Voetballer draagt shirt niet om godsdienst

Ser_Ciappelletto

Stel je voor, je komt uit een vrij arm land met 0,0 vooruitzicht op een beter leven. Je blijkt aardig tegen een balletje te kunnen trappen, en wat rijke Europeanen bieden je een enorme zak geld om dat bij hun clubje te komen doen. Zou jij dan de mensen die je salaris betalen afwijzen om een onzichtbare luchttovenaar te vriend te houden? Papiss Cissé deed het...

De Senegalees Cissé (nee, niet die Cissé, en ook niet die Cissé) voetbalt bij Newcastle United. Zoals alle voetballers in de Engelse Premier League, krijgt hij een mooi salaris. Dat salaris wordt mede betaald door sponsor Wonga. Wonga wil daarvoor slechts één dingetje in ruil: hun naam op de shirts van de Newcastle-spelers.

Maar er is een probleempje, zegt moslim Cissé: Wonga verstrekt leningen, tegen rente uiteraard. En leningen tegen rente zijn haram. Dus weigert Cissé om het shirt aan te trekken. Hij staat daarin overigens alleen, want zijn islamitische medespelers Cheik Tioté en Moussa Sisoko geven aan geen problemen te hebben met de shirts.

Volgens de BBC is de relatie tussen Cissé, zijn club en de sponsor nu 'gespannen'. De Engels voetballersvakbond probeert te bemiddelen, maar geen van de partijen wil toegeven. Vertegenwoordiger Bobby Barnes zegt: "We begrijpen dat clubs geld moeten ophalen, maar als iemand héél héél erg vindt dat het niet te rijmen is met z'n overtuigingen, met er een oplossing gevonden worden."

Het is bij het schrijven van dit artikel onbekend of Cissé bereid is zijn salaris in te leveren, aangezien dit (mede) betaald wordt door geld dat verdiend is uit die duivelse rente.