Hypermoslim wil vrijwillig naar Jordanië vertrekken

De radicaalislamitische geestelijke Abu Qatada wil vrijwillig vertrekken naar Jordanië als de Jordaanse regering een uitleveringsverdrag met Groot-Brittannië ratificeert. Dat hebben zijn advocaten gezegd tegen de Britse krant The Guardian.

De onthulling kan een doorbraak betekenen voor Groot-Brittannië, dat zich al sinds 2001 in alle mogelijke bochten wringt om Abu Qatada het land uit te krijgen. Abu Qatada, die eigenlijk Omar Mahmoud Mohammed Othman heet, wordt omschreven als een sleutelfiguur van Al-Qaida in Europa. Pogingen hem uit te leveren aan Jordanië liepen stuk bij diverse Britse en Europese rechtbanken, omdat de geestelijke het risico zou lopen in Jordanië te worden gemarteld.

Het nieuwe uitleveringsverdrag tussen Groot-Brittannië en Jordanië moet ervoor zorgen dat Abu Qatada een eerlijk proces krijgt. Jordanië wil hem berechten wegens terreuraanslagen in 1999 en 2000. "Als het Jordaanse parlement het verdrag ratificeert dan keert hij vrijwillig terug naar Jordanië", aldus Abu Qatada's advocaten.

In een reactie liet de Britse premier David Cameron via een woordvoerder weten dat hij en minister van binnenlandse zaken Theresa May 'vastberaden zijn om Abu Qatada op het vliegtuig naar Jordanië te zetten'. Het ministerie van binnenlandse zaken heeft Jordanië inmiddels gevraagd wanneer het uitleveringsverdrag wordt geratificeerd. Het Britse parlement ratificeert het verdrag waarschijnlijk eind juni.