Naziproces houdt zelfde rechters

anoniem_22072019025900

Het wrakingsverzoek dat maandag tegen drie rechters in het neonaziproces in Duitsland is ingediend is vrijdag door het hof van beroep in München afgewezen. Dat meldden Duitse media. Het wrakingsverzoek was ingediend door Ralf Wohlleben, een van de mannen die ervan worden verdacht de extreemrechtse terreurorganisatie Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU) te hebben geholpen bij haar terreurcampagne tegen minderheden. Over een wrakingsverzoek dat is ingediend door hoofdverdachte Beate Zschäpe is nog geen besluit genomen.

Het hof van beroep bepaalde dat het wrakingsverzoek van Wohlleben niet wordt toegewezen, omdat onvoldoende aannemelijk is gemaakt dat de drie rechters die zijn zaak behandelen bevooroordeeld zijn. Volgens de advocaat van Wohlleben zijn de drie rechters partijdig, omdat ze hebben geweigerd een derde advocaat voor Wohlleben toe te staan, terwijl Zschäpe wel drie advocaten heeft. De beroepsrechter meent echter dat de zaak van Zschäpe ernstiger is en dat een derde advocaat daarom gerechtvaardigd is.

Wohllebens advocaten zeiden tevens dat het besluit om de rechtbank om te bouwen, zodat er meer plaats zou zijn voor de pers, al aan de pers was meegedeeld, voordat er daadwerkelijk uitspraak was gedaan. Daaruit valt volgens de advocaten op te maken dat voorzittend rechter Manfred Götzl niet onpartijdig is. Het hof van beroep ging niet mee in deze argumentatie.

Het wrakingsverzoek van Zschäpe is nog in behandeling. Zschäpes raadslieden zijn boos dat alleen zij voor het betreden van de rechtzaal zijn gefouilleerd. Ze zien daarin grond om aan de onpartijdigheid van Götzl te twijfelen. De rechtbank beschouwt de advocaten kennelijk als verdachten, zeiden de advocaten.

De 38-jarige Zschäpe, een kopstuk van de NSU, staat terecht voor haar aandeel in de moord op acht Turken, een Griek en een politieagente. Daarnaast zou ze de hand hebben gehad in zeker twee bomaanslagen en vijftien bankovervallen. De NSU bleef onopgemerkt door inlichtingen- en opsporingsdiensten en kon bijna dertien jaar lang ongestoord haar gang gaan.