'Ex-CIA-chef Italië vast in Panama'

De voormalige CIA-chef in Italië, die eerder dit jaar in Milaan werd veroordeeld voor zijn rol bij de ontvoering van een Egyptische terreurverdachte, zit vast in Panama. Dat heeft het Italiaanse ministerie van justitie donderdag bekendgemaakt. Panama zegt echter niet op de hoogte te zijn van de arrestatie van Robert Seldon Lady.

De 59-jarige Lady werd eerder dit jaar bij verstek veroordeeld tot negen jaar cel voor zijn rol bij de ontvoering van de Egyptische geestelijke Osama Moustafa Hassan Nasr. Zijn ontvoering maakte deel uit van het zogenoemde Amerikaanse rendition-programma, waarbij terreurverdachten voor verhoor werden overgebracht naar landen die het niet zo nauw namen met de mensenrechten. Nasr werd via Amerikaanse bases in Italië en Duitsland naar Egypte overgebracht. Daar is hij naar eigen zeggen gemarteld.

De Panamese minister van veiligheid Jose Raul Molino zei donderdag dat Lady, die inmiddels niet meer voor de CIA werkt, voor zover hij weet niet vastzit in Panama. De nationale politie van het land zei desgevraagd geen informatie over Lady te hebben. De CIA wilde geen commentaar geven.