Honderdduizend man in eerste week Museumplein

Manuel Bijen

De musea aan het Museumplein hebben in de eerste week na de heropening van alle hoofdgebouwen ruim honderdduizend bezoekers getrokken. Het Rijksmuseum verwelkomde 67.000 bezoekers. Het op 1 mei heropende Van Gogh Museum zag ruim 38.000 man door de deuren komen. Dat lieten de musea weten.

Met de heropening van het Van Gogh Museum was het de eerste keer in een kleine tien jaar dat alle hoofdgebouwen weer gelijktijdig open waren. Zowel het Stedelijk Museum als het Rijksmuseum werd ingrijpend verbouwd. Het Van Gogh Museum sloot vorig jaar voor zeven maanden de deuren voor noodzakelijke aanpassingen.

Het Rijksmuseum, dat op 13 april na een verbouwing van bijna tien jaar openging voor publiek, krijgt nu gemiddeld achtduizend bezoekers per dag over de vloer. In 2002, het laatste jaar voor de start van de grootscheepse verbouwing, waren dat er gemiddeld zo'n drieduizend.

Ook de bezoekcijfers van het Van Gogh Museum zijn bovengemiddeld, laat een woordvoerder weten. Zonder specifieke expositie in de tentoonstellingsvleugel, trekt het museum normaal rond de dertigduizend bezoekers per week. In het museum is nu een tentoonstelling te zien over de artistieke ontwikkeling van Van Gogh tot de meester-schilder die hij was. De tentoonstelling vleugel is gesloten.

Het Stedelijk Museum, het derde museum aan het Museumplein, kon geen cijfers aanleveren. Een woordvoerder benadrukte vorige week dat de twee collega-musea aan het plein profiteren van het 'openingseffect'. Het Stedelijk Museum ging in september open en trok binnen halfjaar een half miljoen bezoekers, een record.

Toeristenorganisatie Amsterdam Marketing liet weten zelf geen aparte campagnes te houden om het Museumplein en de heropende musea aan de man te brengen. Wel organiseert het een speciale maand en weekend waarin het plein centraal staat. Het Museumplein Weekend vindt plaats van 21 tot en met 23 juni.