Ploumen wil betere bescherming vrouwen Goma

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) heeft premier van Congo Matata Ponyo opgeroepen vrouwen in de opvangkampen bij Goma beter te beschermen tegen verkrachtingen en seksueel geweld. Ploumen deed dat in een telefoongesprek met de premier. De minister noemt de situatie in de kampen bij Goma onacceptabel.

Volgens de minister is sinds februari de veiligheid voor vrouwen in en om de kampen van Goma flink verslechterd. Het aantal verkrachtingen neemt steeds verder toe. "Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om deze kwetsbare, van huis verdreven vrouwen te beschermen", aldus Ploumen na afloop van het gesprek.

In de maand mei zijn 62 vrouwen verkracht in en om het kamp Mugunga III, zo meldde de eenheid voor seksueel geweld van de VN-missie Monusco. Artsen zonder Grenzen stelt dat die maand 111 vrouwen om die reden aanklopten bij de medische post in het kamp.

De politie-eenheid die de 16.745 bewoners van het kamp moet beschermen zou bestaan uit 36 agenten met volgens Ploumen weinig training en een gering salaris. Vaak zouden vrouwen worden verkracht als ze brandhout sprokkelen buiten de kampen.

De kwestie is volgens Ploumen op haar verzoek ook aangekaart bij de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en er zou over zijn gesproken met de VN-wereldvoedselorganisatie WFP. Beide partijen werken aan plannen om de situatie te verbeteren.

Het Congolese leger is al langere tijd in een strijd verwikkeld met de rebellenbeweging M23. Vredesgesprekken tussen het leger en M23 liepen vorige week opnieuw spaak.