[Tour] Friesland en Groningen claimen Mollema

Nu Bauke Mollema in de top van het tourklassement staat, laait via verschillende media de discussie op over zijn identiteit. Mollema, geboren en getogen in Groningen, heeft Friese ouders en woont sinds kort ook weer in Friesland. Beide provincies claimen hem.

De regionale omroepen pakken de laatste weken uit met reportages over Mollema. "Hij heeft zijn eerste interview bij ons gedaan, dat hebben we deze week nog uitgezonden", zegt een woordvoerder van RTV Noord. Omrop Fryslân is deze week met een verslaggever naar de Alpen afgereisd om de laatste week van de Tour te verslaan.

Via sociale media wordt ook volop over de identiteit van Mollema gespeculeerd. "Oké, laten we het maar toegeven: Mollema is een Groninger", twitterde een Friese supporter toen Mollema na de tijdrit van woensdag zakte in het klassement.

De moeder van Mollema kan wel lachen om de discussie die wordt gevoerd. Volgens moeder Anko Bangma voelt Mollema zich Groninger, maar kan hij niet ontkennen dat hij allemaal Friese voorouders heeft. "Bauke is gewoon Bauke."