Veel mis met bijsluiters chemiebedrijven

Ondernemingen die werken met chemische stoffen kunnen nog het nodige verbeteren aan hun bijsluiters met informatie over die stoffen. In de bijsluiters staat informatie voor werknemers over de risico's en het gebruik van de betreffende chemische stof. Meer dan de helft van de in 2012 door de inspectiediensten bezochte bedrijven had deze verplichte informatievoorziening niet op orde, meldt de Inspectie SZW donderdag.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), het Staatstoezicht op de Mijnen en de Inspectie SZW controleerden vorig jaar 825 bedrijven waar medewerkers tijdens productie, import, export, handel of gebruik te maken krijgen met chemische stoffen. Gekeken is onder meer of regels op het gebied van de registratie, etikettering en verpakking goed werden gevolgd. Uit die controles blijkt dat alle bedrijven zich vorig jaar hielden aan de registratieregels.

Op dit gebied is de afgelopen jaren flinke vooruitgang geboekt, blijkt uit de cijfers. In 2010 voldeed dertig procent nog niet aan deze regels, in 2011 elf procent. De kwaliteit van de verplichte zogenoemde informatiebladen, bijsluiters met informatie over de risico's en het gebruik van de betreffende chemische stof, laat echter te wensen over. Vooral eindgebruikers en kleinere bedrijven die verf-, was- en schoonmaakmiddelen maken, houden zich nog niet goed aan de regels. Deze bedrijven werken bijvoorbeeld met verouderde informatiebladen. De inspectiediensten willen komend jaar praten met brancheorganisaties, vakverenigingen en arbodiensten om te kijken wat zij kunnen doen om de naleving van bedrijven op dit punt te verbeteren.