Aanklagers willen Navalny voorlopig vrijlaten

Redactie

De Russische aanklagers hebben een verzoek ingediend om oppositieleider Aleksej Navalny vrij te laten zolang het hoger beroep tegen zijn veroordeling van donderdag loopt. Navalny werd eerder op de dag tot vijf jaar cel veroordeeld wegens corruptie. Volgens Navalny en het Westen was het proces politiek gemotiveerd.

Het verzoek van de aanklagers kan een poging zijn om de volkswoede over het vonnis te sussen en om de legitimiteit van de burgemeestersverkiezingen van Moskou niet te ondergraven. Navalny wil de strijd aanbinden voor het burgemeesterschap met de kandidaat die door het Kremlin wordt gesteund. Hij heeft laten weten zich terug te trekken als hij definitief wordt veroordeeld.

Enkele duizenden betogers gingen donderdagavond in Moskou de straat op om blijk te geven van hun ongenoegen. Ze scandeerden op het Rode Plein 'Vrijheid!'. De politie was in groten getale aanwezig. Enkele betogers zijn opgepakt, maar tot dusver lijken de agenten geen aanstalten te maken om het protest uiteen te drijven.