Een slim apparaat

'En deze dan?'
'Nee, die niet.'
'En deze dan?'
'Nee, die ook niet.'
'En deze dan?'
'Ja, ja, dat is hem.'
'Het is je krultang.'
'Krultang?'

Ik heb helemaal niets met reclames, maar dit vond ik wel een van de leukste van de laatste tijd. Het mannetje probeert zijn vrouwtje voor de gek te houden als hij erachter komt dat zijn modelspoorbaan ontzettend veel stroom gebruikt en zegt dat het haar krultang is. Het blondje is echter minder dom dan Barbie en gaat het gebruik van haar krultang controleren. Zo komt ze erachter dat haar krultang helemaal niet veel stroom verbruikt.

Die reclame is van Essent en hij moet de mensen aansporen om E-inzicht te kopen. E-inzicht toont jouw stroomverbruik. Maar niet alleen dat. Je kunt de hele geschiedenis van je stroomverbruik zien. Bovendien geeft E-inzicht de verbruiksfrequentie van je apparaten en de kosten per gebruik te zien. Als klap op de vuurpijl vergelijkt E-inzicht ook nog eens dat stroomverbruik met dat van de vijf nieuwste energiezuinige modellen. Op die manier kun je bezuinigen op de energiekosten. Je moet dan wel een slimme meter hebben en een pakketje om je stroomverbruik te meten. Dat pakketje bestaat uit twee energiemeters (slimme stekkers) en een hub die op de router voor de internettoegang wordt aangesloten. Kosten van het basispakket: €99,00 en daarna €3,95 per maand. Bovendien nog €34, 95 voor een extra slimme stekker en als je nog iets over je gasverbruik wilt weten, heb je ook nog een E-thermostaat nodig. Je moet dus al heel wat aan energiekosten gaan bezuinigen om die extra kosten weer terug te verdienen. Niet alleen Essent biedt deze zogenaamde mogelijkheid om energie te besparen. Je hebt nog veel meer van dit soort energieverbruikmanagers. De Nuon E-manager, Qurrent Qbox mini, i-Care, Toon, Oxxio EnergieMonitor om er maar een paar te noemen. Zijn de energieleveranciers ineens ook klantvriendelijke weldoeners geworden? Het is haast niet te geloven en het is natuurlijk ook niet waar. Er zit uiteraard een addertje onder het gras. Nou, addertje? Het is meer een reusachtige anaconda.

Na de scheiding komt de man van het modelspoortreintje erachter dat hij op websites die hij bezoekt steeds reclame van Harlaar Modeltreinen en van Märklin ziet. Hoe weten die sites dat hij geïnteresseerd is in modeltreintjes? Zou het zo kunnen zijn dat de energieleveranciers dat doorgeven aan geïnteresseerde bedrijven? Je weet het niet zeker. De man kan ook op een site van Märklin hebben gekeken en via die site een cookie hebben ontvangen dat ervoor zorgt dat er op alle sites die hij bezoekt reclame van Märklin komt. Ik heb dat zelf gehad nadat ik een site van Kras Reizen had bezocht, omdat ik geïnteresseerd was in hun fietsvakanties. Sindsdien krijg ik regelmatig reclame van Kras fietsreizen op allerlei andere sites.

Nu zijn die reclames natuurlijk niet zo heel erg. Ze zijn alleen irritant, vind ik. Maar het feit dat de energieleverancier gegevens kan doorgeven die eigenlijk alleen voor jou bestemd zijn, vind ik wel beangstigend. Zijn leveranciers die dat doen eigenlijk strafbaar?

Ik kan een reclame verwachten van Media Markt, want mijn koelkast verbruikt nogal wat stroom vanwege de leeftijd van dat ding, vermoed ik.
Misschien denken jullie dat de energieleverancier niet kan weten dat het mijn koelkast is die zo veel verbruikt? Dat hebben jullie dan mis. Ten eerste is de koelkast het enige apparaat dat dag en nacht energie verbruikt bij ons thuis en hij bevindt zich in de keuken. Dat kan men te weten komen via die apparatuur die jij zelf hebt gekocht om inzicht te krijgen in je stroomverbruik. De energieleveranciers schijnen zelfs te kunnen achterhalen welke films je 's avonds kijkt. Als je allerlei spam krijgt van datingsites en pornosites, dan weten ze dat je Film1 hebt en na middernacht naar Film1 Action kijkt.

Het is natuurlijk allemaal niet zo heel erg. Je wordt er niet ziek van. Die leveranciers gaan dan misschien buiten hun boekje, maar het resultaat is niet veel erger dan wanneer je in je auto op de snelweg rijdt en steeds enorme billboards met reclames tegenkomt. Hoezo horizonvervuiling?
Maar die slimme meters, slimme stekkers en slimme energiebedrijven kunnen ook worden gehackt. Die hackers kunnen dan jouw leefpatroon nauwkeurig bestuderen en weten al snel wanneer er bij je kan worden ingebroken en of er wat te halen is. Als jij namelijk op de website van de leverancier alle slimme gegevens kunt inzien, dan kan een hacker het ook. En denk maar niet dat de databases van de leveranciers niet gehackt kunnen worden. Alles kan gehackt worden.

Nu is er vanwege de privacy veel weerstand tegen die slimme meters. Gek genoeg heb ik er geen weerstand tegen. Ik heb er al enige tijd eentje en het werkt prima. Ik kan mijn verbruik van de afgelopen jaren zien en het geschatte verbruik van het lopende jaar. Daar is niets mis mee. Maar ga in godsnaam niet al die slimme apparaatjes kopen die de leveranciers je ook nog proberen aan te smeren. Die slimme stekkers, waarmee je het verbruik per apparaat kunt meten. Het kost namelijk meer dan het opbrengt en je privacy is in gevaar. Weet je hoe je het beste energie kunt besparen? Dat doe je door iets te gebruiken dat nog veel slimmer is dan die apparaten: je gezonde verstand. Ik weet zo ook wel dat mijn koelkast de meeste energie verbruikt en dat het scheelt als je 's avonds het licht uit doet als je ergens niet bent.

Slimme apparaten in huis? Ik zeg: niet doen!