Pen corrigeert spelfouten en handschrift

Toen de Münchense Falk Wolsky in het huiswerk van zijn zoontje allerlei spelfouten zag, vroeg hij zich af of het mogelijk was om een spelfoutencorrigerende pen te ontwikkelen. Dat bleek het geval. 

Hij vertelde zijn ideeën aan collega Daniel Kaesmacher, die direct actie ondernam. Met als resultaat de 'Lernstift', een slimme pen die handschriften in Engels en Duits leert lezen en die zodra er spelfouten gemaakt worden, gaat trillen.

Het prototype is klaar maar er is in totaal 600.000 euro nodig om het ding helemaal te ontwikkelen en op de markt te brengen. Dat kan het Duitse team niet allemaal zelf ophoesten. Daarom is het project aangemeld bij Kickstarter, waar mensen zelf kunnen kiezen aan welk project zij geld doneren.

Het computertje in de pen draait op Linux en zal allerlei snufjes bevatten, waaronder een sensor van 400 dpi (dots per inch). Accuraat handschriften lezen gaat al vanaf 100 dpi, dus er zit genoeg kracht in de Lernstift. Ook zal de pen trillen als het handschrift te onleesbaar wordt. De pen zal tevens gelinkt kunnen worden aan telefoon- en computerapplicaties en zal verschillende modussen bevatten voor verschillende gebruikers van jong tot oud.

Door te werken met open source, kan iedereen ter wereld aan de programmering van de pen meewerken. De ontwikkeling van de pen ligt volgens de Duitsers op schema. Van de op Kickstarter gevraagde 120.000 pond is inmiddels ruim 18.000 pond gedoneerd.