Timmermans: meer samenwerking Noordrijn-Westfalen

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) wil dat de Benelux-landen en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gaan toewerken naar één arbeidsmarkt. Dat zei Timmermans na een overleg met zijn Luxemburgse collega Jean Asselborn, premier van Noordrijn-Westfalen Hannelore Kraft en de secretaris-generaal van de Benelux-unie Jan van Laarhoven.

Tijdens het overleg zou zijn afgesproken dat de Benelux-landen en de Duitse deelstaat de onderlinge samenwerking gaan versterken. De Benelux-landen en Noordrijn-Westfalen zijn volgens Buitenlandse Zaken alle vier gebaat bij goede infrastructurele verbindingen en 'de vervolmaking van de Europese interne markt'.

Belangrijk aspect daarbij zou de 'grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit' zijn. Dagelijks zouden zo'n honderdduizend mensen op en neer tussen de betrokken landen en deelstaat pendelen om aan de andere kant van de grens hun brood verdienen. "Aan de ene kant van de grens zijn er vacatures, aan de andere kant van de grens werkzoekenden. Soms blijken er nog belemmeringen te zijn om aan andere kant van de grens te werken. Daar moeten we wat aan doen", aldus Timmermans.