FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 10 mei 2013

Berdych via Murray naar laatste vier Madrid

Tomas Berdych heeft zich vrijdagavond bij de laatste vier van het tennistoernooi in Madrid geschaard. De als zesde geplaatste Tsjech elimineerde op het Spaanse gravel Andy Murray, de nummer drie van de plaatsingslijst. Het werd na iets meer dan twee uur tennis 7-6 (3) en 6-4 voor Berdych, die ook de twee eerdere ontmoetingen met Murray op gravel gewonnen had.

Berdych kwam in de eerste set een break achter, maar toonde karakter en sleepte uiteindelijk in de tiebreak overtuigend de set binnen. In het tweede bedrijf brak de Tsjech direct in de openingsgame, maar Murray had een vliegensvlug antwoord paraat. Op de tweede break van Berdych moest de Brit echter passen, waarna de mondiale nummer zes op 5-4 solide de wedstrijd uitserveerde.

Murray was na de uitschakeling van Novak Djokovic (1) en Roger Federer (2) de hoogst ingeschaalde speler in het toernooi. Bij de laatste vier stuit Berdych op Stanislas Wawrinka (15) of Jo-Wilfried Tsonga (7).

[Primera División] Loovens en Zaragoza moeten nog altijd vrezen

Glenn Loovens heeft vrijdagavond met Real Zaragoza geen afstand kunnen nemen van de degradatiestreep in de Primera División. Op bezoek bij Levante werd doelpuntloos gelijkgespeeld. De thuisploeg speelde vanaf de 53e minuut met een man minder, na een rode kaart voor middenvelder Papa Kouly Diop.

Loovens begon in de basis en moest na 74 minuten geblesseerd het veld verlaten. In de 34e minuut had hij zijn zevende gele kaart van het seizoen gekregen. De tweevoudig international van Oranje mocht in zijn eerste seizoen bij Zaragoza al negentien keer vanaf het beginsignaal opdraven.

Door de remise steeg Zaragoza een plekje naar de zestiende positie, met 34 punten uit 35 duels. Toch is het degradatiegevaar nog altijd niet geweken. Het gat met nummer laatst Mallorca is slechts vijf punten. Bovendien spelen de eilandbewoners zaterdag nog tegen Athletic Bilbao. In de Primera Division staan na dit weekeinde nog drie speelronden op het programma.

Nederlanders vast voor cyberbankroof

De Duitse politie heeft ruim twee maanden geleden twee Nederlanders opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de bankroof waarbij 35 miljoen dollar werd buitgemaakt. Dat hebben Duitse aanklagers gezegd, meldt persbureau Reuters.

Het gaat om een 35-jarige man en een vrouw van 56 jaar, die 170 duizend euro pinden in Düsseldorf met creditcards van de Omaanse Muscat Bank. Ze werden op 19 februari opgepakt. In totaal werd grofweg 1,85 miljoen euro opgenomen in zeven Duitse steden. Eerder werden al zeven verdachten gearresteerd in de Verenigde Staten.

Een woordvoerder van justitie in Düsseldorf zei tegen Reuters dat het duo speciaal naar de stad was gekomen om geld op te nemen. Het tweetal wordt beschuldigd van computerfraude en het vervalsen van creditcards.

Het Amerikaanse openbaar ministerie maakte donderdag bekend dat een criminele bende geld had opgenomen bij pinautomaten in 27 landen. Ook in Nederland is geld opgenomen. Twee banken in het Midden-Oosten zijn gedupeerd.

De criminelen wisten met een hack betaalpassen te skimmen. De gegevens die daarop stonden werden op magneetstrips gezet, die op andere passen werden gekopieerd. De eerste roof van bijna vier miljoen euro vond plaats in december. Bij de tweede roof in februari werd binnen enkele uren ruim dertig miljoen euro uit geldautomaten getrokken.

Mike Tyson wordt tekenfilmfiguur

Mike Tyson krijgt zijn eigen tekenfilmserie. In Mike Tyson Mysteries lost het geanimeerde evenbeeld van de 46-jarige oud-bokser allerlei zaken op met de hulp van zijn trouwe rechterhand, een grofgebekte duif.

Tyson spreekt zelf de stem in van zijn personage, is vrijdag bekendgemaakt door de Amerikaanse kabelzender Adult Swim, dat Mike Tyson Mysteries gaat uitzenden. De serie komt volgend tv-seizoen op de buis.

"Maher pas in beeld bij vertrek Eriksen"

Ajax-trainer Frank de Boer is er vrijwel zeker van dat Christian Eriksen Ajax komende zomer zal verlaten. Pas bij een vertrek van de Deen is er ruimte voor de komst van Adam Maher.

"Als er voor hem geen clubs komen, dan hebben ze er geen verstand van", sprak De Boer vrijdag duidelijke taal op de persconferentie. De Deense spelmaker wordt al lange tijd in verband gebracht met een buitenlandse transfer en staat zelf ook open voor een vertrek.

Pas al Eriksen Amsterdam heeft verlaten, komt Maher in beeld als opvolger. "Zo hebben we dat afgesproken", laat De Boer weten. De AZ-middenvelder staat ook op de verlanglijst van PSV, maar doordat Ajax verzekerd is van Champions League-voetbal, lijken de Eindhovenaren het onderspit te delven.

PSV-trainer Dick Advocaat beseft dan ook dat de komst van Maher niet vanzelfsprekend is. "Nu wordt het denk ik moeilijk."

Van den Brom: "Nog één week alles geven"

John van den Brom is hard op weg naar zijn eerste landstitel met RSC Anderlecht. De Brusselse club moet nog drie duels afwerken. Een slechte reeks in de play-offs leek Anderlecht het kampioenschap te kosten, maar sinds vorige week mag de Brusselse club zich weer lijstaanvoerder noemen.

Trainer Van den Brom wil nu doorpakken met zijn ploeg en treedt komend weekend aan tegen het Racing Genk van Mario Been. "Als we winnen, zijn we op weg naar de titel", laat de Nederlander weten in diverse Belgische media. "We moeten er staan en nog een week alles geven. Als we winnen, lopen we zes punten uit op Genk. Genk komt natuurlijk met vertrouwen aan de aftrap na de bekerwinst."

"Het heeft een extra wedstrijd in de benen maar ik denk dat de spelers nog fris zitten. Winnen zet ons op weg naar de titel, maar het zal spannend blijven tot de laatste speeldag."

DDos-aanval sites Belastingdienst en Douane

De websites van de Belastingdienst, Belastingdienst/Toeslagen en de douane zijn vrijdag opnieuw aangevallen door cybercriminelen, maar de sites zijn daardoor niet uit de lucht geweest. Dat liet de Belastingdienst vrijdag weten.

De sites werden donderdagavond al getroffen door een DDos-aanval; toen lagen ze even plat. Vrijdag kregen de sites opnieuw aanvallen te verwerken, maar volgens een woordvoerder konden de sites deze aanvallen wel aan. "De filters hebben het er druk mee, maar we zijn goed voorbereid. Vrijdag is goed verlopen"

Bij een DDoS-aanval wordt een grote hoeveelheid dataverkeer naar servers gestuurd, waardoor die tijdelijk onbereikbaar worden. Websites van de Rijksoverheid waren eerder ook al onbereikbaar door zo’n aanval.

DDos-aanval sites Belastingdienst en Douane
DDos-aanval sites Belastingdienst en Douane (Foto: ANP)

Mourinho: "Moyes een geweldige keuze"

Real Madrid-coach José Mourinho betreurt het besluit van Sir Alex Ferguson om te stoppen, maar is lovend over diens opvolger David Moyes.

Mourinho werd deze week hoogstpersoonlijk gebeld door Ferguson, die hem meedeelde na dit seizoen met pensioen te gaan en Manchester United te zullen verlaten. De Portugees betreurt het besluit van de Schot, voor wie hij veel respect heeft.

"Ik was verrast en verdrietig", laat Mourinho weten aan Sky Sports. "Tegelijkertijd was ik blij om zijn emoties te mogen voelen. Ik denk dat het moeilijk voor mij en de anderen gaat worden om op Old Trafford te komen en hem daar niet tegen te komen."

Mourinho verwacht echter dat Moyes een waardige vervanger zal zijn. "Ik denk dat David een geweldige keuze is. Ik mag hem als persoon en houd van zijn karakter als trainer. Ik geloof dat Manchester United hem zal steunen."

Ajax haalt reis naar China van de agenda

Ajax sluit het seizoen niet af in China. Coach Frank de Boer heeft dat vrijdag bevestigd "De trip naar China is definitief van de baan", aldus De Boer op de persconferentie voor de wedstrijd tegen FC Groningen. Ajax zou op 25 mei een oefenwedstrijd spelen tegen AC Milan, een herhaling van de Champions League-finale van 1995.

AC Milan trok zich onlangs echter terug en de Amsterdammers slaagden er niet in een andere geschikte tegenstander te vinden. Ajax richt zich steeds meer op China. Vorige week lanceerde Edwin van der Sar, directeur marketing, een talentenjacht op meerdere Chinese televisiekanalen.

Onder de naam 'Football Dream' gaat de landskampioen op zoek naar de beste jeugdvoetballer van China. Die mag vervolgens een stage afwerken op sportcomplex De Toekomst. Kanalen die de show uitzenden, hebben samen een bereik van ongeveer 1,2 miljard kijkers.

Recordhoeveelheid CO2 in atmosfeer gemeten

De concentratie koolstofdioxide in de atmosfeer van Mauna Loa, op Hawaï, is afgelopen week opgelopen tot meer dan vierhonderd per miljoen deeltjes (ppm). Een dergelijke waarde is sinds het begin van de metingen in 1958 niet waargenomen. Dat heeft de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA vrijdag bekendgemaakt.

Op de vulkaan Mauna Loa staat het oudste meetstation ter wereld waar de concentratie koolstofdioxide (CO2) in de lucht wordt bijgehouden. CO2 komt onder meer vrij bij verbranding van fossiele brandstoffen en is het belangrijkste broeikasgas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Sinds het begin van de metingen eind jaren vijftig is de concentratie ieder jaar opgelopen.

Voor de industriële revolutie in de negentiende eeuw op gang kwam, was de wereldwijde concentratie CO2 in de lucht gemiddeld 280 ppm, aldus de NOAA. In de afgelopen achthonderdduizend jaar schommelde dit gehalte tussen de 180 ppm tijdens ijstijden en 280 ppm in warmere periodes. De snelheid waarmee de concentratie de afgelopen eeuw is opgelopen is volgens de meteorologische dienst meer dan honderd maal sneller dan de toename na afloop van de laatste ijstijd.

Overal ter wereld worden vergelijkbare toenames van de concentratie CO2 waargenomen. Eenmaal uitgestoten blijft het broeikasgas duizenden jaren aanwezig in de lucht en in de oceanen. Dat maakt het steeds moeilijker klimaatverandering te voorkomen of tegen te werken.

IJshockeytoppers NHL naar Winterspelen

Het ziet ernaar uit dat spelers van de Amerikaanse ijshockeycompetitie (NHL) begin volgend jaar meedoen aan de Olympische Spelen in Sochi. Dat werd vrijdag duidelijk na afloop van een overleg in Stockholm waar werd onderhandeld over deelname van de internationale ijshockeysterren. Het grootste struikelblok is de verzekering van de spelers.

"Er is duidelijk een risico als je bekijkt dat het om 160 tot 180 NHL-spelers met een gezamenlijke contractwaarde van drie miljard dollar gaat", reageerde NHL-commissaris Bill Daly. "Dat is een risico dat verzekerd moet worden, vooral in gevallen die kunnen leiden tot einde seizoen of zelfs einde carrière." Volgens Daley rekent de NHL niettemin op deelname van de spelers.

Bij het overleg waren vertegenwoordigers van de NHL, het internationaal olympisch comité (IOC) de internationale ijshockeybond (IIHF) en het organiserende Sochi aanwezig. Hoewel een definitieve overeenkomst uitbleef, spraken alle partijen de verwachting uit dat de NHL-spelers voor de vijfde opeenvolgende keer aanwezig zullen zijn op de Winterspelen.

Naast de spelersverzekeringen is ook de korte voorbereidingstijd een probleem. Volgens het huidige schema eindigt de NHL-competitie twee dagen voor het begin van het olympisch toernooi en wordt die twee dagen na de finale weer hervat.

Foto's: Dauwpop 2013

Dauwpop is een jaarlijks terugkerend festival op Hemelvaartsdag. De negentiende editie had een nieuwe opzet, met meer aandacht voor de aankleding en inrichting van het festivalterrein in Hellendoorn. 

Met onder andere Kensington, Kaiser Chiefs en Caro Emarald werd afgelopen donderdag rond het middaguur afgetrapt. Het lekkere weer en de daarbij passende gemoedelijke sfeer maakten Dauwpop 2013 een geslaagd dagje uit voor jong en oud!

Twente legt talent Hölscher tot 2017 vast

Tim Hölscher heeft zijn toekomst verbonden aan FC Twente. De 18-jarige Duitser verlengde zijn contract tot medio 2017 met de optie voor nog een seizoen, meldt de eredivisionist vrijdag. Hölscher doorliep de jeugdopleiding van Twente en maakte dit seizoen zijn debuut in de hoofdmacht. Hij speelde tot dusver elf competitiewedstrijden en twee Europese duels voor FC Twente.

Tim Hölscher heeft een 'goed gevoel' bij zijn nieuwe contract. "De verbintenis is voor meerdere jaren en daar spreekt vertrouwen uit. Ik had aan het begin van dit seizoen nooit verwacht nu al zo ver te zijn. Ik merk dat ik een betere voetballer word en natuurlijk wil ik graag die lijn doortrekken."

Het seizoen is voor Hölscher en zijn ploeggenoten voorlopig nog niet voorbij. FC Twente slaagde er niet in zich rechtstreeks te plaatsen voor Europees voetbal en moet dat via de play-offs alsnog zien af te dwingen. Zondag staat de laatste speelronde in de Eredivisie op het programma.

Gedoe rond fietstunneltje Rijksmuseum

De fietstunnel onder het Rijksmuseum gaat maandag nog niet open. Dat kan op zijn vroegst dinsdag, heeft een woordvoerder van de gemeente Amsterdam vrijdag laten weten. Nood-en hulpdiensten kijken maandag of ze groen licht kunnen geven om de passage open te stellen.

Vanaf de heropening is de passage in elk geval van maandag tot en met vrijdag geopend. In het weekeinde en op feestdagen, wanneer het extra druk is in het museum, wordt de onderdoorgang op 'piekmomenten' afgesloten voor fietsers. Scooters worden er sowieso geweerd.

Afgelopen week bleek dat de wachtrijen, die mede vanwege de meivakantie langer zijn dan verwacht, beter moeten worden beheerst. Stadsdeel Zuid, waarin het museum ligt, betwijfelde bovendien of de benodigde markeringen en flexibele afscheidingen op tijd konden worden aangebracht.

De zegsvrouw van de gemeente garandeert dat de fietstunnel helemaal opengaat 'zodra dat kan'. De verkeersveiligheid wordt de komende tijd goed in de gaten gehouden.

Het Rijksmuseum heropende vorige maand de deuren na een ingrijpende verbouwing van ruim negen jaar. De onderdoorgang is al lange tijd een strijdpunt. Het museum wilde dat deze dichtblijft om de veiligheid van bezoekers te garanderen, maar daar stak de gemeenteraad een stokje voor.

Marly van der Velden trots op naaktfoto's

Marly van der Velden is trots op de naaktreportage waar ze onlangs aan meewerkte. De 25-jarige Goede Tijden, Slechte Tijden-actrice kampte vroeger met anorexia, maar ging onlangs met plezier uit de kleren voor mannenblad JFK.

"Ik hou gewoon van naaktreportages", zei ze vrijdagavond in RTL Boulevard. "Ik vind vrouwenlichamen ontzettend mooi, dus ik was eigenlijk meteen enthousiast."

"Ik was vroeger natuurlijk helemaal niet comfortabel met mijn lichaam", vervolgt ze. "Nu ik dat achter me heb gelaten ben ik gewoon heel erg blij met mijn lichaam, heel erg trots. Van mij mag iedereen het dus gewoon zien."

Meest foute Songfestival inzendingen

In de loop naar het Eurovisie Songfestival, dat begint op 14 mei met de eerste voorronde, schotelen we jullie een top 5 voor van meest foute inzendingen. Elke dag één. Vandaag is het tijd voor nummer 4.

In 1987 werd het Songfestival dankzij Sandra Kim in België gehouden. In Israel dachten ze dat ze de Blues Brothers nieuw leven in konden blazen met dit behoorlijk foute resultaat. Toch deden ze het niet eens zo heel slecht, ze eindigden op plek 8 (van de 22).

 

Nederland zond dat jaar Marcha en werd gedeeld 5e samen met Denemarken.

Tentoonstelling over Amy Winehouse

Amy Winehouse krijgt haar eigen tentoonstelling. In het Londense Jewish Museum wordt deze zomer het persoonlijke leven van de Britse zangeres belicht. Ze overleed twee jaar geleden op 27-jarige leeftijd.

De familie van Winehouse heeft allerlei bezittingen van de zangeres beschikbaar gesteld voor de expositie. Daaruit blijkt niet alleen haar passie voor muziek, maar ook voor familie, mode en haar geboorteplaats Londen. Bovendien hechtte ze grote waarde aan haar joodse afkomst.

De tentoonstelling vindt plaats van 3 juli tot en met 15 september. Een dag voordat de expositie ten einde komt zou Winehouse haar dertigste verjaardag vieren.

Maastricht wil twee coffeeshops sluiten

De gemeente Maastricht is van plan twee coffeeshops voor drie maanden te sluiten. Het gaat om de Mississippi en de Kosbor, laat de gemeente weten. In beide zaken zouden softdrugs zijn verkocht aan mensen die niet in Nederland wonen. Maastricht telt dertien coffeeshops.

In de twee coffeeshops werden maandag- en dinsdagavond invallen gedaan. In beide gevallen werden enkele arrestaties verricht. De coffeeshops openden zondag weer hun deuren voor buitenlandse toeristen naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank in Maastricht. Die oordeelde dat coffeeshop Easy Going vorig jaar onterecht was gesloten door de gemeente omdat er drugs werden verkocht aan niet-ingezetenen.

Volgens de gemeente is in beide zaken geconstateerd dat softdrugs zijn verkocht aan buitenlanders. Op basis van de politierapporten heeft de gemeente besloten de beide coffeeshops te willen sluiten, aldus Maastricht. De coffeeshops hebben een zogenoemd voornemen tot sluiting voor drie maanden ontvangen. De eigenaren hebben tot en met 20 mei de tijd om daarop te reageren. Naar verwachting kan dan na Pinksteren daadwerkelijk worden besloten de sluiting door te zetten, aldus de gemeente.

De gemeente kondigde al eerder aan dat de politie zou optreden als de deuren weer open zouden gaan voor mensen die niet in Nederland wonen. Burgemeester van Maastricht Onno Hoes dreigde met zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk optreden. Bij een strafrechtelijk optreden gaat justitie met de zaak aan de slag, terwijl via het bestuursrecht een coffeeshop tijdelijk kan worden gesloten.

Tweehonderd meldingen over ziekenhuisfraude

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de afgelopen maanden ruim tweehonderd meldingen gekregen van frauduleuze declaraties van ziekenhuizen. De zorgwaakhond vermoedt dat ziekenhuizen rekeningen indienden voor behandelingen en opnames die nooit hebben plaatsgevonden. Recentelijk zijn twee ziekenhuizen binnengevallen.

Dat meldt RTL Nieuws, dat inzage kreeg in een reeks vermoedelijk grote fraudezaken. Per patiënt zouden honderden tot duizenden euro's ten onrechte in rekening worden gebracht.

De zorgautoriteit geeft als voorbeeld een geval van zogenoemde ligdagfraude, waarbij een man met heftige hoofdpijn na een foto, twee ct-scans en een kort consult bij de neuroloog na anderhalf uur naar huis werd gestuurd met een recept voor aspirine. Het ziekenhuis had rond de duizend euro mogen declareren, maar factureerde zes keer zo veel, onder meer voor een ziekenhuisopname met overnachting.

Ook zorgverzekeraars hebben grote fraudezaken ontdekt, onder meer met ziekenhuisopnames en begeleiding van zwangere patiënten, melden RTL Nieuws vrijdag op basis van bronnen.

De NZa is onlangs bij twee ziekenhuizen binnengevallen en heeft administratie in beslag genomen wegens vermoedens van valse declaraties. Het gaat om het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en de kinderafdeling van het VUmc in Amsterdam.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen stelt in een reactie aan RTL het af te keuren als ziekenhuizen doelbewust duurdere behandelingen declareren dan in werkelijkheid zijn uitgevoerd, maar wijst erop dat altijd vergissingen worden gemaakt met declaraties.

De Nza meldde woensdag dat ziekenhuizen vanaf volgend jaar verplicht zijn op hun declaraties specifiek aan te geven of een behandeling wel of niet onder de verzekerde zorg valt. Ook moeten ziekenhuizen bepaalde zorgactiviteiten op de factuur vermelden zodat zorgverzekeraars eenvoudiger op eventuele fraude kunnen controleren. Nu staat op de factuur alleen de globale behandeling, het zogenoemde zorgproduct. "Uiteraard hebben ziekenhuizen en artsen de plicht om correct te declareren", aldus de Nza.

De waakhond gaat de signalen over hoge ziekenhuisrekeningen de komende tijd voorleggen aan de betreffende ziekenhuizen en verzekeraars met het verzoek de NZa te laten weten hoe deze zijn opgelost.

Hond geflitst bij 88 km/h

De politie van het Beierse Aschaffenberg heeft onlangs een wel heel opmerkelijk hardrijder staande gehouden: een hond. De viervoeter reed met een gangetje van 88 kilometer per uur in een 70-kmzone.

De Polizei keek nogal vreemd op toen ze de foto van de hardrijder op een scherm kregen. Achter het stuur zat duidelijk een cocker spaniel-kruising. De hond werd direct aan de kant gezet.

Achter het stuur bleek een man te zitten, die schuilging achter de viervoeter op zijn schoot. Omdat de hond geen bankrekening heeft, ging het dier vrijuit. Zijn baas moet echter een bedrag van 30 euro dokken.

HontHond Hont rijdt te hard

Verbeek: "Er is wel wat alcohol gevloeid"

Na de bekerwinst op PSV moet het vizier van AZ weer op de laatste competitiewedstrijd bij Willem II. Trainer Gertjan Verbeek wil het seizoen goed afsluiten.

De vreugde was donderdagavond groot, toen AZ ten koste van PSV de KNVB Beker veroverde na een verder teleurstellend seizoen. Voor de Alkmaarders staat in de laatste competitiewedstrijd bij Willem II weinig meer op het spel.

"'Ik kan het de spelers niet kwalijk nemen dat ze donderdag en vrijdag nog niet met hun gedachten bij Willem II waren", aldus Verbeek op de clubwebsite. "De bekerwinst is goed gevierd. Er is wel wat alcohol gevloeid, dus helemaal fris zullen de jongens niet zijn. We gaan de komende dagen de balans opmaken."

"De wedstrijd tegen Willem II is heel belangrijk voor de club. Op basis van de coëfficiëntenranglijst moeten we winnen om Feyenoord achter ons te kunnen houden. De wedstrijd van zondag kan ons zes ton aan tv-gelden opleveren. Dat bedrag is niet kinderachtig, gezien onze begroting."

Koeman: "Derde plaats belangrijk geworden"

Feyenoord-trainer Ronald Koeman heeft het mislopen van de tweede plaats inmiddels een plekje gegeven en wil nu koste wat het kost derde eindigen met de Rotterdammers.

Door de nederlaag van vorige week bij ADO Den Haag (2-0) en de overwinning van PSV op NEC (4-2) moest Feyenoord de tweede plaats definitief uit het hoofd zetten. De ploeg van Koeman ontvangt in de laatste thuiswedstrijd NAC Breda en is bij een overwinning op de Brabanders zeker van de derde plaats.

"We moeten derde worden om een ronde minder in Europa te hoeven spelen", liet Koeman vrijdag weten op de persconferentie. "Als we één voorronde spelen, hebben we zes weken als voorbereiding. Als we een extra voorronde moeten spelen, is onze eerste wedstrijd al voor de start van de competitie."

"Dat is niet ideaal, want in zo'n laatste week wil je je richten op die competitie en daar past zo'n Europese wedstrijd eigenlijk niet in. Het wordt dus een belangrijke afsluiting voor ons."

Anouk hosselt Zweedse heren

Onze inzending voor het Eurovisie Songfestival Anouk is al aan het flirten met de Zweedse heren aldaar. Ondanks dat ze zich prima vermaakt met de mannen achter de schermen, mist ze haar kinderen wel. 

Anouk is geen leuke mannen tegengekomen bij de concurrentie. Maar ze ziet de Zweede geluidsmannen wel zitten. "Ik heb al wat telefoonnummers bij elkaar kunnen halen. Romantisch hoeft niet, spannend kan wel." 

De repetities voor de halve finale lijken goed te gaan, dus de finale lijkt al in zicht. "Nee zo wil ik niet denken, ik wil gewoon een goede performance neerzetten en dat het credible is en dat de mensen daar trots op kunnen zijn, whatever wat de outcome is, " zegt Anouk tegenover het programma RTL Boulevard.

Strootman mogelijk niet tegen Twente

PSV moet het in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen mogelijk stellen zonder Kevin Strootman. De middenvelder trainde vrijdag niet mee met de Eindhovense selectie, dat gisteravond de bekerfinale verloor van AZ (2-1).

Trainer Dick Advocaat zal Strootman daarom mogelijk rust geven in het duel tegen Twente. Voor de Eindhovenaren staat er niets meer op het spel. PSV verzekerde zich afgelopen weekend van de tweede plaats achter koploper Ajax. .

Mokotjo verruilt Feyenoord voor PEC Zwolle

Kamohelo Mokotjo speelt de komende drie jaar in het shirt van PEC Zwolle.De Zwolse club heeft dat via een persbericht naar buiten gebracht.

PEC Zwolle betaalt een kleine transfersom voor de 22-jarige middenvelder, die in Rotterdam nog een contract voor één seizoen had. "Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en ben blij met deze kans", reageert Mokotjo.

"PEC Zwolle toonde enkele weken geleden interesse en na een eerste gesprek met trainer Ron Jans en technisch directeur Gerard Nijkamp had ik meteen een positief gevoel." Mokotjo speelde de afgelopen drie seizoenen in totaal 35 wedstrijden voor Feyenoord. Dit seizoen mocht hij slechts één keer opdraven. In december was hij invaller in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag.

Feyenoord nam de Zuid-Afrikaan in de zomer van 2009 over van Supersport United, een club uit zijn geboorteland. Hij mocht in zijn eerste seizoen ervaring opdoen bij Excelsior.

Nationalisten boos om Kosovo-akkoord

Meer dan drieduizend Servische nationalisten zijn vrijdag in Belgrado de straat opgegaan om hun ongenoegen te uiten over de normalisering van de betrekkingen met Kosovo. De betogers betichten de regering van verraad. Zij zou Kosovo prijsgeven om aanspraak te kunnen maken op het lidmaatschap van de Europese Unie.

De nationalisten trokken door de Servische hoofdstad en gaven middels spandoeken met leuzen als 'Geen EU' en 'Kosovo is Servië' lucht aan hun onvrede. Ze betuigden zo hun steun aan radicale Serviërs in het noorden van Kosovo, die het akkoord tussen Belgrado en Pristina evenmin accepteren. Een van hen, Slavisa Ristic, sprak de demonstranten toe. Hij bezwoer hun dat 'er geen overeenkomst over het opgeven van Kosovo mogelijk is'.

De overeenkomst, die tot stand kwam onder toeziend oog van de EU, biedt de Servische minderheid in Kosovo een grote mate van autonomie. In ruil daarvoor erkent het etnisch-Servische bevolkingsdeel de etnisch-Albanese regering in Pristina. Tot erkenning van de onafhankelijkheid van Kosovo, die de Kosovaren in 2008 uitriepen, wil Servië niet overgaan.

De Europese Commissie heeft na de goedkeuring van de overeenkomst de lidstaten van de EU en het Europees Parlement aanbevolen toetredingsonderhandelingen met Servië te beginnen

Boston-bomber begraven in Virginia

Tamerlan Tsjarnajev, een van de twee verdachten van de bomaanslagen in Boston, is in de staat Virginia ter aarde besteld. Hij heeft een laatste rustplaats gekregen op een begraafplaats in de plaats Doswell, niet ver van Richmond. Dat heeft zijn oom Roeslan Tsarni vrijdag gezegd.

Met de begrafenis kwam een einde aan een uitvoerige zoektocht naar een geschikte begraafplaats. Veel begraafplaatsen weigerden het stoffelijk overschot van de terreurverdachte.

Tamerlan en zijn jongere broer Dzjochar zouden op 15 april zelfgemaakte bommen hebben achtergelaten in de buurt van de finishlijn van de marathon van Boston. De aanslagen kostten aan drie mensen het leven. Tamerlan vond enkele dagen later, op 19 april, de dood tijdens een wilde achtervolging door de politie.

Pakistan viert feest om democratie

Het moet een hoogtijdag voor de Pakistaanse democratie worden, zaterdag. Voor het eerst in de geschiedenis van het land heeft een verkozen regering haar ambtstermijn uitgediend en draagt zij uit eigen beweging de macht over aan door de bevolking uitverkoren opvolgers. Maar de ene Pakistaan voelt zich gelijker dan de ander, klinkt het steeds vaker. En het geweld dat de verkiezingscampagne teisterde laat kandidaten en kiezers niet koud en overschaduwt de stembusgang.

Op het zaterdagse feest van de democratie verschijnt in het kiesdistrict Mateela hooguit de helft van de stemgerechtigden. De mannelijke helft, om precies te zijn. In Mateela en nog eens 563 andere districten kwam bij de verkiezingen van 2008 geen enkele vrouw naar de stembus. Dat zal zaterdag niet anders zijn. De mannen van de streek, een kilometer of honderd bezuiden de hoofdstad Islamabad, spraken enige tijd geleden af dat zij geen vrouw op een stembureau wilden zien.

Dat is al tientallen jaren de regel in conservatieve streken als Mateela, en vooral in de stammengebieden van Khyber Paktunkhwa en Baluchistan. Sommige mannen betogen dat het vrouwen nu eenmaal aan de hersens ontbreekt die het stemrecht vereist. Anderen laten hun vrouw of dochter niet graag de deur uit gaan. En weer anderen zien simpelweg het nut van het vrouwenstemrecht niet in.

Elders in Pakistan boeken vrouwen wel degelijk vooruitgang in hun strijd voor een grotere stem in de politiek. Behalve naar de zestig zetels in het 342-koppige parlement die voor hen zijn gereserveerd doen vrouwen ook steeds vaker een gooi naar een gewone, vrije zetel. Namen in 2008 nog maar 64 vrouwen het tegen een man op, dit jaar zijn dat er 161.

Is voor vrouwen met enige moeite dus nog wel reden voor bescheiden optimisme te vinden, voor de Pakistaanse minderheden is dat anders. Sjiitische moslims, christenen en hindoes vrezen dat de verkiezingen de invloed van soennitische moslimextremisten zullen vergroten. Enkele van de felste scherpslijpers hebben uitzicht op een parlementszetel. De doorgaans gematigder gevestigde partijen praten radicale moslims naar de mond om geen kiezers te verliezen. En geen van de grote partijen heeft uitzicht op een stevige meerderheid, zodat zij waarschijnlijk zijn aangewezen op de steun van bijvoorbeeld de radicale splinters.

"We zijn altijd tegen de noodtoestand (die de vrijheden inperkt en de autoriteiten meer bevoegdheden geeft, red.)", zei hindoe en mensenrechtenadvocaat Amar Lal. "Maar tijdens alle militaire regimes ging het met de rechtsstaat beter en was de veiligheid voor minderheden goed gesteld."

Tijdens de regeerperiode van het aftredende kabinet hadden de minderheden het zwaar te verduren. De regering, onder aanvoering van de linkse Pakistaanse Volkspartij, zou het goed met andersgelovigen menen, maar de daad niet bij het woord voegen. "We hebben ons vertrouwen in de democratische krachten verloren, want zij doen alles voor het geld" en vergeten de minderheden, klaagt Lal.

Vrouwen, minderheden én de Verenigde Staten en hun bondgenoten in het buurland Afghanistan hebben nog een andere kopzorg. Radicale moslims staan niet alleen op winst in de parlements-, maar ook in de provinciale verkiezingen. In de grensprovincies Khyber Paktunkhwa en Baluchistan veroveren strenggelovige haviken als Maulana Shujaul Mulk mogelijk de macht. Dat zwartbebaarde heerschap predikt de jihad, werft kiezers met lofzangen op de Taliban en verwijt de regering dat zij Osama bin Laden niet tegen de Amerikanen heeft beschermd.

Op golven van anti-Amerikanisme wonnen Mulks Jamiat Ulema-e-Islam en zijn bondgenoten ook in 2002 de verkiezingen in Khyber Paktunkhwa. Er volgden tal van maatregelen die de vrijheid van vrouwen en minderheden, en kunstenaars en hulpverleners het werk aan banden legden. De Taliban daarentegen konden onder Mulk en consorten herademen. In 2008 viel de coalitie van islamisten uit elkaar en leden ze een verkiezingsnederlaag. Maar zaterdag lonkt opnieuw de macht.

Drie nieuwe SARS'ers in Frankrijk

De Franse gezondheidsdiensten zijn bezig met een onderzoek naar drie vermoedelijke besmettingen met een nieuwe vorm van het dodelijke SARS-virus. Een oudere man die met zekerheid besmet is met het nieuwe coronavirus ligt nog altijd in het ziekenhuis, liet de regionale gezondheidsdienst weten.

Volgens Beatrice Degrugillers, woordvoerster van de gezondheidsdiensten in het gewest Nord-Pas-de-Calais, is een verpleegkundige van het ziekenhuis waar de eerste patiënt is opgenomen nu mogelijk ook besmet. Ook een arts en een voormalige kamergenoot van de patiënt hebben mogelijk het virus onder de leden.

De gezondheidsautoriteiten zeiden eerder dat het virus slechts op beperkte schaal wordt overgedragen. Alleen mensen die in direct contact met elkaar hebben gestaan zouden elkaar kunnen besmetten. Als nu blijkt dat de drie verdachte gevallen inderdaad besmet zijn met het virus, dan doet dat de zorgen toenemen dat het virus zich gemakkelijk kan verspreiden.

Woensdag maakten de Franse autoriteiten bekend dat de 65-jarige man de eerste patiënt is die met het nieuwe coronavirus is besmet. Hij keerde op 17 april terug naar Frankrijk na een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Korte tijd later werd hij ziek en op 23 april werd hij in een ziekenhuis opgenomen. Volgens het ministerie van volksgezondheid is de toestand van de man 'zorgelijk'.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft sinds september 2012 dertig meldingen binnengekregen van mensen die het nieuwe virus hebben opgelopen. Achttien van hen zijn overleden. Tot dusver is het virus opgedoken in Saudi-Arabië, Jordanië, de VAE, Qatar, Groot-Brittannië en Duitsland. Het virus kan een acute longontsteking en nierfalen veroorzaken.

Nadal ontsnapt tegen Ferrer in kwartfinale Madrid

Rafael Nadal heeft zich vrijdag uit geslagen positie teruggeknokt in de kwartfinale van het tennistoernooi in Madrid. De mondiale nummer vijf leek tegen David Ferrer lange tijd te gaan verliezen, maar won uiteindelijk toch in drie sets: 4-6, 7-6 (3) en 6-0. Voor Nadal was het alweer de achttiende overwinning in 22 ontmoetingen met Ferrer, die op de wereldranglijst een plekje hoger staat.

Ferrer koerste aanvankelijk soeverein op de zege af. Bij 6-4 en 4-2 leek dat besef echter tot hem door te dringen, want plots kregen zenuwen de overhand. Hij werd op love gebroken en zag Nadal vervolgens uitlopen naar 5-4. Toen de gravelkoning voor de set serveerde, wist Ferrer nog wel terug te breaken, maar uiteindelijk moest hij toch het hoofd buigen in de tiebreak.

Het verlies van de tweede set kwam Ferrer niet meer te boven. Nadal gunde zijn opponent in het beslissende bedrijf zelfs geen enkele game meer. Bij de laatste vier stuit de winnaar van 2005 en 2010 op landgenoot Pablo Andujar of Kei Nishikori (14) uit Japan.

24 komt terug

24 keert terug op televisie. De geruchten over een comeback van de tv-serie met Kiefer Sutherland in de hoofdrol zijn bevestigd door producent David Fury.

"Ja, ik ga dubbele diensten draaien, met Tyrant erbij. Woehoe", twitterde Fury, die ook al werkt aan een nieuwe serie getiteld Tyrant. Hij laat weten dat 24 in afgeslankte vorm terugkeert. In plaats van de gebruikelijke 24 afleveringen, bestaat de nieuwe reeks uit twaalf delen.

De tv-serie over agent Jack Bauer, die binnen 24 uur terroristen moet zien af te stoppen, kwam drie jaar geleden ten einde. De filmversie waar sindsdien aan werd gewerkt kwam nooit van de grond. Eerder dit jaar zei de regisseur dat hij de hoop heeft opgegeven. Met de terugkeer naar het kleine scherm lijkt de film definitief van de baan.

Overlevende gevonden ramp Bangladesh

Reddingswerkers hebben vrijdag na zeventien dagen een overlevende onder de puinhopen van het ingestorte fabriekspand in Bangladesh gevonden. Terwijl zij bezig waren tussen het puin naar vermisten te zoeken stuitten zij op het lichaam van een vrouw. De vrouw, een naaister met de naam Reshma, had de aandacht van de reddingswerkers getrokken door met een pijp te zwaaien.

Het leger legde direct de werkzaamheden met hijskranen en bulldozers stil. De vrouw kreeg water, zuurstof en zout, waarna reddingswerkers met handzagen en boormachines ruimte maakten om de vrouw uit de berg puin en verwrongen staal vandaan te halen. Volgens militairen die helpen bij de reddingswerkzaamheden was de vrouw in opvallend goede gezondheid. Ze had geen verwondingen en was volgens een van de militairen zelfs in staat te lopen. De vrouw is naar een militair hospitaal overgebracht.

De vrouw zat zeventien dagen opgesloten in een gebedsruimte van de fabriek, waar de temperatuur op kon lopen tot 30 graden Celsius. Ze hield zichzelf in leven met gedroogd voedsel dat in de ruimte lag en een paar flessen water. "Ik hoorde de afgelopen dagen de stemmen van reddingswerkers. Ik bleef op de brokstukken slaan met stokken en staven om hun aandacht te trekken", zei ze tegen televisiezender Somoy TV. "Niemand hoorde me. Ik voelde me verschrikkelijk. Ik dacht dat ik nooit meer daglicht zou zien."

Volgens de vrouw zijn er geen andere overlevenden meer op de plek waar ze werd gevonden. Desalniettemin zijn reddingswerkers in het gebied op zoek gegaan naar andere overlevenden. "Reshma vertelde me dat er drie anderen bij haar waren. Die zijn overleden. Ze heeft geen andere overlevenden gezien", aldus majoor-generaal Chowdhury Hasan Suhrawardy. "We blijven zoeken totdat we een overlevende vinden of een stoffelijk overschot."

Honderden mensen die helpen bij het bergen van de reeds ontbindende lichamen baden voor het leven van de vrouw. Een man met een luidspreker ging voor in het gebed. "Allah, u bent de grootste, u bent tot alles in staat. Sta ons toe om de overlevende die we zojuist hebben gevonden te redden. Vergeef ons onze zonden, alstublieft vergeef de persoon die we in leven hebben gevonden." Toen de vrouw uiteindelijk onder het puin vandaan werd gehaald, brak de menigte in gejuich los.

De Bengalese premier Sheikh Hasina feliciteerde de reddingswerkers. "Dit is een ongelofelijke prestatie", zei hij.

Al sinds 24 april zijn reddingswerkers bezig met het bergen van de stoffelijke overschotten van slachtoffers en het ruimen van puin. Het dodental van de fabrieksramp is opgelopen tot boven de duizend.

Naziproces houdt zelfde rechters

Het wrakingsverzoek dat maandag tegen drie rechters in het neonaziproces in Duitsland is ingediend is vrijdag door het hof van beroep in München afgewezen. Dat meldden Duitse media. Het wrakingsverzoek was ingediend door Ralf Wohlleben, een van de mannen die ervan worden verdacht de extreemrechtse terreurorganisatie Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU) te hebben geholpen bij haar terreurcampagne tegen minderheden. Over een wrakingsverzoek dat is ingediend door hoofdverdachte Beate Zschäpe is nog geen besluit genomen.

Het hof van beroep bepaalde dat het wrakingsverzoek van Wohlleben niet wordt toegewezen, omdat onvoldoende aannemelijk is gemaakt dat de drie rechters die zijn zaak behandelen bevooroordeeld zijn. Volgens de advocaat van Wohlleben zijn de drie rechters partijdig, omdat ze hebben geweigerd een derde advocaat voor Wohlleben toe te staan, terwijl Zschäpe wel drie advocaten heeft. De beroepsrechter meent echter dat de zaak van Zschäpe ernstiger is en dat een derde advocaat daarom gerechtvaardigd is.

Wohllebens advocaten zeiden tevens dat het besluit om de rechtbank om te bouwen, zodat er meer plaats zou zijn voor de pers, al aan de pers was meegedeeld, voordat er daadwerkelijk uitspraak was gedaan. Daaruit valt volgens de advocaten op te maken dat voorzittend rechter Manfred Götzl niet onpartijdig is. Het hof van beroep ging niet mee in deze argumentatie.

Het wrakingsverzoek van Zschäpe is nog in behandeling. Zschäpes raadslieden zijn boos dat alleen zij voor het betreden van de rechtzaal zijn gefouilleerd. Ze zien daarin grond om aan de onpartijdigheid van Götzl te twijfelen. De rechtbank beschouwt de advocaten kennelijk als verdachten, zeiden de advocaten.

De 38-jarige Zschäpe, een kopstuk van de NSU, staat terecht voor haar aandeel in de moord op acht Turken, een Griek en een politieagente. Daarnaast zou ze de hand hebben gehad in zeker twee bomaanslagen en vijftien bankovervallen. De NSU bleef onopgemerkt door inlichtingen- en opsporingsdiensten en kon bijna dertien jaar lang ongestoord haar gang gaan.

Sprintzege Kittel in Picardië

De Duitser Marcel Kittel heeft vrijdag de eerste etappe van de Ronde van Picardië gewonnen. De renner van Argos-Shimano liet na 190 kilometer in de massasprint in de Franse plaats Flixecourt thuisrijder Bryan Coquard en diens landgenoot Erwann Corbel achter zich.

Op de vijfde plaats was Danny van Poppel van Vacansoleil-DCM de beste Nederlander. Kittel is dankzij zijn overwinning ook de eerste leider. De koers eindigt op zondag.

Hypermoslim wil vrijwillig naar Jordanië vertrekken

De radicaalislamitische geestelijke Abu Qatada wil vrijwillig vertrekken naar Jordanië als de Jordaanse regering een uitleveringsverdrag met Groot-Brittannië ratificeert. Dat hebben zijn advocaten gezegd tegen de Britse krant The Guardian.

De onthulling kan een doorbraak betekenen voor Groot-Brittannië, dat zich al sinds 2001 in alle mogelijke bochten wringt om Abu Qatada het land uit te krijgen. Abu Qatada, die eigenlijk Omar Mahmoud Mohammed Othman heet, wordt omschreven als een sleutelfiguur van Al-Qaida in Europa. Pogingen hem uit te leveren aan Jordanië liepen stuk bij diverse Britse en Europese rechtbanken, omdat de geestelijke het risico zou lopen in Jordanië te worden gemarteld.

Het nieuwe uitleveringsverdrag tussen Groot-Brittannië en Jordanië moet ervoor zorgen dat Abu Qatada een eerlijk proces krijgt. Jordanië wil hem berechten wegens terreuraanslagen in 1999 en 2000. "Als het Jordaanse parlement het verdrag ratificeert dan keert hij vrijwillig terug naar Jordanië", aldus Abu Qatada's advocaten.

In een reactie liet de Britse premier David Cameron via een woordvoerder weten dat hij en minister van binnenlandse zaken Theresa May 'vastberaden zijn om Abu Qatada op het vliegtuig naar Jordanië te zetten'. Het ministerie van binnenlandse zaken heeft Jordanië inmiddels gevraagd wanneer het uitleveringsverdrag wordt geratificeerd. Het Britse parlement ratificeert het verdrag waarschijnlijk eind juni.

GOW: Judgment krijgt gratis DLC

Gears of War: Judgment krijgt volgende week gratis DLC in de vorm van een nieuwe multiplayermap genaamd Dreadnought voor de Overrun-mode van het spel. De multiplayermap speelt zich af op een groot militair schip dat is overgenomen door Berserkers.

De DLC is vanaf 15 mei te downloaden en is gesponsord door het tijdschrift Maxim. Epic Games geeft aan dat de DLC gratis te distribueren is door de sponsoring van het tijdschrift.

Selby uitgeroepen tot snookeraar van het jaar

Snookeraar Mark Selby is uitgeroepen tot snookeraar van het jaar tijdens het snookergala als afsluiter van het snookerseizoen. Selby is de nummer één van de wereld en won dit jaar de UK Championship en de Masters. Hij werd zowel door de pers als door medespelers verkozen als speler van het jaar.

Wereldkampioen Ronnie O'Sullivan kreeg ook een award voor de beste prestatie door zijn wereldtitel te prolongeren. De laatste keer dat dit gebeurde was Stepen Hendry die in 1996 zijn wereldtitel prolongeerde. Ian Burns werd uitgeroepen tot rookie van het jaar. Hij klom van uit het niets naar de 68ste plek van de wereldranglijst en dat is de hoogste notering voor een debutant dit seizoen.

Het nieuwe snookerseizoen zal op 6 juni beginnen met een wedstrijd van de Europese tour in Bulgarije. Halverwege juli zal er voor het eerst sinds 22 jaar weer een professioneel snookertoernooi in Nederland gespeeld worden. De tweede stop van de Europese tour is in Rotterdam.

Snelste trailer ooit

Altijd al willen spelen met DC-superhelden? Met Infinite Crisis, een Multiplayer Online Battle Arena, is dat mogelijk. Ontwikkelaar Turbine en uitgever Warner hebben een trailer vrijgegeven over de superheld The Flash, de snelste persoon ooit.

Wanneer de pc-game uit moet komen is nog niet bekendgemaakt. Momenteel zit de game in een gesloten bèta en als je je daarvoor wilt opgeven dan doe je dat hier.

[Giro] Ritzege Hansen, tijdverlies Wiggins

Adam Hansen heeft zevende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Australier bleef van een vluchtersgroep als enige de favorieten voor en kwam solo over de finish.

Hansen had aan de streep ruim een minuut voorsprong op de groep met favorieten, waarin Bradly Wiggins ontbrak. Het heuvelachtige parcours zorgde in combinatie met de regen voor verradelijke omstandigheden. Veel renners gingen onderuit, waaronder ook Tour-winnaar van vorig jaar. Op het moment van zijn val was Wiggins trouwens al gelost uit voorste groep. Ook de leider in het algemeen klassement, Luca Paolini, moest tijd toegeven. Hij en Wiggins kwamen ruim twee minuten na Hansen over de finish.

de Spanjaard Benat Intxausti is de nieuwe drager van de roze leiderstrui. Ook de Nederlanders kunnen tevreden op deze dag terugkijken. Blanco zat met drie renners in de voorste groep en Robert Gesink steeg naar de zevende plaats in het klassement. Ook Pieter Weening deed goede zaken, hij staat nu negende.

Uitslag zevende etappe:

# Naam land ploeg tijd
1 Adam Hansen Aus Lot 4:35.49
2 Enrico Battaglin Ita Brd + 1.07
3 Danilo Di Luca Ita Fnt z.t
4 Mauro Santambrogio Ita Fnt z.t
5 Daniano Caruso Ita Cnd z.t
6 Cadel Evans Aus BMC z.t
7 Stefano Pirazzi Ita Brd z.t
8 Arnold Jeannesson Fra FDJ z.t
9 Pieter Weening Ned Ori z.t
10 Ryder Hesjedal Can Gar z.t

Algemeen klassement na zevende etappe:

# Naam land ploeg tijd
1 Benat Inxausti Spa Mov 28:30.04
2 Vincenzo Nibali Ita Ast +0.05
3 Ryder Hesjedal Can Gar +0.08
4 Giampaolo Caruso Ita Kat +0.10
5 Mauro Santambrogio Ita Fnt +0.13
6 Cadek Evans Aus BMC +0.16
7 Robert Gesink Ned Bla +0.19
8 Ivan Santaromita Ita BMC +0.28
9 Pieter Weening Ned Ori +0.29
10 Robert Kiserlovski Kro RSh +0.34

Hongerstaker Rotterdam gaat door 'tot bittere eind'

Een van de hongerstakers in het detentiecentrum in Rotterdam is van plan om tot het bittere einde door te gaan. "Zelfs als het me mijn leven kost ga ik door, want het gaat niet alleen om mij. Dit jaar hebben ze mij, volgend jaar brengen ze misschien mijn broer hier", zei Nessar, die het woord voert namens de overige hongerstakers, in een interview met RTV Rijnmond.

Aan het begin van de hongerstaking deden 111 asielzoekers in het detentiecentrum mee, maar volgens Nessar is een flink aantal afgevallen vanwege medische problemen. Sommige hongerstakers hebben besloten ook niet te drinken. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zei donderdag dat er nog 66 hongerstakers zijn, van wie vijftien geen vocht meer tot zich nemen.

Nasser zei met de honger- en dorststaking te willen protesteren tegen het gevangenhouden van illegalen. "We krijgen geen kans om te bewijzen dat we geen illegaal zijn", aldus Nasser. "Er wordt nog steeds gezegd dat we uitgeprocedeerd zijn. Dat is niet waar, we zijn geen uitgeprocedeerde asielzoekers."

Nasser zei met zijn staking een einde aan zijn detentie en die van de overige hongerstakers af te willen dwingen. "We willen een kans om te bewijzen dat we zijn wie we zeggen dat we zijn. Illegaliteit is nog steeds niet strafbaar, voor zover ik weet, in Nederland en we worden erger behandeld dan criminelen."

Peuter gereanimeerd na val in water

Een jongetje van 2,5 jaar is vrijdagmiddag in een park in Barendrecht gereanimeerd nadat hij in het water terecht was gekomen. Het kind is met spoed naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Het jongetje was met familieleden in het park aan de Riederhove en speelde met zijn fietsje toen hij door nog onbekende oorzaak in het water terechtkwam. Hij is zo'n vijf minuten uit het zicht van zijn familie geweest.

Al snel nadat zijn familie hem ging zoeken vond een neefje de peuter in het water. Die is direct begonnen met reanimatie, wat later door de hulpdiensten is overgenomen. Hoe het met het kind is, is onbekend.

Niks gevonden bij burgerzoekacties naar broertjes

De zoekacties van burgers naar de twee vermiste broertjes hebben vrijdag vooralsnog niks opgeleverd. Dat heeft een woordvoerder van de zoekacties, die op Facebook zijn georganiseerd, gezegd. De zoekacties gaan vrijdag door zolang het weer het toelaat en er genoeg daglicht is.

Volgens de woordvoerder hebben in Doorn een kleine zestig mensen meegezocht. Aan de andere zoektochten in onder andere Amerongen, Rhenen en Wiersum, deden een vergelijkbaar aantal mensen mee. Vooralsnog is er niets van belang gevonden.

De woordvoerder zei dat er voor na vrijdag een andere zoekacties gepland zijn.

Oldtimer rijdt in op feesttent

Een oldtimer is vrijdag ingereden op een feesttent in het Friese Wijckel. Daarbij zijn vijf gewonden gevallen. De oorzaak van het ongeval is nog onbekend, laat de politie via Twitter weten. De hulpdiensten zijn ter plaatse.

Het ongeval vond plaats aan de Merenstein in Wijckel, waar de feesttent op een campingterrein staat. De oldtimer deed volgens de politie vermoedelijk mee aan een rally.

Hoe de gewonden eraan toe zijn is nog onduidelijk.

Winkelmedewerker springt op auto dief

Een winkelmedewerker heeft donderdag tevergeefs geprobeerd een winkeldief tegen te houden door op de motorkap van de wegrijdende dief te springen. Ander personeel van een supermarkt in Muiden had zich rond de auto geposteerd, maar ook zij stonden machteloos. De 34-jarige winkeldief is later alsnog in zijn woning in Diemen opgepakt, meldt de politie.

De man uit Diemen had te weinig afgerekend bij een zelfscankassa. Winkelpersoneel sprak hem daar op aan. Aanvankelijk leek de man mee te werken, maar toen poortjes bij de kassa opengingen, kneep hij er toch tussenuit.

Winkelpersoneel ging achter de man aan en probeerde hem in zijn auto klem te zetten. De man wist de medewerkers echter te ontwijken. De medewerker op zijn motorkap klom er na een rit over het parkeerterrein vanaf, waarna hij ontkwam.

Verkoop Dead Island zakt in

Het zombiespel Dead Island: Riptide heeft een flinke duikeling gemaakt in de verkooptoptien. De PlayStation 3-versie zakt van de tweede naar de negende plek, terwijl de versie voor Xbox 360 in zijn tweede week alweer buiten de top tien valt. Skylanders Giants is voor de tweede achtereenvolgende week de populairste game van Nederland. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Het actieavontuur Lego City Undercover voor Nintendo 3DS is een plek gestegen van de derde naar de tweede plek. Deze week wordt de top drie gecompleteerd door het schietspel Call of Duty: Black Ops 2.

Het actiespel Assassin's Creed III is weer met een opmars bezig. De PlayStation 3-versie klimt van de zevende naar de vierde plek, terwijl die voor Xbox 360 twee plaatsen klimt naar de zevende plek.

De volledige verkooptoptien van week 19 van GfK:

01. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
02. Lego City Undercover (Nintendo 3DS)
03. Call of Duty: Black Ops 2 (PlayStation 3)
04. Assassin's Creed 3 (PlayStation 3)
05. Luigi's Mansion 2 (Nintendo 3DS)
06. FIFA 13 (PlayStation 3)
07. Assassin's Creed 3 (Xbox 360)
08. Just Dance 4 (Nintendo Wii)
09. Dead Island: Riptide (PlayStation 3)
10. Call of Duty: Black Ops 2 (Xbox 360)

De Boer ontvangt Rinus Michels Award

Frank de Boer heeft vrijdag de Rinus Michels Award ontvangen. De trainer van Ajax is door zijn collega's gekozen tot coach van het jaar in het betaald voetbal. De prijs werd tijdens een trainerscongres uitgereikt in het stadion van PEC Zwolle. De 42-jarige De Boer werd dit seizoen voor de derde keer op rij kampioen met de Amsterdammers.

De Boer, die de award niet eerder won, had concurrentie van Ronald Koeman (Feyenoord), Fred Rutten (Vitesse), Jan Wouters (FC Utrecht) en Art Langeler (PEC Zwolle). Vorig jaar ging Koeman nog met de prijs aan de haal. De Rinus Michels Award wordt sinds het seizoen 2003-2004 uitgereikt.

Feyenoord kreeg voor het vierde jaar op rij de Rinus Michels Award voor beste jeugdopleiding. De Rotterdammers hebben een gezamenlijke opleiding met Excelsior. Ook Ajax en AZ waren genomineerd. De hoofd opleidingen van elke club in het betaald voetbal mocht een stem uitbrengen.

Vis zoekt vrouw met kinderwens

De dierentuin van Londen is dringend op zoek naar een vrouwtjesvis die de drie laatst overgebleven mannetjes van de Mangarahara-cichlide aan nageslacht kan helpen. De baarsachtige, die op Madagascar voorkwam, is in het wild al uitgestorven.

Behalve de twee mannetjes-Mangarahara's die in een Londens aquarium wonen weet de dierentuin van nog een soortgenoot. Die huist in de Berlijnse zoo, en mocht anders dan de Londenaars lang hopen op het vaderschap. Maar het vrouwtje met wie hij een aquarium deelde ging dood voor het van voortplanten kwam.

Ten einde raad heeft de Londen Zoo nu aquariumbezitters van over de hele wereld opgeroepen zich te melden als ze een levend Mangarahara-vrouwtje kennen. "Dan kan aan een levensvatbaar fokprogramma worden begonnen." Een speurtocht langs dierentuinen en aquariums liep tot dusver op niets uit.

Het leefgebied van de vis in het Oost-Afrikaanse Madagascar is drooggevallen door de aanleg van dammen.

UCI in beroep tegen Fuentes-uitspraak

De internationale wielerunie UCI gaat in beroep tegen de uitspraak van een Spaanse rechter om het bewijsmateriaal in de zaak-Fuentes te laten vernietigen.

In de zaak tegen dopingarts Eufemiano Fuentes werden al snel de namen van de vele wielrenners bekend. Fuentes zou echter ook tientallen atleten uit andere sporten als klant hebben gehad, namen die nooit bekend zijn geworden. Spaanse dopingjagers en het wereldantidopingbureau WADA wilden de bloedzakken ter beschikking krijgen om zo dopingzondaars te kunnen aanpakken. De rechter beriep zich in haar weigering op het recht op privacy van de sporters.

Fuentes, die veroordeeld werd tot een jaar cel maar deze waarschijnlijk niet hoeft uit te zitten, heeft zelf ook altijd gezegd ook sporters buiten het wielrennen als klant te hebben. Voetbal en tennis worden hierbij vaak genoemd.

FreddieW speelt ook Garry's Mod

Internetsensatie FreddieW heeft een filmpje gemaakt waarin de activiteiten in Garry's Mod worden samengevat. Garry's Mod is een mod die uitkwam voor de Source Engine van Half-Life 2 en ons een heel speelveld gaf om de vreemdste dingen te maken. Inmiddels is Garry's Mod een officiële game van Valve en wordt hij jaarlijkt geüpdatet. 

FreddieW speelt schijnbaar vaker met deze game, want hij heeft de essentie van de game zeer goed weten te verpakken in een filmpje van een minuut. 

Bekijk deze ode aan Garry's Mod hieronder.

S. Williams en Sharapova naar laatste vier in Madrid

Serena Williams en Maria Sharapova hebben vrijdag de halve finale van het WTA-toernooi in Madrid bereikt. Titelverdedigster Williams trok met veel moeite aan het langste eind tegen thuisspeelster Anabel Medina Garrigues met 6-3, 0-6 en 7-5. Sharapova kende op het Spaanse gravel weinig problemen met Kaia Kanepi uit Estland: 6-2 en 6-4.

De als eerste geplaatste Williams leek zich na een inzinking in de tweede set snel te herpakken. Ze kwam in het derde bedrijf op 2-0 en had mogelijkheden op een dubbele break voorsprong. Die kans ging aan haar voorbij, waarna Medina Garrigues, de nummer 63 van de wereld, vier games op rij pakte.

De Spaanse moest haar break voorsprong direct weer inleveren, maar was op 5-4 slechts twee punten verwijderd van de zege. De Amerikaanse bleef evenwel overeind en mag het in de halve eindstrijd opnemen tegen Ekaterina Makarova of Sara Errani (7).

Sharapova drong voor het eerst door tot de laatste vier in Madrid. De Russin, de nummer twee van de plaatsingslijst, stond ook tegen Kanepi geen set af en blijft daardoor nog ongeslagen in het gravelseizoen. Haar volgende tegenstander is de winnaar van de partij tussen Angelique Kerber (6) en Ana Ivanovic (16).

Uitslag tweede vrije training Spanje

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd gereden in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Spanje. De Duitse wereldkampioen was in Barcelona in zijn Red Bull met een tijd van 1.22,808 nipt sneller dan Fernando Alonso. Mark Webber zette de derde tijd neer.

In tegenstelling tot de eerste vrije training was het asfalt nu wel droog, maar de coureurs hadden nog wel last van de harde wind. Mercedes-coureur Lewis Hamilton spinde mogelijk hierdoor. Force India-coureur Paul di Resta moest de training voortijdig staken, omdat de linker achterband van zijn Force India de geest gaf. Giedo van der Garde kende een goede training, want de Nederlander werd met de Caterham negentiende, ruim een seconde voor zijn teamgenoot Charles Pic.

Uitslag tweede vrije training

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:22.808 - 34
2 Fernando Alonso Ferrari 1:22.825 0.017 35
3 Mark Webber Red Bull 1:22.891 0.083 36
4 Kimi Räikkönen Lotus 1:23.030 0.222 32
5 Felipe Massa Ferrari 1:23.110 0.302 37
6 Lewis Hamilton Mercedes 1:23.140 0.332 35
7 Nico Rosberg Mercedes 1:23.398 0.590 45
8 Adrian Sutil Force India 1:23.840 1.032 37
9 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:24.058 1.250 31
10 Paul di Resta Force India 1:24.104 1.296 25
11 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:24.175 1.367 32
12 Jenson Button McLaren 1:24.306 1.498 35
13 Sergio Perez McLaren 1:24.854 2.046 31
14 Valtteri Bottas Williams 1:24.888 2.080 38
15 Nico Hulkenberg Sauber 1:25.167 2.359 38
16 Pastor Maldonado Williams 1:25.321 2.513 32
17 Esteban Gutierrez Sauber 1:25.441 2.633 37
18 Romain Grosjean Lotus 1:25.851 3.043 36
19 Giedo van der Garde Caterham 1:25.963 3.155 30
20 Jules Bianchi Marussia 1:26.078 3.270 31
21 Charles Pic Caterham 1:26.930 4.122 35
22 Max Chilton Marussia 1:26.970 4.162 26

Slayer-gitarist stierf door kapotte lever

Jeff Hanneman is overleden aan de gevolgen van alcoholmisbruik. "We hebben net gehoord dat alcoholgerelateerde cirrose de officiële doodsoorzaak is van Jeff", schrijven zijn collega's van de band Slayer op Facebook. Bij cirrose worden levercellen omgezet naar littekenweefsel, een verschijnsel dat hand in hand gaat met overmatig alcoholgebruik.

De heavymetalband laat weten dat Hanneman, die vorige week donderdag op 49-jarige leeftijd overleed, al jaren gezondheidsproblemen had. Eerder gingen geruchten dat de muzikant ziek was geworden door de beet van een spin.

Pas een paar dagen voor zijn dood werd duidelijk hoe ernstig zijn lever eraan toe was. "In tegenstelling tot verhalen die de ronde doen, stond Jeff niet op een donorlijst. Het ging juist beter met hem, hij was enthousiast en keek ernaar uit om aan de nieuwe plaat te werken", aldus de band.

De bandleden laten weten dat later deze maand het leven van Hanneman wordt gevierd. Zowel familieleden als vrienden en fans worden hiervoor uitgenodigd. Meer informatie over de herdenking is nog niet naar buiten gebracht. Slayer treedt in augustus op tijdens Lowlands.

Tijgertweeling geboren in Burgers' Zoo

In Burgers' Zoo in Arnhem is vorig weekeinde een tijgertweeling geboren. De dieren kwamen zaterdagnacht voor het oog van de observatiecamera in het 'kraamhok' ter wereld, laat de dierentuin vrijdag weten.

Medewerkers van Burgers' Zoo hadden een tijgerkraamhok ontworpen zodat de moeder in alle rust kon bevallen. Volgens het dierenpark is dat essentieel omdat ze anders uit stress haar pas geboren jongen kan doden en opeten. De jonge tijgers blijven in ieder geval de komende vier weken met hun moeder in het kraamhok en zijn niet zichtbaar voor publiek.

Het gaat om Sumatraanse tijgers, een soort die met uitsterven wordt bedreigd. Burgers' Zoo doet mee met een fokprogramma. De vader van de tijgertweeling is ruim 4 jaar oud en geboren in de dierentuin van Paignton, in het zuidwesten van Engeland. De moeder komt uit de dierentuin in het Duitse Krefeld en is ruim 4,5 jaar oud. Voor zover bekend gaat het goed met de pasgeboren roofdieren.

McLaren lapt avondklok aan de laars

Het Formule 1-team McLaren heeft voorafgaand aan de eerste vrije training voor de Grand Prix van Spanje de verplichte avondklok aan haar laars gelapt. Gevolgen heeft dit niet, omdat dit de eerste van twee keren dit jaar is dat dit toegestaan is.

McLaren heeft een omvangrijke update mee naar Barcelona genomen, welke op de bolides van Jenson Button en Sergio Perez gemonteerd moest worden. Monteurs mogen tussen 23.00 uur 's avonds en 7.00 uur 's ochtends niet op het circuit aanwezig zijn, maar McLaren verbrak de avondklok, zo constateerde de FIA.

Paris Hilton vindt Yolanthe hot

Paris Hilton heeft Yolanthe Sneijder-Cabau bedolven onder de complimenten. De Amerikaanse socialite is na een bezoekje aan de nieuwe website van de Nederlandse presentatrice, actrice en voetbalvrouw erg onder de indruk.

"Hey Yolanthe, ik heb net je site bekeken", laat Paris vrijdag weten via Twitter. "Wat een hoop mooie foto's. Ik vind je liefdadigheidswerk en nieuwe sieradenlijn geweldig! Hot."

Paris en Yolanthe feestten vorig jaar met elkaar in Los Angeles en op Ibiza. De blondine was ook te gast in het programma Yolanthe op 3.

Dakloze omgekomen bij brand in Helmond

Bij een brand in een leegstaand pand in Helmond is vrijdagmiddag een dakloze omgekomen. De man had er tijdelijk onderdak gevonden, maar kon niet aan de vuurzee ontsnappen. Een tweede dakloze kon ongeschonden van het dak worden gered. Dat zegt een woordvoerder van de brandweer.

Het vuur brak rond 12.30 uur uit in het slooppand aan de Kanaaldijk in de Brabantse plaats en was al snel uitslaand. De brandweer gaf binnen een uur het sein brand meester. De woordvoerder kon niet meteen aangeven hoe groot de schade is. Volgens hem is een deel van het pand afgebrand.

Moslimbroederschap wil vernietiging Israël

Leden van de Egyptische Moslimbroederschap zijn vrijdag in de hoofdstad Caïro de straat opgegaan om te protesteren tegen luchtaanvallen van Israël in Syrië en de gevangenneming door Israël van een islamitische geestelijke.

Mensen schreeuwden leuzen als 'Het volk wil de vernietiging van Israël'. Het is de eerste keer dat de Broederschap, waar ook de Egyptische president Mohammed Morsi lid van is, de straat opging sinds in 2011 de opstand tegen de toenmalige president Hosni Mubarak uitbrak.

De moslimgeestelijke die door Israël wordt vastgehouden komt uit de Palestijnse gebieden. De Palestijnen zijn woedend over de arrestatie van de geestelijke. Het protest van de Moslimbroeders richtte zich echter niet alleen tegen zijn arrestatie, maar ook tegen de luchtaanvallen die Israël in Syrië heeft uitgevoerd. Doelwit van die aanvallen waren wapentransporten die bedoeld waren voor de Libanese opstandelingenbeweging Hezbollah.

Time and Eternity eind juni verkrijgbaar

Het rollenspel Time and Eternity is vanaf 28 juni in de winkel verkrijgbaar voor PlayStation 3. Vanaf 3 juli is het spel ook tegen betaling te downloaden via het PlayStation-netwerk. Dat heeft uitgever NIS America Europe vrijdag bekendgemaakt. Het rollenspel is sinds oktober verkrijgbaar in Japan.

Time and Eternity is in zijn thuisland geen hoogvlieger. In zeven maanden tijd is het spel grofweg honderdduizend keer verkocht. De Engelstalige versie is ook te spelen met ondertiteling, waarbij de personages Japans spreken.

Het rollenspel draait om een bruid die wraak wil voor de moord op haar aanstaande echtgenoot. Tijdens het huwelijk van Toki en Zack, wordt de bruidegom vermoord. Toki's agressieve alter ego Towi komt hierdoor naar boven, waarna zij op zoek gaat naar antwoorden en wraak.

"Greatness Awaits" is de nieuwe PS4-slogan

Gameswebsite Siliconera heeft documenten gevonden die de nieuwste marketingcampagne van Sony vrijgeven. Deze campagne schijnt de woorden "Greatness Awaits" te gebruiken voordat ze het PlayStation-logo laten zien, wat kan duiden op een nieuwe slogan voor PlayStation 4.

Het script van de commercial zegt het volgende:

“Who are you not to be great? You, with the imagination of a brilliant child and the powers of an ancient god.

“Who are you to be ordinary? You, who could get away with murder, or raise the dead…” As the guy says this the buildings start to look damaged.

“Who are you to be anonymous? You, whose name should be spoken in reverent tones or in terrified whispers.

“Who are you to be afraid? You, who can serve as judge and jury while hoarding infinite lives.

“Who are you to be a slave to the past? You who can travel time like the oceans and rewrite history with a single word.

“Who are you to deny greatness? If you would deny it to yourself, you deny it to the entire world.”

“Greatness awaits.

“PlayStation.”


In de documenten staat dat de tekst "Greatness Awaits" op het scherm afgebeeld staat. Of dit slechts een gerucht is, of dat de campagne echt gelekt is, zal de tijd leren. Tot die tijd blijven we benieuwd wat het antwoord van Microsoft op PlayStation 4 is.

PlayStation 4

'Hoofdpersonages Call of Duty: Ghosts al onthuld'

Bij de pre-order van Call of Duty: Ghosts hebben fans een gratis poster gekregen. Op deze posters zijn vijf verschillende personages te zien. Fans speculeren dat het hier gaat om de hoofdpersonages van de nieuwe game. Een van de mensen die de game heeft gepreorderd, heeft de plaatjes in hoge kwaliteit geüpload.

Call of Duty: Ghosts is het nieuwe deel in deze succesvolle shooter-serie. Waar fans verwachtten dat er een Modern Warfare 4 gemaakt zou worden, verrast Infinity Ward door een nieuwe subtitel toe te voegen. De game zal haar eerste gameplay laten zien tijdens de onthulling van de nieuwe Xbox op 21 mei.

Bekijk de vijf personages van de posters hieronder.

Call of Duty: Ghosts Call of Duty: Ghosts Call of Duty: Ghosts

Call of Duty: Ghosts Call of Duty: Ghosts

PlayStation 4 minder risicovol voor Sony

Sony loopt financieel minder risico met de introductie van PlayStation 4 dan dat het deed met PlayStation 3. Volgens financieel topman Masaru Kato is de negatieve impact van de introductie van de nieuwe spelcomputer aanzienlijk kleiner. In de eerste jaren werd elke PlayStation 3 met een verlies van tientallen tot honderden euro's verkocht.

"We maken gebruik van bestaande technologieën", zei Kato. Sony ontwikkelt de nieuwe spelcomputer niet volledig in eigen beheer, maar werkt volgens de topman samen met verschillende partners. PlayStation 3 werd wel in eigen huis gemaakt, waarbij vooral de Cell-processor een flinke investering vereiste.

Voor PlayStation 4 werkt Sony onder meer samen met AMD. De nieuwe PlayStation wordt uitgerust met de AMD Jaguar-processor. Doordat deze processor, van het type x86, hetzelfde werkt als een pc-processor kunnen ontwikkelaars gemakkelijker games maken voor PS4. Extra kennis om te programmeren is immers niet nodig.

PlayStation 4 komt dit najaar op de markt. Sony denkt dat de omzet van zijn PlayStation-afdeling in het huidige boekjaar zal stijgen, maar verwacht dat de winst met 12,9 miljoen euro nagenoeg gelijk blijft. Hoeveel de spelcomputer moet kosten, is nog niet bekend.


PlayStation 4 minder risicovol voor Sony 

Janssen: "Ik ben er volgend seizoen ook weer gewoon bij"

Theo Janssen zal volgend seizoen gewoon uitkomen voor Vitesse. De 32-jarige middenvelder sprak eerder nog zijn twijfels uit, maar heeft nu de knoop doorgehakt. "Ik heb serieus nagedacht over mijn sportieve toekomst", laat Janssen aan Voetbal International weten. "Ik ben er volgend jaar ook weer bij."

Vorige maand na het uitduel met Roda JC sprak Janssen zijn twijfels uit. Ondanks een doorlopend contract wilde hij geen duidelijkheid geven over zijn toekomst bij de club uit Arnhem. Nu geeft hij duidelijkheid. "Ik heb de weken na het duel met Roda goed nagedacht. Ik kon niet zeggen dat ik zou stoppen en vervolgens toch doorgaan of andersom. Na een week of twee was de kogel wel door de kerk. Ik ben al een paar maanden blessurevrij en vind het spelletje nog veel te leuk. Daarom ga ik door."

Janssen speelde 26 competitieduels waarin hij één keer het doel trof. Met Vitesse besluit hij de competitie hoogstwaarschijnlijk als vierde. Hiermee zal de club volgend jaar uitkomen in de voorronde van de Europa League

Kledingkopers willen meer betalen na Bangladeshramp

Ruim tachtig procent van de consumenten is bereid meer te betalen voor veilig geproduceerde kleding. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO naar aanleiding van de ramp in Bangladesh. In de eind april ingestorte kledingfabriek zijn inmiddels meer dan duizend doden geborgen.

Gemiddeld is de consument bereid om 4,50 euro meer te betalen op een broek van vijftig euro. Meer dan de helft van de duizend ondervraagden wil meer betalen dan vijf euro, vijf procent wil zelfs meer dan 25 euro meer betalen.

Zeventien procent van de consumenten zegt niets extra's te willen betalen voor veilig geproduceerde kleding. Dat percentage is hoger onder laagopgeleiden en mensen jonger dan 35 jaar. Vrouwen en 55-plussers zijn juist relatief vaker bereid een flink hoog extra bedrag te willen neerleggen.

Overigens ligt de bereidheid om meer te betalen voor kleding zonder kinderarbeid hoger. Gemiddeld wil men daarvoor 6,50 euro extra betalen.

De Nederlandse consument ziet zichzelf niet als hoofdverantwoordelijke voor de ramp in Bangladesh. Van de ondervraagden vindt 61 dat de fabriekseigenaren en de overheid in Bangladesh de hoofdschuldigen zijn. Zeven procent wijst naar de winkelketen die de kleding verkoopt en slechts een procent vindt dat de consument de grootste schuld heeft. Bijna dertig procent vindt dat alle partijen verantwoordelijk zijn.

De Bengalese autoriteiten hebben tot nu toe 1034 doden geborgen uit het ingestorte flatgebouw waar verschillende kledingfabrieken waren gevestigd. Ongeveer 2500 mensen werden gered. Het is onduidelijk hoeveel vermisten er nog zijn.

Wereldwijde miljoenenroof via geldautomaten

Een internationale bende heeft wereldwijd afgelopen maanden voor in totaal 35 miljoen euro geroofd van banken in het Midden-Oosten. Met een hack wisten de criminelen betaalpassen te skimmen. De gegevens die daarop stonden werden op magneetstrips gezet, waarmee vervolgens werd gepind bij geldautomaten.

De eerste roof van bijna vier miljoen euro vond plaats in december. Bij een tweede roof in februari werd ruim dertig miljoen euro uit geldautomaten getrokken. Gepind werd in onder meer Japan, Rusland, Roemenië, Egypte, Colombia, Sri Lanka en Canada. Het geld zou niet van consumenten zijn gestolen, maar van rekeningen van banken zelf.

In verband met de roof zijn in de Verenigde Staten donderdag zeven mensen opgepakt. Volgens het openbaar ministerie in New York had de bende echter wereldwijd afdelingen. De autoriteiten in meer dan een dozijn landen zijn betrokken bij het onderzoek.

Volgens het Amerikaanse OM is de methode met de makkelijk te kopiëren verouderde magneetstrips niet ongewoon. De informatie kan gewoon op hotelkamerpassen of verlopen creditcards worden gezet.

Vanwege de fraudegevoeligheid van de magneetstrips is in het Nederlandse betalingsverkeer vorig jaar overgegaan op het gebruik van de EMV-chip. Mede daardoor nam de fraude door skimming in 2012 met 26 procent af.

Winkelverkoop zorgt voor winstdaling Sega

De tegenvallende winkelverkoop van computerspellen heeft voor een flinke winstdaling gezorgd voor gamebedrijf Sega Sammy. Het moederbedrijf van uitgever Sega noteerde in het afgelopen boekjaar omgerekend 145 miljoen euro winst. Dat is twee derde lager dan in het voorgaande boekjaar.

Wereldwijd heeft Sega in de periode van april vorig jaar tot en met maart ruim 10,8 miljoen spellen verkocht. Dat waren er een jaar eerder nog ruim zeventien miljoen. Met 1,3 miljoen verkochte exemplaren zijn het schietspel Aliens Colonial Marines en het racespel Sonic & All-Stars Racing Transformed de best verkopende producten.

Het online pc-spel Phantasy Star Online 2 is de grootste verrassing van de uitgever. Het spel kent op dit moment 2,5 miljoen betalende gamers. Volgens Sega Sammy, dat geen exacte winstcijfers noemt voor het spel, heeft de online game boven verwachting gepresteerd.

Voor het lopende boekjaar denkt de uitgever met 11,6 miljoen stuks iets meer games te verkopen. Sega Sammy geeft aan dat het bedrijf zich moet aanpassen en zich meer moet gaan richten op spellen voor smartphones en sociale netwerken. De prognose is dat het huidige boekjaar afgesloten wordt met een verdriedubbeling van de omzet. Hetgeen eind maart volgend jaar een winst moet opleveren van 356 miljoen euro.


Winkelverkoop zorgt voor winstdaling Sega

'Cocu nieuwe trainer van PSV'

Phillip Cocu wordt de nieuwe hoofdtrainer van PSV. De huidig trainer van de A1-junioren zal een vierjarig contract tekenen. De 42-jarige Cocu volgt daarmee Dick Advocaat op, die na een seizoen weer vertrekt uit Eindhoven.

In de verbintenis is ook een evaluatiemoment opgenomen na twee seizoenen. Mocht het nodig zijn dan kunnen beide partijen voortijdig afscheid nemen wanneer daar aanleiding voor is. Assistenttrainer Ernest Faber zal ook onder Cocu assistent blijven bij de ploeg die volgend jaar zal uitkomen in de voorronde van de Champions League. De 41-jarige Faber zal bijtekenen tot de zomer van 2015. 

Advocaat bevestigde na de verloren bekerfinale al dat hij zou stoppen en dat Cocu hem zou opvolgen als coach.  "Ik heb in december al besloten dat ik na dit seizoen zou stoppen. Ik vind het te zwaar", aldus Advocaat ."Zoals ik me nu voel, zal ik niet meer bij een club aan de slag gaan."

PSV wilde het bericht vrijdag niet bevestigen. Maandag of dinsdag zal de club wel een persconferentie geven over de plannen voor de toekomst.

Getuigen gezocht na beroving en verkrachting in Rembrandtpark Amsterdam

De politie in Amsterdam is dringend op zoek naar getuigen na een beroving en een verkrachting in het Rembrandtpark, afgelopen zondag.

Afgelopen zondag wordt een vrouw rond zes uur 's ochtends beroofd door een Nederlands sprekende man met een blanke/licht getinte huid. Hij is ongeveer 25 jaar oud en 1.85 à 1.90 meter lang.

Twee en een half uur later, rond half negen, wordt een andere vrouw door vermoedelijk dezelfde man verkracht. Beide zaken deden zich voor in het Amsterdamse Rembrandtpark in het gebied tussen de Postjesweg en de Cornelis Lelylaan. De politie is op zoek naar getuigen die mogelijk ook zijn aangesproken door de man. Tevens is de politie op zoek naar mensen die meer kunnen vertellen over hoe de man zich heeft verplaatst.

In verband met het onderzoek naar de zaak werd het Rembrandtpark afgelopen zondag al enkele uren gedeeltelijk afgezet.

Politie pakt inbrekers na belletje 11-jarige

Dankzij een telefoontje van een 11-jarig meisje zijn in Den Haag twee inbrekers gepakt. Het kind was donderdag met andere kinderen buiten aan het spelen toen zij twee mannen in de Van Ruysbroekstraat een school zagen binnenklimmen. Het meisje twijfelde niet en belde direct het alarmnummer 112, aldus de politie vrijdag.

De politie hield de mannen aan toen ze via een raam weer naar buiten klommen. Het zijn twee Hagenaars van 41 en 51 jaar oud. In de buurt stonden hun fietsen. In een fietstas vond de politie koper en gereedschap.

Politie pakt inbrekers na belletje 11-jarige
Politie pakt inbrekers na belletje 11-jarige (Foto: ANP)

Nederland loopt extra Europa Leagueticket mis

Nederland is dit seizoen op de vierde plaats geëindigd in het fairplayklassement van de UEFA. De clubs uit de Eredivisie grijpen daardoor naast een extra ticket voor de voorrondes van de Europa League. Alleen de eerste drie landen op de lijst mogen een extra vertegenwoordiger afvaardigen. Dat zijn Zweden, Noorwegen en Finland.

In het nationale klassement gaat Ajax na 33 speelrondes aan de leiding, voor MVV en PEC Zwolle. Omdat de Amsterdammers als kampioen verzekerd zijn van Champions Leaguedeelname en MVV in de Eerste Divisie speelt, was het bonusticket voor Nederland naar de Zwollenaren gegaan.

Vorig jaar veroverde Nederland via het fairplayklassement wel een extra plek in de voorrondes van de Europa League. Daardoor mocht FC Twente toch Europa in.

Geen Schöne bij Ajax, Cillessen keept

Lasse Schöne laat de laatste competitiewedstrijd van Ajax dit seizoen aan zich voorbijgaan. De Deense middenvelder is door trainer Frank de Boer niet opgenomen in de selectie voor het uitduel tegen FC Groningen. Nicolai Boilesen, die lang was uitgeschakeld met een hamstringblessure, zit voor het eerst dit jaar bij de groep.

Het doel wordt verdedigd door reservekeeper Jasper Cillessen. Hij krijgt de voorkeur boven Kenneth Vermeer. Viktor Fischer staat zijn basisplaats af aan Derk Boerrigter.

Net als Schöne zitten ook de verdedigers Joël Veltman en Mitchell Dijks zondag niet bij de selectie. Tobias Sana en Stefano Denswil gaan wel mee naar Groningen.

Ajax stelde vorige week de derde landstitel op rij veilig door een 5-0 zege op Willem II. FC Groningen probeert voor eigen publiek deelname aan de play-offs voor Europees voetbal veilig te stellen.

Microsoft kaapt YouTube-app Windows Phone

De digitale oorlog tussen Microsoft en Google heeft zijn volgende punt bereikt. Google wilde geen YouTube-app voor de Windows Phone maken, dus besloot Windows deze zelf maar te maken en te publiceren.

Een paar maanden geleden gaf Google aan geen applicatie voor YouTube te bouwen op de Windows Phone, omdat het mobiele besturingssysteem te weinig gebruikers zou hebben. Reden genoeg voor Microsoft om een eigen applicatie te bouwen voor de populaire videodienst van de zoekmachine.

Dit doet Microsoft echter niet zonder slag of stoot. Zo wordt de applicatie volledig in stijl van het besturingssysteem aangeboden, zullen gebruikers geen advertenties te zien krijgen én krijgen gebruikers de mogelijkheid om video's van YouTube direct te downloaden. Deze punten staan lijnrecht tegenover de gebruiksvoorwaarden van YouTube.

Het is niet de eerste keer dat Microsoft Google en haar diensten aanvalt. Eerder richte het haar pijlen op de maildienst, de vergelijkingsdienst, de zoekmachine en de advertenties van Google. Google sloeg hierop meerdere malen terug door de diensten van Microsoft links te laten liggen.

Geschopte speler (15) Buitenboys uit ziekenhuis

De jonge speler van voetbalclub SC Buitenboys die donderdag een trap in zijn gezicht kreeg en in het ziekenhuis belandde is weer thuis. Dat zei de voorzitter van de club, Marcel Oost, vrijdag tegen Novum Nieuws. De 15-jarige jongen heeft aan het voorval een gekneusde neus en een lichte hersenschudding overgehouden.

In het ziekenhuis is donderdag een scan gemaakt van het hoofd van de jongen, maar daaruit kwam geen ernstig letsel naar voren, zei Oost. De jongen moet vrijdag vanwege zijn gekneusde neus nog wel terug naar het ziekenhuis voor een bezoek aan een kno-arts.

Uitslag eerste vrije training Spanje

Fernando Alonso heeft de snelste tijd neergezet bij de eerste vrije training voor de Grand Prix van Spanje. Op een opdrogende baan was hij zijn teamgenoot Felipe Massa re snel af. Jean-Eric Vergne was de verrassende nummer drie op 4/10e van een seconde. De Red Bulls leken niet erg hun best te doen en eindigden als 19e en 20e.

Daarmee bleven ze zelfs steken achter Giedo van der Garde. De Nederlander van Caterham wist daarnaast ook de Marussias voor en eindigde als zeventiende. Daarmee bleef hij wel steken achter de tijd van testcoureur Heikki Kovaleinen.

Uitslag eerste vrije training

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 F. Alonso Ferrari 1:25.252   20
2 F. Massa Ferrari 1:25.455 +0:00.203 20
3 J. Vergne Toro Rosso 1:25.667 +0:00.415 25
4 R. Grosjean Lotus 1:26.042 +0:00.790 21
5 A. Sutil Force India 1:26.212 +0:00.960 24
6 L. Hamilton Mercedes 1:26.374 +0:01.122 19
7 V. Bottas Williams 1:26.456 +0:01.204 20
8 K. Räikkönen Lotus 1:26.614 +0:01.362 21
9 N. Rosberg Mercedes 1:26.621 +0:01.369 21
10 P. di Resta Force India 1:26.755 +0:01.503 16
11 D. Ricciardo Toro Rosso 1:26.940 +0:01.688 26
12 N. Hülkenberg Sauber 1:27.061 +0:01.809 24
13 S. Perez McLaren 1:27.135 +0:01.883 6
14 E. Gutierrez Sauber 1:27.250 +0:01.998 26
15 P. Maldonado Williams 1:27.576 +0:02.324 24
16 H. Kovalainen Caterham 1:28.373 +0:03.121 14
17 G. van der Garde Caterham 1:28.600 +0:03.348 19
18 J. Bianchi Marussia 1:28.887 +0:03.635 14
19 S. Vettel Red Bull 1:29.457 +0:04.205 11
20 M. Webber Red Bull 1:29.473 +0:04.221 21
21 R. Gonzalez Marussia 1:30.314 +0:05.062 13
22 J. Button McLaren -:--.--- -:--.--- 6

'Warner Bros mag Dungeons & Dragons niet verfilmen'

De aangekondigde film van Warner Bros gebaseerd op het rollenspel Dungeons & Dragons was wellicht iets te voorbarig. Donderdag kwam naar buiten dat Warner de rechten in handen zou hebben en al een scenario klaar had liggen. Vrijdag beweerde speelgoedfabrikant Hasbro echter eigenaar van D&D te zijn en dat de film al in de maak is bij Universal. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Universal heeft scribent Chris Morgan in de arm genomen, bekend van de Fast & Furious-films en de te verschijnen samoeraifilm 47 Ronin met Keanu Reeves. Warner heeft een scenario van Wrath of the Titans-schrijver David Leslie Johnson en lijkt vooralsnog niet van plan de verfilming stop te leggen.

"Hasbro heeft de rechten op het intellectueel eigendom van Dungeons & Dragons vanwege Hasbro's aankoop van Wizards of the Coast in 1998", zegt een advocaat van de speelgoedfabrikant. Wizards of the Coast, vooral bekend als fabrikant van het kaartspel Magic, kocht een jaar eerder D&D-maker TSR op, dat sinds 1974 het rollenspel uitbracht en rollenspellen definitief op de kaart zette.

Anonieme bronnen uit het Warner-kamp laten weten dat deze kwestie al vaker aan de orde is geweest. Volgens hen liggen de rechten van een film over D&D bij Courtney Solomon, de man die in 2000 al de film Dungeons & Dragons regisseerde, met Jeremy Irons in de hoofdrol. Aangezien Solomon nu de film van Warner gaat coproduceren, is er geen vuiltje aan de lucht, zo beweren de bronnen.

Met een gigantische naam als D&D als inzet lijkt een langdurige rechtsgang haast onafwendbaar.

Acuut tekort aan drinkwater op Marshalleilanden

De ongeveer zesduizend inwoners van de Marshalleilanden, een eilandengroep in de Stille Oceaan, hebben te kampen met een acuut tekort aan drinkwater. Het tekort is het gevolg van aanhoudende droogte.

In het noorden van de eilandengroep is deze week de noodtoestand uitgeroepen. Australië heeft ongeveer honderdduizend dollar (rond de 78.000 euro) vrijgemaakt voor de aanschaf van ontziltingsinstallaties. De Verenigde Staten hebben een aantal machines voor omgekeerde osmose gedoneerd, waarmee zeewater kan worden gezuiverd.

Voorlopig is een einde aan de droogte nog niet in zicht. De komende tien dagen blijft het weer onveranderd mooi. Casten Nemra, voorzitter van de nationale rampencommissie, zei dat sommige gezinnen per dag slechts vier liter water kunnen gebruiken. "De situatie wordt steeds wanhopiger, het droge seizoen had zes weken geleden al voorbij moeten zijn." Vooralsnog zijn er geen dodelijke slachtoffers gevallen, maar sommige mensen zijn wel ziek geworden. De regering heeft naar de zwaarstgetroffen eilanden schepen met voedsel, water en medicijnen gestuurd.

Laura Jansen staat open voor Songfestival

Laura Jansen ziet het wel zitten om mee te doen aan het Eurovisie Songfestival. "En ik zou er graag wat voor willen schrijven", bekent de 36-jarige zangeres aan Novum Nieuws.

Jansen, onder meer bekend van de hit Wicked World, vertelt dat ze al aan Songfestivalliefhebber Paul de Leeuw een belofte heeft gedaan. "Ik heb een paar jaar geleden met Paul de afspraak gemaakt, dat als het ooit op mijn pad komt, ik er open voor zou staan."

De zangeres weet nog niet wat voor nummer ze zou schrijven voor het liedjesfestijn. "Ik vind het af en toe wel een beetje kitsch. Dat zou ik niet doen. Of misschien juist wel", lacht ze. "Er worden soms enorm goede liedjes geschreven. Ik weet niet wat ik zou kunnen toevoegen, want dat is zo specifiek voor zo'n specifieke situatie, maar ik zou het doen met het beste popliedje wat ik zou kunnen schrijven. Met zo veel mogelijk gevoel erin."

Meerdere liedjes waaruit het Nederlandse publiek kan kiezen, ziet Laura niet zitten. "Ik weet niet of je mensen een liedje moet laten kiezen. Het blijft toch heel persoonlijk. Je hebt vertrouwen in je eigen song en hoopt zeker dat het dan genoeg is. Ik zou gewoon een liedje doen, net zoals Anouk, want dat is wel heel slim."

Dat de Haagse zangeres dinsdag voor Nederland in de halve finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö staat, vindt Laura te gek. "Ik vind dat Anouk het niveau van het Eurovisie Songfestival heel erg verhoogt. Ik vind haar de perfecte keuze, want ze heeft een enorme présence op het podium. Ze heeft een internationaal geluid en dat spreekt superveel mensen aan. Ja natuurlijk, ook in Oost-Europa. Ik wens Anouk heel veel succes en verwacht het beste!"

Honderdduizend man in eerste week Museumplein

De musea aan het Museumplein hebben in de eerste week na de heropening van alle hoofdgebouwen ruim honderdduizend bezoekers getrokken. Het Rijksmuseum verwelkomde 67.000 bezoekers. Het op 1 mei heropende Van Gogh Museum zag ruim 38.000 man door de deuren komen. Dat lieten de musea weten.

Met de heropening van het Van Gogh Museum was het de eerste keer in een kleine tien jaar dat alle hoofdgebouwen weer gelijktijdig open waren. Zowel het Stedelijk Museum als het Rijksmuseum werd ingrijpend verbouwd. Het Van Gogh Museum sloot vorig jaar voor zeven maanden de deuren voor noodzakelijke aanpassingen.

Het Rijksmuseum, dat op 13 april na een verbouwing van bijna tien jaar openging voor publiek, krijgt nu gemiddeld achtduizend bezoekers per dag over de vloer. In 2002, het laatste jaar voor de start van de grootscheepse verbouwing, waren dat er gemiddeld zo'n drieduizend.

Ook de bezoekcijfers van het Van Gogh Museum zijn bovengemiddeld, laat een woordvoerder weten. Zonder specifieke expositie in de tentoonstellingsvleugel, trekt het museum normaal rond de dertigduizend bezoekers per week. In het museum is nu een tentoonstelling te zien over de artistieke ontwikkeling van Van Gogh tot de meester-schilder die hij was. De tentoonstelling vleugel is gesloten.

Het Stedelijk Museum, het derde museum aan het Museumplein, kon geen cijfers aanleveren. Een woordvoerder benadrukte vorige week dat de twee collega-musea aan het plein profiteren van het 'openingseffect'. Het Stedelijk Museum ging in september open en trok binnen halfjaar een half miljoen bezoekers, een record.

Toeristenorganisatie Amsterdam Marketing liet weten zelf geen aparte campagnes te houden om het Museumplein en de heropende musea aan de man te brengen. Wel organiseert het een speciale maand en weekend waarin het plein centraal staat. Het Museumplein Weekend vindt plaats van 21 tot en met 23 juni.

Wildstar in beweging

Carbine Studios bespreekt de gameplaymechanieken van WildStar in een nieuwe video van de developer. Deze mechanics vormen de basis van iedere MMO en NCSOFT en Carbine Studios laten met deze video de finesses zien die in WildStar zijn verwerkt.

De WSAD-toetsen worden gebruikt om te bewegen, de bewegingen van de muis wordt gebruikt om rond te kijken en te strafen. Je personage kan niet alleen springen, hij of zij kan ook dubbel zo hoog springen. Met de double jump spring je gemakkelijker rond tijdens het verkennen van het gebied en in een gevecht is het handig om je in veiligheid achter een muur te springen. Sprinten en dashen zijn andere mogelijkheden die elk personage heeft. Natuurlijk zijn er ook class-specifieke bewegingen, zoals teleporteren, al springend op een vijand inslaan en zelfs het wisselen van plaats met iets of iemand in de omgeving.

Wildstar komt dit jaar uit op pc.

Hagenaar probeert parkeerwachter te wurgen

Twee 33-jarige mannen uit Den Haag zijn donderdag opgepakt nadat een van hen een parkeerwachter probeerde te wurgen. Het duo bemoeide zich met een bekeuring die werd uitgeschreven aan een taxichauffeur, waarna het nodige duw- en trekwerk ontstond. Volgens de politie werden de verdachten 'zeer gewelddadig'.

De taxichauffeur werd op de bon geslingerd door twee parkeercontroleurs op de Eikstraat in Den Haag. Toen de Hagenaars langskwamen begonnen zij zich met de situatie te bemoeien. Agenten konden de twee arresteren voordat de situatie verder uit de hand liep. Ze zitten nog vast.

Kris Kross-rapper Chris Kelly begraven

Chris Kelly is donderdag begraven in Atlanta. De rapper, die vorige week woensdag op 34-jarige leeftijd overleed, werd onder meer herdacht door zijn Kris Kross-collega Chris Smith. In totaal bezochten rond de driehonderd familieleden en vrienden de herdenking.

"Ik heb het elke dag erg moeilijk", zei Smith tijdens de uitvaart. "Maar sinds vanmorgen gaat het beter omdat ik weet dat hij in de hemel is."

Ook Jermaine Dupri, die de Kris Kross-rappers ontdekte, was aanwezig bij de herdenking. Kelly, ook wel bekend onder zijn bijnaam Mac Daddy, scoorde samen met Smith in de jaren negentig op jonge leeftijd wereldwijd een grote hit met het nummer Jump. Kelly stierf vermoedelijk aan een overdosis.

Konami ziet winst flink afnemen

De Japanse game-uitgever Konami heeft door een teleurstellende gameverkoop zijn winst in het afgelopen boekjaar met 42,8 procent zien zakken. Het bedrijf noteerde een winst van omgerekend ruim 100 miljoen euro. Dat blijkt uit een financiële rapportage. Welke spellen beneden verwachting verkochten, is niet bekendgemaakt.

De uitgever prijst de verkoop van het voetbalspel Pro Evolution Soccer 2013 en de actiegame Metal Gear Rising: Revengeance, zonder exacte aantallen te noemen. Andere releases, waaronder Zone of the Enders HD Collection, verschillende spellen voor PlayStation Vita en Castlevania: Mirror of Fate voor Nintendo 3DS, worden niet genoemd.

Het bedrijf ziet groei in de markt voor sociale spellen op internet, smartphones en tablets. Hier wil Konami zich dan ook op gaan richten. Dit jaar heeft het bedrijf ook een focus op bestaande series, waaronder Pro Evolution Soccer en Metal Gear. Hiermee rekent de uitgever in het huidige boekjaar op een winststijging van ruim 23 procent naar 205 miljoen euro.

De SM-gadgets van Batgirl in Injustice

Er is een gameplayvideo van Batgirl in Injustice: Gods Among Us verschenen. Niet geheel verrassend is Batgirl geen superheld met superkrachten, dus ze moet het vooral van haar gadgets hebben, zoals touwen, hoge hakken met scherpe naalden en meer.

Na Lobo is nu Batgirl aan de beurt om zich als DLC-personage bij de rest van de superhelden en -schurken te voegen. In de trailer zien we haar speciale bewegingen en natuurlijk de supermove, dat bungeejumpen een nieuwe dimensie geeft. Er komen nog twee nog onaangekondigde personages als DLC uit. General Zod wordt vaak genoemd als grote kanshebber, maar Netherrealm Studios is ook niet bang voor wat cross-over, zoals eerder met Kratos en Freddy uit Nightmare on Elm Street die in Mortal Kombat hun opwachting maakten.

Batgirl is beschikbaar via Xbox LIVE Marketplace voor 400 Microsoft Points en via PlayStation Network voor €4,99.

Opnieuw lek in koelsysteem ISS

Het internationale ruimtestation ISS heeft opnieuw problemen met het koelsysteem. Er is een lek geconstateerd in een van de radiateurs. Volgens de bevelhebber van het ISS, de Canadees Chris Hadfield, is de situatie ernstig, maar niet levensbedreigend.

Donderdag zagen de bemanningsleden van het ISS dat er witte vlokken ammoniak weglekten. Ammoniak loopt door diverse radiateurs om zo het energiesysteem van het ruimtestation te koelen. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat het om een oud lek dat groter is geworden. Als het nodig is, dan kan de kapotte radiateur worden uitgeschakeld en het koelsysteem worden omgeleid. Er wordt gewerkt aan het omleggen van de elektronica, voor het geval tot het uitschakelen van het koelsysteem wordt besloten.

Amsterdam wil kleinere rondvaartboten

Amsterdam neemt de regelgeving rondom de plezier- en rondvaart op de grachten op de schop. Zo mogen rondvaartboten straks niet langer zijn dan twintig meter en wordt het aantal vergunningen niet verder uitgebreid. Dat staat in de nota Varen die wethouder van water Carolien Gehrels vrijdag presenteert. De gemeente probeert met de maatregelen meer ruimte te creëren op het water.

Ruim veertig rondvaartboten zijn nu nog langer dan twintig meter. Dat zorgt volgens de gemeente in de krappe grachten regelmatig tot onnodig oponthoud, onveilige situaties en overlast. Vanaf 2020 zijn dergelijke boten niet meer toegestaan.

Volgens de gemeente is er door de onbeperkte vergunningsduur voor de rondvaart verder nauwelijks ruimte voor nieuwe initiatieven. Die termijn gaat nu naar tien jaar. Een woordvoerder benadrukt dat de markt volledig op slot zat en dat het hoog tijd is om ruimte te creëren.

In het nieuwe vergunningsstelsel, dat stapsgewijs wordt ingevoerd, staan verder strenge eisen voor de uitstoot en verduurzaming van boten. Volgens de gemeente zijn er met betrekking tot luchtkwaliteit als stank en geluidsoverlast nog veel verbetermogelijkheden.

Volgens de gemeente is de rondvaart momenteel de populairste toeristische attractie. Jaarlijks stappen meer dan drie miljoen mensen in een boot om de stad vanaf het water te bezichtigen. Het aantal plezierboten op de grachten is naar schatting opgelopen tot achttienduizend.

Joe Wright beoogd regisseur voor 50 Shades of Grey

Joe Wright staat bovenaan de lijst van Universal om de bestseller 50 Shades of Grey van E.L. James te verfilmen. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. Enkele grote namen passeerden al de revue voor de begeerde klus, waaronder Gus Van Sant, Steven Soderbergh, Patty Jenkins en Bill Condon. Wright is vooral bekend van de drama's Atonement, The Soloist en Anna Karenina.

Het boek, het eerste uit een trilogie, wordt officieel omschreven als een erotische romance maar officieus als 'mommy porn'. Centraal staat de vurige romance tussen de studente Anastasia Steele en de jonge zakenmagnaat Christian Grey. Opmerkelijk zijn de expliciete seksscènes met bondage en sadomasochisme. Van de trilogie zijn wereldwijd meer dan zeventig miljoen exemplaren verkocht.

De rollen van Steele en Grey moeten nog worden gecast. Vorig jaar liet James weten de personages te hebben geschreven met bepaalde acteurs in gedachten, maar ze heeft nooit willen verklappen welke.


Joe Wright beoogd regisseur voor 50 Shades of Grey (Foto: Novum)

Dodental fabrieksramp Bangladesh op 1034

In de puinhopen van het op 24 april ingestorte fabriekspand in Bangladesh worden nog altijd lijken gevonden. Inmiddels is het dodental tot 1034 gestegen. Dat hebben de Bengalese autoriteiten vrijdag gemeld.

Het is nog altijd niet duidelijk hoeveel mensen er nog worden vermist. Wel is zeker dat er onder het puin van het ingestorte flatgebouw nog meer lijken liggen. In eerste instantie werd gemeld dat er op het moment dat het gebouw instortte rond de 3200 mensen aanwezig waren, maar dat moeten er veel meer geweest zijn. Zo'n 2500 mensen konden worden gered.

Veel menselijke resten vallen niet meer te identificeren en zijn inmiddels van overheidswege begraven. De lichamen van 648 slechtoffers zijn overgedragen aan hun nabestaanden. Rond de honderd in ontbinding verkerende lijken zijn opgeslagen in een tijdelijk ingericht mortuarium in een schoolgebouw. Deze lichamen zullen naar ziekenhuizen in Dhaka worden overgebracht, waar geprobeerd zal worden via DNA-onderzoek hun identiteit vast te stellen.

Expo koninklijke inhuldigingen Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk in Amsterdam opent zaterdag de deuren voor een eenmalige tentoonstelling over koninklijke inhuldigingen. Precies 100 dagen lang staan de inhuldigingen centraal van zeven generaties Oranjes. Van koning Willem I tot en met koning Willem-Alexander.

Zeven generaties staatshoofden vertegenwoordigen het verhaal van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden, stelt De Nieuwe Kerk. Alle koningen en koninginnen zijn er ingehuldigd. Dat gaat volgens zeer oude en unieke tradities, waar de expositie uitvoerig op ingaat.

Expo koninklijke inhuldigingen Nieuwe Kerk
Expo koninklijke inhuldigingen Nieuwe Kerk (Foto: ANP)

Aanslagen op kantoren kandidaten Pakistan

Bomaanslagen op de kantoren van kandidaten van de Pakistaanse parlementsverkiezingen van zaterdag hebben vrijdag aan drie mensen het leven gekost. De aanslagen werden gepleegd op kantoren in Miran Shah, de belangrijkste stad in de aan Afghanistan grenzende stammenregio Noord-Waziristan. Naast de drie doden vielen er vijftien gewonden. Dit hebben bronnen bij de Pakistaanse veiligheidsdienst gezegd.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is niet opgeeïst, maar de verdenking gaat uit naar de Pakistaanse Taliban. Zij hebben eerder gedreigd met geweld de verkiezingen te zullen verstoren. Sinds begin april zijn bij aanslagen op kandidaten en verkiezingscampagnemedewerkers al zeker 130 doden gevallen.

Partnerruil BN'ers trekt ruim miljoen kijkers

De eerste aflevering van Jouw Vrouw, Mijn Vrouw Vips heeft donderdagavond ruim een miljoen mensen weten te boeien. Met bijna 1,1 miljoen kijkers staat het RTL-programma op de vijfde plek van de lijst met best bekeken programma's van de dag. Onder anderen Judith Osborn en Bert van der Veer maken deel uit van de twaalf stellen die in het programma aan partnerruil doen.

De finale van Pelgrimscode trok net iets minder kijkers dan Jouw Vrouw, Mijn Vrouw Vips, waar 1,063 miljoen mensen naar keken. Met 1,062 miljoen kijkers staat het avonturenprogramma, dat werd gewonnen door Bert Kuizinga, op de zesde plek in de kijkcijferlijst. Dat blijft uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

De bekerfinale, waarin AZ won van PSV, werd donderdagavond het best bekeken. Hier bleven ruim 1,6 miljoen mensen voor thuis. Het achtuurjournaal bezet de tweede plek met iets minder dan 1,6 miljoen kijkers. Goede Tijden, Slechte Tijden maakt de top drie compleet met bijna 1,5 miljoen kijkers.

Deal T-Mobile met Huawei voor netwerkvernieuwing

T-Mobile heeft een contract afgesloten met het Chinese technologiebedrijf Huawei om de komende jaren alle vijfduizend Nederlandse antennestations te vernieuwen. Volgens de telecomprovider is hiermee een investering van 'honderden miljoenen euro's' gemoeid.

Klanten van T-Mobile moeten met de nieuwe antennes sneller en stabieler mobiel kunnen internetten. De nieuwe technologie moet zowel 4G ondersteunen als de bestaande 2G- en 3G-netwerken. De eerste nieuwe antenne wordt eind deze maand geplaatst in Amsterdam. Daarna volgen de andere grote steden, de Randstad en de rest van Nederland. In het najaar wil T-mobile overigens 4G beschikbaar maken.

T-Mobile kondigde woensdag bij de kwartaalcijfers al aan te gaan investeren in de bestaande netwerken voor mobiel internet. Grotere omzet uit mobiel internet moet voor de dochter van Deutsche Telekom gaan compenseren voor de dalende inkomsten uit telefonie en sms. In het eerste kwartaal daalde de omzet van T-Mobile Nederland met 6,7 procent tot 393 miljoen euro.

'Burgemeester Bronckhorst ontkent Holocaust'

Burgemeester van Bronckhorst Henk Aalderink wordt beschuldigd van ontkenning van de Holocaust. De antifascistische organisatie AFVN-BvA en uitgever Arthur Graaff bereiden een aanklacht tegen de burgemeester voor, zeggen zij vrijdag tegen Novum Nieuws.

De plannen voor de dodenherdenking in Vorden, dat in Bronckhorst ligt, zorgden dit jaar en vorig jaar veel ophef. Vorig jaar wilde Aalderink ook langs graven van Duitse militairen lopen, maar dat werd hem verboden door de rechtbank. Uiteindelijk bepaalde het gerechtshof dat het toch wel had gemogen. Dit jaar wilde de gemeente een wethouder langs de graven laten lopen, maar toen tegenstanders dreigden met demonstraties werd hiervan afgezien. Wel liepen honderden andere bezoekers langs de graven.

De burgemeester heeft volgens Graaff, die een nieuwssite over de Tweede Wereldoorlog beheert, steeds aangegeven dat hij de soldaten in de graven niet als nazi's beschouwd. "Daarmee heeft hij een grens overschreden. Hier is sprake van een goodwillcampagne voor het nazisme. Er zitten nog altijd hakenkruizen op de uniformen in die graven. Het metaal waar die van zijn gemaakt vergaat niet snel."

In de graven liggen ook Duitse vliegtuigbemanningsleden. "Om in de luchtmacht te komen moest je een stuk gedrevener zijn dan een militair die gedwongen naar het front wordt gestuurd", zegt Graaff. Door afstand te nemen van de stelling dat het om nazi's gaat, maakt de burgemeester zich volgens Graaff schuldig aan ontkenning van de Holocaust. "Het gebeurt vrijwel nooit dat iemand de Holocaust direct ontkent, dat gebeurt altijd indirect en dit is hier een voorbeeld van. Door de uitspraak van het hof denkt de burgemeester dat de weg vrij is om alles te zeggen."

De burgemeester zet de Duitse Wehrmacht van destijds neer als een gewoon leger, zegt voorzitter van AFVN-BvA Hein van Kasbergen. "Maar in de processen na de oorlog is bepaald dat het om een criminele organisatie gaat die heeft meegewerkt aan de Holocaust. Door nu te doen alsof het een gewoon leger is ontkent de burgemeester dat sprake was van een Holocaust."

Toen de gemeente aangaf een wethouder langs de graven te willen laten lopen, werd dat volgens Graaff toegejuicht op de neonazistische website stormfront.org. "Hoe veel bewijs wil je hebben dat je fout zit? Ik heb de burgemeester meerdere keren gevraagd of hij hier afstand van neemt, maar hij heeft niet gereageerd. Na wat al eerder is voorgevallen was dit voor ons het moment om te besluiten tot actie over te gaan."

Aalderink heeft volgens Graaff nooit duidelijk gemaakt waarom de Duitsers op 4 mei moeten worden herdacht. "Waarom kan dat niet op de Duitse Volkstrauertag in november? Op de Duitse begraafplaats in IJsselstein liggen duizenden Duitsers die daar ieder jaar worden herdacht."

De klacht moet volgende week worden ingediend, zegt Graaff. "Als een burgemeester hiervoor wordt veroordeeld, wordt hij uit zijn ambt gezet."

Een woordvoerder van de gemeente zegt het moeilijk te vinden om te reageren omdat nog geen aanklacht is ingediend. "Maar als er zo'n aanklacht zou komen, vinden wij dat ongepast en bezijden de waarheid. Een eventuele aanklacht zal binnenkomen bij de politie, wij wachten dus bericht van de politie af."

Seve van Ass verruilt HGC voor Rotterdam

Hockeyinternational Seve van Ass komt komend seizoen uit voor Rotterdam. Dat maakte de formatie vrijdag bekend. De 21-jarige aanvallende middenvelder is afkomstig van HGC, waarvoor hij sinds 2008 speelde. Met de club uit Wassenaar won hij twee jaar geleden de Euro Hockey League.

HGC eindigde dit seizoen als negende in de Hoofdklasse. Rotterdam is momenteel actief in de play-offs. Seve van Ass is de zoon van Paul van Ass, de bondscoach van de Nederlandse hockeyers.

Zwaanswijk zet punt achter loopbaan

Patrick Zwaanswijk stopt eind deze maand met professioneel voetbal. De 38-jarige verdediger van het Australische Central Coast Mariners houdt het na de duels in de Aziatische Champions League tegen Guangzhou Evergrande voor gezien. Dat laat hij vrijdag weten op de website van zijn club. De return tegen de Chinezen is op 22 mei.

Zwaanswijk speelde in Nederland voor FC Utrecht en NAC Breda. Tussendoor kwam hij nog uit voor Oita Trinita in Japan. Sinds 2010 staat hij onder contract bij Central Coast, waar hij verder gaat als jeugdtrainer. "Dat is een mooie kans en het maakt het iets eenvoudiger om te stoppen."

De centrale verdediger won dit jaar met de Mariners de Australische titel. Met Utrecht veroverde hij in 2003 en 2004 de KNVB-beker.

De Zeeuw moet inleveren of weg bij Anderlecht

Demy de Zeeuw zal flink moeten inleveren als hij bij Anderlecht wil blijven. Dat zei manager Herman van Holsbeeck van de Belgische club vrijdag in Het Nieuwsblad. De 29-jarige middenvelder wordt momenteel gehuurd van Spartak Moskou, maar Anderlecht is vooralsnog niet van plan een optie tot koop in het contract te lichten.

"Kiest hij voor het geld van Moskou of blijft hij in Brussel en investeert hij in zijn carrière", vraagt Van Holsbeeck zich af. "Kiest hij voor het laatste, dan willen we hem wel een voorstel doen. Vergeet niet dat die jongen Nederlands international is geweest." De club gaat binnen tien dagen praten met De Zeeuw.

Anderlecht lijkt voor het tweede jaar op rij op de Belgische titel af te stevenen. Met nog drie duels te gaan in de play-offs om het kampioenschap heeft de ploeg van coach John van den Brom twee punten voorsprong op Club Brugge en Zulte Waregem.

De oud-speler van AZ en Ajax speelt sinds de winterstop voor Anderlecht. Hij stond tot dusverre slechts twee keer in de basis, zeven keer kwam hij als invaller in het veld.

Tearaway pre-order bonussen

Sony heeft bekendgemaakt dat er twee pre-order edities van Tearaway voor PlayStation Vita uitgebracht zullen worden. Deze edities heten het Jukebox pack en het Special Delivery pack en bieden allebei unieke content.

Het Jukebox pack bevat PSN avaters van Iota en Atoi, een wallpaper en de soundtrack met een bonusnummer. Het andere pack bevat skins van de twee personages voor LittleBigPlanet, een skin voor een in-game varken en een bestand dat je kunt afprinten om zo datzelfde varken na te maken met papier.

De game komt uit in oktober. Waar welke pre-order edities te vinden zijn, is voorlopig onbekend.

Kuipers debuteert op Confederations Cup

Björn Kuipers wordt de eerste Nederlandse scheidsrechter die actief is op de Confederations Cup. Dat maakte de KNVB vrijdag bekend. De 40-jarige arbiter krijgt in juni in Brazilië assistentie van Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Donderdag floot Kuipers nog de finale van de KNVB-beker tussen AZ en PSV (2-1).

"Het is fantastisch om te horen dat ik de eerste Nederlandse scheidsrechter ben die op de Confederations Cup mag fluiten. Het is zonder meer een prestigieus toernooi waar je als scheidsrechter maar al te graag onderdeel van wilt zijn. Dat ik bij dit selecte gezelschap hoor, maakt mij best trots", laat Kuipers weten.

Kuipers leidde afgelopen zomer twee duels op het EK in Polen en Oekraïne. Hij staat tevens op de shortlist voor het WK dat volgend jaar in Brazilië wordt gehouden. Dit jaar floot hij in Europees verband onder meer Borussia Dortmund - Real Madrid in de halve finale van de Champions League.

De Confederations Cup wordt van 15 tot en met 30 juni gespeeld. Naast Brazilië doen Japan, Mexico, Italië, Spanje, Uruguay, Tahiti en Nigeria mee. Er wordt bij dit toernooi voor het eerst doellijntechnologie ingezet.

Geselecteerde scheidsrechters

Diego Abal (Argentinië)
Joel Aguilar (El Salvador)
Dr. Felix Brych (Duitsland)
Jamel Haimoudi (Algarije)
Ravshan Irmatov (Uzbekistan)
Björn Kuipers (Nederland)
Yuichi Nishimura (Japan)
Enrique Osses (Chili)
Pedro Proença (Portugal)
Howard Webb (Engeland)

Command & Conquer moet naam zuiveren

De nieuwe game in de strategiereeks Command & Conquer moet 'de slechte smaak van Command & Conquer 4 wegwassen'. Dat zei game-ontwikkelaar Samuel Bass tegenover het tijdschrift Game Informer. In het laatste deel was het niet langer noodzakelijk om een basis te bouwen, hetgeen niet in de smaak viel bij fans en recensenten.

"We moeten teruggaan naar de basis van de serie", zei Bass. Zo wil gamestudio Victory Games het weer leuk maken om een basis te bouwen. Bovendien moeten spelers tactische keuzes maken om hun tanks en soldaten van extra krachten te voorzien.

In tegenstelling tot eerdere spellen in de reeks moet de nieuwe Command & Conquer, die deze week in het jaarverslag van Electronic Arts nog Command & Conquer: Generals 2 werd genoemd, gratis op de markt verschijnen. Gamers kunnen de game vervolgens tegen betaling uitbreiden.

Binnen de Command & Conquer-reeks zijn meer dan dertig miljoen spellen verkocht. Het laatste deel, Command & Conquer 4, werd drie jaar geleden uitgegeven. Vervolgens werd de studio achter het vergruisde vierde deel, EA Los Angeles, gesloten. Victory Games werd opgericht om de serie nieuw leven in te blazen.

Financieel leider drugskartel Mexico opgepakt

Mexicaanse militairen hebben de financieel leider van het drugskartel Los Zetas aangehouden. Bij zijn arrestatie had Alfonso Zamudio Quijada een semi-automatisch geweer, 300.000 Amerikaanse dollar in contanten, een vals rijbewijs en 500 pakjes cocaïne bij zich. Dat hebben de autoriteiten donderdag (plaatselijke tijd) gemeld.

Zamudio werd opgepakt, toen hij een huis in de stad Monclova in het noorden van Mexico verliet. Los Zetas geldt als een zeer gewelddadig drugskartel. De leden worden geworven onder de elitetroepen van de strijdkrachten. De bende voert vooral in het noorden van Mexico een bloedige strijd tegen andere drugskartels.

Rechters willen zeggenschap over 'enkelband'

Het is de rechter die moet beslissen of een veroordeelde zijn straf thuis met een enkelband uitzit of in de gevangenis. Dat zegt de Raad voor de Rechtspraak in een advies aan staatssecretaris Fred Teeven. Hij wil de gevangenissen zelf laten beslissen of mensen die een straf van 6 maanden of minder hebben gekregen een enkelband krijgen of dat zij achter de tralies moeten.

De beslissing om iemand een gevangenisstraf op te leggen, is een van de ingrijpendste die de overheid kan nemen. Daarom vindt de raad dat "alleen de rechter moet kunnen beslissen over gevangenisstraffen en elektronische detentie". De Raad voor de Rechtspraak betwijfelt overigens ook of thuis zitten met een enkelband wel vergeleken kan worden met celstraf.

Dark Souls belangrijk voor winst uitgever

Het actierollenspel Dark Souls en het vliegspel Ace Combat Assault Horizon zijn allebei meer dan een miljoen keer verkocht. Mede hierdoor heeft uitgever Namco Bandai in het afgelopen boekjaar, dat eind maart afliep, omgerekend ruim 245 miljoen euro winst gemaakt. Dat blijkt uit een financiële rapportage van de uitgever.

Over het gehele assortiment genomen heeft de uitgever 23,3 miljoen spellen verkocht. De omzet steeg met 7,3 procent naar omgerekend bijna 3,7 miljard euro. Japan is de belangrijkste markt voor de uitgever met grofweg de helft van de totale verkoop.

Voor het lopende boekjaar verwacht de uitgever een daling in zowel de omzet als de winstcijfers. Met een omzet van 3,3 miljard euro denkt Namco Bandai een winst te maken van 132,8 miljoen euro. Dat is een daling van 9,3 procent. Het is niet bekend waarom de uitgever zijn cijfers lager inschat.

'Rechters treden al op tegen uitwassen flexwerk'

De uitwassen van flexwerk worden steeds vaker aangepakt door kantonrechters, en in een enkel geval ook door de Hoge Raad. Rechters durven vaker aan te nemen dat er binnen payrolling en detachering sprake is van een schijnconstructie. Dat zeggen verschillende juristen vrijdag in dagblad Trouw.

Uit een aantal uitspraken van rechters in het afgelopen halfjaar zou blijken dat steeds vaker het maatschappelijk ongenoegen over schijnconstructies wordt meegewogen in het vonnis. Dit verstevigt de positie van de flexwerkers.

De juristen zeggen onder meer tegen Trouw dat rechters gevoeliger worden voor argumenten dat werkgevers gebruikmaken van een schijnconstructie. Ook kijken rechters steeds meer naar de achterliggende reden voor bedrijven om een contract af te sluiten, dan naar wat letterlijk op papier staat.

In het sociaal akkoord tussen werkgevers, werknemers en het kabinet zijn verschillende afspraken gemaakt om de uitwassen van flexwerk terug te dringen.

Ferrell en Vaughn strijden om stiefkinderen

Vincent Vaughn wordt de tegenspeler van Will Ferrell in de komedie Daddy's Home. Ferrell was al gecast als zachtaardige radiodirecteur die ineens alle zeilen bij moet zetten als de ex-man van zijn vrouw en de vader van zijn stiefkinderen, de rol van Vaughn, weer ten tonele verschijnt. Er ontstaat een hevige concurrentie om de aandacht van de kinderen. Dat schrijft het Amerikaans filmtijdschrift Variety.

Ferrell gaat de film ook coproduceren. Etan Cohen gaat regisseren en schrijft ook mee aan het scenario.

Vorige maand tekende Vaughn voor de komedie Business Trip. De bedoeling is dat hij eerst nog Daddy's Home opneemt. Wanneer beide films uit moeten komen is nog onbekend. Dit is hoe dan ook een druk jaar voor Vaughn, die in juli te zien is in The Internship, in augustus in A Case of You en in oktober in Delivery Man.


Ferrell en Vaughn strijden om stiefkinderen (Foto: Novum)

Australiërs vermist na val van cruiseschip

De Australische reddingsdiensten zoeken al meer dan een dag naar twee Australiërs die in de buurt van Sydney van een cruiseschip zijn gevallen.

Volgens de politie is achteraf uit beelden van bewakingscamera's gebleken dat de 30-jarige verpleegkundige Paul Rossington en zijn 3 jaar jongere vriendin Kristen Schroder woensdagavond (plaatselijke tijd) van het schip zijn gevallen. Zij werden als vermist opgegeven toen het schip donderdag in de haven van Sydney in het zuidoosten van Australië was aangemeerd. Dat meldde de Australische zender ABC.

De twee maakten een cruise van 10 dagen op de Carnival Spirit. Dat schip is eigendom van Carnival Corp, 's werelds grootste cruisemaatschappij. De in de Amerikaanse stad Miami gevestigde onderneming was ook eigenaar van het schip de Costa Concordia, dat in januari vorig jaar voor de kust van het Italiaanse eilandje Isola del Giglio tegen een rots liep en kapseisde. Daardoor kwamen 32 opvarenden om het leven.

In februari dit jaar raakte een ander cruiseschip van Carnival Corp, de Carnival Triumph, na een brand in de machinekamer stuurloos in de Golf van Mexico. De meer dan 3000 vakantiegangers zaten 5 dagen zonder stroom. De toiletten raakten verstopt, het vuil hoopte zich op en overal stonk het. Uitgeput kwamen de vakantiegangers aan in de haven van Mobile in de Amerikaanse staat Alabama.

Merkel brengt verrassingsbezoek aan Afghanistan

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is vrijdagochtend voor een verrassingsbezoek in Afghanistan aangekomen. Zij reist naar het noorden van het land waar het Duitse troepencontingent is gestationeerd en blijft naar verwachting enkele uren. Dit heeft een Duitse legerwoordvoerder bekendgemaakt.

Duitsland heeft toegezegd na de uittocht van de NAVO-troepen in 2014 een contingent van achthonderd man in Afghanistan achter te zullen laten. Tot dusverre is het het enige NAVO-land dat een dergelijke toezegging heeft gedaan.

Momenteel zijn zo'n 4170 Duitse militairen in Afghanistan gestationeerd.

'Staat betaalt banken veel tol voor Wijkertunnel'

De Nederlandse staat is miljoenen euro's meer kwijt aan het gebruik van de Wijkertunnel bij Beverwijk dan eerder gedacht. De staat is dat geld verschuldigd aan ING en Commerzbank, de private investeerders in de tunnel, die hierdoor een zeer ruim rendement opstrijken. Dat blijkt volgens Het Financieele Dagblad uit informatie die de krant heeft opgevraagd met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur.

Volgens de zakenkrant heeft de staat de eerste vijftien jaar na opening van de tunnel al 386 miljoen euro moeten overmaken naar de banken voor het gebruik van de tunnel. De staat moet tot 2026 blijven betalen voor het gebruik van de tunnel. In totaal gaat het gebruik van de tunnel 722 miljoen euro kosten, berekende het FD.

In de jaren negentig waren de twee banken echter maar 185 miljoen euro kwijt aan de bouw van de Wijkertunnel. Het jaarlijks rendement is hiermee bijna elf procent, aldus het FD. Het hoge rendement wordt volgens de krant veroorzaakt doordat het veel drukker is in de tunnel dan was gedacht. Ook is de hoogte van de tol berekend op basis van de hoge staatsrente in 1992. Inmiddels is de Nederlandse staat veel minder kwijt aan rente.

Vlak na de bouw van de Wijkertunnel kwam er al veel kritiek op de manier van aanbesteden, onder meer van de Algemene Rekenkamer. De tunnel was uitbesteed omdat die snel moest worden gebouwd. De meerkosten waren echter voor de staat, en per automobilist moet de staat nog jaren betalen. Bij bijvoorbeeld de A15 is later gekozen om per auto te betalen tot een maximumbedrag.

Aankondiging Robo Danzor Tactics officieel

Op Twitter zie je Thomas Noppers al een tijdje erover tweeten: zijn spel Robo Danzor Tactics. Nu is het spel officieel aangekondigd door de gameontwikkelaar.

In Robo Danzor Tactics neem je het tegen een vriend op in een potje digitaal robotdansen. Je plaatst een vierkant met vier robots (elk met eigen moves) op een veld en je tegenstander doet dat ook. Vervolgens nemen robots die elkaar tegenkomen wanneer er blokjes tegen elkaar aan worden geplaatst, het tegen elkaar op in een spannende dans.

De bedoeling is om er voor te zorgen dat je altijd nog een robot met genoeg dansenergie over hebt. Raakt één van je robots uitgeput en verliest hij de dance-off, dan verlies je de tegel. Volgens Noppers zit er ook een strategisch element in, wat er voornamelijk op neerkomt dat je geen zwakke robot tegen een sterke moet inzetten.

Wanneer het spel uitkomt op iOS en Android, heeft Noppers nog niet bekendgemaakt. Wel zegt de jonge gameontwikkelaar dat dit "mijn eerste spel is waar ik zelf verslaafd aan ben geraakt".

Game Oven kondigt Bam fu aan

De Nederlandse ontwikkelaar Game Oven heeft officieel Bam fu aangekondigd. Aan dit spel werkt de onafhankelijke developer al maanden.

In Bam fu staat fysiek contact centraal. Op het schermpje van je mobiele telefoon of tablet staat een aantal gekleurde vakjes. Iedere speler krijgt zijn eigen kleur en de bedoeling is om aan het einde van het spel zo veel mogelijk van je eigen kleur terug te zien.

Dat betekent dat je snel moet tappen op het scherm, maar ook niet bang moet zijn om mensen weg te duwen of misschien zelfs te knijpen. De speler die het eerste vijf rondes gewonnen heeft, is de winnaar van het potje.

Bam fu komt naar alle iOS- en Windows- en de meeste Android-apparaten en verschijnt deze maand nog in de verschillende digitale winkels.

Murray ontsnapt tegen sterke Simon

Andy Murray is donderdag met de hakken over de sloot doorgedrongen tot de kwartfinale van het masterstoernooi in Madrid. Even na 01.00 uur haalde de Schot de zege binnen tegen Gilles Simon. Na bijna drie uur spelen stond de 2-6, 6-4, 7-6 (6) eindstand op het scorebord.

Murray begon slecht aan de partij en Simon profiteerde optimaal. In de tweede set verspeelde de Fransman een break voorsprong en verloor vervolgens de set van de man die volgende week weer de nummer twee van de wereld is.

Murray leek via een vroege break het derde bedrijf snel te beslissen, maar Simon weigerde op te geven. De Fransman werkte later drie matchpunten van Murray weg en dwong een tiebreak af. Daarin nam de Schot een voorsprong. Simon werkte nog twee matchpunten weg voordat Murray de partij alsnog naar zich toetrok.

Grigor Dimitrov kon zijn stunt tegen Novak Djokovic eerder donderdag in de derde ronde geen vervolg geven. De Bulgaar ging in drie sets onderuit tegen Stanislas Wawrinka (15): 6-3, 4-6, 1-6.

David Ferrer (4) bereikte de kwartfinale ten koste van Tommy Haas (13). Het duel tussen de twee dertigers nam ruim twee uur in beslag, maar uiteindelijk ging de nummer vier van de wereld met een 7-5, 4-6, 6-4 zege aan de haal. Bij de laatste acht neemt hij het op tegen zijn landgenoot Rafael Nadal (5).

Ariel Castro hangt doodstraf boven het hoofd

Ariel Castro hangt de doodstraf boven het hoofd. De aanklagers overwegen deze straf te eisen, nu bekend is geworden dat hem nog meer ten laste kan worden gelegd dan ontvoering en verkrachting. Uit een rapport van de politie van Cleveland blijkt dat Castro een van zijn gijzelaars zeker vijf keer zwanger heeft gemaakt en er vervolgens voor heeft gezorgd dat zij een miskraam kreeg door haar uit te hongeren en in de buik te stompen. Het gaat hierbij om Michelle Knight.

Amanda Berry, die tijdens haar gevangenschap een nu 6-jarig dochtertje baarde, werd door verwekker Castro gedwongen het kind te baren in een kinderbadje, omdat hij zo min mogelijk 'rommel' wilde. Berry heeft verklaard dat zij, haar dochtertje en de andere twee gegijzelde vrouwen tijdens hun gevangenschap nooit naar een dokter zijn geweest.

Castro werd donderdag voorgeleid. Er zijn tot dusverre zeven aanklachten tegen hem ingebracht, vier voor ontvoering en drie voor verkrachting. De 52-jarige voormalige schoolbuschauffeur is als enige aangeklaagd in de zaak van de drie jonge vrouwen die zo'n tien jaar lang in zijn huis werden vastgehouden.

Castro deed er tijdens de zitting van donderdag het zwijgen toe. De rechter bepaalde de borgsom op twee miljoen dollar voor elk van de gevallen - de drie vrouwen en het kind -, wat neerkomt op een totaal van acht miljoen dollar.

De drie vrouwen zijn inmiddels allemaal gehoord door de politie. Geen van hen heeft Castro's broers Pedro en Onil beschuldigd van betrokkenheid, zei plaatsvervangend politiechef van Cleveland Ed Tomba woensdag. De twee is wegens gebrek aan bewijs niets ten laste gelegd.

De aanklachten voor verkrachting hebben betrekking op Gina DeJesus (23), Amanda Berry (27) en Michelle Knight (32). De aanklachten voor ontvoering betreffen de drie vrouwen en Berry's dochtertje.

DeJesus verdween op 2 april 2004 in Cleveland. Berry (21 april 2003) en Knight (23 augustus 2002) waren haar voorgegaan.

In totaal 1979 evacués Wetteren

Het aantal inwoners van het Oost-Vlaamse Wetteren dat werd geëvacueerd is met 1979 vier maal zo hoog als aanvankelijk werd voorgesteld. Dat meldden Belgische media donderdag op gezag van provinciegouverneur Jan Briers.

Bij een treinongeluk in Wetteren en de brand die daarop volgden kwamen zeer giftige stoffen in de omgeving terecht. Uit voorzorg werden bewoners in een straal van enkele honderden meters van de rampplek geëvacueerd. Het aantal evacués blijkt nu veel hoger dan werd gedacht.

Inmiddels mogen inwoners van Wetteren straat voor staat terugkeren naar hun woningen. Zo´n vijfhonderd inwoners wachten echter nog altijd op terugkeer, zei Briers.

Inspectie wil melding door gifdamp zieke piloten

De Inspectie voor Leefomgeving en Transport roept zieke vliegers op om zich te melden. De inspectie wil van ze weten of ze denken dat de vliegveiligheid of gezondheid van piloten in gevaar komt als gevolg van het inademen van gifstoffen, zegt directeur luchtvaart van de inspectie Edwin Griffioen donderdag in het televisieprogramma Zembla.

Zembla meldde drie jaar geleden dat door olielekkage in de motor passagiers en bemanning van vliegtuigen gifstoffen inademen. Het gaat om tcp's, zogeheten organofosfaten. Hoogleraar toxicologie van de Universiteit Utrecht Martin van den Berg zegt dat tcp een 'erg giftige stof' is. "Ze hebben dezelfde eigenschappen die je ook terugvindt bij bestrijdingsmiddelen en bepaalde zenuwgassen."

Kamerleden reageerden destijds geschrokken, maar volgens toenmalig minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) was er geen reden tot zorg. Onder het vliegend personeel neemt de onrust juist toe, stelt Zembla donderdag. Nog steeds zouden geregeld vliegtuigen terugkeren omdat er een ondraaglijke stank in de cockpit en de cabine is.

Griffioen zegt dat er vanaf 2007 97 meldingen waren van stank, waarbij er mogelijk een relatie is met olie. Dat passagiers of bemanningsleden onwel werden, kwam 'rond de veertig keer' voor. "Er komt tcp vrij, dat is ook bekend. De vraag is natuurlijk in welke dosering komt dat vrij." De inspectie zegt geen piloten te kennen die zijn uitgevallen als gevolg van blootstelling aan tcp.

De directeur bij de inspectie roept piloten op zich te melden. "Want dan kan ik er iets mee. Als zij vinden dat de vliegveiligheid of hun gezondheid ernstig gevaar loopt, wil ik dat weten." De inspectie, luchtvaartmaastschappij KLM en het ministerie van Infrastructuur en Milieu ontkennen echter dat er een gezondheidsprobleem is.

Neuroloog bij het Medisch Spectrum Twente in Enschede Gerard Hageman zegt dat die ontkenning een miskenning van het probleem is. "Ik denk dat er in de loop van de jaren nu zoveel mensen de revue gepasseerd zijn en uitgevallen zijn met echt serieuze klachten, dat we er echt niet meer omheen kunnen", aldus Hageman, die de afgelopen twee jaar 35 piloten onderzocht die kampen met neurologische klachten. Sommige piloten zouden tijdens het vliegen zo ziek worden dat de co-piloot het moet overnemen.

Volgens directeur Steven van der Heijden van luchtvaartmaatschappij Arkefly is de vliegveiligheid in het geding. "Er zijn gevallen bekend van vermoedelijke hoge concentraties van oliedamp, zodanig dat vliegers maar nauwelijks in staat waren om het vliegtuig te landen. Dat beïnvloedt de vliegveiligheid. Het is in het grootste belang om dat te voorkomen."

Ook hij wil dat zieke piloten zich melden. Van der Heijden is voorstander van medisch onderzoek onder het vliegend personeel: "Je wilt niet hebben dat mensen ziek worden of minder in staat zijn een vliegtuig te besturen."

Hageman en Van den Berg willen graag een gedegen gezondheidsonderzoek opzetten, maar volgens Hageman wil KLM niet meewerken. "Tot nu toe was daar weinig behoefte om onderzoek te doen."

Huisdieren verlagen kans op hartklachten

Het houden van een huisdier blijkt goed te zijn tegen hartklachten. Daarover heeft de American Heart Association (AHA) donderdag een wetenschappelijk artikel gepubliceerd.

Uit een studie onder een groep van 5.200 volwassenen bleken huisdierbezitters meer aan lichaamsbeweging te doen omdat ze hun huisdier uitlaten. "Huisdieren, met name honden, zorgen daarmee voor een aanzienlijk lagere kans op obesitas, hoge bloeddruk en cholesterol", zegt professor Glenn Levine van het Baylor College of Medicine in Houston.

Ruim veertig arrestaties rond bekerduel Rotterdam

In Rotterdam zijn 43 mensen opgepakt rond het bekerduel tussen AZ en PSV donderdagavond in De Kuip. De arrestanten hebben zich onder meer schuldig gemaakt aan het beledigen van agenten, openbare dronkenschap, het bezitten van vuurwerk en mishandeling, meldt een politiewoordvoerder.

Voor welke clubs de arrestanten zijn, weet de zegsvrouw niet. "Het is van alles door elkaar." Vermoedelijk zitten er onder meer Feyenoord-supporters bij, die zich donderdag vlak voor het duel baldadig gedroegen bij het stadion in Rotterdam-Zuid.

De arrestaties werden gedurende de hele dag verricht, zowel voor, tijdens als na de wedstrijd, in het centrum van Rotterdam en in en bij De Kuip. Omstreeks 22.00 uur geeft de woordvoerder aan niet nog meer arrestaties rondom het duel te verwachten. "Alle supporters zijn weg. Het is inmiddels weer rustig in de stad."

'Rechters kritisch op enkelbandplan Teeven'

Strafrechters zijn tegen het plan van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) om veroordeelden hun straf met een elektronische enkelband thuis uit te laten zitten. De Raad voor de Rechtspraak verwijt de staatssecretaris in een advies dat vrijdag openbaar wordt op de stoel van de rechter plaats te nemen door te bepalen wat voor straf zij moeten opleggen, schrijft De Telegraaf.

Ook zou de samenleving het te mild vinden als straffen tot een halfjaar cel worden vervangen door een enkelbandstraf. Teeven wil 340 miljoen euro bezuinigen op het gevangeniswezen, door gevangenissen te sluiten, meer gedetineerden in één cel te zetten en criminelen een enkelband te geven in plaats van een celstraf.

De plannen leidden bij verschillende gevangenissen al tot werkonderbrekingen en protesten. De SP concludeerde eerder uit een eigen enquête dat negentig procent van het gevangenispersoneel tegen het enkelbandplan is.

LA, the Voices vindt doorstartplan Gordon 'jammer'

Peter Strykes is verbaasd dat Gordon mogelijk nieuwe zangers gaat zoeken voor Los Angeles, the Voices. "Het is jammer dat Gordon met de suggestie komt om andere zangers te zoeken. Daar is niemand bij gebaat", zegt de zanger tegen het AD.

De mannen van Los Angeles, the Voices liggen met hun voormalige collega Gordon overhoop over onder meer de naam. Gordon verliet de band in maart, maar kan het met de zangers niet eens worden over de invloed die hij wil houden.

"De ene keer zegt hij dat we, zonder zijn bemoeienis, door kunnen met de oorspronkelijke naam", vertelt Strykes aan het AD. "Een moment later overweegt hij nieuwe zangers te zoeken. We weten zo langzamerhand niet meer waar we aan toe zijn."

Strykes hoopt dat er snel een oplossing komt. "Daar is tijd voor nodig. Gordon wil steeds een snelle reactie van ons op een eventuele oplossing. Dat was de afgelopen tijd niet altijd mogelijk, omdat we niet over één nacht ijs willen gaan."

'Rekenkamer wees Weekers op frauderisico's'

De Algemene Rekenkamer heeft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) er meerdere keren op gewezen dat het toeslagensysteem van de Belastingdienst fraudegevoelig is. De rekenkamer waarschuwde onder meer voor 'spookbewoning' omdat mensen alleen op grond van hun inschrijving in het bevolkingsregister huurtoeslag kunnen ontvangen, concludeert de Volkskrant vrijdag uit een inventarisatie.

Weekers en zijn voorgangers zijn volgens de krant al vanaf de invoering van het huur- en zorgtoeslagensysteem in 2005 gewaarschuwd. De rekenkamer constateert steeds weer dat er beperkte personeelscapaciteit is bij het toezicht op misbruik.

Opeenvolgende ministers en staatssecretarissen hebben de problemen en risico's steeds erkend, maar verdedigden zich volgens de krant meestal door te stellen dat er niet genoeg belastingambtenaren zijn om toezicht te houden. Ook Weekers wees op een tekort aan personeel. Jaarlijks worden bijna negen miljoen toeslagen aan acht miljoen mensen verstrekt. Het gaat om zo'n tien miljard euro, waarvan 4,7 miljard euro naar 5,7 miljoen zorgtoeslagen gaat. Weekers ligt onder vuur sinds vorige maand bleek dat Bulgaren op grote schaal toeslagenfraude hebben gepleegd. Een dag na een uitzending van Brandpunt hierover werden twee verdachten aangehouden. De staatssecretaris zei aanvankelijk niet van deze specifieke fraude te hebben geweten, maar volgens Abvakabo FNV hebben ambtenaren van de Belastingdienst hem hierop gewezen.

In een vorige week vrijdagnacht verstuurd feitenrelaas ging Weekers niet op die beschuldiging in, tot onvrede van de oppositie. Die wil ook meer uitleg hebben over de 279 andere gevallen van systematische fraude waar Weekers in de brief over rept.

Politie blijft zoeken naar beelden vermiste broers

De politie blijft vrijdag bedrijven benaderen die mogelijk beveiligingsbeelden hebben waarop de auto van de vader van de twee vermiste broertjes uit Zeist is te zien. "Veel mensen hadden donderdag vrij, daarom gaan we ook vandaag vragen of er materiaal is", zei een politiewoordvoerder op Radio 1.

Donderdag bleek dat de wagen maandagnacht rond 01.40 uur over de N233 bij Rhenen reed, enkele uren nadat de jongens voor het laatst levend waren gezien. Dat de auto daar reed, bleek uit gegevens van een mobiele kentekenscanner. De politie is daarom op zoek naar bedrijven die een camera op de weg hebben gericht, in de hoop dat zij beelden hebben van de wagen. De vader passeerde de brug over de Rijn, waarna hij waarschijnlijk linksaf de N225 richting Leersum opreed.

Bij de politie zijn al veel filmpjes binnengekomen waarop de auto waarschijnlijk is te zien. "Het is soms wat werk om ze scherp te krijgen", zei de woordvoerder. Het kenteken van de auto is nog niet op de beelden herkend. Ook is niet duidelijk of de broertjes toen nog in de auto zaten.

Over de zoektochten die vrijwilligers organiseren zei de woordvoerder goed te begrijpen dat de emotie hoog is en dat mensen zulke initiatieven ontplooien. "We hebben ook contact met de organisatoren gehad en aangegeven dat ze niet verder moeten zoeken als het donker is. Dan wordt het te gevaarlijk."

De jongetjes van 7 en 9 jaar oud zijn nog te zien op beelden die een camera van een tankstation in het Limburgse Beek maandagavond rond 22.15 uur maakte. Daarom werd donderdag een bos in het nabijgelegen Elsloo doorzocht, maar er werd niets gevonden.

De van de moeder gescheiden vader werd dinsdagochtend dood gevonden in Doorn, hij had zelfmoord gepleegd. Toen duidelijk werd wie hij was, bleek dat er twee kinderen bij hem hadden moeten zijn. De politie gaf een Amber Alert uit. Hoewel de broertjes nog niet zijn gevonden, is het inmiddels beëindigd.

FOK!filmtips van de dag: No Country for Old Men

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Morrison is een zachtaardig ventje, ietwat onaangepast en bij tijden nogal eenzaam. Zijn moeder is hoogzwanger. De geringe bemoeienis van zijn ouders is de oorzaak van een groot misverstand: Morrison ontdekt dat de nieuwe baby zijn kamertje krijgt en door opmerkingen van zijn ouders denkt hij dat hij voorgoed zal moeten verhuizen naar een kamertje bij tante Zuster, een tante van zijn vader. Zij woont als non in een naargeestig klooster. Als de baby onverwacht eerder komt dan gepland, moet Morrison midden in de nacht naar het klooster. Morrison bedenkt een plannetje om te ontkomen. Hij loopt weg, maar als dat mislukt heeft hij een beter plan. Niet hij moet weg, de baby moet weg. Zal dit avontuur van Morrison en zijn zusje goed aflopen? Morrison krijgt een zusje is te zien om 09.00 uur Nederland 3.

Zes uitzonderlijke vrouwen ontmoeten elkaar in een schoonheidssalon. M'Lynn Eatenton en haar dochter Shelby vormen het dynamische middelpunt van dit gezelschap. Wanneer de aan suikerziekte lijdende Shelby tegen het advies van de arts toch besluit een baby te krijgen, baart dit haar moeder grote zorgen. Dit besluit zal niet alleen de vriendschapsbanden tussen de vrouwen verstevigen, maar ook hun leven een andere wending geven. Steel Magnolias heeft een cast van onder andere Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Daryl Hannah en Julia Roberts. Te zien om 20.30 uur op RTL8.

De Texaanse redneck Llewelyn Moss, een rol van Josh Brolin, ontdekt in de woestijn de overblijfselen van een misgelopen drugsdeal. Een vrachtlading aan heroïne en een koffer met twee miljoen dollar liggen nog steeds tussen de dode mannen. Wanneer Moss het geld meeneemt, haalt hij de woede op de hals van de criminelen. Ze sturen de psychopathische huurmoordenaar Chigurh, gespeeld door Javier Bardem, op hem af en zo ontstaat er een kettingreactie van geweld, waar zelfs de oude gedesillusioneerde sherrif Bell, gestalte gegeven door Tommy Lee Jones, niet tegen opgewassen is. No Country for Old Men is te zien om 22.15 uur op CANVAS.

De dochter van een moeder met een euthanasiewens, een invalide voetballer, een familieman met een dubbelleven, een hip stel dertigers en een gescheiden echtpaar dat voor hun autistische zoon doet alsof ze nog samen zijn. Ze leven allemaal in één stad, Rotterdam. En in de komende 24 uur blijken ze meer verbonden dan ze denken. Lotus is te zien om 23.00 op Nederland 2.

Fanny Price laat op 10-jarige leeftijd haar armoedige bestaan in Portsmouth achter zich en gaat bij familieleden in Northamptonshire wonen. Opgegroeid in Mansfield Park bij de bevoorrechte familie Bertram, weet ze dat haar oom en tante, Lady Bertram en Sir Thomas, eeuwig dankbaar moet zijn. Tante Norris heeft Fanny echter nooit anders gezien dan een dienstmeisje en de dochters Maria en Julia doen alles om Fanny te herinneren aan haar lage komaf. Tom, de oudste zoon, drinkt en gokt en houdt zich daarnaast bezig met het bedrijf van zijn vader.

Maar Edmund, de jongste zoon, ontpopt zich als Fanny's bondgenoot. Later verandert Fanny's genegenheid voor Edmund, tot haar grote verrassing in heel andere gevoelens. De komst van twee Londenaren, Henry Crawford en zijn zus Mary, zorgt in Mansfield Park voor de nodige hartstochtelijkheden en perikelen. Te zien om 00.05 uur op BBC2.

The Transporter, Under Siege, Transporter 2, Under Siege 2: Dark Territory, Basic Instinct, Best of the Best, Fled en The Ruins zijn vanavond ook op de televisie te zien.

FOK! wat een weer... Meer wind

Goedemorgen! Na de buien van woensdag waarbij er lokaal 25 millimeter regen viel, was het gisteren een heel aardige dag. Vooral in de kustprovincies scheen de zon volop en was er bijna geen wolkje meer te zien. Elders in het land ontstonden er nog wel vrij veel stapelwolken en lokaal viel daar nog een lichte bui uit. Vandaag staat er duidelijk meer wind.

De afgelopen nacht trok er een zwakke storing over het land met af en toe wat regen. Vanochtend verlaat de storing het oosten en klaart het van het westen uit weer op. Vanmiddag zijn er dan perioden met zon en alleen in het binnenland kan er nog een enkele bui ontstaan. Veel neerslag verwacht ik daar echter niet uit. Er staat veel wind: een matige tot krachtige zuidwestenwind. Dat is dus voor de surfers onder ons goed nieuws. De temperaturen liggen tussen de 13 graden op de Wadden en 17 of 18 graden in het zuiden.

Het weekend belooft toch wat minder weer te gaan brengen. De kans op buien is vrij groot en ook de wind zal duidelijk voelbaar zijn. Waar precies de meeste buien gaan vallen is nog even afwachten. Toch zal er ook nog wel wat ruimte voor de zon zijn en loopt het kwik op tot ongeveer 14 graden.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Kleurrijk
Wat zien de velden er nu ontzettend mooi uit. KlapMongeaul keek zijn ogen uit.

 Zandgronden
Vervolgens wandelde KlapMongeaul over de zandgronden. Door de uitstraling van deze grond ontstonden er enige stapelwolken.

 

Braziliaanse politie pakt ruim 2000 mensen op

De Braziliaanse politie heeft donderdag tijdens een grootscheepse actie in het hele land 2.067 mensen gearresteerd. Ze worden verdacht van uiteenlopende misdaden, van moord tot drugshandel en diefstal.

Onder de gearresteerden waren 79 kinderen. In heel Brazilië werden 255 wapens, 178 kilo marihuana, 47 kilo cocaïne,176.398 real (ongeveer 67.000 euro) en 189 gestolen voertuigen in beslag genomen.

Bij de mega-operatie, genaamd 'PC 27', werden 4.610 agenten ingezet.

Braziliaanse politie pakt ruim 2000 mensen op
Braziliaanse politie pakt ruim 2000 mensen op (Foto: ANP)

Zeiler overlijdt na kapseizen America's Cupjacht

Een zeiler is donderdag overleden toen een Zweeds jacht kapseisde in de baai van San Francisco. Een andere zeiler van de catamaran die trainde voor de America's Cup later dit jaar in de Californische stad raakte zwaargewond, verklaarde een woordvoerster van de brandweer van San Francisco. Alle opverige opvarenden zijn in veiligheid.

Na het kapseisen werden twee zwaargewonden naar een jachthaven gebracht. Daar werden beiden gereanimeerd, maar voor een van de twee mocht dat niet baten. Het gaat om de Britse zeiler Andrew "Bart" Simpson. Hij won goud tijdens de Spelen van 2008 en vier jaar later in Londen werd hij tweede. Simpson is 36 jaar geworden.

Het Zweedse Artemis Racing is een van de jachten die het vanaf begin september op willen nemen tegen titelhouder Oracle om de prestigieuze America's Cup. Vanaf begin juli strijden alle potentiële uitdagers tegen elkaar om uit te maken welke boot de officiële uitdager wordt van Oracle.

'Advocaat bevestigt vertrek bij PSV'

Dick Advocaat heeft zijn aanstaande vertrek bij PSV donderdag bevestigd. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. De 65-jarige Hagenaar besloot al in december dat hij zijn contract in Eindhoven niet zou verlengen, zei hij na afloop van de verloren bekerfinale tegen AZ. "Ik vond het te zwaar, het elke dag op en neer rijden onder andere."

Advocaat, wiens vertrek al algemeen verwacht werd, bevestigde dat Phillip Cocu, Chris van der Weerden en Ernest Faber het komend seizoen voor het zeggen krijgen bij PSV. Zondag zit de 'kleine generaal' tegen FC Twente voor het laatst op de bank.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.