Nationalisten boos om Kosovo-akkoord

Meer dan drieduizend Servische nationalisten zijn vrijdag in Belgrado de straat opgegaan om hun ongenoegen te uiten over de normalisering van de betrekkingen met Kosovo. De betogers betichten de regering van verraad. Zij zou Kosovo prijsgeven om aanspraak te kunnen maken op het lidmaatschap van de Europese Unie.

De nationalisten trokken door de Servische hoofdstad en gaven middels spandoeken met leuzen als 'Geen EU' en 'Kosovo is Servië' lucht aan hun onvrede. Ze betuigden zo hun steun aan radicale Serviërs in het noorden van Kosovo, die het akkoord tussen Belgrado en Pristina evenmin accepteren. Een van hen, Slavisa Ristic, sprak de demonstranten toe. Hij bezwoer hun dat 'er geen overeenkomst over het opgeven van Kosovo mogelijk is'.

De overeenkomst, die tot stand kwam onder toeziend oog van de EU, biedt de Servische minderheid in Kosovo een grote mate van autonomie. In ruil daarvoor erkent het etnisch-Servische bevolkingsdeel de etnisch-Albanese regering in Pristina. Tot erkenning van de onafhankelijkheid van Kosovo, die de Kosovaren in 2008 uitriepen, wil Servië niet overgaan.

De Europese Commissie heeft na de goedkeuring van de overeenkomst de lidstaten van de EU en het Europees Parlement aanbevolen toetredingsonderhandelingen met Servië te beginnen