IJshockeytoppers NHL naar Winterspelen

Het ziet ernaar uit dat spelers van de Amerikaanse ijshockeycompetitie (NHL) begin volgend jaar meedoen aan de Olympische Spelen in Sochi. Dat werd vrijdag duidelijk na afloop van een overleg in Stockholm waar werd onderhandeld over deelname van de internationale ijshockeysterren. Het grootste struikelblok is de verzekering van de spelers.

"Er is duidelijk een risico als je bekijkt dat het om 160 tot 180 NHL-spelers met een gezamenlijke contractwaarde van drie miljard dollar gaat", reageerde NHL-commissaris Bill Daly. "Dat is een risico dat verzekerd moet worden, vooral in gevallen die kunnen leiden tot einde seizoen of zelfs einde carrière." Volgens Daley rekent de NHL niettemin op deelname van de spelers.

Bij het overleg waren vertegenwoordigers van de NHL, het internationaal olympisch comité (IOC) de internationale ijshockeybond (IIHF) en het organiserende Sochi aanwezig. Hoewel een definitieve overeenkomst uitbleef, spraken alle partijen de verwachting uit dat de NHL-spelers voor de vijfde opeenvolgende keer aanwezig zullen zijn op de Winterspelen.

Naast de spelersverzekeringen is ook de korte voorbereidingstijd een probleem. Volgens het huidige schema eindigt de NHL-competitie twee dagen voor het begin van het olympisch toernooi en wordt die twee dagen na de finale weer hervat.