Kerken Houten willen gesprek over abortuskliniek

Kerkverbanden in Houten willen met het gemeentebestuur gaan praten over de vestiging van een abortuskliniek naast een gereformeerde kerk. Dat meldt SGP-raadslid Peter den Boef woensdagavond na een gesprek van de lokale SGP, de ChristenUnie en het CDA met ongeveer zeven kerkgemeenschappen in Houten.

Eerder werd bekend dat het de bedoeling is dat de kliniek dit najaar de deuren opent naast de gereformeerde Eskol-kerk. Voor de komst ervan is geen vergunning nodig, omdat het bestemmingsplan de kliniek op die plek toestaat, aldus de gemeente.

Volgens Den Boef is over de kwestie commotie ontstaan in Houten, in het bijzonder omdat de kliniek naast de Eskol-kerk moet komen. "Abortus is niet de manier om ongewenste zwangerschappen te reguleren. Daar zijn andere methodes voor."

Het CDA, de SGP en ChristenUnie hebben vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de kwestie. Donderdag krijgen de politieke partijen een toelichting op de kwestie van het college. "En wij hebben de achterban, de kerken dus, gemobiliseerd. Wij willen een debat op gang brengen over of dit wenselijk is." Een gesprek van de kerken met het gemeentebestuur vindt vermoedelijk pas na de zomervakantie plaats, omdat veel mensen op vakantie zijn.

De kerken en de politieke partijen willen volgens Den Boef overigens ook een 'positieve boodschap' uitdragen. "Wij willen pastorale hulp aanbieden aan vrouwen die na een abortus spijt hebben gekregen."