Amnesty noemt proces Navalny 'schijnvertoning'

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de veroordeling van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny donderdag een schijnvertoning genoemd. Van een eerlijk proces was volgens Amnesty geen sprake en de organisatie roept de Russische autoriteiten op Navalny onmiddellijk vrij te laten.

Navalny werd donderdag door de rechtbank in Kirov schuldig bevonden aan verduistering bij een staatsbedrijf en tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Navalny en zijn aanhangers zeggen dat het proces politiek gemotiveerd was. Navalny stelt corruptie in het Kremlin aan de kaak en heeft te kennen gegeven het in de volgende presidentsverkiezingen te willen opnemen tegen president Vladimir Poetin.

Volgens Amnesty moet Navalny een nieuw proces krijgen, dit keer een dat eerlijk verloopt. "Vanaf het begin waren er duidelijke aanwijzingen dat de vervolging van Aleksej Navalny politiek gemotiveerd was", zei John Dalhuisen van Amnesty. "De aard van de aanklacht was al zeer twijfelachtig en de manier waarop zijn zogenaamde schuld is bewezen roept serieuze vragen op."

Navalny's medeverdachte Pjotr Ofitserov kreeg vier jaar celstraf opgelegd. Volgens Amnesty is het zonneklaar dat de zaak politiek gemotiveerd was. "Het proces van Aleksej Navalny en Pjotr Ofitserov kan niet los worden gezien van de politieke intimidatie van Navalny en diens aanhangers, en lijkt verband te houden met zijn campagne tegen corruptie en zijn politieke activiteiten van de afgelopen jaren", aldus Dalhuisen. "Het toont aan hoe de Russische autoriteiten het strafrecht misbruiken om critici te vervolgen en de oppositie en activisten de mond te snoeren. Dit past in een breder patroon van onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering die vandaag de dag in Rusland gaande is."