Sky wil met openheid twijfels rond Froome wegnemen

De Franse sportkrant L'Équipe heeft van Team Sky inzicht gekregen in de prestatiegegevens van zes door Chris Froome gereden rondewedstrijden. De Britse wielerploeg hoopt hiermee de toenemende twijfels over het mogelijke dopinggebruik van de huidige geletruidrager weg te nemen. Volgens L'Équipe werden geen afwijkingen aangetroffen.

Op verzoek van Sky werden de gegevens niet gepubliceerd. L'Équipe nam de data wel uitgebreid onder de loep met de Franse wetenschapper en coach van wielerploeg FDJ, Fred Grappe. Daarin kwamen geen bijzonderheden aan het licht. Onder meer het vermogen dat Froome trapte was te zien.

In totaal kreeg L'Équipe inzicht in achttien beklimmingen die Froome de afgelopen jaren reed. Het gaat om de huidige Tour en die van vorig jaar, de laatste twee Vuelta's en het Critérium du Dauphiné en de Tirreno-Adriatico van dit jaar. Team Sky staat in het peloton bekend om zijn wetenschappelijke benadering van het wielrennen.

De afgelopen weken gingen steeds meer mensen aan Froomes geloofwaardigheid twijfelen, nu hij als een vorst heerst in de Tour de France. De Brit won al drie etappes en zette al zijn concurrenten op grote achterstand. Op de tweede rustdag maandag verliet een woedende Froome de persconferentie nadat hij een spervuur van dopingvragen en beschuldigingen op zich kreeg afgevuurd.