[Tour] De tank was leeg bij Ten Dam

Laurens ten Dam moest donderdag in de achttiende etappe van de Tour de France al op de eerste beklimming van de Alpe d'Huez lossen. "Ik kon de schade alleen maar proberen te beperken", liet de Belkin-renner na afloop weten. Hij kwam uiteindelijk als 37e over de streep, waardoor hij naar de tiende plaats zakte in het klassement.

"Tijdens de eerste beklimming van de Alpe d'Huez zat ik al volledig aan mijn limiet", zei Ten Dam tegen de NOS. "Ik kwam nog wel terug in de afdaling, maar het was vechten tegen mezelf. Ik had het vermogen niet meer, de tank was leeg. Ik heb nog zo veel mogelijk proberen te eten, maar niets hielp meer."

Ten Dam betwijfelt of hij in de komende twee bergritten nog potten kan breken. "In de Pyreneeën en op de Mont Ventoux zat ik in de racemode. Nu zat in de survivalmode. Mijn oude niveau halen zal moeilijk worden. Ik heb wel een tikje gehad natuurlijk."

De 32-jarige Ten Dam bezet nu tiende plek op 14.39 minuten van geletruidrager Chris Froome. Zijn ploeggenoot Bauke Mollema staat vier plaatsen hoger.