'Wijkagenten krijgen jihadles'

Politieagenten in de regio Den Haag en het Groene Hart krijgen komende week een 'masterclass jihadisme'. De jihadles, die wordt verzorgd door de Leidse hoogleraar Edwin Bakker van het Centre for Terrorism and Counterterrorism moet radicalisering onder jongeren tegengaan. Dat schrijft het AD zaterdag.

De cursus is bedoeld voor agenten die in buurten werken waar veel moslimjongeren wonen. "Radicalisering speelt niet alleen in grote steden als Den Haag, maar ook in Delft en Alphen aan den Rijn", vertelt Bakker in de krant. De politie was zaterdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

"Deze jongeren komen bij elkaar, praten over meisjes, voetbal en later over politiek. Ze hebben weinig te verliezen en vinden in de reis naar Syrië zingeving, een doel in hun leven." Ook wijst hij op de hang naar avontuur. Eerder deze week meldden media dat in Syrië twee jongeren uit Nederland de dood hebben gevonden.

Het dreigingsniveau van terrorisme werd vorige week verhoogd van beperkt naar substantieel vanwege het toegenomen aantal jihadreizigers. Zo'n honderd Nederlanders zouden de afgelopen tijd naar vooral Syrië zijn vertrokken om zich daar aan te sluiten bij jihadistische strijdgroepen die strijden tegen het regime van president Bashar Assad.