'Staat betaalt banken veel tol voor Wijkertunnel'

De Nederlandse staat is miljoenen euro's meer kwijt aan het gebruik van de Wijkertunnel bij Beverwijk dan eerder gedacht. De staat is dat geld verschuldigd aan ING en Commerzbank, de private investeerders in de tunnel, die hierdoor een zeer ruim rendement opstrijken. Dat blijkt volgens Het Financieele Dagblad uit informatie die de krant heeft opgevraagd met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur.

Volgens de zakenkrant heeft de staat de eerste vijftien jaar na opening van de tunnel al 386 miljoen euro moeten overmaken naar de banken voor het gebruik van de tunnel. De staat moet tot 2026 blijven betalen voor het gebruik van de tunnel. In totaal gaat het gebruik van de tunnel 722 miljoen euro kosten, berekende het FD.

In de jaren negentig waren de twee banken echter maar 185 miljoen euro kwijt aan de bouw van de Wijkertunnel. Het jaarlijks rendement is hiermee bijna elf procent, aldus het FD. Het hoge rendement wordt volgens de krant veroorzaakt doordat het veel drukker is in de tunnel dan was gedacht. Ook is de hoogte van de tol berekend op basis van de hoge staatsrente in 1992. Inmiddels is de Nederlandse staat veel minder kwijt aan rente.

Vlak na de bouw van de Wijkertunnel kwam er al veel kritiek op de manier van aanbesteden, onder meer van de Algemene Rekenkamer. De tunnel was uitbesteed omdat die snel moest worden gebouwd. De meerkosten waren echter voor de staat, en per automobilist moet de staat nog jaren betalen. Bij bijvoorbeeld de A15 is later gekozen om per auto te betalen tot een maximumbedrag.