FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 23 maart 2013

Please Please Me

De Beatles hebben gisteren, precies 50 jaar geleden, de album Please Please Me in één dag opgenomen in de Abbey Road Studios. Om dit te vieren zijn artiesten als The Stereophonics, Graham Coxon, Gabrielle Aplin, Joss Stone, Chris Difford en Glenn Tilbrook van de band Squeeze, Paul Carrack, Mick Hucknall en I Am Kloot ook de studio in gegaan om ook, net als The Beatles, in één dag de album Please Please Me op te nemen.

Jared Leto krijgt oor van fan per post

Frontman Jared Leto van de rockband 30 Seconds To Mars heeft in een interview met radiozender XFM gezegd soms weleens vreemde fanmail te ontvangen. Zo had een fan zijn afgehakte oor via de post opgestuurd.

"De fans zijn een ontzettend toegewijde en gepassioneerde groep van mensen. Naar een show gaan is te vergelijken met een bezoek aan Japan, je verwacht een verrassing bij aankomst. Je krijgt allerlei wonderbaarlijke dingen," zo vertelde Jared tijdens het interview.

"Iemand had zijn oor afgehakt een keer en naar mij opgestuurd, dat was heel erg vreemd. Een hele oor. Net zoals Van Gogh. Op het briefje erbij stond 'Luister je?'. Ik ben er nooit achter gekomen wie het was, wie er een oor mist," grapte Leto.

"Ik heb een gat gemaakt in het oor en gebruikt als ketting," voegde Jared eraan toe. "Zolang fans maar niet hun lichaam in een doos stoppen en naar ons opsturen."

Eerder deze week heeft de band aangekondigd dat hun nieuwe studioalbum 'LOVE LUST FAITH + DREAMS' in mei uit zal komen. Dit gaat hun vierde studioalbum worden.

Lees ook het interview dat FOK! op Lowlands in 2010 met de band had!

Miljoenen uur in duister voor milieu

Op veel plaatsen in Nederland was het zaterdag een uur lang wat donkerder dan normaal op een zaterdagavond in maart. Lichten van veel kantoorgebouwen en woningen gingen om half negen een uur lang uit tijdens Earth Hour.

Earth Hour is een wereldwijde actie voor energiebesparing en een beter milieu. Volgens de initiatiefnemer, het Wereld Natuur Fonds, doen elk jaar wereldwijd miljoenen mensen mee. Nederlandse gebouwen die een uur lang onverlicht bleven, zijn onder meer de Euromast en de Erasmusbrug in Rotterdam, het Vredespaleis in Den Haag en de ArenA en het Paleis op de Dam in Amsterdam.

Ook tal van andere beroemde gebouwen elders in de wereld doen elk jaar tijdens Earth Hour het licht uit, zoals het Empire State Building in New York, de Brandenburger Tor in Berlijn en -dit jaar voor het eerst- het Atomium in Brussel.

Miljoenen burgers uur in duister voor milieu
Miljoenen burgers uur in duister voor milieu (Foto: ANP)

Tsonga ten koste van Troicki verder in Miami

Jo-Wilfried Tsonga is zaterdag eenvoudig doorgedrongen tot de derde ronde van het masterstoernooi in Miami. De 27-jarige Fransman, als zesde ingeschaald op het Amerikaanse hardcourt, was met 7-6 (6), 6-3 te sterk voor Victor Troicki. Tsonga bracht door zijn zege de stand in onderlinge ontmoetingen met de Serviër op 3-3.

Ook Tsonga's landgenoot Richard Gasquet was succesvol. De nummer acht van de plaatsingslijst rekende eveneens in twee sets af met de Belgische qualifier Olivier Rochus: 7-5, 6-2.

David Goffin, in de vorige ronde nog te sterk voor Robin Haase, zorgde voor een verrassing. Hij elimineerde Philipp Kohlschreiber, de nummer achttien van de plaatsingslijst. Het werd 7-6 (5), 4-6, 6-2 voor de Belg.

Zaailingen Anne Frank-boom verspreid in VS

Zaailingen van de Anne Frank-boom worden op verschillende plekken in de Verenigde Staten geplant. Uit elf kastanjes van de boom die achter het Achterhuis stond zijn jonge boompjes gegroeid, die door het Anne Frank Centrum USA als symbool van tolerantie onder musea, scholen, parken en monumenten worden verspreid.

De eerste zaailing gaat in april bij een kindermuseum in Indianapolis de grond in. De andere boompjes gaan naar New York, Arkansas, Massachusetts, Californië, Idaho, Michigan en Washington.

Tweetal opgepakt na wilde achtervolging

Twee Eindhovenaren van 24 jaar zijn vrijdagavond opgepakt na een wilde achtervolging. De auto waarin ze reden is in beslag genomen, meldt de politie.

De achtervolging begon rond 23.00 uur toen de mannen zouden worden gecontroleerd op de Geldropseweg. De bestuurder gaf echter vol gas om die controle te ontlopen, waarop een motoragent de achtervolging inzette. In de nabijgelegen woonwijk probeerde de bestuurder van de auto de agent af te schudden, maar dat lukte niet.

De auto reed richting de snelweg, terwijl in de bebouwde kom al snelheden van meer dan honderd kilometer per uur werden behaald. Het was echter rustig op de weg, dus de motoragent kon de auto volgens de politie zonder gevaar voor anderen blijven achtervolgen.

Op de N2 werd het gaspedaal nog dieper ingedrukt, maar zelfs snelheden tot 180 kilometer per uur maakte geen einde aan de achtervolging. Schijnbewegingen naar afslagen, waarbij de auto soms zelfs over het gras reed, haalden eveneens niets uit, net als het dimmen van de lichten.

Op een bepaald moment reed de auto een fietspad met een slecht wegdek op. Daarop besloot de motoragent met het oog op zijn eigen veiligheid de achtervolging te staken.

Korte tijd later werd de auto leeg aangetroffen in de Maanenstraat. Een buurtbewoner had twee mannen over een hek zien klimmen. De buurtbewoner had de sleutel van dit hek, waarna agenten de twee verdachten konden aanhouden.

De bijrijder mocht na verhoor weer gaan, de bestuurder van de auto heeft de nacht in een cel moeten doorbrengen. Hij krijgt een fiks proces-verbaal vanwege alle verkeersovertredingen die hij heeft begaan.

Kouderecord niet verbroken

Het kouderecord is zaterdag niet verbroken. Zaterdag werd het in De Bilt 2,3 graden. De maximumtemperatuur van 1,1 graden die het op 23 maart in 1916 in De Bilt werd blijft daardoor op de eerste plek staan, meldt weeronline.nl. Wel werd het zo laat in maart niet meer zo koud als in 1952.

In 1952 werd het op 29 maart 0,1 graden in De Blt. "Daarna is het na 22 maart nooit meer zo koud geweest als zaterdag", aldus een zegsman van weeronline.nl. De kou momenteel staat overigens in schril contrast met de 19,7 graden die het vorig jaar op 23 maart in De Bilt werd.

Dat het kouderecord zaterdag niet werd verbroken, kwam vooral doordat de zon in de middag langere tijd doorbrak. "Die zon begint nu krachtiger te worden, waardoor het zo een graadje warmer wordt."

Na het weekend wordt het geleidelijk aan wat minder koud. De wind neemt in kracht af. Tot en met woensdag loopt de temperatuur op tot hooguit 5 graden. In het weekend kan het zo'n 10 graden worden. Wel neemt ook de kans op neerslag in de loop van de week toe.


Kouderecord niet verbroken (Foto: Novum)

Wozniacki al onderuit in Miami

Caroline Wozniacki is al in de derde ronde van het toernooi in Miami uitgeschakeld. De als negende geplaatste Deense was niet opgewassen tegen Garbine Muguruza uit Spanje: 2-6 en 4-6. Vooral een slecht lopende opslag was debet aan Wozniacki's nederlaag. Ze kreeg slecht 54 procent van haar eerste opslagen binnen de lijnen.

Agnieszka Radwanska (4) en Na Li (5) bereikten wel de volgende ronde. Radwanska klopte Magdalena Rybarikova uit Slowakije. De Poolse had daar wel drie sets voor nodig: 7-6 (5), 2-6 en 6-3. Li rekende af met de Amerikaanse Varvara Lepchenko (25). De Chinese liet de setstanden 6-2 en 6-4 noteren.


Wozniacki al onderuit in Miami (Foto: Novum)

Schakers in evenwicht na rustdag

De zevende ronde van het kandidatentoernooi in Londen eidigden allemaal in remise Magnus Carlsen en Levon Aronian leiden halverwege het toernooi met ieder vijf punten. De winnaar van het evenement mag in november wereldkampioen Viswanathan Anand uitdagen.

De Noor remiseerde met de Azerbeidzjaan Teimour Radjabov. De Armeniër Aronian deelde het punt met de Rus Alexander Grisjoek. Ook Boris Gelfand & Vladimir Kramnik en Vassily Ivanchuk en Peter Svidler speelden gelijk. Morgen nemen Carlsen en Aronian het tegen elkaar op. 

Maher opgeroepen als vervanger van Sneijder

Adam Maher is door bondscoach Louis van Gaal toegevoegd aan de selectie van het Nederlands elftal. De speler van AZ vervangt Wesley Sneijder die gisteren uitviel in het duel met Estland.

Maher kwam afgelopen donderdag nog met Jong Oranje in actie tegen Israël. Het team van Cor Pot keert zaterdagavond terug in Nederland. Komende dinsdag neemt het Nederlands Elftal het op tegen Roemenië.

[WK Kwalificatie] Ivoorkust en Congo zetten goede stap

Ivoorkust en Congo hebben een goede stap gezet richting de playoffs voor het wereldkampioenschap voetbal volgend jaar in Brazilië. Ivoorkust wint in eigen land van Gambia en Congo won thuis met 1-0 van Gabon. Congo heeft de maximale score na drie duels, Ivoorkust heeft er zeven. Alleen de groepswinnaars plaatsen zich voor de Afrikaanse playoffs. 

Ivoorkust had uiteindelijk geen moeite met Gambia. Wilfried Bony opende na vijftig minuten de score vanaf elf meter. Yaya Touré en Salomon Kalou zorgden dat de 3-0 eindstand op het bord stond. Morgen komen uit dezelfde groep Tanzania en Marokko nog in actie tegen elkaar, de verliezer van dat duel lijkt kansloos voor het WK.  

In groep E heeft Congo nu de maximale score met negen uit drie na een 1-0 zege op Gabon. De treffer werd gemaakt door Samba. Afrika Cupfinalist Burkina Faso wist Niger met 4-0 te verslaan. Burkina Faso, Niger en Gabon hebben allen drie punten. 

In groep F is de strijd nog spannend. Afrikaans kampioen Nigera ontsnapte aan een nederlaag tegen Kenia. Nnamdi Oduamadi tekende in blessuretijd voor de 1-1, nadat Francis Kahata de Kenianen negen minuten voor rust op voorsprong had gebracht. Malawi wist in Nambibië met 0-1 te winnen. Nigeria en Malawi hebben vijf punten, Nambibië drie en Kenia twee. 

Eto'o bezorgde Kameroen drie punten door twee keer te scoren. Wome deed namens Togo iets terug. Kameroen heeft nu zes punten en Togo één. Morgen komen in groep I Libië en Congo DR nog in actie. 

Zuid-Afrika doet nog mee om de Afrikaanse tickets nadat ze de Centraal Afrikaanse Republiek wisten te verslaan met 2-0. Het eerste doelpunt was een mooi schot van Matlaba. De 2-0 werd gemaakt door Bernard Parker. Zuid-Afrika heeft nu vijf punten. Ethiopië kan morgen weer de leiding in de groep pakken als ze Botswana verslaan. 

Morgen staan er nog elf duels in Afrika op het programma. De overige groepsduels staan gepland voor juni en september. De playoffs voor het WK zijn in november. 

Groep Land score Land
A Zuid-Afrika 2-0  Centraal Afrikaanse Republiek
B Tunesië 2-1  Sierra Leone
C Ivoorkust 3-0 Gambia
E Burkina Faso 4-0  Niger
E Congo 1-0 Gabon
F Nambibië 0-1 Malawi
F Nigeria 1-1 Kenia
I Kameroen 2-1 Togo
J Senegal 1-1 Angola

 

Matlaba scoort de 1-0 voor Zuid-Afrika

'Vondelingenkamer mag niet'

Het is strafbaar een pasgeboren baby achter te laten in een zogenoemde vondelingenkamer. Ook het aanbieden van zo'n kamer is strafbaar. Dat antwoordt staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) op vragen van de VVD.

Aanleiding voor de vragen vormt de opening van een babyhuis met vondelingenkamer in Dordrecht. De bedoeling daarvan is dat moeders anoniem hun kind in de vondelingenkamer kunnen leggen na de bevalling. Teeven wijst erop dat dit kan leiden tot een toename van het aantal bevallingen zonder begeleiding. "Dat is medisch gezien riskant voor zowel de moeder als het kind."

Volgens Teeven is het in een vondelingenkamer leggen van een pasgeboren baby daarbij strafbaar, omdat het ook hierbij gaat om het 'verlaten met het oogmerk zich van het kind te ontdoen'. Iemand onzeker maken over zijn of haar afstamming is eveneens verboden. Volgens het Kinderrechtenverdrag heeft een kind het recht zijn of haar ouders te kennen.

Het beschikbaar stellen van een babyluikje of vondelingenkamer kan volgens de staatssecretaris daarnaast worden gezien als het verschaffen van gelegenheid en opzettelijk uitlokken van een strafbaar feit. "De initiatiefneemster van de vondelingenkamer zou, om niet strafbaar te zijn, de moeders met het kind samen moeten opnemen en hulp bieden binnen de bestaande mogelijkheden." Het is volgens Teeven aan het Openbaar Ministerie om te beslissen of tot vervolging wordt overgegaan.

Op dit moment zijn er in Nederland overigens geen mogelijkheden anoniem een kind af te staan, aldus Teeven. Wel kan de moeder voor de buitenwereld anoniem bevallen en de baby afstaan.

Jaarlijks komt het volgens de staatssecretaris zo'n veertig tot vijftig keer voor dat een moeder aangeeft afstand te willen doen van haar baby. In ongeveer twintig gevallen gebeurt dat ook echt, waarbij vier tot vijf keer per jaar door een moeder wordt verzocht om een bevalling en afstand onder geheimhouding.

De staatssecretaris tekent verder aan dat babyluikjes in Duitsland en België er niet voor zorgen dat geen kinderen meer te vondeling worden gelegd, ook in de steden waar die luikjes zijn. "De instelling van die luikjes blijkt volgens onderzoek geen of nauwelijks effect te hebben op het aantal vondelingen daarbuiten."

Protest tegen vluchtelingenbeleid op Museumplein

Zo'n tweeduizend mensen hebben zaterdag een protesttegen het vluchtelingenbeleid in Amsterdam bijgewoond. Het protest is rustig verlopen. Er hebben zich geen incidenten voorgedaan, meldt een politiewoordvoerder.

De demonstratie begon met een protestmars vanaf de zogenoemde vluchtkerk naar het Museumplein. In de gekraakte Sint Josephkerk in Amsterdam-West zitten sinds eind vorig jaar zo'n honderd uitgeprocedeerde asielzoekers, die eerst in een tentenkamp in Osdorp verbleven. Eind deze maand moeten ze de vluchtkerk verlaten.

Op het Museumplein traden onder meer bandjes op en werden toespraken gehouden. Ook werd een eendaags tentenkamp opgezet, dat aan het einde van de middag weer wordt afgebroken.

Een woordvoerder van de organisatie is tevreden met het verloop van de actie. Volgens hem namen zo'n tweeduizend mensen deel aan de protestmars, waarna nog eens vijfhonderd tot duizend mensen zich op het Museumplein bij de demonstranten voegden. "Het was heel bijzonder om te zien hoe divers de mensen waren die waren gekomen: jong en oud, krakers en yuppen, autochtoon en allochtoon."

De sfeer was volgens de zegsman goed. "Er hebben zich geen incidenten voorgedaan. Ik zag zelfs agenten meedansen op de muziek van de bandjes."

Voor de asielzoekers die de kerk eind deze maand moeten verlaten is volgens de woordvoerder nog altijd geen oplossing gevonden. "Deze mensen moeten op straat leven. Ze hebben immers geen recht op een dak boven hun hoofd en mogen niets verdienen, wat betekent dat ze dus ook geen voedsel kunnen kopen. Ze zijn echt afhankelijk van de liefdadigheid van anderen."

'Vraag kinderopvang met kwart gedaald'

De kinderopvang kampt met een fikse leegloop door de crisis. De afgelopen drie maanden nam het aantal uren opvang met tien procent af. Vorig jaar nam het aantal uren ook al met vijftien procent af. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van cijfers van de Brancheorganisatie Kinderopvang.

Ouders zijn vanaf dit jaar meer kwijt aan de opvang vanwege bezuinigingen op de toelage. Daarom zouden ouders hun kind steeds vaker thuis laten. Ook de oplopende werkloosheid speelt volgens de brancheorganisatie echter een rol.

In krimpregio's als Limburg en het noorden van Groningen en in achterstandswijken in steden is de leegloop het ergst. Verschillende kinderopvangcentra zouden kopje onder dreigen te gaan, waardoor weer duizenden banen op het spel zouden staan.

FOK!sport foto onderschrift woensdag 20 maart

FOK!sport zal in 2013 van start gaan met een foto onderschrift competitie. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke zondag en woensdag een nieuwe foto plaatsen.

Vorige week woensdag was de achttiende ronde. De winnaar van de vorige ronde (volgens de FOK!sport redactie) was wise met het volgende onderschrift: "2 vrouwen en dan dekt hij alsnog de man"

Opgave van woensdag 20 maart
Het dameshockey zit in Nederland op een hoog niveau, zo ook bij het duel tussen HDM en Amsterdam. Jacky Schoenaker zit op de grond, maar wat was er aan de hand? (Foto: ProShots) 

[WK Kwalificatie] Cyprus snoept Zwitserland punt af

Cyprus heeft zaterdag een punt overgehouden aan het WK-kwalificatieduel met Zwitserland. In een vrijwel leeg stadion in de Cypriotische hoofdstad Nicosia bleef het 0-0. Ondanks het gelijke spel liep Zwitserland wel uit in de stand van poule E. De koploper staat met elf punten uit vijf wedstrijden twee punten voor op Albanië en IJsland.

Zwitserland was veel beter dan de thuisploeg, maar verzuimde te scoren. Xherdan Shaqiri schoot na een kwartier naast en kreeg na een halfuur op de doellijn zijn voet net niet tegen de bal. Cyprus was in de 33e minuut het dichtst bij een treffer. Constantinos Makrides krulde toen een schot tegen de paal.

Cyprus speelt geen rol in de strijd om een WK-ticket. Het land haalde pas vier punten uit vijf duels en staat daarmee vijfde. Alleen Slovenië doet het met drie punten nog slechter. Noorwegen is de nummer vier van de groep.

Stand poule E

# Land Gespeeld gewonnen gelijk Verloren Punten Goals voor Goals tegen
1 Zwitserland 5 3 2 0 11 7 1
2 IJsland 5 3 0 2 9 6 5
3 Albanië 5 3 0 2 9 6 5
4 Noorwegen 5 2 1 2 7 6 6
5 Cyprus 5 1 1 3 4 4 8
6 Slovenië 5 1 0 4 3 4 8

Gent - Wevelgem ingekort door sneeuw

De organisatie van wielerkoers Gent – Wevelgem heeft zich genoodzaakt om het parcours met 47 kilometer in te korten. Net als vorige week bij Milaan – San Remo heeft dit te maken met het vele sneeuw dat er gevallen is in België.

Er zal niet worden gestart in Deinze maar in Gistel. Vanaf daar zal er 190 kilometer worden afgelegd naar de finish in Wevelgem. Voor de komende nacht wordt er nog meer sneeuw voorspelt, maar volgende de organisatie zal dat niet meer gevolgen hebben.

"Over het hele parcours is gestrooid en zondagochtend wordt het schoongemaakt. Op alle heuvels staan ook borstels en strooimachines. Alleen als er nog 20 cm sneeuw zou vallen, is er een probleem", aldus koersdirecteur Frank Hoste.

Robben: "Weet niet of Van Gaal gelijk had"

Arjen Robben kreeg vrijdagavond kritiek van bondscoach Louis van Gaal, die vond dat de aanvaller een domme gele kaart pakte en te weinig varieerde op de vleugels. "Ik weet niet of Van Gaal gelijk heeft. Ik snap hem een beetje", zei Robben tegen het ANP.De aanvaller kent de discussie van de tijd van Van Gaal coach was bij Bayern München.

"Ik weet er alles van", aldus Robben, die na rust anders speelde. "Hij heeft me dat uitgebreid in de rust verteld. Hij is de bondscoach, hij beslist dus ook. Ik ben in de tweede helft ook met mijn kont tegen de linkerlijn gaan spelen. We scoorden toen drie keer. Maar dat vind ik te makkelijk. Volgens mij hadden we in de eerste helft meer lef moeten tonen. Het kon allemaal een beetje sneller. Het gaat er om dat we ons spel verder optimaliseren. Een beetje discussie kan ook geen kwaad."

"Dat is ook leuk voor de media toch", verklaarde de vleugelspits, die een gele kaart kreeg voor het wegschieten van de bal na een fluitsignaal. "Ik had die bal na het fluitje van de scheidsrechter niet meer in het doel moeten schieten. Ik wilde kijken of ik kon scoren. Daar heeft de bondscoach overigens niet met mij over gesproken."

Oranje onder 17 loopt EK mis

Titelverdediger Nederland doet niet mee aan het EK voor spelers onder 17 jaar. Oranje verloor zaterdag in Echt met 1-0 van Italië. De Italianen hebben na twee duels daardoor zes punten, terwijl Nederland na een 2-2 gelijkspel op Noord-Ierland op donderdag op een punt staat. Met nog een wedstrijd voor de boeg is de poulewinst voor Oranje, en dus plaatsing voor het EK, daarmee verkeken.

De laatste jaren deed Nederland het uitstekend bij de Europese titelstrijd onder 17 jaar. In 2009 werd nog nipt verloren van Duitsland in de finale. Na een absentie van een jaar was de ploeg in 2011 en vorig jaar was Oranje Europa's beste. Beide keren werd Duitsland in de finale verslagen.

[WK Afstanden] Loting afstanden dag vier

Op de slotdag van de wereldkampioenschappen afstanden staan voor de heren en dames staan zowel de 500 meter en ploegenachtervolging op het programma. De dag begint om twaalf uur Nederlandse tijd. 

Bij de dames op de eerste 500 meter komt Laurine van Riessen in actie tegen Miyako Sumiyoshi in zit zeven. In rit negen is het een Nederlands onderonsje tegen Thijsje Oenema en Margot Boer. Sang-Hwa Lee rijdt in rit elf etegen Jenny Wolf. De Nederlandse heren zijn in de slotritten in gedeeld. Ronald Mulder rijdt in rit elf tegen Jan Smeekens en Michel Mulder komt uit tegen Joji Kato in rit twaalf. Iedereen moet twee keer de 500 meter rijden waardoor iedereen in de binnenbaan en buitenbaan start. 

Morgen zullen Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij starten op de ploegenachtervolging. Jorrit Bergsma is door bondscoach Arie Koops aanwezen als reserve. Bij de dames zullen Ireen Wüst, Diane Valkenburg en Marrit Leenstra in actie komen. Linda de Vries is reserve. Zowel de heren als de dames hebben hun wereldtitel te verdedigen. 

500 m dames

# Binnenbaan   buitenbaan  
1 Kaylin Irvine Can Hyun-Yung Kim Zko
2 Yuliya Liteykina Rus Svetlana Radkevich Wru
3 Lauren Cholewinski VS Jennifer Plate Dui
4 Danielle Wotherspoon Can Yekaterina Aydova Kaz
5 Judith Hesse Dui Brittany Bowe VS
6 Anastasia Bucsis Dui Maki Tsuji Jap
7 Miyako Sumiyoshi Jap Laurine van Riessen Ned
8 Karolina Erbanová Tsj Hong Zhang Chi
9 Thijsje Oenema Ned Margot Boer Ned
10 Nao Kodaira Jap Heather Richardson VS
11 Jenny Wolf Dui Sang-Hwa Lee ZKo
12 Beixing Wang Chi Olga Fatkulina Rus

500 m heren 

# Binnenbaan   buitenbaan  
1 Denny Ihle Dui Kang-Seok Lee Zko
2 Aleksey Yesin Rus Mirko Giacomo Nenzi Ita
3 Laurent Dubreuil Can Espen Aarnes Hvammen Nor
4 Nico Ihle Dui Daniel Greig Oos
5 Mika Poutala Fin Denis Koval Rus
6 Mitchell Whitmore VS Ryohei Haga Jap
7 Artur Was Pol Tucker Fredricks VS
8 Dmitry Lobkov Rus Pekka Koskela Fin
9 Jamie Gregg Can Gilmore Junio Can
10 Tae-Bum Mo Zko Yuya Oikawa Jap
11 Ronald Mulder Ned Jan Smeekens Ned
12 Michel Mulder Ned Joji Kato Jap

Ploegenachtervolging dames

# Land Land
1 Noorwegen Rusland
2 Zuid-Korea Japan
3 Polen Duitsland
4 Nederland Canada

Ploegenachtervolging heren 

# Land Land
1 Polen Italië
2 Duitsland Canada
3 Noorwegen Nederland
4 Rusland Zuid-Korea

Sneijder moet duel met Roemenen missen

Wesley Sneijder moet dinsdag de kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Roemenië laten schieten. De spelmaker ondervindt teveel hinder van de liesblessure die hij vrijdag tegen Estland opliep, zo maakte bondscoach Louis van Gaal zaterdag bekend. Sneijder moest in het met 3-0 gewonnen duel al na 34 minuten noodgedwongen het veld verlaten.

"Als aanvoerder mag hij er bij blijven, maar dat moet zijn club (Galatasaray red.) ook goed vinden. Daarmee is nog geen overleg geweest", tekende De Telegraaf op uit de mond van Van Gaal. Het is niet bekend of de keuzeheer een vervanger oproept.

Massale koolmonoxidevergiftiging in Turkije

In de Zuid-Turkse stad Gaziantep zijn sinds vrijdagavond zeker 750 mensen in het ziekenhuis opgenomen met verschijnselen van koolmonoxidevergiftiging. Oorzaak zou de sterke lodoswind zijn, die giftige stoffen van kachels terug de schoorstenen in jaagt. Dat melden Turkse onlinemedia zaterdag.

Twee van de getroffenen zouden in kritieke toestand zijn, onder wie een baby. Het werd zo druk in het ziekenhuis dat sommige patiënten die er minder ernstig aan toe waren, staand werden behandeld.

In Turkije vallen elke winter veel doden door koolmonoxidevergiftiging als gevolg van ondeugdelijke kachels. Het is voor zover bekend de eerste keer dat de wind een aandeel heeft in de ziektegevallen en dat het er zo veel zijn. Na een aantal lenteachtige dagen is het op veel plekken in Turkije sinds een aantal dagen weer ijzig koud.

Nieuwe klokken Notre Dame luiden

De negen nieuwe klokken van de Notre Dame in het centrum van Parijs hebben zaterdag om 17.00 uur voor het eerst geluid. Dat gebeurde in aanwezigheid van aartsbisschop André Vingt-Trois van de Franse hoofdstad. De grootste klok is in Nederland gegoten.

De eeuwenoude klokken waren versleten en daarom was de viering van het 850-jarig bestaan van de kathedrale kerk aangegrepen om negen nieuwe klokken te laten maken. De acht kleinere zijn in Frankrijk gegoten, maar de grootste, 6 ton wegende klok, is gemaakt door het Nederlandse bedrijf Koninklijke Eijsbouts in het Noord-Brabantse dorp Asten.

Spectaculaire gevangenisuitbraak Griekenland

Gewapende lieden hebben vrijdagavond in Griekenland een gevangenis aangevallen. Elf gedetineerden wisten in de chaos te ontsnappen. Twee gevangenbewaarders raakten gewond, van wie één ernstig, zei een bron bij de politie.

De gevangenen, allen Albanees, gebruikten touwen en aan elkaar geknoopte lakens om de benen te nemen. Twee van hen zouden inmiddels weer zijn gearresteerd. Zij hielden zich schuil in een kerkgebouw in de buurt van de gevangenis.

De gevangenis ligt in de buurt van het stadje Trikala, in het midden van Griekenland. Zes mannen vielen de gevangenis met granaten en automatische geweren aan.

Cocaïneschip op volle zee tegengehouden

De Spaanse, Portugese en Britse politiediensten hebben gezamenlijk een inval gepleegd op een vaartuig dat bijna tweeduizend kilo cocaïne naar Europa vervoerde. Er zijn negen arrestaties verricht. Dat heeft het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken zaterdag gezegd.

Speciale agenten hielden het schip op 15 maart tegen, toen het meer dan duizend kilometer ten zuidwesten van de Kaapverdische Eilanden voer. Aan boord werden vier Brazilianen en een Zuid-Koreaan gearresteerd. Een dag later volgden vier aanhoudingen in de Portugese stad Porto. Onder deze arrestanten is het vermoedelijke Venezolaanse brein achter de drugssmokkel.

Rebellen Syrië nemen luchtmachtbasis in

Rebellen in Syrië hebben zaterdag een grote luchtmachtbasis in het zuiden van het land ingenomen. Dat heeft de rebellengroep Yarmouk Martelarenbrigade bekendgemaakt. De basis ligt in de buurt van het dorp Saida, langs de snelweg die de hoofdstad Damascus met Jordanië verbindt.

De gevechten in de provincies die aan Jordanië grenzen zijn de afgelopen dagen in hevigheid sterk toegenomen. In de regio Quneitra, in de buurt van de Golanhoogvlakte, zijn met name aan de kant van de rebellen tientallen doden gevallen, zei het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Nieuwe arrestaties om monstransroof

In het onderzoek naar de monstransroof uit het Utrechtse Museum Catharijneconvent eind januari zijn twee nieuwe verdachten opgepakt. Een van de verdachten is na de arrestatie meteen weer vrijgelaten, de tweede zit sinds een week vast, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie een bericht in het AD zaterdag.

De verdachte die nog vastzit, zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen met zijn advocaat contact mag hebben.

Vorige maand werden al drie verdachten opgepakt. De drie mannen van 21, 25 en 35 jaar uit Utrecht en Maarssen legden een in plastic gewikkeld voorwerp in een auto. De politie besloot de mannen daarop te volgen en hield ze op de A27 bij Gorinchem aan. In de auto werd de zwaar gehavende monstrans aangetroffen. De verdachten waren vermoedelijk onderweg naar België.

De roof vond 29 januari op klaarlichte dag plaats. De overvallers sloegen toe in de schatkamer van het museum. Ze sloegen een ruit stuk, verbrijzelden een vitrine en gristen het liturgische kunstwerk mee.

Toen beveiligers hen probeerden tegen te houden en een schermutseling ontstond, wisten zij een deel van de monstrans uit de handen van de rovers te trekken. Daardoor bleef het kostbaarste deel van het object achter in het museum.

De monstrans, waarin in de katholieke kerk geconsacreerde hosties worden bewaard, heeft een verzekerde waarde van 250 duizend euro. De monstrans was geleend van de parochie van de Heilige Drie-eenheid in Amsterdam.

Koninklijke 'guards' in Londen in zomertenue

Toeristen in Londen moeten deze dagen niet gek opkijken als zij de de koninklijke bewakers bij Buckingham Palace klappertandend van wacht zien wisselen. Terwijl Groot-Brittannië gebukt gaat onder ijzige temperaturen en zware sneeuwval, schakelden de 'guards' zaterdag namelijk over op hun zomertenue, omdat dat nu eenmaal gebeurt bij het begin van de lente.

Terwijl in Groot-Brittannië automobilisten strandden in de sneeuw, vliegvelden sloten en de stroom uitviel, borgen de wachters zaterdag de grijze wintermantel in de kast en hesen zij zich in hun typische rode zomeruniform. Er is een klein lichtpuntje: tijdens hun pauze mogen ze de zwarte berenvellenmutsen opwarmen.

Eurogroep zondag bijeen om Cyprus

De ministers van financiën van de zeventien eurolanden komen zondag in Brussel bijeen om de crisis in Cyprus te bespreken. Dat deelde de voorzitter van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, via Twitter mee. Ook de Cypriotische president Nicos Anastasiades zal waarschijnlijk bij de vergadering aanschuiven.

Cyprus moet 5,8 miljard euro aandragen om een lening van tien miljard euro van zijn internationale geldschieters te krijgen. Volgens de Cypriotische minister van financiën is er veel vooruitgang geboekt bij het bespreken van nieuwe wetgeving en zal die mogelijk zaterdag nog aan het parlement worden voorgelegd.

Duizenden woedende bankmedewerkers hielden ondertussen een protestmars door het centrum van Nicosia richting het ministerie van financiën en het parlement. Zij vrezen dat een hervorming van de Cypriotische bankensector ten koste van hun banen zal gaan en riepen Anastasiades daarom op tot aftreden.

Porte grijpt de macht op Corsica

De Australische wielrenner Richie Porte heeft zaterdag de leiding genomen in het Critérium International op Corsica. De coureur van Team Sky, onlangs de winnaar van Parijs-Nice, schreef zaterdagmiddag de tijdrit over 7 kilometer door Porto-Vecchio op zijn naam. Porte nam tevens de eerste plek in het algemeen klassement over van Theo Bos, die eerder op de dag de eerste etappe had gewonnen.

Zondag is de laatste rit van het Critérium International, over 176 kilometer van Porto-Vecchio naar de top van de Col de l'Ospedale.

Spierblessure kost Alba kraker tegen Frankrijk

Jordi Alba moet dinsdag de WK-kwalificatiewedstrijd van Spanje tegen Frankrijk laten schieten. De 24-jarige linksback van Barcelona liep vrijdag in de interland tegen Finland een spierblessure op en heeft daarom noodgedwongen het trainingskamp van de Spaanse nationale ploeg moeten verlaten. Over de exacte ernst van Alba's kwetsuur zal zondag meer duidelijk worden, meldt werkgever Barcelona zaterdag.

Het wegvallen van de 16-voudig international was een extra smetje op een toch al teleurstellende voetbalavond voor Spanje. De regerend Europees en wereldkampioen speelde thuis met 1-1 gelijk tegen Finland, waardoor Spanje zich dinsdag in Frankrijk eigenlijk geen extra misstap kan permitteren. De Fransen gaan aan de leiding in groep I met tien punten uit vier duels, twee meer dan Spanje.

Dagzege voor Australiër Gerrans in Catalonië

Simon Gerrans heeft zaterdag de zesde etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. De Australiër van Orica-Greenedge was na een etappe van 178 kilometer de sterkste in de sprint van een uitgedund peloton. Gerrans zag zich op het podium in Valls geflankeerd door Gianni Meersman en Aleksandr Dyachenko.

In de etappe moesten twee bergen beklommen worden, de Alt de Prades van de eerste categorie en Alt de Lilla van de tweede categorie. De top van laatstgenoemde berg lag op vijftien kilometer van de meet. Vervolgens volgde een afdaling naar Valls, waar de laatste kilometer weer licht omhoog liep. Gerrans hield daarin net Meersman van zijn derde etappezege af.

In de top van het klassement waren geen verschuivingen. Garmin-renner Daniel Martin blijft het klassement aanvoeren met een voorsprong van zeventien seconden op nummer twee Joaquin Rodriguez. Robert Gesink van Blanco Pro Cycling verloor net als vrijdag acht seconden, maar handhaafde zich wel op de zesde plaats. De Ronde van Catalonië eindigt zondag.

Fuentes: "Nooit spelers van Real behandeld"

Eufemiano Fuentes heeft nooit spelers van Real Madrid behandeld. Dat zei de Spaanse dopingarts zaterdag. Fuentes reageerde daarmee op de rel die ontstaan is nadat hij vrijdag had verklaard dat Real Madrid hem nog geld schuldig was.

De Spaanse voetbalgrootmacht reageerde furieus en liet weten een aanklacht in te dienen tegen Fuentes, omdat hij de suggestie gewekt zou hebben dat Real klant bij hem was. Volgens de Koninklijke was Fuentes bezig 'de publieke opinie te misleiden'.

Fuentes stelt nu dat zijn woorden verkeerd zijn geïnterpreteerd. "Madrid heeft niets te maken met Operacion Puerto, zegt hij. "Ik ben nog nooit dokter van Real geweest, heb zelfs nog nooit een Madrid-speler een aspirine gegeven." Fuentes benadrukt dat hij er niet op uit was om mensen te beschadigen, maar enkel zijn geld wil incasseren.

Real geeft toe Fuentes nog geld schuldig te zijn, maar het zou gaan om reiskosten. De arts maakte de kosten toen hij in 2006 getuigde in het proces van Real tegen de Franse krant Le Monde. Die krant had geschreven dat de Spaanse landskampioen, net als rivaal Barcelona, klant was bij Fuentes. Beide clubs stapten naar de rechter en wonnen het proces.

Fuentes liet eerder al weten dat hij naast wielrenners ook onder meer voetballers, tennissers, atleten en boksers als klanten had. Namen van sporters die hij onder behandeling had, gaf hij echter nog nooit prijs. Vorige maand onthulde een voormalig voorzitter van Real Sociedad dat die club jarenlang gebruik maakte van de diensten van Fuentes.

Fuentes is momenteel een van de vijf verdachten die voor de rechtbank in Madrid terecht staan vanwege hun aandeel in een grote dopingzaak. De arts was in 2006 de grote spil in de dopingzaak 'Operacion Puerto', een onderzoek naar grootschalig gebruik van doping in de wielersport. Omdat Spanje destijds nog geen specifieke antidopingreglementen kende, luidt de aanklacht het in gevaar brengen van de gezondheid van sporters.

Robert Jensen heeft geen behoefte aan relatie

Robert Jensen zit niet te wachten op een relatie. "Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik bindingsangst heb", vertelt de presentator, die ruim vier jaar vrijgezel is, aan De Telegraaf. "Maar ik val niet op mannen", reageert hij op geruchten die al jaren de ronde doen.

"Het idee dat je je vrijheid kwijt bent en alles moet overleggen", vertelt Jensen, die ziet dat zijn vrienden 'gevangen' zitten in een huwelijk. "Dat zie ik niet zitten. Daarbij vind ik het een angstig idee om afhankelijk van iemand te worden. Omdat ik dan gekwetst kan worden? Ja, waarschijnlijk wel."

De 39-jarige tv-persoonlijkheid, die bekend staat om zijn grote mond en harde opmerkingen, geeft toe dat hij eerder in relaties flink is gekwetst. "En hoewel de meeste mensen waarschijnlijk een heel ander beeld van mij hebben, kom ik daar moeilijker overheen dan de gemiddelde man. Het verdriet komt hard binnen en blijft lang zitten."

Jensen, die over twee weken terugkeert op tv met een talkshow, is niet bang om alleen oud te worden. "Dat lijkt mij oprecht geen probleem. En natuurlijk gaan er verhalen dat je homo bent wanneer je ervoor kiest om vrijgezel te blijven. Dan zit je 'dus' met jezelf in de knoop. Maar ik vind relaties iets onnatuurlijks, vreemd."

Overleg Syrische alawieten in Caïro

Tegenstanders van de Syrische president Bashar Assad uit zijn eigen bevolkingsgroep hebben in Caïro een vergadering belegd om te bespreken wat hun lot zal zijn als Assad niet meer aan de macht is. Het tweedaagse overleg begon zaterdag.

De rebellen die in Syrië de wapens tegen Assad hebben opgenomen zijn overwegend afkomstig uit de soennitische meerderheid. Assad is een alawiet, een stroming die zijn oorsprong in de sjia-islam vindt.

De vergadering van de vijftig alawieten toont de bezorgdheid binnen de bevolkingsgroep over eventuele wraaknemingen en liquidaties als het regime van Assad ten val wordt gebracht. Zij willen garanties vragen aan oppositieleider Mouaz al-Khatib, die zondag aanschuift.

Vrijgesproken moordverdachte daagt NOS voor rechter

Een vrijgesproken verdachte in een moordzaak heeft de NOS voor de rechter gedaagd. Jacob G. eist dat de NOS zondag geen aandacht besteedt aan de strafzaak die tegen hem liep.

De NOS zou zondag met een item willen komen over een wetswijziging waardoor onherroepelijke uitspraken in strafzaken bij ernstige misdrijven ten nadele van de vrijgesproken verdachte kunnen worden herzien. G. wil niet dat de zaak tegen hem wordt geschaard onder de categorie van mogelijke kanshebbers voor zo'n herziening. Het kort geding dient zondag bij de rechtbank in Lelystad.

Het gerechtshof in Den Haag sprak G. in oktober 2010 vrij van de moord op Tamara Wolvers in 2006. G. werd ook in eerste aanleg al vrijgesproken. De Hoge Raad verwierp vervolgens in maart 2012 het beroep van justitie tegen de vrijspraak van het hof. De raad ging hiermee in tegen het advies van de advocaat-generaal. Die adviseerde eerder dat het proces rond de moordzaak opnieuw moest worden gevoerd.

De 28-jarige Wolvers werd in juli 2006 met een mes in haar borst gevonden in de woning van haar ouders in Alphen aan den Rijn. Ze had een plastic tas over haar hoofd en een kabelbinder om haar keel. Ze was drie keer gestoken met het mes voordat ze stikte. De vrouw woonde tijdelijk in het huis aan de Maasstraat, omdat haar ouders op vakantie waren.

Op de badjas van het slachtoffer werd volgens justitie DNA-materiaal gevonden van G. , die getrouwd was geweest met de tante van het slachtoffer. In hoger beroep werd tegen hem 14,5 jaar cel geëist. G. ontkent de moord te hebben gepleegd.

Het hof in Den Haag stelde echter dat op basis van het gevonden DNA-materiaal niet vaststaat dat de man de dader is. Het DNA kan op een andere manier op de badjas terecht zijn gekomen. De man kwam regelmatig in de ouderlijke woning van het slachtoffer. Ook andere bewijzen van justitie vond het hof te zwak, ook al zijn er diverse aanwijzingen die naar G. wijzen.

De Vrij zelfkritisch: "Kan beter"

Stefan de Vrij speelde zijn vierde interland, maar zijn eerste WK-kwalificatiewedstrijd. Ondanks het houden van de nul was de verdediger niet helemaal tevreden.

"Het ging redelijk, maar kan altijd beter", zei De Vrij na het duel met Estland tegen Goal.com. "Misschien had ik nog iets vaster moeten zijn. Een paar keer balverlies was niet nodig. Verder heb ik mijn duels gewonnen en in balbezit ging het ook redelijk. Het was gewoon moeilijk om van achteruit op te bouwen en de vrije man te vinden tegen zo’n verdedigende tegenstander. Dan moet je geduld houden, ook als het publiek een beetje gaat fluiten. Je moet wachten op het juiste moment en als de ruimte er is, inspelen."

"De samenwerking met Bruno (Martins Indi) ging goed", vervolgt De Vrij. "We praten veel en kunnen het goed met elkaar vinden. Dat zie je terug in het veld. Ik heb er geen moeite mee dat ik bij Oranje met Bruno speel en bij Feyenoord met Joris (Mathijsen)."

Estland kreeg tien minuten voor tijd bij een 2-0 stand een gigantische kans om de aansluitingstreffer te maken, maar oog in oog met Vermeer schoot Martin Vunk over. Daardoor hield Oranje voor het elfde opeenvolgende WK-kwalificatieduel in eigen huis de nul. De Vrij kan zich het moment niet helemaal goed herinneren. "Ik ging het duel aan, ik raakte de bal, alleen de middenvelder ging diep. Ik moet het terugzien. We stonden op een lijn, heel hoog, waardoor er veel ruimte achter ons lag."

Oranje nam na een moeizame eerste helft pas na rust afstand van de Esten. "Door de snelle 1-0 in de tweede helft werden de ruimtes groter. Dan wordt het makkelijker voetballen”, aldus De Vrij. “In de eerste helft kwamen we er moeilijk doorheen. Het tempo was te laag en we speelden te weinig via de buitenkant. Van tevoren weet je dat Estland een moeilijke tegenstander was en dat is gebleken. Als we sneller hadden gescoord, was het makkelijker geworden. Die goal viel echter niet en daarom was het moeizaam in de eerste helft. Maar het belangrijkste is dat we drie punten hebben."

Lotus niet snel in de regen

In de regen is de Lotus niet zo goed als in het droge. Die conclussie trok Kimi Raikkonen na de kwalificatie waarin hij zevende werd. Na een straf zal hij als tiende starten.

"We waren eenvoudigweg niet snel genoeg op de intermediates. Volgens mij had ik niet veel harder kunnen gaan op een natte baan. Natuurlijk had ik op meer gehoopt, maar het is zoals het is en ik hoop dat het morgen beter gaat. Jammer dat we ook nog drie startplekken hebben verloren door een straf, maar we zullen wel zien wat de race brengt. Ik heb geen idee wat het weer gaat doen, maar wat dat betreft, zit iedereen in hetzelfde schuitje," aldus de Finse wereldkampioen.

Zijn teammaatje Romain Grosjean werd elfde in de kwalificatie: "De wagen voelde vandaag een stuk beter aan en het zag er allemaal goed uit na de laatste training. We hadden dan ook gemakkelijk met beide wagens in de top-tien moeten kunnen komen. Helaas kwam de bui op precies het verkeerde moment voor me. Ik was net in de pits om een nieuw setje banden te halen. Hopelijk kan ik morgen profiteren van het extra setje banden dat ik nu over heb."

'Bruiloft Cyrus en Hemsworth gaat gewoon door'

Miley Cyrus en Liam Hemsworth hebben nog steeds huwelijksplannen. Al weken doen geruchten de ronde dat de twee een punt hebben gezet achter hun relatie, maar een bron beweert dat de bruiloft gewoon doorgaat.

Hemsworth keerde afgelopen week na enige tijd weer terug naar Los Angeles, de twee zijn sindsdien onafscheidelijk. "Sinds Liam terug is, is Miley hartstikke gelukkig", vertelt een bron aan het Amerikaanse tijdschrift People.

"Ze zijn samen en ze gaan door met het plannen van hun bruiloft", aldus de bron. Miley, die onlangs aankondigde voor haar nieuwe cd samen te werken met Snoop Dogg, werd zonder trouwring gespot. Ook Liams verblijf in Australië zorgde voor geruchten over een breuk.

Wat de boer z'n genen niet lusten...

Sommige mensen zijn moeilijke eters. Ze lusten bijna niets, en doordat ze ook geen nieuwe dingen willen proberen, komt daar geen verandering in. Zulke mensen worden vaak gezien als laffe aanstellers zonder avontuurzin. Maar onderzoek heeft nu uitgewezen dat die mensen er niet zo veel aan kunnen doen.

Professor Myles Faith van de University of North Carolina at Chapel Hill deed onderzoek naar de zogenaamde 'voedselneofobie', oftewel angst voor nieuwe soorten voedsel. Met behulp van sets identieke tweelingen onderzocht hij of voedselneofobie een genetische basis zou kunnen hebben, en verhip! Dat bleek zo te zijn!

Onder kinderen vormen de genen zo'n 75% van de invloed, terwijl dat onder volwassenen ongeveer 70% is. De rest van de invloed wordt gevormd door de omgeving. Faith legt het zelf even uit: "Sommige kinderen zijn er meer dan anderen genetisch toe aangelegd om nieuwe soorten voedsel te vermijden. Maar dat betekent niet dat ze hun gedrag niet kunnen veranderen en minder kieskeurig kunnen worden."

Hoewel voedselneofobie dus voor het grootste deel afhankelijk is van de genen, zijn er toch dingen die ouders kunnen doen om hun kinderen te behoeden voor al te erge voedselneofobie. Zo kunnen ouders een voorbeeld vormen door zelf te experimenteren met voedsel of door te doen alsof ze extreem genieten van de dingen die hun kinderen vermijden.

VVV wil tweetal binden, viertal moet weg

VVV-Venlo heeft voor vier spelers slecht nieuws. Aanvoerder Marcel Seip en verdediger Niels Fleuren kunnen wel een nieuw contract tekenen in Limburg.

VVV is niet van plan verder te gaan met keepers Niclas Heimann en Robin Udegbe, meldt Voetbal International. Beide doelmannen hadden een optie in hun contract voor een extra jaar in Venlo, maar de club besloot de optie niet te lichten. Ook de contracten van Robert Cullen en Jeffrey Leiwakabessy worden niet verlengd door VVV.

Cullen gaf eerder dit seizoen al aan de overstap naar Engeland te willen maken. Fleuren en Seip krijgen wel een nieuwe aanbieding van VVV. Het tweetal beraadt zich over het voorstel van de huidige nummer zeventien van de Eredivisie. Eerder werd al bekend dat Quin Kruijsen langer blijft. Ferry de Regt vertrekt naar Helmond Sport.

[WK Afstanden] Sábliklová klopt Wüst op 5km

Martina Sábliková heeft bij de Wereldkampioenschappen schaatsen de titel gegrepen op de 5 kilometer. Achter de oppermachtige Tsjechische greep Ireen Wüst het zilver.

Sáblikova reed een tijd waar niemand bij in de buurt kon komen, 6.54,31. Wüst won het zilver in 7.02,96, wat haar vierde medaille van dit WK betekende. Ze is de derde rijdster die op vijf verschillende afstanden WK-medailles heeft gepakt. Eerder slaagden Anni Friesinger en Cindy Klassen hierin.

De 41-jarige Claudia Pechtstein maakte dankzij een tijd van 7.04,07 het podium vol. Linda de Vries eindigde als vierde, Diane Valkenburg werd zesde.

Uitslag:

# Naam Land Tijd
1 Martina Sábliková Tsj 6.54,31
2 Ireen Wüst Ned 7.02,96
3 Claudia Pechstein Dui 7.04,07
4 Linda de Vries Ned 7.09,33
5 Stephanie Beckert Dui 7.09,35
6 Diane Valkenburg Ned 7.09,57
7 Bente Kraus Dui 7.09,82
8 Ivanie Blondin Can 7.13,16
9 Olga Graf Rus 7.13,58
10 Masako Hozumi Jap 7.17,88

Button en Perez opgelucht na kwalificatie

McLaren staat morgen met beide auto's in de top tien op de startgrid. Door de straf van Kimi Raikkonen staat Jenson Button zevende en Sergio Perez als negende.

Button zei dat dit het maximaal haalbare is voor hem. "Ik denk dat er op dit moment gewoon niet meer in zit dan de achtste startplaats. Maar dat gezegd hebbende, we zaten maar twee tienden van de coureur die vorige week de Australische Grand Prix wist te winnen (Kimi Raikkonen, red.), dus zo slecht ging het nog niet. Tijdens de eerste twee delen van de kwalificatie leken we op een droge baan iets competitiever te zijn dan in Melbourne. We zijn nog steeds niet zo snel als zou moeten, maar het team heeft het wel goed gedaan door alles uit deze auto te halen. We moeten nu afwachten wat het weer wordt tijdens de race."

Perez was vooral opgelucht: "Om met beide auto's door te gaan naar Q3, was best een opluchting. Maar dat betekent ook dat we nog lang niet zijn waar we met deze wagen zouden moeten zijn. Ik weet echter dat er hard gewerkt wordt om de auto beter te maken."

Bouw mee aan een kinderkankerziekenhuis

De campagne Draag je steentje bij tegen kinderkanker is veruit de grootste inzamelingsactie in het ruim 10-jarige bestaan van de stichting Kinderen Kankervrij, KiKa. Ook de bijbehorende tv-show Samen tegen kinderkanker, die woensdagavond het hoogtepunt moet vormen van de benefietactie, is de allereerste in de KiKa-geschiedenis.

Campagneleider Frans Bauer roept het publiek al geruime tijd op via de media stenen te kopen voor de realisatie van het Prinses Máxima Centrum, dat over enkele jaren naast het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht moet komen. De symbolische stenen kosten 5 euro per stuk. Basisscholen en supermarkten zijn voor de volkszanger al druk in de weer met het verzamelen van statiegeldflessen.

De teller op de website Kikabouw.nl stond zaterdagochtend al op 77.400 verkochte stenen, goed voor een bedrag van 387.000 euro. KiKa-oprichter Frits Hirschtein hoopt op een eindopbrengst van minimaal 5 miljoen euro. "Er is ongeveer 30 miljoen eigen vermogen nodig om de financiering bij de bank te krijgen. Het gros daarvan is binnen. Als we nu in staat zijn nog 1 miljoen stenen te verkopen met de publieksactie, dan hebben we voldoende geld bij elkaar om de bouw te kunnen starten", zegt Hirschtein.

In het te bouwen kinderoncologisch centrum, het grootste van Europa, bundelen de beste oncologen van Nederland hun krachten. Zij werken nu nog verspreid over zeven kinderkankercentra die ons land telt. Met het samenbrengen van alle kennis en disciplines op één locatie kunnen meer kinderen in de toekomst van kanker genezen, stellen de initiatiefnemers. Hun ambitie is om het genezingspercentage van kinderen met kanker te verhogen van 75 procent naar 90 procent in het jaar 2025 en op termijn zelfs naar 95 procent.

KiKa haalde in 2011 13,2 miljoen euro op. Na aftrek van kosten voor administratie, beheer, fondsenwerving en voorlichting bleef er een bedrag van 10,3 miljoen euro over. Dat bedrag werd volledig besteed aan medisch onderzoek naar kankerbestrijding. Het enige directielid ontving een bruto salaris van 112.599 euro. Over 2012 zijn nog geen gegevens beschikbaar.

Wie bij wil dragen aan de actie, kan hier terecht.

Jongen van 15 op straat mishandeld

In Almelo is een jongen van 15 vrijdagnacht op straat mishandeld. Hij werd door twee jongens van rond de 17 jaar in elkaar geslagen, meldt de politie zaterdag.

Het slachtoffer werd uit het niets door het duo van zijn fiets geslagen. Vervolgens werd hij door de twee geschopt en geslagen. De jongen raakte buiten bewustzijn maar kon korte tijd later toch op eigen kracht naar huis komen. Daar werd de politie gebeld. Bij onderzoek later in het ziekenhuis bleek dat de jongen verwondingen heeft aan zijn hoofd en gezicht. De politie roept getuigen op zich te melden.

Kamervragen over meer gaswinning Waddenzee

Diverse Tweede Kamerleden hebben vragen over de toestemming die minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) heeft verleend aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om meer aardgas te gaan winnen onder en rond de Waddenzee. Regeringspartij PvdA is kritisch en ook bij D66 roept de kwestie een hoop vragen op.

PvdA-Kamerlid Jan Vos geeft aan kritisch te zijn over een verruiming van de gaswinning onder en rond de Waddenzee. "Natuurbescherming staat voorop", twittert hij. De PvdA gaat volgens Vos aan Kamp opheldering vragen.

Ook D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven heeft vragen. "In de hele discussie over de gaswinning in Groningen hebben wij gevraagd of een deel van het gas niet uit kleine velden kan komen. Toen werd gezegd dat ze dat niet voor het einde van het jaar in kaart konden hebben. Voor dit gebied kon dat dus kennelijk wel."

Van Veldhoven, die mondelinge vragen voor dinsdag heeft ingediend voor Kamp, wil onder meer weten of het extra gas uit het Waddengebied kan zorgen voor minder gaswinning in Groningen. Ook wil ze weten of de effecten niet net als in Groningen ernstiger kunnen zijn dan gedacht.

Begin dit jaar bleek uit onderzoek dat de kans op krachtige aardbevingen in Groningen een stuk groter is dan gedacht. Voorheen werd aangenomen dat die niet sterker dan 3.9 op de schaal van Richter kunnen zijn, maar nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat 4 tot 5 mogelijk is. In december worden de resultaten van verder onderzoek naar de kwestie verwacht.

Hertenjagende Bollywoodacteurs voor rechter

Vijf Bollywoodacteurs moeten voor de rechter verschijnen in verband met een hertenjacht veertien jaar geleden, die aan twee zeldzame herten het leven kostte. Vier van hen maakten zaterdag hun opwachting in de rechtszaal. De verdachten kunnen drie tot zes jaar gevangenisstraf krijgen.

Een van de vijf, Salman Khan, zou de twee hertjes hebben doodgeschoten. De overige vier staan terecht omdat ze Khan zouden hebben gebracht tot zijn jagersdaad.

Het Indiase rechtssysteem is berucht om zijn traagheid. Het duurt niet zelden jaren, of zelfs decennia, voordat een zaak voor de rechter komt.

Schaken: "Geen sprookje, maar realiteit"

Ruben Schaken maakte tegen Estland het 1500ste doelpunt in de historie van het Nederlands Elftal. De rechtsbuiten schrijft historie, maar wil niet meer over een sprookje spreken.

Eddy de Neve maakte de eerste Oranje-goal op 30 april 1905 en daarna volgden jubileumgoals van Evert van der Heijden (250), Coy Koopal (500), Johan Neeskens (750), Dennis Bergkamp (1000) en Wesley Sneijder (1250). En nu dus Ruben Schaken, na zijn 3-0 tegen Estland, met nummer 1500.

"Ik wist het niet van tevoren en was gewoon blij met mijn doelpunt", aldus Schaken na afloop tegen Goal.com. "Een mooi gegeven. Prachtig om in zo’n rijtje te staan. Dit gaat de boeken in en nemen ze me niet meer af."

De dertigjarige aanvaller maakt naam in Oranje. Bij zijn debuut tegen Andorra scoorde Schaken al en nu maakte hij ook in zijn derde interland een goal. Een gemiddelde van twee goals in drie wedstrijden. "Een mooi gemiddelde", stelt de rechtsbuiten. "Maar dat betekent niet dat ik al over een vaste plek in de selectie kan spreken. Ik ben nog altijd blij als ik bij de selectie zit en mijn aandeel kan leveren. Maar van dat sprookje hebben we nu wel gehad. Het is de realiteit dat ik erbij zit. Dat heb ik ook zelf afgedwongen. Ik leef niet meer in sprookjes, maar in de realiteit."

"Langzaam begin ik ook te wennen aan de jongens", besluit de Feyenoorder. "De eerste kennismaking kan ik me nog als de dag van gisteren herinneren. Ik stond stijf van de zenuwen. Het grote Nederlands Elftal met de grote jongens. Maar het zijn allemaal relaxte gasten. Ik word goed opgevangen. Af en toe gaat het nog wel heel snel, moet ik eerlijk toegeven. Het is prachtig om met die gasten te spelen. Op het veld doen zij het positiespel op het middenveld. Zodra de laatste pass komt, moet ik op de brommer. Dat bevalt me heel goed."

Vergne zegt geblokt te zijn

Tijdens de kwalificatie viel Jean-Eric Vergne vandaag in Q1 af. Halverwege zijn laatste snelle ronde is de Fransman naar eigen zeggen in de weggereden door iemand.

Wie de coureur was die in de weg reed zegt de Toro Rosso-coureur niet. “In de laatste sector werd ik door een andere auto opgehouden en dat kostte me vier of vijf tienden, en een plek in Q2. Als we hier nog iets positiefs uit willen halen, kunnen we zeggen dat we in ieder geval nog een set banden hebben bespaard. Ik blijf optimistisch over mijn kansen morgen en hoop nog wat punten te scoren. In deze race kan van alles gebeuren en in de trainingen zagen wel dat we een goede snelheid in de lange runs hadden.

Daniel Ricciardo kwam wel in Q2 terecht: “De dertiende plek is een prima resultaat, maar als we kijken naar onze tijden in Q1 was het verschil met de top-tien niet zo heel groot. Misschien hebben we door de regen een goede kans gemist. We hebben onze snelheid verbeterd, maar nog niet genoeg. Morgen kan het een vrij onvoorspelbare race worden en daar wil ik van profiteren. Ik wil zo vroeg in het seizoen al een paar punten pakken.

Vluchtelingenverzameling op Museumplein

Zo'n 400 vluchtelingen en sympathisanten hebben zich zaterdag verzameld op het Museumplein in Amsterdam. Ze voeren daar actie tegen het vluchtelingenbeleid. Op het Museumplein is een tentenkamp in aanbouw, dat overigens zaterdag gewoon weer afgebroken wordt.

De opkomst is lager dan verwacht. De organisatoren rekenden op duizenden mensen.

Het protest volgt na eerdere acties van de vluchtelingen. Zo’n 120 asielzoekers bivakkeerden eind september in een tentenkamp in Amsterdam-Osdorp. Nadat de gemeente het kamp vorig jaar had ontruimd, mochten zij in een gekraakt kerkgebouw in Amsterdam-West blijven. Ze moeten daar eind deze maand uit.

Ook bivakkeerden ruim 20 vluchtelingen in Den Haag in september aan het Haagse Malieveld, waarna zij een leegstaande kerk kraakten.

Vluchtelingen bijeen op Museumplein
Vluchtelingenverzameling op Museumplein (Foto: ANP)

Moeder Breivik overleden

De moeder van de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik is vrijdag 'na een lang ziekbed' overleden. Dat heeft haar advocaat Ragnhild Torgersen zaterdag bekendgemaakt. Wenche Behring Breivik was 66 jaar.

Torgersen wilde niet zeggen of Breivik zijn moeder voor haar dood nog had gezien. Evenmin is duidelijk of de massamoordenaar haar uitvaart mag bijwonen.

Breivik pleegde in Noorwegen twee aanslagen, die aan 77 mensen het leven kostten. In september is hij tot 21 jaar gevangenisstraf veroordeeld, met de onbeperkte mogelijkheid tot verlenging.

Vijf jaar voor de aanslagen trok Breivik bij zijn moeder in en verbrak hij al zijn sociale contacten. Zijn moeder was om gezondheidsredenen nooit aanwezig bij de zittingen van het proces van haar zoon. In een verklaring die in de rechtbank werd voorgelezen liet ze weten dat Breivik informatie verzonnen had.

Geretardeerde inbreker verraadt zichzelf met zegelboekje

Een oerdomme inbreker is donderdag in Vlissingen door de mand gevallen door een zegelboekje. Het met spaarzegels van de Albert Heijn volgeplakte boekje werd in de nacht van dinsdag op woensdag meegenomen bij een inbraak in een woning in Middelburg. Agenten hadden de Albert Heijn in de buurt gewaarschuwd, meldt de politie.

Bij de inbraak werden ook geld, sieraden en een fiets gestolen. Donderdagochtend belde een filiaal van de Albert Heijn in Vlissingen, waar een 45-jarige man uit de Zeeuwse plaats had geprobeerd het weggenomen zegelboekje in te leveren. De man is in hechtenis genomen.

Cricketheld Pakistan brengt duizenden op de been

De Pakistaanse politicus en cricketlegende Imran Khan heeft in aanloop naar de algemene verkiezingen in het land in de stad Lahore een menigte van honderdduizend mensen toegesproken. Khan (60) is een outsider in de parlementsverkiezingen in mei, maar kan door zijn enorme populariteit hoge ogen gooien.

De vroegere cricketspeler presenteert zich als bestrijder van corruptie. Uit peilingen blijkt dat hij met stip de populairste politicus is in het deelnemersveld van verkiezingskandidaten.

Op 11 mei kiest de Pakistaanse bevolking een nieuw parlement. Het is voor het eerst in de roerige door staatsgrepen doorspekte geschiedenis van het land dat de burgerregering haar bevoegdheden overdraagt aan een nieuwe gekozen regering.

Van Der Garde had overstuur op mediums

Tijdens de Grote Prijs van Maleisië zal Giedo van der Garde van de laatste startplek vertrekken. Door problemen met de mediumbanden kwam de Caterham-coureur niet in het juiste ritme.

De kwalificatie ging vandaag eerlijk gezegd niet zo goed. Al de hele dag heb ik verschrikkelijke overstuur op die banden en dat heeft me natuurlijk wat snelheid gekost. In de vrije training ging het goed toen we op de harde banden reden, maar het lukte me niet om de mediumbanden goed werkend te krijgen. Daar moeten we vanavond nog eens goed naar kijken.

Op de harde banden en de intermediates ging het wel goed voor Van Der Garde.  “Ik denk dat het morgen nog wel een interessante dag kan worden. Op harde banden en op intermediates is onze snelheid goed. Het regent elke dag rond dezelfde tijd en de strategie zal dus erg belangrijk zijn. Fysiek ben ik helemaal in orde en ik ben klaar voor de race,” aldus de Nederlander.

Geen werk aan weg om kou

Veel wegwerkzaamheden die voor dit weekend gepland stonden, zijn vanwege de kou afgelast. Het gaat onder meer om werkzaamheden aan de A48, de A27, de A15 en de A44, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID). Het weer zorgt er ook voor dat de veerboot tussen Texel en Den Helder dit weekend op bepaalde momenten niet vaart.

Op de A48 zou tot maandagochtend tussen Hoogeveen en Ommen aan de weg worden gewerkt. Deze werkzaamheden zijn verplaatst naar het weekend van 5 tot 8 april. Ook op de A27 tussen Utrecht-Noord en de Veemarkt gaan werkzaamheden niet door. Wanneer dit werk wordt ingehaald, is nog onduidelijk.

De A44 naar Den Haag zou dit weekend daarnaast zijn afgesloten tussen Noordwijk en Leiden-Zuid, maar ook dat is afgelast. Op de A15 vinden verder vanwege de kou geen werkzaamheden plaats tussen Andelst en het knooppunt Valburg. Ook voor deze werkzaamheden is nog niet bekend wanneer ze dan worden uitgevoerd.

Veerdienst Teso meldt zaterdagmiddag dat de veerboot tussen Texel en Den Helder vermoedelijk tussen 20.30 en 00.30 uur stilligt vanwege een sterk verlaagde waterstand door de aanhoudende harde oostenwind. Zondag wordt vermoedelijk tussen 09.00 en 13.00 uur ook niet gevaren.

Nederland kampt zaterdag met een ijskoude wind. De gevoelstemperatuur ligt tussen de -5 en -15 graden, meldt weerplaza.nl.

Sterretje haalt kunstschaatsdiploma's

Sterretje heeft zaterdag meerdere kunstschaatsdiploma's gehaald. "Hoppa geslaagd!", twitterde de realityster, die eigenlijk Tony Wyczynski heet, zaterdag. "A t/m F diploma gehaald!"

Tony liet eerder al doorschemeren dat hij een carrière als professioneel schaatser wel ziet zitten. Sterretje, onder meer bekend van de realitysoap Oh Oh Cherso, won vorige maand nog het tv-programma Sterren Dansen op het IJs.

Niet alleen het schaatsen bracht bij Tony warme gevoelens naar boven. Eerder bekende hij verliefd te zijn op zijn schaatspartner Alexandra, met wie hij het ijsdansprogramma won.

Moslimextremist Abou Zeid dood

De Noord-Afrikaanse aan Al-Qaida gelieerde radicaal-islamitische Abou Zeid is in februari in de strijd tegen Franse troepen in Mali om het leven gekomen. Dat heeft het kantoor van de Franse president François Hollande zaterdag gezegd.

De dood van de krijgsheer is 'definitief bevestigd' en een 'belangrijke stap in de strijd tegen terrorisme in de Sahel', aldus Parijs.

De president van Tsjaad liet eerder deze maand al weten dat Abou Zeid is gesneuveld. De krijgsheer was een van de sleutelfiguren van de zuidelijke tak van Al-Qaida in de Islamitische Maghreb.

Janmaat: "Hoor thuis in dit team"

Dayl Janmaat was vrijdagavond belangrijk voor Oranje in de zege op Estland. Hij gaf twee assists bij de 3-0 overwinning.

Tegenover OnsOranje toonde Janmaat zich tevreden over zijn aandeel in de wedstrijd. "De eerste was een harde bal op Van der Vaart, de tweede een voorzet op Van Persie. Ik ben er blij mee. Als je twee assists hebt, ben je toch betrokken bij de goals, dan ben je op dat moment belangrijk voor de ploeg."

De verdediger vond dat Oranje in de eerste helft te weinig drang naar voren had. "De bondscoach had voorspeld dat het lastig ging worden, omdat ze allemaal achterin blijven hangen. Dan is het belangrijk dat je in een hoog tempo speelt. Bij vlagen deden we dat niet. We tikten teveel breed en hadden eerder de vrije man diep moeten zoeken. Maar je weet dat het lastig kan zijn tegen zo’n tegenstander."

Estland kreeg zelfs een paar kansen. "We hadden negentig minuten scherp moeten zijn. Maar zij kregen toch twee kansen. Dat mag natuurlijk niet. Daar moeten we van leren. Tegen Roemenie kun je je dit soort dingen niet veroorloven, want die straffen dat misschien wel af."

De vijfvoudig international geeft aan dat hij zich steeds beter voelt in Oranje. "De bondscoach roept me in elk geval op, dus dan hoor ik wel in dit team thuis, denk ik."

Harper na 20 jaar doelman-af bij Newcastle

Steve Harper is bezig aan zijn laatste seizoen bij Newcastle United. De club gaat het contract van de veteraan niet verlengen. Harper kwam in 1993 bij Newcastle United en twintig jaar later - een week na zijn 38e verjaardag - heeft hij te horen gekregen dat het avontuur voorbij is. Newcastle gaat op zoek naar een andere doelman achter de Nederlander Tim Krul.

De oude Harper kwam dit seizoen tot zeven duels voor Newcastle United. In totaal verdedigde hij 198 keer het doel van de Magpies. Tussen 1996 en 1998 werd hij verhuurd aan diverse clubs uit lagere divisies. Tussen 2006 en 2010 pakte hij zijn meeste duels voor Newcastle mee: 125.

Newcastle speelt op 19 mei de laatste competitiewedstrijd tegen Arsenal. Harper hoopt op een mooi afscheid. "Ik hoop dat mijn kinderen mascotte kunnen zijn bij de laatste wedstrijd van het seizoen. Dan zou het mooi zijn om goed af te sluiten met een zege op Arsenal. Het zal een lastige dag worden", vertelde hij aan Britse media.

'Lindsay Lohan gaat vrijuit na vechtpartij'

Lindsay Lohan wordt naar verluidt niet vervolgd om een vechtpartij in een nachtclub in New York. De 26-jarige actrice, die regelmatig in aanraking komt met justitie, zou in november een vrouw hebben geslagen tijdens het stappen.

Bronnen binnen justitie vertellen aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ dat Lindsay vrijuit gaat in deze zaak. Ooggetuigen zouden niet mee willen werken en weigeren met de politie te praten.

Lohan moest zich maandag nog melden bij de rechter. Ze kwam in de problemen omdat ze vorig jaar loog tegen de politie na een aanrijding, terwijl ze nog te maken heeft met een proeftijd. Ze accepteerde een voorstel van justitie, ze laat zich onder meer negentig dagen opnemen in een afkickkliniek.

Dodelijke hagel in China

Het zuiden van China is deze week getroffen door hevige hagelstormen, die aan twaalf mensen het leven hebben gekost. Honderden mensen raakten gewond en het noodweer heeft voor tientallen miljoenen euro's schade aangericht. Dat meldde staatspersbureau Xinhua zaterdag.

Zuidelijk China is deze week gegeseld door onweersstormen, orkanen en hagelstormen. De Chinese meteorologische dienst verwacht dat het noodweer ook gedurende het weekeinde aanhoudt.

FOK!filmtips van de dag: Babel

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Het Japanse drama, Departures, werd zeer goed ontvangen op filmfestivals over de hele wereld en won daarnaast ook de Oscar voor Beste Buitenlandse Film.

Daigo Kobayashi (Masahiro Motoki) is een getalenteerde cellist wiens orkest plotseling wordt ontbonden. Wegens geldgebrek besluit hij met zijn verloofde terug te keren naar zijn geboortedorp, waar hij door een typefout werk vindt bij een uitvaartbedrijf. In Japan wordt er gewoonlijk neergekeken op uitvaartverzorgers. Zijn omgeving reageert dan ook weinig enthousiast op zijn nieuwe loopbaan. Desondanks raakt Daigo steeds meer bedreven in de officiële rituelen en steeds meer gesteld op zijn werk als portier tussen leven en dood. Op CANVAS om 15.45 uur.

Illeana Scott is een profiler van de FBI die de reguliere methodes naast zich neerlegt en puur op haar instinct afgaat. Wanneer Montréal overspoeld wordt door een golf van moorden en de rechercheurs met de handen in het haar zitten wordt er beroep op haar expertise gedaan. Scott ontdekt dat de kameleonmoordenaar de levens en identiteiten van zijn slachtoffers overneemt. Haar onorthodoxe methodes zorgen ervoor dat ze vervreemdt raakt van haar collega's die het niet hebben op haar speciale gave. Maar als de koele Illeana onverwacht verwikkeld raakt in een romance, gaat ook zij twijfelen aan haar intuïtie. In een haar onbekende grote stad en op zichzelf aangewezen, wordt het gevaarlijke onderzoek steeds persoonlijker en is niemand te vertrouwen. De cast bestaat onder andere uit Angelina Jolie, Kiefer Sutherland en Ethan Hawke. Taking Lives op NET5 om 21.50 uur.

 

In de afgelegen Marokkaanse woestijn waken twee jongens gewapend met een geweer over hun kudde geiten. Bevangen door verveling besluiten ze het geweer te testen. Een enkel geweerschot veroorzaakt echter een kettingreactie die de levens van een aantal mensen op drie verschillende continenten niet alleen met elkaar verbindt, maar ook voorgoed doet veranderen. Een Amerikaans stel, gespeeld door Brad Pitt en Cate Blanchett, een rebelse dove Japanse tiener met haar vader en een Mexicaanse au pair die zonder toestemming twee Amerikaanse kinderen over de grens meeneemt, hebben een onwaarschijnlijke connectie. Zij zullen elkaar echter nooit ontmoeten omdat ze niet in staat zijn om met elkaar te communiceren. Gael Garcia Bernal is ook te zien in Babel op Nederland 3 om 22.10 uur.

Regisseur James Marsh vertelt in deze documentaire, Project Nim, het verhaal van de chimpansee Nim. In 1974 wordt Nim, twee weken oud, opgenomen in een soort van hippie-achtige gemeenschap van onderzoekers en docenten die enthousiast aan het werk gaan met Nim Chimpsky. Hij wordt opgevoed als ware het een kind. Deze documentaire begint bij het idee van psycholoog Herb Terrace om de cognitieve eigenschappen van een chimpansee te onderzoeken. Om uit te vinden wat een chimpansee zou kunnen denken, is het experiment ontstaan om een chimpansee taal te leren gebruiken. Op BBC2 om 22.30 uur.

De filmliefhebber heeft vandaag een fijne dag, er kan naast de tips gekeken worden naar Kung Fu Panda: Secrets of the Furious Five, National Treasure, Kung Fu Panda, The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, The ‘Burbs, True Lies, Priest, Exit, Storm Warning, Street Fighter: The Legend of Chun-Li, Legion, The Proposal, The Running Man, Dan in Real Life, Cyborg, Fast Food Nation, Zodiac, Venom en Min Dit: The Children of Diyarbakir.

Räikkönen drie plaatsen terug op startlijst

Klassementsleider Kimi Räikkönen moet zondag bij de Grand Prix van Maleisië in Sepang van de tiende startplaats vertrekken in plaats vanaf de zevende plek. De baancommissarissen hebben de Finse Formule 1-coureur na de kwalificatie drie plaatsen teruggezet op de startlijst wegens het hinderen van Mercedes-coureur Nico Rosberg.

"Het was in bocht 14 wel een beetje krap allemaal", liet de Duitser na afloop van de derde sessie in de regen weten. Na bestudering van de tv-beelden besloot de baancommissie Räikkönen, de winnaar van de eerste GP vorig weekeinde in Australië, een straf op te leggen.

Räikkönen drie plaatsen terug op startlijst
Räikkönen drie plaatsen terug op startlijst (Foto: ANP)

In 2030 te weinig drinkwater

Tegen 2030 kan bijna de helft van de wereldbevolking te kampen hebben met een tekort aan schoon drinkwater. De vraag zal tegen die tijd veertig procent hoger liggen dan het aanbod. Dat heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, gezegd.

Eén op de drie mensen woont al in een land waar de toegang tot schoon water in gebreke blijft, zei Ban tijdens de opening van het Internationale Jaar voor Watersamenwerking 2013. "De concurrentie neemt toe tussen boeren en herders; industrie en landbouw; stad en land; stroomopwaarts en stroomafwaarts; en over grenzen heen", zei de secretaris-generaal. Internationale samenwerking is volgens hem essentieel om 'deze kwetsbare, beperkte grondstof' te beschermen en te beheren.

Door de urbanisatie van de wereld, de trek naar de stad van plattelandsbewoners, neemt de vraag naar water tot 2025 met vijftig procent toe, zei Thomas Mayr-Harting, ambassadeur van de Europese Unie bij de VN. Volgens hem wordt de millenniumdoelstelling om het aantal mensen dat geen toegang heeft tot schoon drinkwater in 2015 met de helft te verminderen niet gehaald.

[WK Afstanden] Bergsma pakt titel voor Kramer en De Jong

Jorrit Bergsma is wereldkampioen geworden op de tien kilometer schaatsen. Hij was in Sochi de snelste in 12.57,69. Hij versloeg in de één-na-laatste rit Bob de Jong die met 13.00,26 derde werd. Sven Kramer die in rit vijf al moest rijden noteerde 12.59,71. 

Olympisch kampioen Seung-Hoon Lee werd vierde in 13.14,02. Bart Swings moet het doen op de vijfde plek met 13.19,15. Het is nog nooit voorgekomen dat de wereldtitel op de tien kilometer in buitenlandse handen terecht is gekomen. 

# Naam Land Tijd
1 Jorrit Bergsma Ned 12.57,69
2 Sven Kramer Ned 12.59,71
3 Bob de Jong Ned 13.00,26
4 Seung-Hoon Lee Zko 13.14,02
5 Bart Swings Bel 13.19,15
6 Shane Dobbin Nze 13.23,65
7 Marco Weber Dui 13.24,20
8 Patrick Beckert Dui 13.26,79
9 Aleksandr Rumyantsev Rus 13.29,05
10 Moritz Geisreiter Dui 13.29,20

CAR nadert hoofdstad

Rebellen in de Centraal-Afrikaanse Republiek naderen de hoofdstad Bangui. Vrijdag namen de strijders van Seleka de steden Bossangoa en Damara in, zaterdag volgde het stadje Bossembélé, zei een woordvoerder van de krijgsmacht van het Afrikaanse land. De rebellen zijn op 26 kilometer van Bangui tot staan gebracht door middel van een luchtaanval.

President François Bozizé keerde vrijdag ijlings terug uit Zuid-Afrika om zich op de crisis in zijn land te richten. Inwoners van de wijken die het dichtst bij de noordelijke poort van Bangui liggen raakten in paniek. Ze sloten hun winkels, haalden hun kinderen van school en pakten hun spullen. Banken en overheidskantoren gingen al vroeg dicht. De premier vluchtte naar een militaire basis van de regionale strijdkrachten, FOMAC geheten.

Met de inname van Damara hebben de rebellen een lijn overschreden die in januari door de troepenmacht van omliggende landen was getrokken. Seleka dreigde toen ook de hoofdstad onder de voet te lopen.

Doden bij ongeluk in Pakistan

Een ernstig busongeluk op een snelweg in het oosten van Pakistan heeft zaterdag aan ten minste 32 mensen het leven gekost. Er vielen 35 gewonden. De bus knalde op een elektriciteitsmast aan de kant van de weg, zei de politie. Het ongeluk vond plaats in de buurt van de stad Sheikhura.

Volgens de politie had de chauffeur van de bus, die onderweg was van Lahore naar de industriestad Faisalabad, te hard gereden.

Doden bij ongelukken China

Twee verkeersongelukken waarbij vrachtwagens betrokken waren hebben in China aan negentien mensen het leven gekost. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld.

Vrijdag ramde een cementwagen op een snelweg in de zuidelijke provincie Fujian als gevolg van een falend remsysteem op een vrachtwagen en een bus. Er vielen elf doden en 35 gewonden.

Het tweede ongeluk vond ook vrijdag plaats, in de noordelijke provincie Hebei. Een vrachtwagen volgeladen met stenen reed daar in op een braderie bij een tempel in de gemeente Fuping. Terwijl de vrachtwagen op zijn kant terechtkwam rolden de stenen uit de laadbak. Zes dorpelingen vonden direct de dood, twee overleden later in het ziekenhuis.

Del Potro struikelt over Kamke in Miami

Juan Martin del Potro is bij het masterstoernooi van Miami direct onderuit gegaan. De Argentijn, die dankzij zijn vijfde plaats op de wereldranglijst de openingsronde mocht overslaan, moest in de tweede ronde zijn meerdere erkennen in de Duitser Tobias Kamke: 6-7 (5), 1-6.

Del Potro haalde vorige week in Indian Wells nog de finale, waarin Rafael Nadal maar net te sterk was. Op het hardcourt van Miami kwam zijn spel echter niet uit de verf. "Ik had gewoon een slechte dag en Tobias speelde erg goed", was zijn nuchtere analyse. "Hij heeft zijn kans gegrepen en verdiende het om te winnen vandaag."

Novak Djokovic kwam niet in de problemen. De als eerste geplaatste Serviër leverde tegen Lukas Rosol, vorig jaar op Wimbledon nog de bedwinger van Nadal, slechts één game in: 6-1, 6-0. In de derde ronde speelt Djokovic tegen Somdev Devvarman uit India.


Del Potro struikelt over Kamke in Miami (Foto: Novum)

Kraker dood door brand

Bij een brand in een voormalig tuincentrum in Nijmegen is zaterdagochtend een dode gevallen. Het slachtoffer was in het gekraakte pand en werd pas aangetroffen toen de brand eenmaal gedoofd was, laat de politie weten. Een vrouw raakte bij de brand ernstig gewond.

De brand in het pand aan de Molenweg brak door nog onbekende oorzaak uit. Er kwam veel rook vrij, die nog eens werd aangewakkerd door de harde wind. De brand was snel onder controle.

De identiteit van het dodelijke slachtoffer is nog niet bekend. Het pand was volgens de politie niet permanent gekraakt. Er zaten af en toe krakers in. Het voormalige tuincentrum is gekocht door woningcorporatie Portaal. Die wil er appartementen bouwen.

Kiev plat door sneeuwstorm

Kiev is door een sneeuwstorm van ongekende omvang lamgelegd en heeft zaterdag de noodtoestand afgekondigd. Het auto-, trein- en vliegverkeer ligt stil. Er is in een dag tijd vijftig centimeter sneeuw gevallen.

Tractors, pantservoertuigen en ander zwaar materieel zijn ingezet om wegen sneeuwvrij te maken. De sneeuw heeft tot kilometerslange files geleid. Sommige automobilisten lieten hun voertuig achter en vervolgden hun reis te voet.

De belangrijkste luchthaven van de stad, Borispil, kampte met vertragingen. Het kleinere Zjoeljani-vliegveld was gesloten. Internationale vluchten worden zondag hervat.

Erdogan naar Gaza

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan bezoekt in april de Palestijnse Gazastrook. Dat meldden Turkse media zaterdag. Volgens Erdogan moet het bezoek bijdragen aan het vinden van een oplossing voor de Palestijnse kwestie.

Vrijdag bood Israël excuses aan voor de Turkse doden die in 2010 vielen toen Israëlische militairen een hulpkonvooi aanvielen dat naar de Gazastrook op weg was. Vandaag zei voormalig minister van Buitenlandse Zaken Lieberman dat die excuses volgens hem volledig onterecht waren.

Turkse premier Erdogan gaat Gaza bezoeken
Turkse premier Erdogan gaat Gaza bezoeken (Foto: ANP)

Noord-Ierland en Rusland spelen niet door sneeuw

De WK-kwalificatiewedstrijd tussen Noord-Ierland en Rusland gaat dit weekeinde definitief niet door. Door sneeuw en vorst is het veld in Belfast onbespeelbaar geworden. Het duel stond aanvankelijk voor vrijdagavond gepland maar werd met een dag uitgesteld in de hoop dat de omstandigheden beter zouden worden. Dat bleek echter te optimistisch.

Vrijdag werden nog vrijwilligers opgetrommeld om het veld sneeuwvrij te maken, maar dat mocht niet meer baten. Het is zeer de vraag of de wedstrijd van dinsdag tussen Noord-Ierland en Israël, die eveneens in het Windsor Park in Belfast moet worden afgewerkt, wel doorgang kan vinden. De weersvoorspellingen zijn niet al te gunstig.

Rusland, koploper in groep F, had bij een zege een voorsprong kunnen nemen van zeven punten op concurrenten Portugal en Israël. De wedstrijd tegen Noord-Ierland wordt waarschijnlijk pas in juni ingehaald.

VN-medewerkers steeds vaker ontvoerd

Ontvoeringen van medewerkers van de Verenigde Naties worden steeds gangbaarder. In ruil voor vrijlating wordt geld geëist of de ontvoering vindt om politieke redenen plaats. Dat heeft de vakbond van VN-personeel vrijdag gezegd.

Op het moment worden 43 VN-medewerkers vastgehouden door nationale overheden. Anderen worden gevangen gehouden door milities of criminele bendes.

"VN-medewerkers, journalisten en humanitaire hulpverleners worden ontvoerd, mishandeld en zelfs vermoord op een schaal die niet eerder is voorgekomen, soms om politieke redenen, in andere gevallen om financieel gewin. Dit moet stoppen", zei Barbara Tavora-Jainchill, voorzitter van de VN-vakbond.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei dat VN-personeel steeds kwetsbaarder wordt. "De vlag van de Verenigde Naties, die staat voor hoop, veiligheid en een beter leven voor de meest kwetsbaren, is op sommige plekken een doelwit geworden", zei hij.

Volgens de vakbond zijn in 2012 tweehonderd VN-medewerkers aangehouden door nationale overheden. Zo'n dertig medewerkers werden ontvoerd door 'niet-statelijke actoren'. Vijftien ontvoeringen waren politiek gemotiveerd en resulteerden in gijzelingssituaties. Alle VN-medewerkers konden ongedeerd worden bevrijd.

In 2011 werden achttien VN-medewerkers ontvoerd en later vrijgelaten. Zeker 189 VN-medewerkers werden in verband met hun werkzaamheden aangehouden.

Tavora-Jainchill drong er bij de 193 VN-lidstaten op aan zich ook over de veiligheid van VN-personeel te buigen.

Rihanna uren te laat voor optreden

Rihanna heeft haar fans vrijdagavond urenlang laten wachten. De 25-jarige zangeres zou komen optreden op een middelbare school in Chicago, maar kwam 4,5 uur te laat. Dat schrijft de Amerikaanse krant Chicago Tribune.

Toen Rihanna eindelijk op het podium verscheen, waren veel studenten al vertrokken. "Bedankt voor het komen en wachten", zei ze toen ze opkwam. Na zestien minuten hield de zangeres het alweer voor gezien.

Scholieren hadden het optreden te danken aan een wedstrijd die werd gesponsord door Rihanna. Hiervoor maakten studenten een video over vrijwilligerswerk.

Musharraf wil terugkeren naar Pakistan

De vroegere Pakistaanse president Pervez Musharraf is van plan terug te keren naar zijn vaderland, ondanks het risico dat hij daar mogelijk gearresteerd wordt en hem daar andere dreigingen wachten. Hij wil in mei deelnemen aan de verkiezingen, zei hij zaterdag in Dubai.

Musharraf, die in 1999 na een staatsgreep aan de macht kwam, wordt in Pakistan in verband gebracht met de moord op voormalig premier Benazir Bhutto in 2007. Hij leeft al jaren in zelfverkozen ballingschap in Londen en Dubai. Als hij terugkeert naar Pakistan wordt hij mogelijk gearresteerd. De Taliban hebben inmiddels al aangegeven van plan te zijn Musharraf te gaan vermoorden.

Musharraf liet weten zondag, begeleid door journalisten en aanhangers van zijn Moslimverbond van Pakistan, terug te keren naar Karachi.

Kinderen worden steeds creatiever

De negenjarige Mackenzie Wilson is het gelukt om via Kickstarter al meer dan 15.000 euro op te halen. Het Amerikaanse meisje vroeg 639 euro om naar een speciaal kamp te gaan waar kinderen geleerd wordt om eigen games te maken.

Het extra geld wil Wilson besteden aan een nieuwe laptop waarop ze haar eigen RPG kan maken. Verder hoopt ze ook andere meisjes enthousiast te maken voor het maken van games.

Voor een bedrag van 7,70 euro kunnen mensen zich verzekeren van het spel, dat in juli dit jaar uit moet komen. Wie 7702 euro of meer toezegt, krijgt als extra een persoonlijke boodschap, met de verontschuldiging van haar broers, die nog steeds niet overtuigd zijn dat het hun zusje gaat lukken. 

Japan-EU-top uitgesteld om crisis Cyprus

De Japans-Europese top over vrijhandel die maandag van start zou gaan, wordt vanwege de crisis in Cyprus uitgesteld. Dat hebben het Japanse ministerie van buitenlandse zaken en de Europese Unie zaterdag laten weten.

Er is besloten tot uitstel omdat de Europese leiders Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso in Brussel moeten blijven om een oplossing te vinden voor de financiële crisis in Cyprus. Op de top zouden waarschijnlijk afspraken worden gemaakt over het openen van onderhandelingen tussen Japan en de EU over een vrijhandelsverdrag.

Teeven hekelt kritiek op gevangenisplannen

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) hekelt de kritiek van de oppositiepartijen op de vrijdag aangekondigde plannen voor het gevangeniswezen. Met name het CDA kreeg ervan langs. "De partij heeft vorig jaar in het Lenteakkoord zelf getekend voor elektronische detentie." Om elektronische detentie mogelijk te maken heeft hij wel de hulp van de oppositie nodig.

Teeven deed zijn uitspraken zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed. Het grootste deel van zijn voorstellen kan volgens hem gewoon worden ingevoerd, aangezien daar geen wetswijziging voor nodig is. Het gaat dan om het plaatsen van meerdere personen op één cel en het terugbrengen van het aantal inrichtingen.

Voor de invoering van elektronische detentie ligt dat anders, erkende de staatssecretaris. Regeringspartijen VVD en PvdA hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer. Hij ontkent dat hij 'met de pet in de hand' rond moet. Wijzigingen zijn volgens Teeven mogelijk, maar hij houdt vast aan een bezuiniging van 340 miljoen euro per jaar.

Teeven, zelf van oudsher tegenstander van elektronische detentie, noemt de detentievorm een 'noodzakelijk kwaad'. Het is de keerzijde van de medaille als je niet wilt bezuinigen op de politie. Teeven wijst er verder op dat het proefverlof dan wordt afgeschaft. "Dat gaat nu om zeshonderd mensen per jaar. We weten nu vaak helemaal niet waar ze zijn."

Behalve het CDA kon ook D66 op kritiek van Teeven rekenen. Bij de invoering van het plaatsen van meerdere gevangenen in één cel, op vrijwillige basis, was die partij tegen. Maar nu onderzoek volgens Teeven uitwijst dat het positieve effecten heeft, zou de partij hem de ruimte moeten geven om het uit te breiden. "Als je ziet dat het werkt, zeg dan: staatssecretaris, ga je gang en probeer het goedkoper te maken."

Teeven gaf D66-Kamerlid Gerard Schouw wel gelijk dat er ook over enkele jaren genoeg cellen moeten overblijven. Dat criminelen hun celstraf ontlopen vanwege cellentekort is een situatie die we nooit meer willen in Nederland, zei hij. Mocht de behoefte aan gevangeniscapaciteit groeien, bijvoorbeeld doordat de politie meer verdachten aanlevert, dan blijven inrichtingen mogelijk open. "Maar zover kunnen we nu niet in de toekomst kijken."

De plannen van Teeven hebben gevolgen voor 3700 medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Dertienhonderd van hen kunnen waarschijnlijk elders worden geplaatst, voor de rest is de toekomst onzeker. Het aantal plaatsen voor gevangenen slinkt van 12.595 naar 10.917 in 2018. De Bijlmerbajes in Amsterdam gaat dicht, net als onder meer gevangenissen in Tilburg, Alkmaar, Arnhem en Balkbrug.

T. Bos wint openingsrit Criterium International

Theo Bos heeft de openingsrit van het Criterium International gewonnen. De renner van Blanco Pro Cycling won de 89 kilometer lange rit met start en finish in Porto Vecchio de massasprint. Nacer Bouhanni (FDJ) werd tweede en Jonathan Cantwell (Saxo-Tinkoff) derde.

Jérémy Roy (FDJ), Romain Hardy (Cofidis), Yukiya Arashiro (EUC), Arnaud Gerard (Bretagne) en Antoine Lavieu (LPM) zaten in de kopgroep vooruit maar vijf kilometer voor het einde werden de vijf renners ingerekend door het peloton. Vanmiddag moeten de renners nog in Porto Vecchio een zeven kilometer lange individuele tijdrit afwerken. De Franse tweedaagse heeft morgen zijn slotrit met een bergetappe met aankomst bovenop de Col de l'Ospedale.

Lieberman verwerpt Israëlische excuses

De rechtse Israëlische politicus Avigdor Lieberman heeft de excuses van zijn land aan Turkije verworpen. De voormalige en mogelijk ook toekomstige minister van Buitenlandse Zaken sprak van "een ernstige vergissing". Dat hebben Israëlische media gemeld.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bood vrijdag zijn excuses aan voor de negen Turkse doden die vielen door de aanval van Israëlische militairen in 2010 op een internationaal hulpkonvooi dat op weg was naar de Palestijnse Gazastrook. Lieberman vindt dat de militairen handelden uit noodweer.

Lieberman was de afgelopen jaren minister van Buitenlandse Zaken. Hij is ook de beoogde minister op die post in het nieuwe kabinet van premier Benjamin Netanyahu. Lieberman is echter aangeklaagd voor corruptie en misbruik van vertrouwen en het is daarom nog niet duidelijk of hij kan terugkeren.

Lieberman verwerpt Israëlische excuses
Lieberman verwerpt Israëlische excuses (Foto: ANP)

Xi wil sterke band met Rusland

Sterke banden tussen China en Rusland zorgen voor een strategische balans in de wereld. Dat heeft de Chinese president Xi Jinping zaterdag in Moskou een collegezaal vol studenten voorgehouden. Het is de tweede dag van het bezoek van de Chinese leider aan buurland Rusland.

"Krachtige banden op een hoog niveau tussen China en Rusland zijn niet alleen in ons beider belang, maar dienen als een belangrijke, betrouwbare garantie voor een internationale strategische balans en vrede", zei Xi in het auditorium van het prestigieuze Staatsinstituut voor Internationale Betrekkingen. Hij verwees hiermee vermoedelijk naar een strategisch partnerschap om de groeiende invloed van de Verenigde Staten in Azië te keren.

Xi liet weten dat de Russische president Vladimir Poetin en hij het vrijdag eens werden over het 'versterken van de wederzijdse steun'. Zaterdag sprak Xi bovendien met de Russische premier Dmitri Medvedev.

Costa Rica in protest om sneeuwduel VS

Costa Rica moest vrijdag in barre omstandigheden een kwalificatiewedstrijd spelen tegen de Verenigde Staten. Het land gaat de nederlaag aanvechten. In Denver, Colorado waren de omstandigheden zwaar. In hevige sneeuwval wist de VS het duel met 1-0 te winnen door een vroege goal van Clint Dempsey. Costa Rica was niet blij met de keuze voor het barre klimaat van Denver.

"Dit was een schande voor het voetbal", aldus de woeste bondscoach Jorge Luis Pinto na afloop. "We laten het er niet bij zitten. We zullen bij de FIFA een protest indienen tegen het belachelijke verloop van deze wedstrijd."

Na rust moest de scheidsrechter het spel zelfs even stilleggen om sneeuw te laten ruimen van het veld. "Dit was pure diefstal", foeterde Cristian Bolanos van FC Kopenhagen. "De bal was amper te zien. Zonder sneeuw hadden we deze wedstrijd absoluut gewonnen."

Van Marwijk: "Boek PSV al tijdje dicht"

Bert van Marwijk werd lange tijd genoemd als nieuwe coach van PSV, maar dat is inmiddels volledig weg. Al voordat Dick Advocaat trainer werd, waren er gesprekken, geeft Van Marwijk aan tegenover het AD. "Voor de zomer van 2012 hebben we gesproken. Maar toen had ik net mijn contract bij de KNVB verlengd."

"Het EK stond voor de deur. Ik heb toen gezegd: als jullie iets willen moet je wachten tot na het EK. Je weet nooit wat er op zo'n toernooi gebeurt." PSV ging vervolgens naar Advocaat. "Logisch, clubs kunnen zo'n beslissing bijna niet over de zomer heen tillen."

Ook na komende zomer zal Van Marwijk geen trainer worden. PSV gaat het intern oplossen. "Ik snap die keuze wel. En als ze met Phillip nog een jaartje zouden willen wachten, hoeven ze bij mij niet aan te kloppen voor een soort tussenseizoen. Dat weten ze. Inmiddels is het boek alweer een tijdje dicht."

[Upd] Van Wolfswinkel verkast naar Norwich City

Sporting Clube de Portugal, de club van Ricky van Wolfswinkel, heeft bericht dat het in onderhandeling is met Norwich City over een eventuele overgang van de 24-jarige aanvaller. Chris Hughton, manager van de Canaries, zou Van Wolfswinkel in januari al hebben willen overnemen.

Nu zou hij echter kunnen profiteren van Sportings penibele financiële situatie. De oud-speler van Vitesse en FC Utrecht, die in 2011 naar Lissabon vertrok, scoorde dit seizoen in 35 wedstrijden 13 keer voor de 18-voudig Portugees landskampioen.

Update 12.10 uur

Ricky van Wolfswinkel zet zijn carrière voort in de Premier League. De 24-jarige aanvaller verhuist deze zomer van Sporting Portugal naar Norwich City. Hij tekent in Engeland een contract voor vier jaar. Een transfersom is niet bekendgemaakt, maar naar verluidt zou het gaan om zo'n tien miljoen euro.

Van Wolfswinkel is bezig aan zijn tweede seizoen bij Sporting. De club uit Lissabon nam de Nederlander in 2011 over van FC Utrecht. De spits maakte eerder in het shirt van Vitesse zijn debuut in het profvoetbal. Hij kwam één keer uit voor het Nederlands elftal.

Manager van Norwich City Chris Hughton is blij met de aanwinst. "Ricky past perfect bij ons. Hij is jong, ambitieus en heeft laten zien makkelijk te scoren." Er moeten nog wel wat formaliteiten worden afgerond voordat Van Wolfswinkel kan tekenen. Norwich is momenteel de nummer twaalf in de Premier League.


Pausen gaan lunchen

Een grote menigte mensen heeft zich zaterdagochtend verzameld op het centrale plein van het Italiaanse stadje Castel Gandolfo om een glimp op te vangen van paus Franciscus en diens voorganger Benedictus XVI. De pausen zitten zaterdag samen aan de lunch, waarbij vermoedelijk ook de kwestie van de toekomst van de katholieke kerk ter tafel zal komen.

Benedictus verblijft sinds zijn aftreden op 28 februari in de pauselijke residentie op de Albaanse Heuvels, waar Franciscus hem bezoekt. Het is voor het eerst in zeshonderd jaar tijd dat twee kerkvaders in de mogelijkheid verkeren elkaar in levenden lijve te ontmoeten.

Senaat VS akkoord met begrotingsvoorstel

De Amerikaanse Senaat is zaterdag in alle vroegte met minimaal verschil akkoord gegaan met een begrotingsvoorstel dat de komende tien jaar een biljoen dollar extra aan belasting moet opleveren. Het voorstel van de Democraten kon op vijftig ja-stemmen rekenen, 49 senatoren stemden tegen.

In het begrotingsvoorstel zijn voorts maatregelen opgenomen die de automatische bezuinigingen teniet moeten doen die in werking traden toen Republikeinen en Democraten in hun onenigheid over het overheidsbudget een deadline overschreden.

Kerry praat met Israël en Palestina

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zet de gesprekken met Israëlische en Palestijnse leiders voort nu president Barack Obama zijn bezoek aan de regio beëindigd heeft. Kerry gaat op zoek naar manieren om de vastgelopen vredesgesprekken tussen beide partijen te hervatten.

De minister heeft zaterdag in de Jordaanse hoofdstad Amman een afspraak met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Daarna keert Kerry terug naar Jeruzalem voor een onderhoud met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Obama drong er tijdens zijn bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden op aan de onderhandelingen over vrede te hervatten. Hij kwam zelf echter niet met een nieuw plan, maar zei dat Kerry veel tijd in de kwestie zal steken.

Obama naar Petra

Met een bezoek aan de historische stad Petra in Jordanië besluit de Amerikaanse president Barack Obama zijn vierdaagse bezoek aan het Midden-Oosten. Het was het eerste bezoek van Obama's tweede ambtstermijn.

Het grootste deel van de tijd was Obama in Israël, waar hij diverse gesprekken voerde met premier Benjamin Netanyahu en de Israëlische bevolking probeerde te overtuigen van de Amerikaanse toewijding aan haar veiligheid.

In Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever, sprak Obama met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, terwijl in de Jordaanse hoofdstad Amman een onderhoud met koning Abdullah II op het programma stond.

Tot grote doorbraken heeft het bezoek niet geleid, de trip stond vooral in het teken van het uitwisselen van vriendschappelijke woorden en het schudden van handen. Nu Obama terugkeert naar Washington, vervolgt zijn minister van buitenlandse zaken John Kerry het overleg met Israëlische en Palestijnse leiders om de vredesgesprekken tussen beide partijen weer aan te zwengelen.

Paashaas strooit met korting op Xbox Live

Xbox Live viert feest omdat het ondanks de kou toch echt lente is geworden. Een perfect moment om wat content in de aanbieding te doen dus. De aanbiedingen zijn vanaf 26 maart geldig en eindigen op 1 april op Xbox Live. De aanbiedingen zijn voor iedereen op Xbox Live geldig.

Naast de aanbiedingen heeft Major Nelson ook bekendgemaakt dat we op 1 april nog meer afgeprijsde content kunnen verwachten. Wat voor content er dan in de aanbieding gaat blijft voorlopig nog een geheim. De aanbiedingen en prijzen hieronder zijn oorspronkelijk bedoeld voor gamers in de Verenigde Staten. Het is dus mogelijk dat gamers in Nederland goedkoper, of misschien wel iets duurder uit zijn.

Content Huidige Prijs Aanbieding Korting
Assassin's Creed III GonD $59,99 $39,99 33%
Walking Dead Ep 1 400 0 100%
Walking Dead Ep 2 400 200 50%
Walking Dead Ep 3 400 200 50%
Walking Dead Ep 4 400 200 50%
Walking Dead Ep 5 400 200 50%
The Elder Scrolls V: Skyrim: Dawnguard 1600 800 50%
The Elder Scrolls V: Skyrim: Hearthfire 400 200 50%
The Elder Scrolls V: Skyrim: Dragonborn 1600 800 50%
Hitman Absolution $29,99 $19,99 33%
Hitman Blood Money $29,99 $9,99 67%
FIFA Soccer 13 GonD $59,99 $39,99 33%
Max Payne 3 Local Justice Pack 640 320 50%
Max Payne 3 Rockstar Pass 2400 1200 50%
Max Payne 3 Hostage Negotiation Pack  800 400 50%
Max Payne 3 Painful Memories 800 400 50%
Max Payne 3 Deathmatch Made in Heaven 800 400 50%
Resident Evil 6 Additional 3-Mode Pack 720 360 50%
Resident Evil 6 Survivors Game Mode 320 160 50%
Resdient Evil 6 Onslaught Game Mode 320 160 50%
Resident Evil 6 Predator Game Mode 320 160 50%
Resident Evil Operation Raccoon Echo Six Expansion Pack 1 800 400 50%
Resident Evil Operation Raccoon Echo Six Expansion Pack 2 800 400 50%
Super Street Fighter IV Arcade: SSFIV ARCADE EDITION Pack 1200 600 50%
Super Street Fighter IV Arcade: Arcade Challengers Pack 320 160 50%
Super Street Fighter IV Arcade: Ultra Complete Alternate Costume Pack 1440 720 50%
Just Cause 2 GonD $24,99 $9,99 60%
Dead Rising 2 GonD $29,99 $14,99 50%
Dead Rising 2 Skills Pack - Ninja 160 80 50%
Dead Rising 2 Skills Pack - Sports Fan 160 80 50%
Dead Rising 2 Skills Pack - Soldier 160 80 50%
Dead Rising 2 Skills Pack - Psycho 160 80 50%
Dead Rising 2 Case Zero 400 160 60%
Dead Rising 2 Case West 800 320 60%
Spider-Man 3 GonD $29,99 $14,99 50%
Spider-Man : Shattered Dimensions GonD $29,99 $14,99 50%
Midnight Club: LA GOND  $14,99 $9,99 33%
Midnight Club: LA South Central Ultimate Content Pack 1000 480 52%
Midnight Club: LA South Central Vehicle Pack 1 240 120 50%
Midnight Club: LA South Central Vehicle Pack 2 240 120 50%
Midnight Club: LA South Central Premium Upgrade 800 400 50%
L.A. Noire GonD  $29,99 $14,99 50%
L.A. Noire Rockstar Pass  960 480 50%
L.A. Noire Reefer Madness 320 160 50%
L.A. Noire Nicholson Electroplating 320 160 50%
L.A. Noire A Slip of the Tongue 320 160 50%
L.A. Noire Naked City 320 160 50%
L.A. Noire Badge Pursuit Challenge 160 80 50%

My Chemical Romance stopt ermee

My Chemical Romance houdt het voor gezien. "Het was echt een zegen om de afgelopen twaalf jaar in deze band te zitten", laat de band via de website weten.

"We zijn op plekken geweest waar we nooit dachten te komen. We hebben dingen gezien en ervaren die we nooit voor mogelijk hielden", schrijven de bandleden. "We hebben op het podium gestaan met mensen die we bewonderen, waar we tegenop kijken en het belangrijkste: met mensen die onze vrienden zijn."

Waarom de band precies heeft besloten te stoppen, is niet bekendgemaakt. "En nu, zoals alle grote dingen, is het einde gekomen. Bedankt voor alle steun, en dat je deel uitmaakte van een avontuur."

My Chemical Romance kwam in 2002 met zijn debuutplaat I Brought You My Bullets, You Brought Me Your Love. Het laatste studioalbum verscheen twee jaar geleden. Vorige maand bracht de Amerikaanse rockband nog een compilatiealbum uit. De groep is bekend van nummers als Sing en Helena.

Ongelukje: Vaticaan twittert over Batman

Op een van de twitteraccounts van het Vaticaan verscheen deze week een tweet die deed vermoeden dat hackers hun slag hadden geslagen. Het onderwerp was namelijk de stripheld Batman: ,,Holy switcheroo! Batman has grown bitter and more vengeful with the years". Vrij vertaald: Heilige draaikonterij! Batman is met de jaren bitter en wraakzuchtiger geworden.

Volgens het Vaticaan was het account niet gehackt, maar was er sprake van een technisch foutje. Het verhaal over Batman kwam van de Amerikaanse katholieke nieuwsdienst CNS. Dat was op de website van het Vaticaan gezet. Vervolgens werd een link naar dat artikel automatisch op het Vaticaanse twitteraccount gezet.

Het stuk beschrijft de opleving in de populariteit van Batman sinds de held wraakzuchtiger van karakter is gemaakt. De auteur waarschuwt ouders dat jonge kinderen daar mogelijk de verkeerde boodschap uit oppikken. Doorgaans gaan de stukken van CNS meer over echt kerknieuws.

'Wijkagenten krijgen jihadles'

Politieagenten in de regio Den Haag en het Groene Hart krijgen komende week een 'masterclass jihadisme'. De jihadles, die wordt verzorgd door de Leidse hoogleraar Edwin Bakker van het Centre for Terrorism and Counterterrorism moet radicalisering onder jongeren tegengaan. Dat schrijft het AD zaterdag.

De cursus is bedoeld voor agenten die in buurten werken waar veel moslimjongeren wonen. "Radicalisering speelt niet alleen in grote steden als Den Haag, maar ook in Delft en Alphen aan den Rijn", vertelt Bakker in de krant. De politie was zaterdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

"Deze jongeren komen bij elkaar, praten over meisjes, voetbal en later over politiek. Ze hebben weinig te verliezen en vinden in de reis naar Syrië zingeving, een doel in hun leven." Ook wijst hij op de hang naar avontuur. Eerder deze week meldden media dat in Syrië twee jongeren uit Nederland de dood hebben gevonden.

Het dreigingsniveau van terrorisme werd vorige week verhoogd van beperkt naar substantieel vanwege het toegenomen aantal jihadreizigers. Zo'n honderd Nederlanders zouden de afgelopen tijd naar vooral Syrië zijn vertrokken om zich daar aan te sluiten bij jihadistische strijdgroepen die strijden tegen het regime van president Bashar Assad.

[WK] Fatkulina is Wüst te snel af op 1000 meter

Ireen Wüst is er niet ingeslaagd om haar derde gouden medaille te bemachtigen. Op de 1000 meter was Olga Fatkulina net iets sneller. De Russin won in 1.15,44 waar Wüst 1.15,71 liet noteren. Het brons is voor Brittany Bowe met 1.15,87. 

Bowe versloeg in de laatste rit olympisch kampioen Christine Nesbitt die vierde werd. Marrit Leenstra werd met 1.16,67 achtste en Laurine van Riessen werd met 1.17,49 elfde. Voor Wüst is er straks een herkansing op de 5000 meter. 

# Naam Land Tijd
1 Olga Fatkulina Rus 1.15,44
2 Ireen Wüst Ned 1.15,71
3 Brittany Bowe VS 1.15,87
4 Christine Nesbitt Can 1.16,02
5 Karolina Erbanová Tsj 1.16,09
6 Heather Richardson VS 1.16,12
7 Hong Zhang Chi 1.16,48
8 Marrit Leenstra Ned 1.16,67
9 Yekaterina Aydova Kaz 1.16,93
10 Yekaterina Lobysheva Rus 1.17,24
11 Laurine van Riessen Ned 1.17,49

Vlambeers Luftrausers naar PSN en Steam

De Utrechtse spelontwikkelaar Vlambeer heeft bekendgemaakt dat Luftrausers onderweg is naar PlayStation Network en Valves downloadplatform Steam. Luftrausers is het vervolg op Luftrauser.

In beide spellen neem je de controle over een vliegtuig, dat andere vliegtuigen en boten moet kapotknallen. Deze lente, wanneer hij ook mag beginnen, verschijnt Luftrausers voor PlayStation 3 en Vita, pc, Mac en Linux. 

Teaser voor Vin Diesels Riddick

Naast de Fast and the Furious is Vin Diesel in nog een franchise de absolute bad-ass, het gaat om Riddick en een teaser voor deel 3 in de serie is onlangs vrijgegeven om ons weer flink bang te maken voor het donker.

Vin Diesel's exquisiete voorkeuren voor sciencefiction-fantasie (ook wel space opera) kwamen goed naar voren in deel twee, The Chronicles of Riddick. Waarin het karakter en het achtergrondverhaal van Riddick, ruimte-rotzak-extraordinaire, werd uitgediept. Was het eerste deel, Pitch Black, in essentie niet meer dan een monsterfilm in de ruimte, The Chronicles of Riddick ging voor grootser en dramatischer met verschillende koninkrijken op evenzoveel planeten die enorm met elkaar in de clinch lagen. Voor het derde deel is besloten toch weer meer naar de basis toe te werken. De focus ligt weer op afschuwelijke verschijningen die je kapot scheuren in het donker.

Pitch Black zette Vin Diesel als karakter-acteur (van een bepaalde niche dan toch) op de kaart. De eerstvolgende film was The Fast and The Furious en de rest is geschiedenis. De kracht van het ontluikende internet als sociaal medium heeft ervoor gezorgd dat Pitch Black een succes werd. Oorspronkelijk was het plan om de film direct op dvd uit te brengen. Door de samenwerking van enkele fanatieke internet-critici met een voorliefde voor duistere sciencefiction (praktisch elke criticus) kreeg de film in Amerika uiteindelijk toch een kleine bioscooprelease, en sindsdien is ex-uitsmijter en enthousiast Dungeons & Dragons adept Vin Diesel uitgegroeid tot actiester.

In de teaser worden onze zintuigen weer op scherp gezet door Riddicks zware bariton: "You're not afraid of the dark, are you?"



Turkije krijgt mogelijk pleegkindinfo

Nederland overweegt Turkije te informeren wanneer Turkse kinderen in pleeggezinnen worden geplaatst. Dat blijkt uit antwoorden op vragen die het CDA had gesteld. Premier Mark Rutte (VVD) noemde deze week de pleegzorg nog een 'verantwoordelijkheid van Nederland en van Nederland alleen'.

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn (PvdA) laat nu weten dat Turkije heeft laten weten op de hoogte gehouden te willen worden wanneer een kind onder Bureau Jeugdzorg komt te vallen of wanneer een rechter een kind onderbrengt in een pleeggezin. "Op dit moment wordt bezien hoe hiermee moet worden omgegaan", zo schrjift de bewindsman aan de Kamer.

Pieter Omtzigt (CDA) noemt het verstrekken van dossiers aan Turkije 'onwenselijk'. "De stoere taal van de regering over Yunus wordt dus gevolgd door het overgeven van alle dossiers. Het lijkt een poging om te controleren wat Nederland precies doet." Het Kamerlid wil de kwestie met partijgenoot Mona Keijzer dinsdag tijdens het vragenuurtje aan de orde stellen.

Over Jeugdzorg ontstond eerder deze maand ophef in Turkse en Nederlandse media. De biologische moeder van de 9-jarige Yunus riep de hulp in van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan omdat haar zoon bij lesbische pleegmoeders was geplaatst. Yunus wordt niet door zijn biologische moeder opgevoed, omdat zij hem in de eerste maanden van zijn leven ernstig mishandelde. Hij liep daarbij onder meer een gebroken arm op.

Volgens premier Rutte gaat Turkije niet over de Nederlandse pleegzorg. Hij deed die uitspraak tijdens een bezoek van zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan, met wie hij het oneens is over de kwestie. Eerder hekelde vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) in soortgelijke bewoordingen enige Turkse bemoeienis met de kwestie.

In Turkije zijn bijna geen pleegezinnen te vinden. In Istanbul (17 miljoen inwoners) zijn er slechts 131. Kinderen die thuis niet veilig zijn of om andere redenen uit huis geplaatst worden, komen standaard in tehuizen terecht.

Critici menen dan ook dat het Turkije hier niet gaat om Jeugdzorg, maar om het feit dat een 'islamitisch kind' opgevoed wordt door een homoseksueel echtpaar. In primitieve culturen wordt homoseksualiteit gezien als iets kwaadaardigs. Soms wordt het zelfs gezien als besmettelijke ziekte.

[WK Kwalificatie] Amerika herstelt, Honduras koploper

Tijdens tweede speelronde van de WK kwalificatiewedstrijden in Noord en Midden Amerika hebben de Verenigde Staten Costa Rica te weten verslaan. Honduras & Mexico en Jamaica & Panama deelden de punten. Honduras gaat nu na twee wedstrijden aan de leiding in de kwalificatiegroep. 

De enige goal van de wedstrijd in het duel tussen de VS en Costa Rica viel na zestien minuten. Clint Dempsey scoorde dat doelpunt. Namens Mexico schoot Javier Hernandez in de 28ste en 5ste minuut. Honduras kwam in het laatste kwartier door treffers van Carlo Costley en Jerry Bengtson op gelijke hoogte. 

In het Kingston Independence Park kwam Jamaica thuis na 22 minuten op een 1-0 voorsprong door Marvin Elliot. Het werd halverwege de tweede helft 1-1 door Luis Henriquez. De beste drie landen gaan automatisch naar het WK in Brazilië. De nummer vier zal een play-off moeten spelen tegen Nieuw-Zeeland.  

Uitslagen

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Goals voor Goals tegen
1 Honduras 2 1 1 0 4 4 3
2 USA 2 1 0 1 3 2 2
3 Panama 2 0 2 0 2 3 3
4 Mexico 2 0 2 0 2 2 2
5 Jamaica 2 0 2 0 2 1 1
6 Costa Rica 2 0 1 1 1 2 3

[F1] Uitslag kwalificatie Maleisië

Sebastian Vettel start morgen bij de Grand Prix van Maleisië op pole position. De Duitser van Red Bull was onder natte omstandigheden het snelste in de derde sessie. Hij bleef Ferrari-coureurs Felipe Massa en Fernando Alonso ruim voor.

Voor Giedo van der Garde zat de kwalificatie er weer na één sessie op. De rijder van Caterham was de langzaamste van het stel en zal dus als 22e van start gaan. Hij was zes tienden langzamer dan zijn teamgenoot Charles Pic, die evenmin de tweede sessie haalde. Ook Jean-Eric Vergne, Valtteri Bottas, Jules Bianchi en Max Chilton.

In de tweede sessie was er de dreiging van regen, waardoor sommige rijders al vroeg naar buiten kwamen en anderen het iets langer af probeerden te wachten. Dat laatste groepje zou uiteindelijk pech hebben, want vijf minuten voor het eind van Q2 begon het op delen van het circuit te regenen. Hiervan was onder andere Paul di Resta de dupe, die tot twee keer toe spinde en als vijftiende moet vertrekken in de race. Ook Romain Grosjean gokte verkeerd, terwijl Nico Hülkenberg, Daniel Ricciardo, en Esteban Gutierrez te traag waren. Pastor Maldonado besloot om banden te sparen voor de race en reed helemaal niet.

De derde sessie werd door de regen met tien minuten uitgesteld, maar in tegenstelling tot vorige week in Australië werd deze daarna niet meer uitgesteld tot zondag. De regen was al snel opgehouden, maar de coureurs gingen toch op de intermediates weg. Sebastian Vettel zette de snelste tijd neer, maar de baan droogde snel op.

Eerst dook zijn teamgenoot Mark Webber onder zijn tijd en daarna Lewis Hamilton en Fernando Alonso. Uiteindelijk had de Duitser toch het laatste woord en pakte een nieuwe pole-position. Felipe Massa wist zich in de laatste ronde naar de tweede plaats te rijden op een kleine seconde van Vettel. Zijn teamgenoot Alonso zal morgen als derde van start gaan.

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Maleisië

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:49.674   13
2 F. Massa Ferrari 1:50.587 +0:00.913 15
3 F. Alonso Ferrari 1:50.727 +0:01.053 14
4 L. Hamilton Mercedes 1:51.699 +0:02.025 15
5 M. Webber Red Bull 1:52.244 +0:02.570 14
6 N. Rosberg Mercedes 1:52.519 +0:02.845 14
7 K. Räikkönen Lotus 1:52.970 +0:03.296 12
8 J. Button McLaren 1:53.175 +0:03.501 14
9 A. Sutil Force India 1:53.439 +0:03.765 12
10 S. Perez McLaren 1:54.136 +0:04.462 16
11 R. Grosjean Lotus 1:37.636   17
12 N. Hülkenberg Sauber 1:38.125 +0:00.489 12
13 D. Ricciardo Toro Rosso 1:38.822 +0:01.186 12
14 E. Gutierrez Sauber 1:39.221 +0:01.585 14
15 P. di Resta Force India 1:44.509 +0:06.873 10
16 P. Maldonado Williams 1:37.867 -:--.--- 10
17 J. Vergne Toro Rosso 1:38.157   8
18 V. Bottas Williams 1:38.207 +0:00.050 7
19 J. Bianchi Marussia 1:38.434 +0:00.277 8
20 C. Pic Caterham 1:39.314 +0:01.157 6
21 M. Chilton Marussia 1:39.672 +0:01.515 8
22 G. van der Garde Caterham 1:39.932 +0:01.775 6

[WK Kwalificatie] Argentinië houdt koppositie na winst

Zonder het automatisch gekwalificeerde Brazilië maakt Argentinië de favorietenrol waard in Zuid-Amerika. De ploeg won vrijdagnacht met 3-0 van Venezuela. In Buenos Aires excelleerden twee aanvallers van Barcelona en Real Madrid. Lionel Messi en Gonzalo Higuain wisten elkaar keer op keer te vinden en brachten hun land zo naar een souvereine winst.

De eerste goal binnen het half uur was dan ook direct resultaat uit een aanval van de twee. Messi kreeg de bal aangespeeld van Walter Montillo en de steekpass van Messi werd dankbaar binnengewerkt door Higuain. Messi mocht vlak voor rust de 2-0 inschieten vanaf elf meter, na een handsbal van Venezolaan Gabriel Cichero.

Een kwartier na rust maakte Albiceleste het af. Opnieuw waren het Messi en Higuain in de combinatie. En na een pass van Messi maakte Higuain het koelbloedig af, hoewel er een vleug van buitenspel hing aan zijn goal.

Land Land Uitslag
Colombia Bolivia 5-0
Uruguay Paraguay 1-1
Argentinië Venezuela 3-0
Peru Chili 1-0
# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Goals voor Goals tegen
1 Argentinië 10 7 2 1 23 23 7
2 Colombia 9 6 1 2 19 19 6
3 Ecuador 9 5 2 2 17 12 9
4 Uruguay 10 3 4 3 13 17 19
5 Venezuela 10 3 3 4 12 8 12
6 Chili 10 4 0 6 12 14 19
7 Peru 10 3 2 5 11 11 15
8 Bolivia 10 2 2 6 8 12 19
9 Paraguay 10 2 2 6 8 7 17

Strootman: "Hoop op Sneijder dinsdag"

Na een moeizame eerste helft won Oranje vrijdagavond met 3-0 van Estland. Kevin Strootman zag ook een wedstrijd met twee gezichten. Vóór rust kwam Nederland nauwelijks tot een uitgespeelde kans. "We moesten eerder een station overslaan", zei Strootman tegen NUsport. "Eerder de buitenspelers of Robin van Persie bereiken. Dat ging niet goed."

"En als de goal dan niet valt, wordt het lastig. De spelers van Estland krijgen dan toch wat meer energie, waar ze bij een achterstand eerder uit positie gaan lopen." De 1-0 vlak na rust werkte bevrijdend, erkende Strootman. "Daardoor kwam er meer ruimte op het veld. En dan hebben we genoeg spelers die iets kunnen creëren."

Rafael van der Vaart was na al een half uur de vervanger van de geblesseerde Wesley Sneijder. "Rafael deed het heel aardig. Maar ik hoop dat Sneijder dinsdag weer fit is voor de wedstrijd tegen Roemenië. Ik weet niet precies wat Wesley heeft. Dat horen we zaterdag. Hij liep na de wedstrijd normaal. Geen brancard, ofzo. Hopen dat het een wissel uit voorzorg was."

Waarschuwing voor onderkoeling door ijzige wind

De ijskoude wind uit het oosten die over Nederland waait, dwingt tot het nemen van voorzorgsmaatregelen. Weerplaza.nl waarschuwt zaterdag dat langdurige blootstelling aan de wind en de kou kan leiden tot onderkoeling of bevriezingsverschijnselen. De gevoelstemperatuur ligt tussen -5 en -15 graden.

Ook weeronline.nl waarschuwt voor de snerpende kou. Wie naar buiten gaat, kan maar beter genoeg kleren aantrekken, zo meldt het weerbureau. In de kustprovincies komen zware windstoten voor. Rond het IJsselmeer kan bovendien een stormachtige windkracht 8 staan. Een dergelijk harde wind uit het oosten komt bijna nooit voor.

De temperatuur komt in het noorden van het land zaterdag waarschijnlijk niet boven het vriespunt uit. De gevoelstemperatuur ligt daar sowieso ver onder. In het zuiden neemt volgens weeronline.nl in de loop van de dag de kans op sneeuw toe.

Ook zondag blijft het door de oostenwind opnieuw ijzig koud. In vrijwel het hele land zal het blijven aanvoelen als -10 tot -15 graden. Wel komt vanuit het noordoosten de zon later op de dag af en toe tevoorschijn.

Van Persie nadert Huntelaar en legendes

Robin van Persie was vrijdagavond weer trefzeker voor Oranje. De spits heeft nog één goal nodig om op te schuiven op de topscorerslijst. De Manchester United-spits scoorde tegen Estland de 2-0, zijn 32e interlandgoal in 73 wedstrijden. Daarmee blijft hij achtste op de topscorerslijst aller tijden, maar is zelfs plaats drie al in zicht.

Één goal boven Van Persie staan namelijk Johan Cruijff en Abe Lenstra met 33 goals. Op de vijfde plek staat Van Persie's concurrent Klaas-Jan Huntelaar. Patrick Kluivert blijft voorlopig eerste staan. Dinsdag tegen Roemenië kan Van Persie verder werken aan zijn totaal. 

Topscorerslijst Oranje per 23 maart 2013

1. Patrick Kluivert - 40 (79 wedstrijden)
2. Dennis Bergkamp - 37 (79)
3. Faas Wilkes 35 (38)
-. Ruud van Nistelrooy 35 (70)
5. Klaas-Jan Huntelaar 34 (59)
6. Abe Lenstra 33 (47)
-. Johan Cruijff 33 (48)
8. Robin van Persie 32 (73)
9. Bep Bakhuys 28 (23)
10. Kick Smit 26 (29)

Vodafone-klanten kunnen onder contract uit

Vodafone-klanten die aan de deur een contract hebben afgesloten voor een glasvezelaansluiting kunnen hun contract laten ontbinden. Vodafone gaat deze klanten hiervoor persoonlijk benaderen. Dat heeft het telecombedrijf zaterdag laten weten.

Het bedrijf reageert hiermee op klachten van de Consumentenbond en het televisieprogramma Kassa over de contracten die aan de deur verkocht zijn. Volgens de Consumenten stond er in de contracten niets over de mogelijkheid om deze binnen 8 dagen op te zeggen, wat wettelijk verplicht is.

Vodafone-klanten kunnen onder contract uit
Vodafone-klanten kunnen onder contract uit (Foto: ANP)

Gaswinning Waddenzee uitgebreid

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) mag van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) meer gas gaan winnen onder en rond de Waddenzee. Het gaat de komende twintig jaar om vijftien miljard kubieke meter, schrijft NRC Handelsblad zaterdag. De NAM heeft de krant laten weten dat de productie inmiddels is verhoogd.

De besluiten waarmee minister Kamp de uitbreiding van de gaswinning rond Ameland en in een gebied in Friesland en Groningen rond het Lauwersmeer mogelijk wil maken stonden donderdag in de Staatscourant. Voor sommige kleine gasvelden wordt de productie volgens NRC verdrievoudigd.

De winning van gas door de NAM staat extra in de belangstelling sinds eind januari bekend werd dat aardbevingen als gevolg van de gaswinning in de toekomst mogelijk sterker worden. De NAM begon deze week aan een charmeoffensief in het noorden. Als onderdeel daarvan gaan directieleden onder meer op de koffie bij mensen die schade hebben geclaimd.

De winning van extra gas in het Waddengebied zou niet leiden tot meer en zwaardere aardbevingen. "Het gaat hier allemaal om kleine gasvelden", vertelt een woordvoerder van Kamp in de krant. "Uit de gegevens blijkt dat er mar één gasbeving voelbaar was, in 2005 op Ameland. Die had een kracht van 1,8 op de schaal van Richter."

Als de extra gaswinning die nu wordt toegestaan tot te veel bodemdaling leidt, gaat volgens de zegsvrouw 'de hand aan de kraan'. Dat betekent dat de gaswinning dan wordt verminderd of gestopt. De bodem mag maximaal zes millimeter per jaar dalen. De NAM moet daar elk jaar verantwoording over afleggen.

Linkdump Zaterdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Laserstraal jouw originele bijdrage maar in onze submit.

Vooral jeugdwedstrijden afgelast om kou

In veel plaatsen in Nederland hebben voetbalclubs de wedstrijden voor de jongste spelers (E- en F-pupillen) afgelast vanwege de kou. De temperatuur ligt iets onder het vriespunt maar door de harde oostenwind voelt het veel kouder aan.

De voetbalbond KNVB had geen algehele afgelasting afgekondigd, maar laat de beslissing over aan de clubs.

Ook andere buitensporten hebben te maken met afgelastingen. Zo zijn in het Drentse Vries de grasbaanraces met motoren geschrapt. Ook veel hockeywedstrijden voor junioren gaan niet door.

Ferrer door in Miami na opgave Tursunov

David Ferrer is vrijdag zonder te tennissen doorgedrongen tot de derde ronde van het masterstoernooi van Miami. De als derde geplaatste Spanjaard zag zijn opponent Dmitry Tursunov nog voor de wedstrijd opgeven. Ferrer treft in de volgende ronde Fabio Fognini, die met 6-4 en 6-1 Michaël Llodra de baas was.

De als zevende geplaatste Janko Tipsarevic kende geen moeite met Dudi Sela uit Israel: 6-2 en 6-4. Juan Monaco (12) werd uitgeschakeld door de ongeplaatste Albert Ramos uit Spanje. Net als Ramos plaatsten ook Kei Nishikori (13), Alexandr Dolgopolov (19) en de Belg Xavier Malisse zich voor de derde ronde.

Bij de vrouwen waren er weinig verrassingen te noteren. De als zesde geplaatste Angelique Kerber uit Duitsland was met 6-7 (5), 6-3 en 6-2 de baas over Francesca Schiavone. Nadia Petrova (11) en Roberta Vinci wisten ook verder te geraken.

Verschillende duels werden vanwege regen onderbroken. Juan Martin del Potro kijkt tegen een set achterstand aan tegen de Duitser Tobias Kamke. Maria Kirilenko heeft op haar beurt een set voorsprong tegen de thuisspelende Bethanie Mattek-Sands.

Kritiek politie op heropening Vrijheidsbeeld

Plannen om het beroemde Vrijheidsbeeld in New York in de zomer te heropenen krijgen kritiek van de politie. Het zou te vroeg zijn om de veiligheid van bezoekers te kunnen garanderen.

Toeristen in New York kunnen het 93 meter hoge beeld sinds de superstorm Sandy alleen van een afstandje bewonderen. De stormschade aan het Vrijheidsbeeld was zo groot dat reparaties maanden duren. De minister van Binnenlandse Zaken, Ken Salazar, zei vorige week dat in juli weer bezoekers worden toegelaten.

Volgens de politie in de miljoenenstad is het onmogelijk om bezoekers al in de zomer fatsoenlijk te controleren. Dat gebeurde voorheen voordat toeristen op de boot stapten naar het Vrijheidsbeeld, maar door de storm Sandy is alle lokale infrastructuur compleet verwoest. De veiligheidscontroles worden daarom verplaatst naar het eiland.

"Het besluit om het beeld te heropenen zonder controles in Manhattan gaat tegen onze aanbevelingen in", waarschuwde een politiewoordvoerder vrijdag. De politie vreest dat passagiers op de boten kwetsbaar zijn voor aanvallen als iedereen zonder controles kan inschepen. Salazar heeft nog niet gereageerd op de kritiek.

Men is bang dat het publiek zal reageren met de typische kreet: "Ahw my gaaawwwd, ahw my gaaawwwd". In de Verenigde Staten wordt die uitroep traditioneel gebezigd om aan te geven dat een bepaalde gebeurtenis veel indruk maakt. 

Kritiek politie op heropening Vrijheidsbeeld
Kritiek politie op heropening Vrijheidsbeeld (Foto: ANP)

Uitslag derde vrije training Maleisië

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd neergezet tijdens de laatste vrije training voor de Grand Prix van Maleisië. De Duitser was ruim een tiende sneller dan Lewis Hamilton. Adrian Sutil reed in zijn Force India de derde tijd, gevolgd door Mark Webber en Kimi Räikkonen.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:36.435   20
2 L. Hamilton Mercedes 1:36.568 +0:00.133 17
3 A. Sutil Force India 1:36.588 +0:00.153 19
4 M. Webber Red Bull 1:36.613 +0:00.178 20
5 K. Räikkönen Lotus 1:36.806 +0:00.371 19
6 P. di Resta Force India 1:36.807 +0:00.372 18
7 J. Button McLaren 1:36.822 +0:00.387 16
8 F. Massa Ferrari 1:36.946 +0:00.511 14
9 N. Rosberg Mercedes 1:36.949 +0:00.514 25
10 F. Alonso Ferrari 1:37.302 +0:00.867 14
11 P. Maldonado Williams 1:37.359 +0:00.924 11
12 S. Perez McLaren 1:37.538 +0:01.103 12
13 N. Hülkenberg Sauber 1:37.685 +0:01.250 23
14 R. Grosjean Lotus 1:37.690 +0:01.255 14
15 V. Bottas Williams 1:37.936 +0:01.501 16
16 E. Gutierrez Sauber 1:38.294 +0:01.859 17
17 J. Vergne Toro Rosso 1:38.376 +0:01.941 16
18 D. Ricciardo Toro Rosso 1:38.425 +0:01.990 15
19 C. Pic Caterham 1:38.995 +0:02.560 18
20 J. Bianchi Marussia 1:39.717 +0:03.282 21
21 G. van der Garde Caterham 1:40.209 +0:03.774 18
22 M. Chilton Marussia 1:40.495 +0:04.060 18

Meteoor zorgt voor opwinding in VS

Een heldere vuurbal heeft vrijdagavond (lokale tijd) voor opwinding gezorgd aan de Amerikaanse oostkust. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA was het waarschijnlijk een meteoor.

Van Florida tot in Canada kwamen honderden meldingen binnen van het natuurverschijnsel. De American Meteor Society kreeg zelden zo veel meldingen binnen over één vuurbal aan de hemel. Bill Cooke van de NASA schatte dat het vermoedelijke stuk ruimterots een doorsnede had van een meter.

De inheemse bevolking van de gebieden waar de vuurbal te zien was, zou veelal gereageerd hebben met de typische kreet: "Ahw my gaaawwwd, ahw my gaaawwwd". In de Verenigde Staten wordt die uitroep traditioneel gebezigd om aan te geven dat een bepaalde gebeurtenis veel indruk maakt.  


Meteoor zorgt voor opwinding in VS

Lichten uit tijdens Earth Hour

Nederland is zaterdagavond een stukje donkerder dan normaal. Tijdens Earth Hour gaan de lichten bij gebouwen en woningen vanaf half negen een uur uit voor een beter milieu. Ook een aantal 'iconen' doet mee met de besparingsactie, zoals het Paleis op de Dam in Amsterdam, de Euromast en de Erasmusbrug in Rotterdam.

Rond Earth Hour vindt een aantal evenementen en acties plaats. Zo houdt Natuurmonumenten boswandelingen in het donker en een vaartocht over het Naardermeer. In het Haagse Omniversum is een filmavond over de Noordpool. Ikea gaat klanten in het donker rondleiden.

Earth Hour is een wereldwijde actie. Van de Opera House in Sydney en de Brandenburger Tor in Berlijn tot het Empire State Building in New York; ook daar gaat zaterdag het licht een uur uit. Volgens het Wereld Natuur Fonds, de drijvende kracht achter het evenement, doen miljoenen mensen in allerlei landen mee.

Lichten uit tijdens Earth Hour
Lichten uit tijdens Earth Hour (Foto: ANP)

Rutte sluit bankroet Cyprus niet uit

Premier Mark Rutte (VVD) sluit een faillissement van Cyprus niet uit. Hij noemde de eurozone eigenlijk te fragiel om het risico van een faillissement te nemen, maar Cyprus moet zelf wel alle noodzakelijke maatregelen nemen. "Uiteindelijk moet een land wel geholpen willen worden. Je kunt ze niet dwingen."

Rutte deed zijn uitspraken in het radioprogramma Met het Oog op Morgen. Hij noemde het schadelijk dat Cyprus nu al een week debatteert over het akkoord dat de Eurogroep vorig weekeinde bereikte over een hulppakket van tien miljard euro aan het land. Onderdeel daarvan was dat Cyprus zelf 5,8 miljard euro moet opbrengen.

Vanwege de verwevenheid van de economieën is Nederland bereid het kleine euroland te helpen, maar Cyprus moet zelf ook de benodigde stappen zetten, vindt Rutte. Een faillissement wil hij dan ook niet uitsluiten. "Je kunt nooit honderd procent garantie geven."

Oud-militairen boos om korting

Honderden oud-militairen met een invaliditeitspensioen komen in actie omdat ze zich uitgekleed voelen door defensie. Dat schrijft het AD zaterdag. De afgelopen jaren zouden ze na herkeuring tot wel honderden euro's per maand hebben ingeleverd, terwijl hun psychische klachten nog net zo ernstig zijn.

De BNMO, die opkomt voor gewonde militairen, is naar de Nationale Ombudsman gestapt. De bond wil dat er voor meer dan tweehonderd veteranen een collectieve oplossing komt. Zo'n oplossing moet jarenlang getouwtrek om pensioenkortingen, ontslagen en de erkenning van het trauma als beroepsziekte voorkomen.

Steen des aanstoots is volgens het AD een keuringsrichtlijn die in 2008 van kracht werd. Artsen van pensioenfonds ABP stellen het invaliditeitspercentage vast van veteranen met een posttraumatische stressstoornis. Vorig jaar zou de helft van de veteranen een lager percentage hebben gekregen.

De BNMO spreekt in de krant van een 'bezuinigingsmaatregel'. De veteranen zouden door hun problemen ondertussen te kampen hebben met zaken als schulden, huwelijksproblemen, verslaving en zouden ze hun baan zijn kwijtgeraakt.

Het invaliditeitspercentage bepaalt ook de schadevergoeding die de veteranen krijgen. Een advocaat die de krant sprak zet vraagtekens bij de medische keuring. "ABP-verzekeringsartsen zijn niet onafhankelijk en ze zijn geen psychiaters", aldus Henk van der Meijden, die 125 veteranen vertegenwoordigt. "Dit is als een slager die zijn eigen vlees keurt."

Defensie ontkent tegenover het AD dat sprake is van een bezuinigingsmaatregel. "Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de protocollen betrouwbaar zijn. Daar waar de uitkomsten in relatie tot eerdere keuringsuitslagen uit de pas liepen, is dat met een overgangsregeling gerepareerd.''

Van Gaal: "Eerste helft investering in de tweede helft"

Het Nederlands elftal won vrijdagavond verdiend met 3-0 van Estland. Bondscoach Louis van Gaal was vooral tevreden over de tweede helft. Zoals verwacht was Oranje de bovenliggende partij tegen een zeer verdedigend ingesteld Estland. De bezoekers wisten Oranje tot aan de rust op 0-0 te houden. Vlak na rust opende Rafael van der Vaart de score. "De eerste helft was een investering in de tweede helft", reageerde Van Gaal na afloop tegenover de camera's van SBS6.

"We hebben de Esten laten lopen en het in de tweede helft afgemaakt", vervolgt Van Gaal. "Na rust hebben we het geluk dat die goal zo snel valt. Daarna werden de ruimtes steeds groter en konden we uitlopen naar 3-0."

Wesley Sneijder begon vanuit de basis, maar moest zich al na een half uur geblesseerd laten vervangen. De middenvelder van Galatasaray viel uit met een liesblessure en is een groot vraagteken voor het duel van dinsdag met Roemenië.

"Op dit moment kan ik daar weinig over zeggen. Het is nu allemaal erg stijf in zijn lies, dus moeten we afwachten hoe het er morgen en overmorgen voor staat. Maar als je vrijdag na een half uur om een wissel vraagt, dan denk ik niet dat er dinsdag een speelkans is", aldus Van Gaal.

Doordat Oranje zelf won en concurrenten Hongarije en Roemenië met 2-2 gelijkspeelden, is de voorsprong van Nederland op de concurrentie nu al vijf punten. "Daar ben ik heel erg tevreden over. We staan vijf punten voor en hebben een veel beter doelsaldo. We staan er dus goed op."

Zondag vergadering over Cyprus

De ministers van financiën van de zeventien eurolanden komen zondag in Brussel bijeen. Dat melden de persbureaus Reuters en AFP op basis van bronnen. De bijeenkomst zou zijn gepland in het licht van de ontwikkelingen om met een miljardenpakket aan steun Cyprus voor een bankroet te behoeden.

Het parlement van Cyprus nam vrijdagavond drie wetsvoorstellen aan die onderdeel zijn van een groter pakket aan maatregelen. De wetsvoorstellen behelsden de herstructurering van banken, de beperking van financiële transacties en de oprichting van een 'solidariteitsfonds'. Er zouden nog meer stemmingen in het parlement volgen.

De Europese leiders Herman Van Rompuy en Jose Manual Barroso lieten vrijdagavond weten dat ze dit weekeinde niet afreizen naar Japan. Daar stond voor maandag een topontmoeting met Japan gepland. De pogingen een uitweg te vinden voor de situatie in Cyprus vereisen hun aanwezigheid in Brussel, zo is te lezen in een persverklaring.

Veel minder buitenlandse adopties

Het aantal kinderen dat uit het buitenland wordt geadopteerd is sterk gedaald. In totaal ging het vorig jaar om 488 kinderen, een diepterecord in veertig jaar tijd. Dat meldt de Volkskrant zaterdag. In vergelijking met vijf jaar geleden waren er driekwart minder aanvragen voor adoptie.

De daling van het aantal internationale adopties is niet uniek voor Nederland. Er is sprake van een wereldwijde daling. Kwamen in 2004 nog ruim 45 duizend kinderen terecht bij buitenlandse ouders, in 2011 waren dat er nog maar zo'n 23 duizend.

Meerdere factoren dragen bij tot de daling. De krant noemt aanhoudende berichten over gesjoemel met procedures een van de oorzaken. Ook zijn de meeste kinderen die beschikbaar zijn voor adoptie ouder dan 2 jaar of gehandicapt. Adoptieouders adopteren liever jongere en niet-gehandicapte kinderen.

Ook door de voortschrijdende stand der wetenschap, waardoor ouders toch nog eigen kinderen kunnen krijgen, zou de vraag naar adoptiekinderen dalen. Bovendien kost de adoptie ten minste tienduizend euro, en vaak veel meer. Sinds begin dit jaar zijn die kosten in Nederland bovendien niet meer aftrekbaar, schrijft de Volkskrant.

Bovendien worden er minder kinderen aangeboden voor adoptie. Dat komt onder meer door de economische vooruitgang in Azië en Zuid-Amerika. Ook vangt men weeskinderen liever op in eigen land of worden vanwege de media-aandacht over onzorgvuldige procedures en kinderhandel de grenzen voor adopties gesloten.

Topmannen krijgen weer meer

De topmannen van de belangrijkste beursgenoteerde bedrijven zijn vorig jaar gemiddeld meer gaan verdienen, ook al daalden de winsten van de ondernemingen met bijna een derde. Gemiddeld lag het inkomen van de topmannen 5,6 procent hoger dan in 2011, meldt de Volkskrant zaterdag na onderzoek.

De krant keek naar de beloning van de topmannen van 23 AEX-bedrijven die hun jaarverslag hebben gepubliceerd. Vooral de bazen van ASML, Heineken en Wolters Kluwer gingen meer verdienen.

De bestbetaalde topman was de Franse ASML-baas Eric Meurice met een inkomen van 11,2 miljoen euro. Dat is ruim driekwart meer dan een jaar eerder. Voorgaande jaren nam altijd een Shell-topman de eerste plek in. Peter Voser van Shell kwam dit jaar echter uit op 7,5 miljoen euro en neemt daarmee de tweede plek in. De Belg Jean-François van Boxmeer van Heineken staat met een inkomen van 6,5 miljoen euro op de derde plaats.

Bij negen van de 23 ondernemingen stegen de salarissen van de topmannen. Van twaalf topmannen daalde het inkomen. Bij vier bedrijven verdiende de topman meer, terwijl het bedrijf minder winst maakte. Het gaat hierbij om ASML, Randstad, DSM en Corio. De hogere beloning kan onder meer komen doordat eerder verdiende bonussen vorig jaar werden uitbetaald. De basissalarissen stegen volgens de krant een procent.

FOK! wat een weer... Zeer koud met in het zuiden wat sneeuw

Goedemorgen! Na een nacht met lichte vorst is de bewolking inmiddels toegenomen. In het noorden is de bewolking vrij dun en zal de zon nog af en toe schijnen, maar in het zuiden en midden is de bewolking dikker en in de loop van de middag gaat er in de drie zuidelijke provincies wat lichte sneeuw vallen.

De hoeveelheden lijken echter vrij klein te zijn. Het front loopt zich namelijk volledig stuk op het hogedrukgebied en daardoor zal de neerslag ook niet veel verder naar het noorden toe trekken. Verder is de wind heel belangrijk vandaag, want het zou mij niets verbazen als er langs de kust en op het IJsselmeer gewoon een stormachtige oostenwind komt te staan. In het binnenland is het helaas niet veel beter, want een windkracht 6 dat telt ook. Voor het gevoel liggen de temperaturen vanmiddag dan ook rond de -10 graden. De werkelijke temperatuur ligt rond de +1 graad.

Morgen breekt op veel plaatsen de zon weer af en toe door en ook in het zuiden zal het dan weer droog worden. De wind blaast ook morgenmiddag nog vol overtuiging door en met de 2 graden die we gaan halen zal niemand echt blij zijn.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Verlaten weilanden
KlapMongeaul is ook aan de wandel gegaan, maar op de weilanden bij Eemnes is nog niet veel leven te vinden.

Koud he?
Ook KlapMongeaul dacht bij zichzelf nadat hij deze foto maakte...nu snel naar het café.



 




Wij stelen allemaal van Oost-Europese landen.

Mevrouw Van Tongeren probeerde in YOLO-taal makkelijk punten te scoren. Alleen was het Liesbeth even ontschoten dat wij in Nederland al heffing betalen over ons spaargeld, vermogensbelasting heet zoiets. Belastingparadijs? De gemiddelde Nederlander hoeft niet te klagen maar is ook niet bevoorrecht. Wij hebben een prachtig belastingstelsel, voor de aanschaf van een huis betalen wij namelijk vijf of zes verschillende ‘soorten’ belasting. 

'Slachtoffer te oud om verkracht te worden'

Een politie-inspecteur uit de Noord-Indiase deelstaat Uttar Pradesh is op het matje geroepen omdat hij weigerde een aangifte van verkrachting in behandeling te nemen. De man vond het 35-jarige slachtoffer "te oud" om verkracht te worden, meldden Indiase media zaterdag.

Het slachtoffer stelde woensdagavond bewusteloos te zijn geslagen door een dorpeling, die zich vervolgens aan haar zou hebben vergrepen. Ze meldde zich met haar echtgenoot bij de politie, maar agenten twijfelden aan haar verhaal. "We werden de deur gewezen", zei de echtgenoot van het slachtoffer tegen The Times of India.

Agenten weigerden ook de vrouw door een arts te laten onderzoeken. "Wie zou zo'n oude vrouw verkrachten?", sneerde een politie-inspecteur toen het stel zich kwam beklagen. Die uitspraak werd gefilmd door een lokale journalist, die ook aanwezig was op het politiebureau.

De uitspraken van de inspecteur schoten bij de politietop in het verkeerde keelgat. Een hoge lokale politiefunctionaris sprak over "belachelijke opmerkingen" en gaf de inspecteur twee dagen om met uitleg te komen. De politie heeft de vrouw inmiddels excuses aangeboden.

Weer ophef over verkrachtingszaak India
Weer ophef over verkrachtingszaak India (Foto: ANP)

Terminator aangekomen in Nederland

De van oorlogsmisdaden in Congo verdachte Bosco Ntaganda, alias The Terminator, is aangekomen in Nederland. Het toestel met Ntaganda landde vrijdagavond laat op Rotterdam The Hague Airport.

De Congolese krijgsheer verschijnt op 26 maart voor het eerst voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Het ICC klaagde de krijgsheer al in 2006 aan voor het werven van kindsoldaten, moord, etnische zuiveringen en verkrachtingen in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Ntaganda gaf zichzelf uiteindelijk aan bij de Amerikaanse ambassade in Rwanda.

Juweliers opgepakt vanwege heling

Twee juweliers zijn vrijdagavond in hun zaak in Rotterdam opgepakt. Bij een controle vond de politie vrijdagavond in de winkel aan de 1e Middellandstraat goud en zilver dat mogelijk is gestolen. Ook zijn ruim achttienduizend euro aan contant geld, munitie en een ploertendoder in beslag genomen, meldt de politie.

De opgepakte juweliers zijn twee mannen van 27 en 31 jaar uit Breda. Ze worden verhoord op een politiebureau. Waar het goud en zilver precies vandaan komt wordt nog onderzocht.

Teeven: Nederland blijft veilig

Het blijft veilig in Nederland. Daar zet staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) nog steeds zijn handtekening onder, zei hij vrijdagavond in Nieuwsuur.

Teeven maakte vrijdag bekend 340 miljoen euro te willen bezuinigen op het gevangeniswezen. Daardoor moeten 3700 mensen van baan veranderen. Verschillende gevangenissen gaan dicht. Het aantal plaatsen voor gevangenen slinkt van 12.595 naar 10.917 in 2018. Eerder werd al bekend dat justitie meer gaat werken met enkelbanden voor gedetineerden.

Volgens de staatssecretaris komt de fikse bezuiniging op het gevangeniswezen doordat niet wordt bezuinigd op de politie. Het pijnlijkst vindt hij dat 3700 mensen van baan moeten veranderen. Daarvan zullen 1300 binnen de Dienst Justititële Inrichtingen kunnen blijven werken, maar voor 2400 mensen geldt dat niet. Dat is het meest pijnlijke. We willen echt mensen van werk naar werk leiden."

Over de gedetineerden die een enkelband krijgen, gaf Teeven aan dat die moeten gaan werken. "Er zijn heel veel zaken waarvoor geen vrijwilligers meer te vinden zijn. Daarvoor kun je heel goed mensen met een enkelband inzetten." Die mensen kunnen 's avonds dan wel thuis op de bank van een biertje genieten, gaf de staatssecretaris toe.

Vrijdag werd ook bekend dat gevangenen moeten gaan betalen voor de kosten van hun celstraf en enkelband. Volgens de staatssecretaris zullen sommige gedetineerden terwijl ze in de gevangenis zitten al kunnen betalen. De meesten zullen echter pas na het uitzitten van hun straf met geld op de proppen kunnen komen. Dit plan moet jaarlijks 7,3 miljoen euro opleveren, aldus Teeven."Dat is veel geld, maar dat gaat lukken."

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.