Gedoe rond fietstunneltje Rijksmuseum

MarcusViridis

De fietstunnel onder het Rijksmuseum gaat maandag nog niet open. Dat kan op zijn vroegst dinsdag, heeft een woordvoerder van de gemeente Amsterdam vrijdag laten weten. Nood-en hulpdiensten kijken maandag of ze groen licht kunnen geven om de passage open te stellen.

Vanaf de heropening is de passage in elk geval van maandag tot en met vrijdag geopend. In het weekeinde en op feestdagen, wanneer het extra druk is in het museum, wordt de onderdoorgang op 'piekmomenten' afgesloten voor fietsers. Scooters worden er sowieso geweerd.

Afgelopen week bleek dat de wachtrijen, die mede vanwege de meivakantie langer zijn dan verwacht, beter moeten worden beheerst. Stadsdeel Zuid, waarin het museum ligt, betwijfelde bovendien of de benodigde markeringen en flexibele afscheidingen op tijd konden worden aangebracht.

De zegsvrouw van de gemeente garandeert dat de fietstunnel helemaal opengaat 'zodra dat kan'. De verkeersveiligheid wordt de komende tijd goed in de gaten gehouden.

Het Rijksmuseum heropende vorige maand de deuren na een ingrijpende verbouwing van ruim negen jaar. De onderdoorgang is al lange tijd een strijdpunt. Het museum wilde dat deze dichtblijft om de veiligheid van bezoekers te garanderen, maar daar stak de gemeenteraad een stokje voor.