Acuut tekort aan drinkwater op Marshalleilanden

De ongeveer zesduizend inwoners van de Marshalleilanden, een eilandengroep in de Stille Oceaan, hebben te kampen met een acuut tekort aan drinkwater. Het tekort is het gevolg van aanhoudende droogte.

In het noorden van de eilandengroep is deze week de noodtoestand uitgeroepen. Australië heeft ongeveer honderdduizend dollar (rond de 78.000 euro) vrijgemaakt voor de aanschaf van ontziltingsinstallaties. De Verenigde Staten hebben een aantal machines voor omgekeerde osmose gedoneerd, waarmee zeewater kan worden gezuiverd.

Voorlopig is een einde aan de droogte nog niet in zicht. De komende tien dagen blijft het weer onveranderd mooi. Casten Nemra, voorzitter van de nationale rampencommissie, zei dat sommige gezinnen per dag slechts vier liter water kunnen gebruiken. "De situatie wordt steeds wanhopiger, het droge seizoen had zes weken geleden al voorbij moeten zijn." Vooralsnog zijn er geen dodelijke slachtoffers gevallen, maar sommige mensen zijn wel ziek geworden. De regering heeft naar de zwaarstgetroffen eilanden schepen met voedsel, water en medicijnen gestuurd.