Schäuble: Griekenland moet door met bezuinigen

Hoewel Griekenland al jaren gebukt gaat onder enorme armoede en werkloosheid is er geen simpele en snelle manier voor het land om er bovenop te komen. Dat heeft de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble donderdag gezegd tijdens een bezoek aan Athene.

De 70-jarige Schäuble wordt als de bewaker van de Duitse schatkist door veel Grieken gezien als degene die aan blijft dringen op de strenge bezuinigingen in Griekenland. De bezuinigingen zijn een harde voorwaarde van de schuldeisers van Griekenland voor verdere noodleningen aan het land.

De Griekse autoriteiten hadden voor donderdag rigoureuze voorzorgsmaatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat het bezoek van Schäuble niet zou worden verstoord. Het stadscentrum van Athene was afgesloten, duizenden agenten waren op de been en er gold een demonstratieverbod.

Schäuble zei dat Griekenland geen andere keuze heeft dan doorgaan met de pijnlijke bezuinigingen. "Er is geen ontkomen aan de structurele en fiscale hervormingen die momenteel worden doorgevoerd", aldus de minister. "De enige manier om duurzame groei te bewerkstelligen is door de economie competitief te maken en de begrotingstekorten terug te dringen."

"Er is geen kortere weg. Wij Duitsers weten dat. Tien jaar geleden waren wij de zieke patiënt van Europa. We moesten een lang en pijnlijk pad bewandelen om het centrum van groei en stabiliteit in Europa te worden."

Schäuble maande Griekenland niet verdere afschrijvingen op de staatsschuld te overwegen, zoals eerder is gebeurd. "Ik wil jullie allen vragen niet door te gaan met deze discussie (...), aangezien het niet in jullie belang is. Je zal enig vertrouwen verwoesten (...) als je garanties accepteert en dan over een schuldafschrijving praat, dan ben je een leugenaar."