[WK Kwalificatie] Ivoorkust en Congo zetten goede stap

Boris (borisz)

Ivoorkust en Congo hebben een goede stap gezet richting de playoffs voor het wereldkampioenschap voetbal volgend jaar in Brazilië. Ivoorkust wint in eigen land van Gambia en Congo won thuis met 1-0 van Gabon. Congo heeft de maximale score na drie duels, Ivoorkust heeft er zeven. Alleen de groepswinnaars plaatsen zich voor de Afrikaanse playoffs. 

Ivoorkust had uiteindelijk geen moeite met Gambia. Wilfried Bony opende na vijftig minuten de score vanaf elf meter. Yaya Touré en Salomon Kalou zorgden dat de 3-0 eindstand op het bord stond. Morgen komen uit dezelfde groep Tanzania en Marokko nog in actie tegen elkaar, de verliezer van dat duel lijkt kansloos voor het WK.  

In groep E heeft Congo nu de maximale score met negen uit drie na een 1-0 zege op Gabon. De treffer werd gemaakt door Samba. Afrika Cupfinalist Burkina Faso wist Niger met 4-0 te verslaan. Burkina Faso, Niger en Gabon hebben allen drie punten. 

In groep F is de strijd nog spannend. Afrikaans kampioen Nigera ontsnapte aan een nederlaag tegen Kenia. Nnamdi Oduamadi tekende in blessuretijd voor de 1-1, nadat Francis Kahata de Kenianen negen minuten voor rust op voorsprong had gebracht. Malawi wist in Nambibië met 0-1 te winnen. Nigeria en Malawi hebben vijf punten, Nambibië drie en Kenia twee. 

Eto'o bezorgde Kameroen drie punten door twee keer te scoren. Wome deed namens Togo iets terug. Kameroen heeft nu zes punten en Togo één. Morgen komen in groep I Libië en Congo DR nog in actie. 

Zuid-Afrika doet nog mee om de Afrikaanse tickets nadat ze de Centraal Afrikaanse Republiek wisten te verslaan met 2-0. Het eerste doelpunt was een mooi schot van Matlaba. De 2-0 werd gemaakt door Bernard Parker. Zuid-Afrika heeft nu vijf punten. Ethiopië kan morgen weer de leiding in de groep pakken als ze Botswana verslaan. 

Morgen staan er nog elf duels in Afrika op het programma. De overige groepsduels staan gepland voor juni en september. De playoffs voor het WK zijn in november. 

Groep Land score Land
A Zuid-Afrika 2-0  Centraal Afrikaanse Republiek
B Tunesië 2-1  Sierra Leone
C Ivoorkust 3-0 Gambia
E Burkina Faso 4-0  Niger
E Congo 1-0 Gabon
F Nambibië 0-1 Malawi
F Nigeria 1-1 Kenia
I Kameroen 2-1 Togo
J Senegal 1-1 Angola

 

Matlaba scoort de 1-0 voor Zuid-Afrika