Maatwerk

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Vandaag echter een gastoptreden: Multani schreef drie jaar geleden dit stuk. Het ging er destijds om dat Jeugdzorg niet voldoende pleeggezinnen uit de juiste cultuur kon vinden. Met de huidige discussie over Turkse pleegkinderen werd hij ineens (opnieuw) akelig actueel:

Jeugdzorg Nederland trekt aan de bel: er kan niet langer maatwerk worden geleverd. Bij plaatsing van kinderen in een pleeggezin wordt altijd geprobeerd maatwerk te leveren. Kinderen van katholieke ouders worden bij voorkeur in een katholiek gezin geplaatst en protestanten in een protestants gezin. Islamitische pleeggezinnen zijn echter nauwelijks te vinden. Hierdoor dreigen honderden vrome moslimkindjes te verleren waar Mekka ligt en dat Allah groot is.

Voorheen haalde Jeugdzorg Nederland het nog wel eens in zijn hoofd om deze kinderen te plaatsen in niet-religieuze pleeggezinnen. Een regelrechte schande. Dat kinderen zelf niet gekozen hebben met welke religie ze zijn opgevoed, doet niet ter zake. Vasthouden aan de religieuze gebruiken na overplaatsing is immers van even groot belang als goede voeding, veilig onderdak en scholing. Gelukkig onderkent Jeugdzorg Nederland dit inmiddels ook. Er wordt momenteel dan ook alles aan gedaan om islamitische pleeggezinnen te werven. Nu is het alleen nog zaak om op te letten dat deze nieuwe pleegouders niet massaal op de SP stemmen. Stelt u zich eens voor dat een fervent aanhangertje van het vrije marktdenken in zo’n rood nest wordt geplaatst. Of erger nog, een kleuter die eraan gewend is om elke ochtend de Volkskrant door de brievenbus te zien vallen, moet na overplaatsing tot ’s middags wachten op de NRC. Erg traumatische ervaringen allemaal, die met maatwerk voorkomen kunnen worden.

Wie dacht dat de situatie in een pleeggezin juist anders moest zijn dan in het gezin van herkomst, slaat de plank duidelijk mis. Volgens Jeugdzorg zijn kinderen zo gesteld op de gebruiken van thuis, dat deze een onmisbaar deel van het dagelijks leven zijn geworden. Hierbij gaat het niet alleen om religie, maar ook om andere gebruiken die uit huis geplaatste kinderen van thuis kennen. Speciaal voor kinderen uit probleemgezinnen begint Jeugdzorg dan ook met de volgende trainingen voor aanstaande pleegouders: hoe verberg ik blauwe plekken, verbale mishandeling en verwaarlozing deel I. Voor de kinderen een waar feest der herkenning. Maatwerk.