Kritiek politie op heropening Vrijheidsbeeld

Plannen om het beroemde Vrijheidsbeeld in New York in de zomer te heropenen krijgen kritiek van de politie. Het zou te vroeg zijn om de veiligheid van bezoekers te kunnen garanderen.

Toeristen in New York kunnen het 93 meter hoge beeld sinds de superstorm Sandy alleen van een afstandje bewonderen. De stormschade aan het Vrijheidsbeeld was zo groot dat reparaties maanden duren. De minister van Binnenlandse Zaken, Ken Salazar, zei vorige week dat in juli weer bezoekers worden toegelaten.

Volgens de politie in de miljoenenstad is het onmogelijk om bezoekers al in de zomer fatsoenlijk te controleren. Dat gebeurde voorheen voordat toeristen op de boot stapten naar het Vrijheidsbeeld, maar door de storm Sandy is alle lokale infrastructuur compleet verwoest. De veiligheidscontroles worden daarom verplaatst naar het eiland.

"Het besluit om het beeld te heropenen zonder controles in Manhattan gaat tegen onze aanbevelingen in", waarschuwde een politiewoordvoerder vrijdag. De politie vreest dat passagiers op de boten kwetsbaar zijn voor aanvallen als iedereen zonder controles kan inschepen. Salazar heeft nog niet gereageerd op de kritiek.

Men is bang dat het publiek zal reageren met de typische kreet: "Ahw my gaaawwwd, ahw my gaaawwwd". In de Verenigde Staten wordt die uitroep traditioneel gebezigd om aan te geven dat een bepaalde gebeurtenis veel indruk maakt. 

Kritiek politie op heropening Vrijheidsbeeld
Kritiek politie op heropening Vrijheidsbeeld (Foto: ANP)