Protest in Rusland om veroordeling Navalny

Redactie

Enkele honderden mensen zijn donderdagavond in Moskou de straat opgegaan om te protesteren tegen de veroordeling van oppositieleider Aleksej Navalny. De oppositieleider werd eerder op de dag tot vijf jaar cel veroordeeld wegens corruptie. Volgens Navalny was de aanklacht politiek gemotiveerd. Veel landen en internationale organisaties hebben de veroordeling gehekeld.

Al voordat de rechter het vonnis velde waren er protesten aangekondigd. Enkele honderden betogers scandeerden aan het begin van de avond op het Rode Plein 'Vrijheid!'. De politie was in groten getale aanwezig. Enkele demonstranten zijn aangehouden, maar tot dusver hebben de agenten het protest nog niet uiteengedreven.

De betogers nemen wel een risico door op straat hun ongenoegen te laten blijken. In mei werd namelijk een wet aangenomen, waarin de boetes voor deelname aan ongeoorloofde protesten drastisch werd verhoogd. Deelnemers kunnen sindsdien een boete van omgerekend 7200 euro krijgen. Voorheen was dat nog geen vijftig euro.