Pensioenen mogelijk opnieuw lager

Pensioenfondsen vrezen dat zij in 2014 de pensioenen opnieuw moeten verlagen. De dekkingsgraad is verder verslechterd, sommige grote pensioenfondsen zitten onder de honderd procent. Dat maakten zij donderdag bekend.

Het ABP laat weten dat de dekkingsgraad, de verhouding tussen het beschikbaar vermogen en de verplichtingen van het fonds, in het tweede kwartaal gedaald is naar 97 procent. "Met name in juni hebben we een tik gehad omdat de beurzen het slecht deden", zegt voorzitter Henk Brouwer. Ten opzichte van het eerste kwartaal is de dekkingsvraag met vier procentpunt gedaald.

"Helaas is de dekkingsgraad van 104,2 procent die we eind van dit jaar moeten hebben verder weg geraakt", zegt Brouwer. "Maar het is ook niet helemaal uitgesloten dat we het wel halen, de beurzen trekken de laatste weken weer aan. Toch zullen onze deelnemers er rekening mee moeten houden dat de kans dat het ABP in 2014 opnieuw een verlaging van het pensioen moet doorvoeren nog steeds aanzienlijk is."

Metaalfonds PMT laat ook weten 'rekening te houden met een tweede verlaging'. PME noemt zegt 'serieus rekening te houden' met een verlaging.