Mathilde was net als Máxima zegen voor de monarchie

De verschillen tussen de Belgische prinses Mathilde en koningin Máxima zijn legio, maar er zijn ook enkele opvallende overeenkomsten tussen de twee. Beiden zijn blond, universitair geschoold, van goede komaf en werkten voor de Verenigde Naties. Maar bovenal werden beiden bij hun entree aan het hof gezien als 'redders van de monarchie'. Net zoals Willem-Alexander lang gebukt ging onder het imago van 'Prins Pils', kampte ook de Belgische troonopvolger Filip lang met een ongelukkige reputatie. De ietwat klungelige en stijve prins stond niet te boek als een intellectuele hoogvlieger en het feit dat hij tot ver in de dertig vrijgezel bleef droeg niet bij tot zijn populariteit. Dat verandert als Mathilde op het toneel verschijnt. Dertien jaar jonger dan Filip, een elegante verschijning en van adel bovendien. "Koningin Fabiola, de vrouw van de overleden koning Boudewijn, heeft haar meermaals een godsgeschenk genoemd", zegt de Vlaamse royaltyjournalist Mario Danneels. "Haar moeder komt uit Polen, haar vader is een Vlaming, ze is opgegroeid in Wallonië en heeft gestudeerd in Brussel. Beter kan ook haast niet."

In 1999 treden Mathilde en Filip in het huwelijk. Het duurt niet lang voor België haar in de armen sluit, eenzelfde ontvangst die Máxima ten deel valt als zij in 2001 gepresenteerd wordt als de aanstaande vrouw van Willem-Alexander.

Filip oogt een stuk meer ontspannen aan de zijde van Mathilde en hoewel zij tot op de dag van vandaag een stuk populairder is dan haar man, neemt ook het vertrouwen van de Belgen in Filip toe sinds hun huwelijk. Eenzelfde ontwikkeling maakte Willem-Alexander door: na de komst van Máxima werd in Nederland positiever tegen hem aangekeken.

Volgens Danneels weet Mathilde de hooggespannen verwachtingen maar ten dele waar te maken. "De frisse wind aan het hof is uitgebleven. Waar Máxima flamboyant bleef, werd Mathilde steeds meer ingetogen. We moeten vaststellen dat het hof meer een stempel op haar heeft gedrukt dan dat zij haar stempel op het hof heeft weten te drukken."

De maatschappelijke carrières van Mathilde en Máxima voor zij trouwden liepen flink uiteen. Waar Máxima economie studeerde en daarna in New York bij verschillende banken aan de slag ging rondde Mathilde haar studie logopedie af alvorens ze haar eigen praktijk opende. Daarnaast volgde zij een studie psychologie.

Na beider huwelijken vertonen de maatschappelijke functies meer overeenkomsten. Mathilde gaat zich inzetten voor kwetsbare mensen en kinderen, Máxima voor allochtone vrouwen. In 2005 gaan ze zich allebei voor de Verenigde Naties bezighouden met microkrediet. De twee hebben allebei Nederlands moeten leren spreken. Máxima was aanvankelijk een vlottere leerling dan Mathilde, wat in België nog wel eens tot jaloezie leidde. Inmiddels spreken ze de taal vloeiend, doch niet accentloos. Het wordt ze in beide landen niet verweten.

Sterker nog: in 2012 krijgt Máxima de Machiavelliprijs vanwege haar 'uitzonderlijke communicatieve kwaliteiten'. Mathilde laat zich op taalgebied ook niet onbetuigd. De logopediste zet zich in voor het bestrijden van analfabetisme, overigens net als de Nederlandse prinses Laurentien. De onderlinge banden tussen Mathilde en Máxima zijn goed. Mathilde is moeder van vier kinderen: Elisabeth, Gabriël, Emmanuel en Eléonore. Máxima heeft drie dochters: Amalia, Alexia en Ariane. En de peetmoeder van Alexia is dan weer prinses, en vanaf zondag koningin Mathilde.