Schaken: "Geen sprookje, maar realiteit"

Tiede-Jan Breevaart

Ruben Schaken maakte tegen Estland het 1500ste doelpunt in de historie van het Nederlands Elftal. De rechtsbuiten schrijft historie, maar wil niet meer over een sprookje spreken.

Eddy de Neve maakte de eerste Oranje-goal op 30 april 1905 en daarna volgden jubileumgoals van Evert van der Heijden (250), Coy Koopal (500), Johan Neeskens (750), Dennis Bergkamp (1000) en Wesley Sneijder (1250). En nu dus Ruben Schaken, na zijn 3-0 tegen Estland, met nummer 1500.

"Ik wist het niet van tevoren en was gewoon blij met mijn doelpunt", aldus Schaken na afloop tegen Goal.com. "Een mooi gegeven. Prachtig om in zo’n rijtje te staan. Dit gaat de boeken in en nemen ze me niet meer af."

De dertigjarige aanvaller maakt naam in Oranje. Bij zijn debuut tegen Andorra scoorde Schaken al en nu maakte hij ook in zijn derde interland een goal. Een gemiddelde van twee goals in drie wedstrijden. "Een mooi gemiddelde", stelt de rechtsbuiten. "Maar dat betekent niet dat ik al over een vaste plek in de selectie kan spreken. Ik ben nog altijd blij als ik bij de selectie zit en mijn aandeel kan leveren. Maar van dat sprookje hebben we nu wel gehad. Het is de realiteit dat ik erbij zit. Dat heb ik ook zelf afgedwongen. Ik leef niet meer in sprookjes, maar in de realiteit."

"Langzaam begin ik ook te wennen aan de jongens", besluit de Feyenoorder. "De eerste kennismaking kan ik me nog als de dag van gisteren herinneren. Ik stond stijf van de zenuwen. Het grote Nederlands Elftal met de grote jongens. Maar het zijn allemaal relaxte gasten. Ik word goed opgevangen. Af en toe gaat het nog wel heel snel, moet ik eerlijk toegeven. Het is prachtig om met die gasten te spelen. Op het veld doen zij het positiespel op het middenveld. Zodra de laatste pass komt, moet ik op de brommer. Dat bevalt me heel goed."