samenleving, deze op de evenementenlijst zetten en dat deze voor iedereen gratis te zien moeten zijn. Het is anders mogelijk dat een groot deel van de samenleving wordt uitgesloten van deze evenementen."

Ook in België speelde dezelfde rechtzaak. Met het oordeel van het Hof is een eind gekomen aan het juridisch gevecht tussen de voetbalbonden en beide landen. Ook Nederland staat het het Europees en wereldkampioenschap voetbal in zijn geheel op de evenementenlijst.